Dodaj do ulubionych

GLUKOZA-PYTANIE

04.07.04, 21:40
Hej dziewczyny mam pytanko własciwie do tych którym wyszła podwyzszona
glukoza.Umnie było to tak po 50g-wynik 193 wysoki,drugie podejscie przed
wypiciem 75g-88 a po wypiciu i odczekaniu 143.Ginek wysłł mnie do
diabetyka,ten spojrzał na wyniki pierwszy ocenił jako niewiarygodny,drugi ze
niema sie co czepiac.Kazał powtórzyc badanie z 75 g za 3 tyg i jak przekroczy
160 dzwonic do niego.Troche mnie to dziwi bo norma jest do 115 a drugie
badanie robiłam po 3 dniowej dietce zaleconej przez ginekologa.Pytałam czy
mam stosowac do tego czasu jakąs dietę,a oo ze mam ograniczac cukier(-no wie
Pani nie słodzic napojów i truskawek)i tyle.Co o tym myslicie?
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.Ja i Maks(od jutra 29 tydz)
Obserwuj wątek
    • sugar_mama_danielcia Re: GLUKOZA-PYTANIE 04.07.04, 23:18
      Ja mialam test na glukoze robiony 3 razy i w koncu uznano, ze jest wszytsko w
      porzadku. Mi lekarz zabranial diety przez badaniami, bo ponoc wynik moze byc
      mylny.
      Wyjasnil mi jeszcze, ze od 'zlego' wyniku tego testu do cukrzycy ciazowej jest
      dosc daleka droga.

Sugar
    • elve Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 01:28
      a u kogo byłaś? ja po 75 gramach miałam identyczny wynik jak Ty, ginka
      skierowała mnie na patologię (mimo że diabetyk mówił, że nie trzeba - i miał
      rację, badania całodobowe nie wykazały u mnie cukrzycy). Norma jest do 140 a
      nie do 115 (115 to po normalnym posiłku, a nie po glukozie), więc faktycznie
      jest to wynik na granicy błędu. na Twoim miejscu poczytałabym trochę o diecie
      dla cukrzyków, jadła mniej a częściej, uważała z węglowodanami i wywaliła z
      diety cały cukier, dopóki nie zrobisz tego drugiego badania.
      • kornelcia75 Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 12:16
        Witam,a tez jestes z Gdańska?Byłam u diabetyka Jarosława Olszewskiego w
        przychodni przy szpitalu na Klinicznej.Pocieszyłas mnie tą normą.A na cukier
        bedę uwazac bo dzidzius juz duzy.dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam
        Ja i Maks(od dzis 29 tydz)
    • maussa Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 12:42
      Normy między 70- 110mg% to są normy na czczo! po obciążeniu glukozą dla kobiet
      w ciąży cukier może być nawet 190mg% uznany jako norma. Jeśli chodzi o dietę
      cukrzycową to oprucz słodyczy zakazane są niemal wszystkie słodkie owocesad - bo
      zawierają fruktozę- też cukier! Słodkie napoje i soki owocowesad . Może ktoś z
      rodziny lub znajomych posiada glukometr (dokonuje pomiarów cukru z krrwi z
      palca w warunkach domowych) to możesz sama sprawdzić do ilu skoczy cukier po
      np. słodkich owocach (czereśnie ,truskawki). Pomiar dokonaj w ok.1/2 h i 1h po
      słodkim posiłku. To pozwoli Ci się zorientować,
      czy takie posiłki podnoszą wartość glukozy do granic norm czy je
      przekraczają .Bądz w kontakcie ze swoim lek. rodzinnym( to najczęściej jest
      internista) pod względem cukrzycy też tej ciążowej, ma większe doświadczenie
      niż ginekolog!
      Pozdrawiam Andzia i 30 tyg. Oleńka
      • aak.pl Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 17:37
        To nie jest tak ze od zlego wyniku do cukrzycy ciazowej jest daleka droga.
        Cukrzyca ciazowa moze brzmi strasznie, ale jezeli macie wysokie cukry to macie
        cukrzyce ciazowa. Lepiej dmuchac na zimne w tym przypadku.

A 190 jako norma, to jakas bzdura. 160 to prog nerkowy, powyzej zaczyna sie
        pojawiac cukier w moczu.

Po godzinie od zjedzenia posilku cukier nie powinien byc wyzszy niz 130.

Zdrowy czlowiek bez wzgledu na to co i ile zje zadko ma powyzej 110.

skadia
        • elve Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 22:44
          no cóż, ja po glukozie miałam wysoki cukier, ale 3 dni leżenia na patologii i
          kłucia się 7 razy na dobę udowodniły, że cukrzycy NIE MAM i nie jestem nawet
          blisko - więc chyba jednak ta droga bywa daleka.
          Kornelciu, jestem z Gdańska, namierzyłysmy się już w jednym wątku, pamiętasz?
          Zdaje się, że chodzimy do tej samej szkoły rodzenia, pierwsze zajęcia były
          dziś, zastanawiałam się, która z dziewczyn to Ty smile
          Ja też byłam u Olszewskiego - i to on właśnie mówił, że z takimi wynikami nie
          mam po co iść na patologię. Miał rację, więc na Twoim miejscu zaufałabym mu i
          poczekała spokojnie do następnego badania. On się naprawdę na tym zna, jest
          guru dla dziewczyn z cukrzycą ciążową, które poznałam na patologii smile
          • asialub1 Re: GLUKOZA-PYTANIE 05.07.04, 23:38
            Ja po tej glukozie mialam 106 jednostek, normalnie mialam 88, więc baardzo
            daleko do jakiegos zagrozenia. A słodkie bardzo lubie, po wypiciu tej glukozy
            to dopiero za mna chodzily slodycze przez kilka dni.
          • kornelcia75 Re: GLUKOZA-PYTANIE-Do Elve 06.07.04, 14:02
            Hej faktycznie pamietam Ciebie pisałas ze tez wybierasz się do tej szkoły a
            potem jakos mi zniknełas,hehehe.Mam na imie Dorota,troche sie spóznilismy z
            mezem i zasiadlismy w srodkowym rzedzie w 1 ławce.A Ty gdzie siedziałas?
            koniecznie musimy sie poznac w czwartek.czekam na odpowiedz a to mój nr gg
            5061963.Pozdrawiam
    • ciezarowka1 Re: GLUKOZA-PYTANIE 06.07.04, 08:49
      Witam Dziewczęta!
      Zastanawiam się, czy wyniki krzywej mogą być za niskie, jak na normę i czy jest
      w porządku, jeżeli na czczo miałam 69mg%, po godzinie od wypicia 50g. miałam
      79 mg%, a po dwóch 62 mg%, czyli mniej niż na czczo. Pewnie nie ma się czym
      przejmować, skoro wszystkie niepokojące posty dotyczą podwyższonego stężenia,
      ale tak z ciekawości pytam. Mój (nasz) organizm chyba po prostu dobrze sobie
      radzi z rozporządzaniem glukozą? Czy wręcz przeciwnie?
      Co Wy na to ? Pozdrawiam gorąco.
    • ewso1 Re: GLUKOZA-PYTANIE 06.07.04, 14:32
      Witam,
      rzuciłam się od razu na ten wątek bo wczoraj robiłam badania i wyniki są
      niekoniecznie w porządku. Na czczo miałam 83, po wypiciu glukozy 166 a po
      kolejnej godzinie 132. Pielęgniarka stwierdziła, że mocno niepokojące było by
      gdyby wogóle nie spadła.. Marne pocieszenie. Dziś idę do lekarza i jestem lekko
      spanikowana, szukałam norm (bo oczywiście nie mam pojęcia jakie powinny być..)
      i doszłam tylko do tego, że powyżej 110 trzeba uważać. W każdym razie po
      przeczytaniu sobie Waszych postów jakoś raźniej mi się zrobiło, ale przestanę
      panikować wieczorem jak będę po wizycie. Pozdrawiam
    • kornelcia75 Re: GLUKOZA-PYTANIE-do Elve 09.07.04, 12:02
      No hej znowu sie nie poznałysmy w szkole,szkoda.Daj znac.Pa pozdrawiam
      Ja i Maks
    • bab33 Re: GLUKOZA-PYTANIE 12.07.04, 12:31
      Witam wszystkie dziewczyny.
      Norma glukozy na czczo wynosi do 110, po 50g glukozy i 1godzinie do 140, jeżeli
      wynik wychodzi wyższy robi się badanie po podaniu 75g glukozy i tutaj normy są
      następujące po 1godzinie do 180, a po dwóch do 140. Wyniki zawyżone świadczą
      zazwyczaj o nietolerancji glukozy, rzadko kiedy o prawdziwej cukrzycy.
      Pozdrawiam.
      • ciezarowka1 Re: GLUKOZA-PYTANIE 12.07.04, 13:19
        Czy mam rozumieć, że dolnych granic norm nie ma i nie muszę się martwić niskimi
        wynikami o których pisałam 3 posty wyżej?
        • elve Re: GLUKOZA-PYTANIE 12.07.04, 21:48
          bardzo niskie wyniki (na pewno poniżej 40 a może i poniżej 60 - nie pamiętam
          dokładnie) mogą być groźne - jakieś tam normy są, ale z tego co wiem przejmować
          się nimi powinni ludzie ze zdiagnozowaną cukrzycą, cukrzyca ciążowa nie polega
          na hipo ale na hiperglikemii. jeśli takie poziomy nie powodują u Ciebie
          drżenia, zasłabnięć i tego typu innych rewelacji, to raczej nie ma się czym
          przejmować. bylebys głodna nie chodziła wink
          ja po 3 godzinach od jedzenia, jak i na czczo, mam poziom około 65, i
          zwyczajnie czuję wtedy, że jestem głodna.
          • ciezarowka1 Re: GLUKOZA-PYTANIE 13.07.04, 10:19
            dzięki serdeczne.
            W piątek będę u lekarza,to jezcze skonsultuję się z nim w sprawie moich niskich
            wyników.
            Ja też po trzech godzinach jestem głodna i czuję wtedy, że jak natychmiast
            czegoś nie zjem to zemdleję.... ale mam nadzieję, że wszystko jest w porządku.
            pozdrawiam!
            • bab33 Re: GLUKOZA-PYTANIE 13.07.04, 13:02
              Dolna granica na czczo wynosi 65, natomiast nie ma takiej granicy przy
              obciążeniu glukozą. Jedz więcej nawet do 8 (oczywiście małych) posiłków
              dziennie,a zobaczysz, że uczucie głodu napewno minie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka