Dodaj do ulubionych

ból biodra w nocy

18.03.13, 10:29
Witajcie!

Mam pytanie - zgodnie z zaleceniami śpię sobie na lewym boku (choć nie jest to dla mnie wymarzona pozycja). Czasem na chwilę przekręcam się na drugi bok, choć mam wielką ochotę poleżeć na plecach. Problem w tym, że budzę się w nocy w potwornym bólem biodra (co ciekawe, jednego i drugiego), w okolicy krętarza większego. Boli jak cholera - zastanawia mnie, jaka jest przyczyna. Czy znacie ten problem? Macie jakieś środki zaradcze?

P.S. Mam wygodny materac i matę, śpię z poduchą między nogami
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: ból biodra w nocy 18.03.13, 17:05
      Witajcie!
      >
      > Mam pytanie - zgodnie z zaleceniami śpię sobie na lewym boku (choć nie jest to
      > dla mnie wymarzona pozycja)..."

a co za idiota ci taką pozycję zalecił?
      • ollena Re: ból biodra w nocy 18.03.13, 17:45
        Hmmm...ginekolog, zresztą w necie też pełno porad tego typusmile Byle lewy bok, a cała reszta (zwłaszcza "na wznak") niewskazana
        • doral2 Re: ból biodra w nocy 18.03.13, 20:28
          i zamierzasz katować się tą niewygodną pozycją przez kolejne miesiące, tylko dlatego że w necie wyczytałaś??
          powiedz, że to nieprawda, błagam....
          • pancia-jancia Re: ból biodra w nocy 19.03.13, 09:22
            nie wiem po co sie wszystkie tak katująsmile

forum.gazeta.pl/forum/w,548,133811517,133991217,Re_IIItrymestr_spanie_na_prawym_boku_szkodzi_dzi.html
            • dhampira Re: ból biodra w nocy 06.12.14, 09:23
              Wiem, że temat już stary ale napiszę coś od siebie. Ja także spałam na lewym boku caluteńką ciążę bo wyczytałam , że tak jest lepiej dla dziecka, lepsze ukrwienie i tak dalej ponieważ na prawym boku coś tam się uciska i pozycja ta jest niewskazana. Kiedy pojechałam do szpitala rodzić ułożyłam się na lewym boku tak jak zwykle, podłączono mnie do aparatury która monitorowała dzieciątko. Weszła pielęgniarka i powiedziała żebym zmieniła pozycję i położyła się na prawym bo pewnie już mi niewygodnie. Oczywiście posłuchałam. Po niecałej minucie wpadła położna mówiąc żebym szybko wracała na lewy bok bo dziecku spada tętno i nie ma czym oddychać. Więc nie piszcie durnych komentarzy typu " Co za idiota zalecił taka pozycje " Bo skoro tak zalecają to maja rację. Jak by taki człowiek był idiota to nie został by lekarzem. Pozdrawiam wszystkich, którzy się maja za "mądrzejszych" . A ból biodra powoduje hormon o nazwie relaksyna, który powoduje rozluźnienie wiązadeł przed porodem.
              • nugatka81 Re: ból biodra w nocy 05.09.19, 07:22
                Dokładnie
    • ag_79 Re: ból biodra w nocy 18.03.13, 17:29
      Jeżeli Cię to pocieszy, to ja mam tak samo smile Próbuję jak najdłużej wytrwać na lewym boku, co jakiś czas przekręcam się na prawy, jak już ból w biodrze jest zbyt dokuczliwy, a i tak najczęściej budzę się na wznak... uncertain
    • kot_marceli Re: ból biodra w nocy 19.03.13, 08:49
      Miałam ten sam problem, w tej chwili jestem w 36 tygodniu i na pocieszenie powiem Ci, że już kilka tygodni temu ból ustąpił. Ja kładłam się na kołdrze złożonej na pół, żeby mieć jak najbardziej miękko pod biodrami, to jedyne co w miarę pomagało. Wkładałam też miedzy kolana poduszkę, ale było mi wtedy niewygodnie.
      Na początku też starałam się spać tylko na lewym boku, jednak z czasem coraz częściej przewracałam się na prawy, to nie jest tak bardzo szkodliwe, najgorzej jest leżeć na plecach, bo ucisk małego ciężarka jest na ważną żyłę, co ogranicza dopływ krwi do maluszka. Myślę, że spokojnie możesz odwracać się na prawy bok, położna na szkole rodzenia powiedziała, że to na pewno nie zaszkodzi dziecku, chyba, że przeleżysz tak całą ciążę wink Ewentualnie na ból można brać apap, ale leki to zawsze ostateczność.
    • izazdo Re: ból biodra w nocy 19.03.13, 12:26
      W trzecim trymestrze na plecach spac sie juz nie da, a na bokach biodra bola. Mi pomaga polozenie nog na wielkiej, twardej poduszce (lezac na boku). Dodatkowy plus, ze obrzeki znikaja. Biore tez ta poduszke miedzy nogi, dzieki czemu ciezar nogi gornej rozklada sie na wieksza powierzchnie i nie boli biodro dolne. Podobno dobre sa tez rogale ciazowe, ale ja mam zwykla, twarda jak cholera poduszke z Lidla. Tak twarda, ze tylko na te nogi jest idealna, bo glowa spac sie na niej nie da.
      • ollena Re: ból biodra w nocy 20.03.13, 12:00
        Dzięki dziewczyny za podpowiedzismile Mam dobry materac i poduszkę wkładam między nogi, ostatnio rozścieliłam jeszcze złożony koc...a i tak czuję się jak księżniczka na ziarnku grochu. Czasem da się wyspać, czasem w ogóle nie. Widać trzeba zacisnąć zęby i doczekać spokojnie do końca. Co do pozycji na plecach - ginekolog powiedział mi wprost, że nie jest wskazana (ze względu właśnie na ucisk żyły), więc nie jest to żadna legenda miejska. Co ciekawe, pożyczyłam starą książkę o ćwiczeniach w ciąży i okazuje się, że 30 lat temu nikt o tym chyba nie słyszał - pełno jest tam ćwiczeń w pozycji pt. leżenie na wznaksmile Tak sobie jednak czasem myślę, że nasze mamy, babki jakoś dawały radę, nie mając takiej wiedzy, jak my dzisiaj...
    • mama197809 Re: ból biodra w nocy 20.03.13, 15:01
      Z tym lewym bokiem, to tylko jak wypoczywasz w ciągu dniawink)), w nocy myślę nie da się kontrolować pozycji.
    • ania.rene Re: ból biodra w nocy 23.03.13, 09:09
      mnie rowniez bolaly biodra. no moze raczej cierply. byl to wynik ucisku na kregoslup.
      po porodzie mam te ddolegliwosci nadal, chociaz nie tak bardzo dokuczliwe.
    • ruda-1980 Re: ból biodra w nocy 23.03.13, 21:52
      Nie martw się.Ja też spałam na lewym boku bo wtedy dziecko jest bardziej dotlenione bowg.lekarzy.Bóle bioder także miałam i wiązało się to z rozszerzaniem sie kości miednicy.Czasem ból był taki że nie szło spać wogóle.Lekarz przepisał mi magnez i aspargin i spałam z nogami na poduszce lekko uniesionymi.Dałam rade a miałam tak od 3 m-ca.Teraz cieszę się 4 miesięcznym synkiem a ból minął jak ręką odjąć
      • ewuszysko2008 Re: ból biodra w nocy 09.12.14, 08:19
        taki bol biodra to calkiem normalne . ja przekrecam sie cale noce z lewej na prawa i jakos daje rade smile w sumie to na plecach tez nie spie ale na prawej stronie jak najbardziej .
    • witkowska.anna Re: ból biodra w nocy 19.08.16, 04:29
      To już kolejna noc nieprzespana u mnie. Ten sam objaw o którym piszecie dziewczyny na forum, z tym, że u mnie jest ucisk na nerw kulszowy i promieniuje na całą nogę, czasami dochodzi do pięty z jej drętwieniem. Zaczyna się od stawu biodrowo-lędźwiowego. Jestem w 30 tyg. ciąży, od czerwca chodzę na masaże do fizykoterapeuty przy szkole rodzenia, jednak ze względu na powiększający się brzuch ostatnio stan się pogorszył i już nie mogę nie tylko siedzieć, ale i leżeć za bardzo. Wczoraj spałam 2 godz., dziś od 3 i po prostu stwierdziłam, że napiszę Wam o swoim problemie, abyście wiedziały jak sobie radzę. Prowadzący lekarz przy bólu nie do wytrzymania zapisał mi czopki Diclofenac. Dopiero wczoraj sięgnęłam po nie, ale po przeczytaniu ulotki nie wzięłam. W ciągu dnia kontaktowałam się z położną ze szkoły rodzenia, która zaś zasięgnęłam opinii kilku innych osób i nikt z tych osób nie potwierdził, że Diclofenac może być ok, nie dał mi ani grama pewności, że nic nie zrobię dziecku i tym samym próbując ulżyć sobie w bólu. Tak więc nie wzięłam. Paracetamol nie pomaga. Jedynym sposobem na ból jest rozchodzenie w ciągu dnia i ćwiczenia rozciągające nogę. Tak więc ćwiczę w nocy jak już nie mogę zupełnie z bólu leżeć, a czasami tak jak dziś po prostu już nie mam odwagi położyć się do łóżka ... a jest godz. 4:30. Fizykoterapeuta twierdzi, że po 32 tyg. może być trochę ulgi a potem po 36 tyg. będzie z moimi problemami na pewno gorzej, gdy dziecko już będzie mocno przygotowywać się po porodu i naciskać na dole, uciskając na stawy, które są źródłem moich problemów. Tak więc ta świadomość i nie poddawanie się w ćwiczeniach jest dla mnie podstawą. Pozdrawiam serdecznie wszystkie dziewczyny, które borykają się z podobnym problemem, A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka