Dodaj do ulubionych

Wierzycie że można zaplanować płeć?

05.05.13, 15:05
Naukowo potwierdzone jest że plemniki "dziewczynki" żyją dłużej, a "chłopca" są szybsze, wiec by spłodzić córkę należy współżyć przed owulacją, a syna - w dniu owulacji.
Jednak tak na prawdę żadna kobieta nie wie kiedy faktycznie jest ta owulacja. Tylko monitoring cyklu jest w stanie potwierdzić że ona będzie np. za kilka godzin lub, że właśnie się odbyła. Więc zastanawiają mnie stwierdzenia kobiet "ja współżyłam w dniu owulacji mam syna" czy "zaplanowałam córkę kochając się 2dni przed owulacją"
Ale skąd kobiety wiedzą kiedy mają owulacje? Przecież nawet testy owulacyjne nie są w stanie tego jednoznacznie określić (podobno występuje ona w przeciągu 48godzin po pozytywnym teście). Ból owulacyjny, śluz a nawet mierzenie temperatury nie są również w stanie określić ze "teraz mam owulacje". Dlaczego więc tak wiele kobiet planujących płeć twierdzi, że im się udało zaplanować, a nie dopuszczają możliwości ze po prostu udało im się trafić w końcu jest szansa 50:50...
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 17:02
      nie ma takiej opcji
      • zolza79 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 17:21
        Ja kochałam się w dzień owulacji (naprawdę wiem, kiedy jajeczkuję) a ginekolog na bardzo dobrym sprzęcie stwierdził, że na 99% będzie dziewczynka. Co prawda był to dopiero 13 tydzień, więc może coś się jeszcze w tym temacie zmienić. A i z wieku ciąży na usg potwierdza się "mój" dzień owulacji.
    • gagasia13 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 17:18
      Ja kilka lat temu bylam taka naiwna i wierzyłam w całe to planowanie płci. Z drugim synem zaszłam w ciążę w 9 dc przy super regularnych 28 dniowych cyklach. Wg tejmetody powinien być dziewczynką a nie jest. Teraz starając się o ciążę nie myślałam o żadnych metodach i będzie córeczka. Nie istnieje coś takiego jak naturalna możliwość "planowania płci" . Szanse są zawsze 50/50.
      • jotka_k Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 19:46
        nic nie planowałam wink
        pierwsza ciąża z dokładnie okresloną przez monitoring owulacją- córka
        druga- nie wiem kiedy i syn
      • mama1dawidka Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 20:05
        hmmm a my wlasnie tak zrobilismy coreczke wink
        Ale to bylo tak ze mozna sprobowac czemu nie
        Ale jak tu juz dziewczyny wspomnialy to chyba i tak nie zalezy od tego ze sie kochalismy przed owu tylko szansa 50 na 50 smile
        • zkat Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 05.05.13, 20:48
          A mi sie udalo tak zrobic coreczke, 4 dni przed owu smile
          • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 06.05.13, 18:18
            zkat napisała:

> A mi sie udalo tak zrobic coreczke, 4 dni przed owu smile
            A cykl miałaś monitorowany, że wiesz że 4 dni przed owu?
            Załóżmy, że tak to myślę że po prostu "trafiłaś" w córeczkę. W końcu miałaś 50/50 szans wink
            • zkat Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 06.05.13, 20:02
              zgadza sie, mialam monitorowany indifferent
    • bahati0 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 06.05.13, 12:03
      Nie wierzę. Jest jeszcze kwestia jakości nasienia...Znam przypadki, gdzie w rodzinie było po 6 i 7 samych córek.... Teoretycznie ja powinnam mieć dziewczynkę, a noszę Synka.
    • lidek0 Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 19:26
      nbo nie można i przykłady z życia to pokazują, syn sprzed owulacji potwierdzonej monitoringiem
      • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:20
        lidek0 napisała:

> nbo nie można i przykłady z życia to pokazują, syn sprzed owulacji potwierdzone
        > j monitoringiem
        A ile przed? z ciekawości pytam, bo co raz bardziej wasze wpisy utwierdzają mnie w tym, że córka ze współżycia kilka dni przed owu i syn z dnia owulacji to po prostu ruletka.
        • zkat Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:28
          Moze ruletka, ale moja kolezanka dzieki temu ma upragniona corke, a druga, ktora zaszla w dzien owu ma synka
          • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:58
            zkat napisała:

> Moze ruletka, ale moja kolezanka dzieki temu ma upragniona corke, a druga, ktor
            > a zaszla w dzien owu ma synka

hmmm można i tak sobie to tłumaczyć, choć bardziej racjonalnie koleżanka by mogła stwierdzić, że jej się po prostu udało trafić, przecież to tylko 50 do 50.
            Ja mogę napisać, że moja koleżanka współżyjąc zgodnie z metodą którą stosowała twoja koleżanka nie miała niestety tyle szczęścia bo współżyjąc na 3dni przed owulacją poczęła syna, a tuż po owulacji córkę.
            Gdyby to było takie proste to nie byłoby niegdyś tyle aborcji w Chinach z powodu niechcianej płci.
        • deusmeus Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:33
          Nie można, bo to nie człek decyduje o tym, kto się poczniesmile. A co do teorii o dziewczynkach sprzed owulacji i chłopcach celowanych w owulację... www.ladycomp.pl/Planowanie_plci_dziecka__29
          • deusmeus Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:40
            Sorrki dla moderatorek za moje sygnaturkiwink, obiecuję, że będę się kontrolować i postaram się więcej nie zamieszczać moich kulfonów na tym forumsmile.
          • zkat Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 21:55
            Hmm... to ciekawe, czemu u mnie bylo akurat odwrotnie tongue_out
            • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 22:02
              zkat napisała:

> Hmm... to ciekawe, czemu u mnie bylo akurat odwrotnie tongue_out
              Odpowiedź jest prosta.
              Szanse są zawsze równe 50:50, także jeden trafi drugi nie. U ciebie było na odwrót a u mnie nie.
              • zkat Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 06.05.13, 22:05
                A mialas monitorowany cykl?
                • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? Nie 07.05.13, 20:56
                  Tak samo ja nie miałam jak i za pewne ty, ale...
                  mierzyłam temperaturę i dzień skoku pokrywał mi się z wiekiem zarodka na usg wiec to dla mnie był już wyznacznik, że wtedy właśnie była owulacja. Pewności nie mam. Przynajmniej nie jestem tego aż tak pewna jak ty , ze u ciebie nie był "traf" tylko świadome zaplanowanie chłopca i dziewczynki. smile
    • prosumentka Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 06.05.13, 22:29
      Nie można. Gdzieś na stornie organizacji od wykresów temperatury czytałam, że w laboratorium to plemniki męskie są szybsze, a żeńskie wolniejsze, ale w realiach zachodzenia w ciąże to się nie potwierdza.
    • nombrilek Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 08:53
      U mnie się nie sprawdziła ani teoria przed owulacja a w owulacje albo później ani chiński kalendarz płci tez się nie sprawdził
    • kerri31 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 12:25
      Nie wierzę.
    • asiak21 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 14:35
      Nie ma na to reguły: "robiliśmy" dzieci grubo przed owulacją, w dniu owulacji i pod koniec cyklu (ginka powiedziała, ze to były plemniki surwiwalowce) i za każdym razem wychodziła dziewczynka. smile
      • kasssannndra Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 21:00
        A co to są "plemniki surwiwalowce"?
    • agnieszka77_11 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 17:17
      Zostało obalone, że plemniki "dziewczynki" żyją dłużej, a "chłopcy" są szybsze. Nie jest więc prawdą, że moment współżycia ma wpływ na płeć.
      Prawda jest jednak taka, że nie każdy mężczyzna posiada taką samą ilość plemników z chromosomem X i Y. Dlatego czasem w niektórych związkach zawsze jest to ta sama płeć. Mam znajomą, której rodzice mają 5 córek.
      To wszystko to zwykła ruletka. Możemy również ciągnąć kartki z kapelusza z informacją czy będzie chłopiec czy dziewczynka. Na pewno wielu też się to sprawdzi. I co później powiedzą? Że ciągnięcie kartek z kapelusza jest metodą na sprawdzanie płci?! Bzdura. Jak to całe planowanie płci. Ze niektórym się to udało to nie znaczy, że jest to sposób na zaplanowanie płci malucha. Tak jak napisałam. Niektórym płeć sprawdzi się też na podstawie kartki ciągniętej z kapelusza.
      Mam znajomych którzy mają dziewczynkę z dnia owulacji (owulacji potwierdzonej monitoringiem) i później w taki sam sposób (owulacja potwierdzona monitoringiem) spłodzili chłopca. To zwykła ruletka, a szanse są albo 50:50, albo 70:30 albo 90:10 bo nie każdy facet ma taką samą ilość plemników z chromosomem X co Y.
      W kalendarze chińskie też nie wierzę, bo według nich mój mąż powinien być kobietą. A nie przyznawał się do żadnej zmiany płci wink
      • robin2510 Nie nie można 07.05.13, 19:57
        Moja druga córka jest tego przykładem. Już wielokrotnie opisywałam jak planowałam płeć aby był chłopak. Miałam monitoring cyklu (tu z powodu torbieli na jajniku i lekarz określił kiedy będzie owu), stosowałam dietę, chłop był na prochach witaminowych smile zero alkoholu, na blachę wykułam książkę K Wójcika Jak zaplanować płeć, sex 1 raz wink tylko w dniu owulacji i mamy drugą córkę smile. Mąż śmiał się na usg które potwierdziło dziewczynkę ja byłam w szoku. Nie ma skutecznego sposobu. Moja przyjaciółka dla odmiany ma 2 synów z początku cyklu przy regularnych okresach i potwierdzonych owulacjach gdzie miały być na 100% dziewczynki wink
      • kasssannndra agnieszka77_11 07.05.13, 21:07
        Zgadzam się z tym co napisałaś tylko nie mogę znaleźć w Internecie wzmianki o tym, że mężczyzna może mieć np. więcej plemników XX od XY. Może masz jakiś artykuł do zapoznania się??
        • agnieszka77_11 Re: agnieszka77_11 07.05.13, 21:18
          Artykułu nie mam. Powiedział mi to moja ginekolog. Zażartował, że jak chcę córkę to muszę poszukać takiego faceta co już zmajstrował co najmniej ze 3, bo z moim już 2 razy wyszedł chłopak wink
    • katiko Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 07.05.13, 21:03
      jedyny znany mi sposob wplywu na plec to In Vitro. Przy czym praktyka ta jest generalnie zabroniona chyba, ze istnieja wskazania medyczne: jakas choroba genetyczna przenoszona tylko w linii zenskiej lub meskiej, lub - ale to w USA - w ramach zroznicowania rodziny. tzn. jak juz masz dziecko jednej plci to moga - na Twoj wniosek sprawdzic plec zarodkow i podac Ci te, ktore sa przeciwnej plci do Twojego dziecka.
      Niemniej nie znam nikogo kto by przez to przeszedl. Ja bylam 2x na InVitro i - poniewaz jest to jak czekanie na cud - podaje sie najsilniejsze i najlepiej rozwiniete blatocysty. Wcale mnie nie interesowalo czy to chlopak czy dziewczynka. Dodam, ze w moim przypadku - przy dwoch stumulacjach - nie zamrozono zadnej blatocysty, wiec gdybym miala dokonywac selekcji plci to nie wiem czy cokolwiek by sie nadalo.
      Poza tym, badania dotyczace plci zwiekszaja ryzyko wad plodu i juz z tego powodu bym sie na to nie zdecydowala.
      Oczekuje chlopca - los tak chcial a my mu jestesmy za to wdzieczni smile
    • memphis90 Re: Wierzycie że można zaplanować płeć? 08.05.13, 21:05
      > Naukowo potwierdzone jest że plemniki "dziewczynki" żyją dłużej, a "chłopca" s
      > ą szybsze, wiec by spłodzić córkę należy współżyć przed owulacją, a syna - w dn
      > iu owulacji.
      Aha, i jeśli będziesz uprawiać seks zgodnie z tą zasadą, to zwiększasz nieznacznie szansę na poczęcie dziecka określonej płci. Tak więc nie zawsze masz równe 50:50 szans, ale też nic nie da Ci 100%, że w dzień owulacji poczniesz chłopca. Ja mam córcię z całomiesięcznych starań (widać plemniki X już warowały koło jajnika czekając na to jajo) i synka z "ee, w tym miesiącu nic z tego, jestem już po owu" (więc plemnik Y musiał wykonać naprawdę niezły sprint, że dopadł jeszcze to jajeczko!). Płci nie planowałam, brała, co się trafi big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka