Dodaj do ulubionych

Ciąża na leżąco

29.05.13, 14:18
Przeczytałm hisotirę kobiet które musiały spędzić ciążę leżąc i musze powiedzieć, że podziwiam przyszłe mamy, które nie mogą być aktywne, kupować aktywnie ubranek, spacerować. Jak dla mnie jesteście wielkie,ja bym chyba zwariowała.
Drogie mamy, jak radzicie sobie z takim sposobem przeżywania ciąży?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Ciąża na leżąco 29.05.13, 17:16
      Ja nie przeleżałam wprawdzie całej ciąży, musiałam leżeć od 29 tygodnia i to było baaaaardzo trudne. Była zima, byłam sama w domu całymi dniami, wstawałam tylko do łazienki i żeby coś zjeść. Płakałam często i myślę, że byłam bliska depresji. Ciesze się, że to już za mną.
      • madziatd Re: Ciąża na leżąco 29.05.13, 18:16
        Ja od 2 tygodni leżę sad i zapowiada się że szybko nie wstanę. Mam Potężnego krwiaka i muszę czekać do czasu aż się wchłonie sadNa razie jest ok, minęło niewiele czasu. Nie wiem jak to będzie dalej ( w perspektywie mogę leżeć nawet dwa miesiące) , jednak myślę sobie że jeśli jest to jedyny sposób, to muszę zrobić wszystko aby się udało.
    • spirit1982 Re: Ciąża na leżąco 29.05.13, 18:16
      Ja przeleżałam pół poprzedniej ciąży, teraz jestem w drugiej i zapowiada się to samo sad A to dopiero 14 tydzień.
      Teraz jest jeszcze ciężej bo w domu jest pełen energii 3-latek.
      Trzymajcie kciuki!
    • magnolia234 Re: Ciąża na leżąco 29.05.13, 22:00
      ja lezalam tylko kilka tygodni ale, uwierz mi, jak postwisz na szali zycie badz zdrowie maluszka a koniecznosc lezenia to wbrew pozorom lezenie nie wydaje sie juz takie zle....to chyba instynkt macierzynski powoduje ze mamy w sobie tyle sily i naprawde potrafimy duzo zniesc zeby miec dziecko
      • jadwinia-wr Re: Ciąża na leżąco 01.06.13, 17:45
        magnolia234 napisał:

> ja lezalam tylko kilka tygodni ale, uwierz mi, jak postwisz na szali zycie badz
        > zdrowie maluszka a koniecznosc lezenia to wbrew pozorom lezenie nie wydaje sie
        > juz takie zle....to chyba instynkt macierzynski powoduje ze mamy w sobie tyle
        > sily i naprawde potrafimy duzo zniesc zeby miec dziecko

Dokładnie.
        Mam przykaz leżenia od 23 tygodnia, a to dopiero 26. Każda nadmierna aktywność powoduje bóle i skurcze, więc nie bardzo mam wyjście.
        Żal mi spacerów, uroków cieszenia się ciążą, zakupów dla maluszka, ale skoro moje leżenie ma spowodować, że przyjdzie na świat zdrowe i będzie żyło, to chyba nie mam się nad czym zastanawiać. Leżenie w domu jest o niebo lepsze niż w szpitalu, więc obiecałam sobie nie marudzić, bo to niepotrzebnie frustruje.
    • minerwamcg Re: Ciąża na leżąco 29.05.13, 23:13
      Nie narzekam, napisałam sztukę dla dzieci (do dzisiaj ją grają), jakieś piosenki, górę limeryków, przeczytałam całego Pratchetta, jakieś Fandoriny, coś tam szyłam, coś wyszywałam... żałuję tylko, że za mało robiłam na drutach, bo teraz nie mam czasu i wychodzę z wprawy.
    • ankamodr Re: Ciąża na leżąco 30.05.13, 11:10
      Ja musiałam leżeć od 5 mc, teraz jestem w 7mc i dalej muszę na siebie bardzo uważać. Nie siedzę co prawda cały czas w domu i nie leżę w łóżku, chodzić na krótkie spacery mogę.
      Na początku byłam bardzo zdołowana, ale po czasie jak człowiek pomyśli, że maluszkowi coś może się stać, to zaciska żeby i leży.
      Ogólnie wielki szacunek dla kobiet, które leżą przez całą ciąże.
      Siłę daje dzieckosmile) wieże w tosmile!
      pozdrawiam
      • juliette2010 Re: Ciąża na leżąco 30.05.13, 21:30
        Leżałam 2 tygodnie bez wstawania nawet do toalety z wizją tak spędzonych 4 miesięcy- dla mnie totalne podcięcie skrzydeł i tak doszło do wcześniejszego porodu...
        Przychodzą myśli ,że nie założy się żadnej kiecki ciążowej, że nikt nie zobaczy ciążowego brzucha, że ten czas to bycie inkubatorem i świadomość ,że wszystkie obowiązki spadły na najbliższych...
        Dziecko daje siłe ale to straszne ogołocenie sad
        Następną ciąże miałam szew i dodatkowo pesar, dużo leżałam ale byłam na chodzie....
        Teraz nie mam pojęcia co będzie i na samą myśl o leżeniu mi słabo....
    • kerri31 Re: Ciąża na leżąco 30.05.13, 22:46
      Nie dowierzam , współczuję, podziwiam wszystkie kobiety ,które muszą leżeć choćby pół ciąży. To dla mnie niewyobrażalna nuda, rozniosłoby mnie w łóżku po 2 dniach. Wiem, że gdybym musiała, nie miałabym wyjścia, zdrowie i życie dziecka najważniejsze ale z pewnością szukałabym malutkich powodów by wstać i gdzieś pójść.
      Ja nie mogę wytrzymać cały dzień w domu a co dopiero w łóżku. Boże daj cierpliwości kobietom, które są przykute do porodu do łóżka, Amen.
    • djablica1976 Re: Ciąża na leżąco 02.06.13, 11:11
      ja leze
      mam zagrozona ciaze..
      i nie narzekam
      tyc nie tyje
      maly rosnie
      a ja sie ciesze z kazdego kopniecia
      to nei tragedia
      dwie ciaze musialam byc aktywna
      wiec teraz odpoczywam
      smile
      • jadwinia-wr Re: Ciąża na leżąco 02.06.13, 12:50
        Wczoraj miałam kryzys - strasznie dobijało mnie wszystko, potem rozbolała mnie głowa, potem nieprzespana noc i milion myśli po głowie.

Ale dzisiaj wstałam pogodzona, dostałam pyszne śniadanie do łóżka, zaczerpnęłam powietrza z zewnątrz i jakoś dam radę. W ramach urozmaicenia zafarbuję sobie włosy, bo już błagają o kolor wink A jutro megarozrywka - wyjazd do labu i test obciążenia glukozą smile Zobacze obcych ludzi big_grin
        • gosiadamamore Re: Ciąża na leżąco 05.06.13, 23:54
          leze juz 5 tyg a do konca bardzo daleko,mam rozne chwile ale mysle pozytywnie,1.ciaza rowniez plackiem od 19tc do 37tc
    • madziatd Re: Ciąża na leżąco 06.06.13, 12:20
      Ja dziś idę na kontrole, mam nadzieje że będzie ciut lepiej. Nie nastawiam się na to że krwiak się całkiem wchłonął, jednak mam nadzieję że się zmniejszył smile Na razie pozostaje mi leżenie i dobra książka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka