Dodaj do ulubionych

Brak ciągłości blizny po cc

16.01.13, 17:38
Witam,

W grudniu 2010 roku urodziłam przez cc synka. Akcja trwałą 17h, ale synek nie mógł się wstawić w kanał, więc skończyło się cesarką. Obecnie chcieliśmy z mężem postarać się o drugie dziecko, więc kontrolnie udałam się do ginekologa. Ze względu na cc zrobił mi USG i okazało się, że część blizny na macicy nie jest prosta i równa tylko wygląda jakby była pofalowana. Dostałam skierowanie na precyzyjniejsze USG i oczywiście zakaz starań.
Czy mogła bym prosić o wyjaśnienie co tak właściwie oznacza "brak ciągłości blizny po cc"? (tak mam wpisane w rozpoznaniu). Czyżby te dwa lata temu nie wszystko pozszywali i samo się zrosło? Martwię się, że jeśli trzeba będzie coś "naprawiać" to starania o kolejne dziecko trzeba będzie odłożyć na kolejny rok jak nie dłużej sad
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Brak ciągłości blizny po cc 16.01.13, 18:00
      dlaczego nie zapytałaś o to lekarza?
      to lekarz ma odpowiednią wiedzę medyczną na ten temat, a nie jedna czy druga matka na forum, z której żadna lekarzem nie jest??

z całą pewnością otrzymasz "jakieś" odpowiedzi, ale czy zależy ci na fachowej odpowiedzi, czy odpowiedzi pirazydrzwi?
      jeśli na fachowej, to lekarza pytaj, a jeśli na pirazydrzwi, to forum styknie.
      • moriach Re: Brak ciągłości blizny po cc 16.01.13, 18:28
        doral Ponieważ nie miałam żadnych dolegliwości ze strony rany po cc, to słowa lekarza tak mnie zaskoczyły i podłamały, że z wrażenia nie dopytałam sad Sądziłam, że to będzie rutynowa wizyta, a tu się okazało, że być może starania trzeba będzie przełożyć mocno w czasie, bo jakbym zaciążyła to ryzykuję własnym zdrowiem i życiem... No nic, poczekam do drugiego USG, tam już będę przygotowana z pytaniami.
    • kasiak37 moriach 16.01.13, 19:29
      usun prosze link nad suwaczkiem.
      • elmo34 Re: moriach 17.01.13, 10:21
        Moriach ja mialam bardzo skomplikowane cc, z ponowna lapartomia, po 2 tyg otworzyla mi sie blizna-jednym slowem same atrakcje. Po kilku miesiacach rozmawialam z ginekologiem na temat kolejnej ciazy i wyslal mnie na histerografie, ktora o wiele dokladniej niz badanie usg pokazuje blizne po cc i ogolny stan macicy. Badanie polega na wprowadzeniu mini kamery do jamy macicy, w Polsce wykonywane jest chyba w znieczuleniu, ja mialam robione na zywca, poprzedzone jedynie seansem relaksacji-nie czulam nic poza dyskomfortem nie wiekszym niz podczas pobierania cytologii. Namow ginekologa na to badanie-jest niewspolmiernie dokladniejsze niz usg, masz zywe, prawdziwe zdjecie wnetrza macicy i blizny. Powodzenia!
        • iwona_woz Re: moriach 17.01.13, 13:56
          Doral Twoje wpisy sa denerwujace, dziewczyna sie pyta wiec jak cos wiesz to napisz a jak nic to daruj sobie te uwagi. Bo niemilo czyta sie Twoje wpisy....

Ja mialam na usg niejednrodna blizna cc, niemogli ustalic co to, jedni endometrioza w bliznie, pojechalam do prof do Lodzi, wykluczyl. Inni szwy sie nie rozpuscily po cc. Jeszcze inni zle zszyte. Zapytalam lekarza o druga ciaze, powiedzial ze w moim przypadku mozna, a poniewaz mam wskazanie do cc to wytna to podczas cc i z glowy. Jutro mam cc, wlasnie skonczylam 39 tc to cos na bliznie po cc nie przeszkadzalo. Nie wiem jak bedzie u Ciebie, ale niech ocenia stan blizny. Moze sie np okazac za ciaza ok ale sn nie tylko cc, musi to ocenic specjalista. Trzymaj sie i glowa do gory. Pozdrawiam
          • moriach Re: moriach 17.01.13, 14:41
            elmo, iwona
            Dziękuję za obie odpowiedzi.
            Póki co jestem już zapisana na to drugie USG, zobaczymy co inny lekarz na to powie. Jeśli będzie miał nadal wątpliwości, zawsze można zrobić kolejne, bardziej specjalistyczne badanie.
            Cieszy mnie też informacja, że nie każde złe zabliźnienie może być przeszkodą w kolejnej ciąży, o tym też porozmawiam na drugim badaniu.
            Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka