Dodaj do ulubionych

Badania w drugiej ciąży

30.10.12, 17:10
Jestem w drugiej ciąży i na ostatniej wizycie u ginekologa (pierwsza wizyta w tej ciąży) poprosił mnie o przyniesienie na następną wizytę Kartę Ciąży 1 żeby obejrzeć zrobione wtedy badania, których teraz nie będzie trzeba powtarzać. Czy taka praktyka to norma? Czy jednak wszystkie badania i tak powinno się zrobić w tej ciąży jeszcze raz? pewnie chodzi o badania WR, HIV itp.
Obserwuj wątek
    • alinalen Re: Badania w drugiej ciąży 30.10.12, 17:18
      ja robiłam wszystkie oprócz grupy krwi. Z grupy krwi i tak musisz mieć oryginał lub legitymację sam wpis w karcie ciązy nie wystarczy. całą resztę trzeba powtórzyć nawet HIV-badania mają być aktualne!!.
      • gosiapatrycja [...] 30.10.12, 17:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kasiak37 Re: Badania w drugiej ciąży 30.10.12, 18:01
      nie chodzi o wr czy hiv bo to i tak bedzie trzeba powtorzyc.Raczej chodzi o oznaczona grupe krwi np.
      • jotka_k Re: Badania w drugiej ciąży 30.10.12, 19:24
        powtarzałam wszystkie badania prócz grupy krwi
    • kasiak37 gosiapatrycja 30.10.12, 18:04
      to do Ciebie bylo:
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,140027575,140028770,gosiapatrycja.html
    • sharzan-ka Re: Badania w drugiej ciąży 31.10.12, 00:07
      może chodziło o grupę krwi??
      nie, nie jest to normalne ;/a powiem, że więcej bym do takiego lekarza nie poszła...datę poordu też obstawi z poprzedniej ciąży?
      • kw0 Re: Badania w drugiej ciąży 31.10.12, 09:06
        No właśnie obawiam się, że lekarzowi zależy na sprawdzeniu, czy pierwsza ciąża przebiegała prawidłowo i że będzie się na tym opierać.
        Byłam przekonana, że wszystkie badania robi się jeszcze raz, nawet te na przebytą różyczkę itp.

Chyba wrócę do lekarza, który prowadził pierwszą ciążę.
        • jess_day Re: Badania w drugiej ciąży 28.11.12, 13:39
          a co w tym złego, że chce zajrzeć do twoich poprzednich wyników? skoro przechodziłaś różyczkę to nic od tamtego czasu się chyba nie zmieniło... nie jest to chyba powód żeby zmieniać lekarza. wszystkie te badanie możesz sobie zrobić jak chcesz i tak są przecież płatne. moim zdaniem robisz z igły widły.
    • water_mcg Re: Badania w drugiej ciąży 31.10.12, 09:06
      mi lekarz kazał przynieść wypis ze szpitala, żeby nie robić ponownie właśnie grupy krwi, także myślę, że to o to chodzi.
      --
      Wojtuś 16.10.2011

Kropka TP 29.05.13
    • ochra Re: Badania w drugiej ciąży 31.10.12, 10:43
      Jedne trzeba powtarzać, inne nie, jak masz przeciwciała Toxo, CMV i HBS to nie trzeba powtarzać.
      • biala-kawa Re: Badania w drugiej ciąży 31.10.12, 15:31
        No dokładnie. U mnie sprawdzali przeciwciała na toksoplazmozę, cytomegalię i różyczkę i robiłam teraz tylko toksoplazmozę. No i grupy krwi mi też już nie robili. Reszta leci standardowo.
      • mariken Niekoniecznie!!! 28.11.12, 19:36
        Mialam toxo DWA RAZY - mimo, ze to teoretycznie bardzo mało prawdopodobne...
        przed pierwsza ciążą w 2005 miałam przeciwciala IgG na poziomie 5,7 (dodatnie powyżej 3, wiec ok), IgM ujemne czyli brak świeżego zakażenia. rok temu, na początku drugiej ciąży miałam już IgG niższe bo tylko 4,5 (ale dalej dodatnie), IgM ujemne. ciążę straciłam ale z innej przyczyny w 13 tyg.
        teraz patrzę na swoje wyniki z kwietnia i mam IgG 160!!!! IgM ujemne. Jakoś nie zwrocilam na to wcześniej uwagi ze różnica jest z kosmosu. Wystraszylam się bo wysoki poziom przeciwcial może świadczyć o świeżym zakazeniu a to byłoby delikatnie mówiąc nieciekawe. Wg mojej lekarki przeciwciala mam i luz nie ma się co martwić. Zrobiłam dwa dni temu jeszcze raz IgG i IgM... I okazało się ze IgG spadły do 126, IgM ujemne.

Wniosek? Zlapalam toxo - druga infekcja, bo przecież już w 2005 miałam przeciwciala!! - miedzy kwietniem 2011 a mniej wiecej końcem 2011... Objawów ZERO. Gdyby tamta ciąża się utrzymała urodziłabym dziecko z wrodzona toxo nie mając o tym zielonego pojęcia.. Bo przeciez mialam juz przeciwciala! Potencjalne skutki toxo - makabryczne.

Dlatego ZAWSZE jak sie ma dodatnie toxo IgG i ujemne IgM za trzy tyg warto zrobic je jeszcze raz zeby sprawdzic czy IgG jest na stalym poziomie (stare p/ciala) czy rosnie (swieze zakazenie).
    • drdreams Re: Badania w drugiej ciąży 01.11.12, 21:37
      Dla lekarza taka karta to duże ułatwienie, bo daje ogólny przegląd ciąży, ewentualne powikłania na które może w przyszłości zwrócić uwagę.
      Ale wiadomo, ze większość badan typu cukier itp się powtarza.
      • ciazosfera [...] 28.11.12, 10:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • dorciaszek Re: Badania w drugiej ciąży 28.11.12, 12:39
          ja robilam wszystko od nowa
          jedynie co moglam przyniesc to grupe krwi i ostatnia cytologie z przeciaga roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka