Dodaj do ulubionych

czy widac cos juz?

02.08.04, 19:24
ostatnia miesiaczka 22 czerwca, czy mam rozumiec, ze jestem w w 7 tygodniu?
Koniec szostego? O ciazy wiem od 30 lipca ,po 2-gim tescie..
Czy powinnam natychmiast isc do lekarza tzn.jutro?
Obserwuj wątek
    • hania11 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:24
      Nie musisz koniecznie isc do lekarza od razu jutro. Ja poszlam w 3 miesiacu (dobrze sie czulam). Ale zawsze chyba lepiej isc nieco wczesniej. Lekarz zleci Ci napewno podstawowe badania- zawsze to lepiej wiedziec, ze wszystko jest OK.
      I jesli to twoja pierwsza ciaza, to jeszcze nic nie widac. Zwykle brzuszek zaokragla sie widocznie ok. 12 tyg, ale to zalezy glownie od indywidualnych predyspozycji. Czasem w 4 mies. jeszcze nic nie widac, tylko spodnie staja sie za ciasne i trzeba "popuszczac" guzik (ja tak mialam w pierwszej ciazy).
      Powodzenia
      Ja i 18 tyg maluszek
    • hania11 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:26
      Aha,
      wedlug moich obliczen termin wypadnie Ci na 31 marzec smile)
      • mgg1 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:35
        dzieki, jestem kompletnie zielona jeszcze...i caly czas mysle tylko o tym, czy
        wszystko ok . Z tym, czy widac cokolwiek mialam na mysli USG - oczywiscie
        • gagunia Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 21:14

ja bylam u lekarza 2 tyg po spodziewanym terminie miesiaczki, tydzien po
          pozytywnym tescie. to byl 6 tydzien i widac bylo baaaardzo wyraznie smile tak wiec
          jesli jestes bardzo niecierpliwa spokojnie mozesz jutro isc - napewno bedzie
          widac. aha, a z terminem zdaje sie hania sie walnela wink wypadaloby na 29
          marzec smile)

pozdrawiam
          gaga i Kacper (13 mies skonczy jutro):
          forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535
    • tiga76 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:19
      mgg ja ostatnią miesiączkę miałam 21 czerwca- czyli tylko 1 dzień przed Tobą.
      Do lekarza idę jutro- choć powiedział, że nie będzie jeszcze USG.
      • mgg1 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:46
        dzieki za porady, jutro postaram sie o termin, ale musze znalezc dobrego
        lekarza. Nie bedzie to takie proste, jestem po przeprowadzce, a do "starego" za
        daleko...
      • gagunia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 09:16
        tiga76 napisała:

> Do lekarza idę jutro- choć powiedział, że nie będzie jeszcze USG.

a to dziwne, bo dopochwowe usg powinien wykonac, chociazby, zeby wykluczyc
        ciaze pozamaciczna i sprawdzic stan przydatkow. zapytaj dlaczego nie zrobi usg
        albo zmien lekarza.

• mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 12:00
          Po co męczyć maluszka tak wcześnie? W tych tygodniach wystarczy badanie
          ginekologiczne. A pierwsze usg 12 tydz. Lekarz chyba potrafić poznać czy
          wszystko jest na swoim miejscu i bez korzystania z aparatury wink
    • sympatyczna7 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:56
      U mnie ostatnia miesiączka 24 czerwca smile Testu jeszcze zadnego nie robilam.
      Bylam na wakacjach, dzis wrocilam i zaczely sie konkretne obliczenia i
      przypuszczenia smile Dam sobie moze tak 2-3 dni na ewnetualna @ smile a moze nie
      wytrzymam i jutro polece do apteki po test smile)
      • sugar_mama_danielcia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 09:21
        W sumie od razu nie musisz, ale pamietaj by (jak juz nie zaczelas) kupic i
        przyjmowac kwas foliowy.

Sugar
    • mbuk Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 11:51
      cześć smile
      ja ostatnią miesiączkę miałam 18 czerwca, ale jak tylko zobaczyłam pozytywny
      test wybrałam się do gin. ponieważ trochę zle się czułam. Myślałam, że mnie
      odeśle bo za wcześnie, ale ona od razu przepisała mi duphaston, który biorę 2
      razy dziennie. Dzisiaj byłam drugi raz, dostałam skierowanie na badania i mam
      się zgłosić za tydzień. Usg jeszcze mi nie robiła, ale to pewnie po badaniach,
      chociaż myślałam, że już dzisiaj coś zobaczę. Uważacie że trochę późno ?? a czy
      wy w 6/7 tyg. miałyście już karty ciążowe ??
      pozdrawiam
      • mgg1 gaguniu 03.08.04, 12:42
        powiedz co widzialas ?????
        umieram z ciekawosci, podaje jeszcze raz(chyba setny) date ostatniej mies 22
        czerwca. Ide do lekarza w czwartek..blagam policz i powiedz co widzialas!!!
        • mgg1 Re: gaguniu 03.08.04, 12:46
          wciaz nie moge uwierzyc, ze nosze w sobie malenstwo, a moze ja nie jestem w
          ciazy?, bo oprocz bolu brzucha, tak jak przed okresem nie mam zadnych
          dolegliwosci, niech juz przyjda te mdlosci, przynajmniej bylabym pewna i
          cierpialabym z radoscia...
          • gagunia do mgg1 - co widzialam :) 03.08.04, 13:57
            widzialam i widze, bo mam wlasnie przed soba wydruk z usg. mialam miesiaczke 22
            wrzesnia wiec analogicznie do ciebie! na usg bylam 4 listopada czyli tez w
            takim czasie od ost miesiaczki jak ty bedziesz - lekarz stwierdzil 6 tydzien,
            a na wydruku mam 2 zdjecia - pecherzyk plodowy 19mm i moj Mlody wielkosci 8,8
            mm na drugiej fotce smile) taki balonik, no ale juz dzidzius i koniec smile termin
            mialam na 29 czerwiec 2003 urodzilam 3 lipca.

pozdrawiam i czekam na wynik Twojego badania
            gaga
    • edytafg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 13:19
      hej, ja jestem w 7 tyg. 2 tyg temu bylam u gina i mialam USG- ktore jest wazne
      w tak wczesnej ciazy bo wykrywa ew. ciaze pozamaciczna!!! dzis ide na nast
      wizyte- juz z wynikami badan -dzis ma byc widac serduszko iwec bedzie nast usg.
      Nie rozumiem dlaczego dopiero w 12 tc macie robione 1sze usg...Nie rozumiem tez
      jakie to meczenie maluszka?-ktos tak napisal- usg dopochwowe jest calkiem
      bezpieczne a jak napisalam tylko tak wykryje sie ciaze pozamaciczna!
      • mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 13:47
        12 t-ń podobno jest nalepszy, i dla rodziców i dla lekarza. Większość rzeczy
        można już zmierzyć. A rodzice widzą ślicznego maluszka, który już bardziej
        przypomina płód niż fasolkę a jeszcze mieści się cały na ekranie. Widok
        faktycznie boski. Co do częstości robionego usg są różne wersje. Jedni lekarze
        mówią, że to nie zaszkodzi, inni wręcz przeciwnie, że lepiej nie szaleć. Zdaje
        się, że niedawno czytałam o tym, iż poronienia częściej zdarzają się u kobiet,
        które często robiły usg. Co do prawdziwiści tej teorii, nie mam pojęcia,
        lekarzem nie jestem. Czy jesteś pewna, że ciążę pozamaciczną można wykryć
        jedynie w czasie usg? Nie byłabym taka pewna. Pozdrawiam wink
        • gagunia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:03
          mkonkol napisała:

> Czy jesteś pewna, że ciążę pozamaciczną można wykryć
          > jedynie w czasie usg? Nie byłabym taka pewna.

ciaza pozamaciczna daje pewne objawy (niepokojace bole brzucha, plamienia,
          krwawienia, zle samopoczucie itp), jednak usg pozwala szybko i ze 100%
          pewnoscia potwierdzic ja w ciagu kilku minut. dlatego tak wazne jest usg
          dopochwowe w pierwszych tygodniach, szczegolnie jesli pacjentka w/w objawy
          zaobserwuje.

• mgg1 gagunia dzieki... 03.08.04, 14:17
            • mgg1 Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:18
              powiedz, czy wiesz co w tym czasie jest juz wyksztalcone????
              • gagunia Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:25

z moich madrych ksiag wynika, ze w 6 tyg jest glowka i ogonek smile zaczyna sie
                okres zarodkowy, a w 7 tyg. dziecko rosnie milimtetr dziennie i ma juz
                serduszko, nerki, trzustke i nawet male powieczki smile)

gdzie mieszkasz?

• mgg1 Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:27
                  w Niemczech, pewnie zauwazylas brak ogonkow....
                  • mgg1 gagunia 03.08.04, 14:29
                    ..Bosze jak piszesz o tym chce mi sie plakac...
                    • gagunia mgg1 03.08.04, 14:38

plakac to ci sie dopiero zachce smile jak zobaczysz malucha na usg albo jak
                      pierwszy raz uslyszysz bicie serduszka smile ja sie tak zaciagnelam, ze lekarz
                      czekal do samiutkiego konca wizyty z zbadaniem mi cisnienia smile)

• gaga12 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:45
        ja tez mialam robione usg, narazie widac tylko pecherzyk, ktory ma okolo 8mm,
        juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze bijace serduszko! a zwielkosci
        pecherzyka i innych rzeczy lekarz stwierdzil, ze to jest okolo 4-5 tydz.
    • edytafg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:35
      Plakac?
      • mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:52
        Pewnie ze szczęścia wink Ja też zalałam się łzami jak zobaczyłam malusieńkie
        serduszko tak szybko bijące wink
        • mgg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 15:24
          ogarnia mnie jakas wielka tkliwosc, jak pomysle o tym, ze to nie embrion, tylko
          juz dziecko...czueje sie taka odpowiedzialna za moje malenstwo..na slubie tez
          plakalam
          • agu76 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 15:57
            Witam
            Ja miałam robione pierwsze USG w 6 tygodniu ciąży i było widać dokładnie "fasolkę", za to 2tyg. później fasolce biło już serduszko i wtedy chyba do mnie dotarło że to nowe życie. W 10tyg. dzidziuś machał do nas rączkami i nóżkami. Pobiegłam do lekarza w 6tyg. bo zaczełam krwawić, plamienia prawdopodobnie powodował krwiak na macicy. Brałam do 12tyg. duphoston i prawie nie wstawałam z łóżka. Myśle że najgorsze już za mną-od tygodnia mogę chodzić.
            Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, albo coś cię niepokoi to biegnij do lekarza.
            Co do szkodliwości USG mam duże wątpliwości, w moim wypadku szkodliwym byłoby jego brak, a tak to za kazdym razem czułam się spokojniejsza wiedząc że mimo problemów maleństwo rośnie i się prawidłowo rozwija.
            Agnieszka
            • mgg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 16:04
              agu76 napisała:

> Witam
              > Ja miałam robione pierwsze USG w 6 tygodniu ciąży i było widać
              dokładnie "fasol
              > kę", za to 2tyg. później fasolce biło już serduszko i wtedy chyba do mnie
              dotar
              > ło że to nowe życie. W 10tyg. dzidziuś machał do nas rączkami i nóżkami.
              Pobieg
              > łam do lekarza w 6tyg. bo zaczełam krwawić, plamienia prawdopodobnie
              powodował
              > krwiak na macicy. Brałam do 12tyg. duphoston i prawie nie wstawałam z łóżka.
              My
              > śle że najgorsze już za mną-od tygodnia mogę chodzić.
              > Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, albo coś cię niepokoi to biegnij do
              lekarz
              > a.
              > Co do szkodliwości USG mam duże wątpliwości, w moim wypadku szkodliwym byłoby
              j
              > ego brak, a tak to za kazdym razem czułam się spokojniejsza wiedząc że mimo
              pro
              > blemów maleństwo rośnie i się prawidłowo rozwija.
              > Agnieszka
              wyglada na to, ze to tez 6 tc, a do lekarza ide w czwartek 1-wszy raz.
              Boli mnie caly czas brzuch i czuje, ze jest wzdety, troche sie niepokoje, ale
              podobno to normalne, raz na jakis czas bol pojawia sie w kroczu ( na kilka
              sekund) i ten ostatni napawa mnie strachem..wiem, ze w zaawansowanej ciazy to
              sie zdarza, ale ze tak wczesnie?
              zegnam sie z Wami do wieczora, musze uwazac na fasolke...usciski
          • mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 16:24
            Ja jak wyszłam z pierwszego usg byłam w takim szoku, że nawet zaczepiłam
            jakiegoś faceta, który siedział przy gabinecie i czekał na swoją dziewczynę. A
            zaczepiłąm go po to aby pokazać mu śliczne zdjęcia maluszka wink))) Mój mąż ryknął
            śmiechem wink W każdym razie wesoło wink
            Ach... długo by opowiadać!
    • anek.anek Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 17:18
      łykaj kwas foliowy i zapisz się do lekarza. Najlepiej takiego o specjalności
      ginekolog-położnik. On zleci pierwsze podstawowe badania i dalej to już po
      prostu powodzenia.
      • paulajal Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 18:53
        Ja miałam w obu ciążach zrobione usg w 6tc, ale dlatego że plamiłam i trzeba
        było sprawdzic co się dzieje. Jednak wydaje mi się, że nie ma sensu robienie
        zbyt wczesnie usg, lepiej zaczekac do 7-8 ukonczonego tc, wtedy lekarz więcej
        zobaczy i takie badanie będzie miało naprawdę sens od stronu medycznej, no i
        widok nieziemnski jak maluszek macha rączkami (to chyba jeszcze troszkę
        później). A jak sie pójdzie za wczesnie, to może jeszcze nie będzie nic widac,
        jeśli owulacja była później niż sądzicie i to tylko zaowocuje zbędnym stresem.
        Mozna też sprawdzac prawidłowy rozwój ciąży poprzez kontrolę poziomu hcg z
        krwi, jesli wzrasta systematycznie podwajając się co 24-48 godzin, to super
        znak. A argument wykluczenia ciązy pozamacicznej... Zdarza sie ona naszczęście
        bardzo rzadko i trudno przeoczyc jej objawy.

Pozdr i życzę niezapomnianych wrażeń podczas pierwszych usg, które są moim
        zdaniem najfajniejsze dla oka, bo później dziecko jest juz takie duże, że widzi
        sie już tylko np kawałek kości udowej czy coś.

Paula i Sebastian 30tc+4dni
        • mgg1 bylam przed chwila u gina - widzialam 05.08.04, 11:50
          moje malenstwo i jego serduszko........jeszcze sie trzese, ale ze szczescia
          • gaga12 Re: bylam przed chwila u gina - widzialam 05.08.04, 12:18
            ale super! gartulacje!!!!! ja tez juz bym chcialam zobaczyc moja fasolke!!!!
            ide do gina w poniedzialek!
            pozdrawiam serdecznie!
    • gabis77 Re: czy widac cos juz? 05.08.04, 12:18
      Cześć. Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, żeby potwierdzić i sprawdzić
      czy wszystko jest ok.Ja po zrobieniu I testu (ktory wyszedł mi pozytywnie),
      zaraz na drugi dzień poszłam u lekarza. Chciałam,żeby mi potwierdził, chciałam
      mieć 100% pewność. Zrobil mi usg byl to 5 tydzień. Zobaczyłam na monitorze
      malutki 3mm pęcherzyk. Cudowne uczucie, az się wzruszyłam. Powiedział gratuluję
      jest pani na 100% w ciąży. Założył mi kartę ciąży, dał skierowanie na badania i
      przepisał kwas foliowy. Ponieważ byłam wtedy u lekarza z innej miejscowości niż
      mieszkam, po powrocie wybrałam ginekologa położnika ze szpitala, w którym będę
      rodzić. Poszłam do niego z badaniami, zrobił mi usg i wtedy był juz to płód
      wielkości 2,35 cm. Słyszam jak bije mu serduszko. Piękne uczucie. lekarz
      upewnil się, że wszystko jest w porządku i zaczęliśmy sie umawiać na kolejne
      wizyty. obecnie jestem w 26 tyg i wiem,że bedę miała synka. Razem z mężem
      bardzo czekamy na niego. I pomyśleć jak czas szybko leci. Jeszcze trzy miesiące
      i będzie z nami.

Podrawiam
      Gabrysia z maleństwem
    • gabis77 Re: czy widac cos juz? 05.08.04, 12:20
      Cześć. Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, żeby potwierdzić i sprawdzić
      czy wszystko jest ok.Ja po zrobieniu I testu (ktory wyszedł mi pozytywnie),
      zaraz na drugi dzień poszłam u lekarza. Chciałam,żeby mi potwierdził, chciałam
      mieć 100% pewność. Zrobil mi usg byl to 5 tydzień. Zobaczyłam na monitorze
      malutki 3mm pęcherzyk. Cudowne uczucie, az się wzruszyłam. Powiedział gratuluję
      jest pani na 100% w ciąży. Założył mi kartę ciąży, dał skierowanie na badania i
      przepisał kwas foliowy. Ponieważ byłam wtedy u lekarza z innej miejscowości niż
      mieszkam, po powrocie wybrałam ginekologa położnika ze szpitala, w którym będę
      rodzić. Poszłam do niego z badaniami, zrobił mi usg i wtedy był juz to płód
      wielkości 2,35 cm. Słyszam jak bije mu serduszko. Piękne uczucie. lekarz
      upewnil się, że wszystko jest w porządku i zaczęliśmy sie umawiać na kolejne
      wizyty. obecnie jestem w 26 tyg i wiem,że bedę miała synka. Razem z mężem
      bardzo czekamy na niego. I pomyśleć jak czas szybko leci. Jeszcze trzy miesiące
      i będzie z nami.

Podrawiam, gratuluję i zyczę Tobie i malutkiej fasolce wszystkiego dobrego
      Gabrysia z maleństwem
    • gabis77 Re: czy widac cos juz? 05.08.04, 12:21
      Przepraszam poszlo dwa razy
    • mgg1 dziekuje Wam za wszystko 05.08.04, 12:44
    • mgg1 dzieki za to, ze jestescie i moge z Wami sie podzi 05.08.04, 12:45
    • mgg1 dziekuje Wam, ze jestescie 05.08.04, 12:46
      zycze Wam wszystkim rowniez niezapomnianych przezyc!!!!!
      i tak bede tu zagladac, nie zegnam sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka