mgg1 02.08.04, 19:24 ostatnia miesiaczka 22 czerwca, czy mam rozumiec, ze jestem w w 7 tygodniu? Koniec szostego? O ciazy wiem od 30 lipca ,po 2-gim tescie.. Czy powinnam natychmiast isc do lekarza tzn.jutro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania11 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:24 Nie musisz koniecznie isc do lekarza od razu jutro. Ja poszlam w 3 miesiacu (dobrze sie czulam). Ale zawsze chyba lepiej isc nieco wczesniej. Lekarz zleci Ci napewno podstawowe badania- zawsze to lepiej wiedziec, ze wszystko jest OK. I jesli to twoja pierwsza ciaza, to jeszcze nic nie widac. Zwykle brzuszek zaokragla sie widocznie ok. 12 tyg, ale to zalezy glownie od indywidualnych predyspozycji. Czasem w 4 mies. jeszcze nic nie widac, tylko spodnie staja sie za ciasne i trzeba "popuszczac" guzik (ja tak mialam w pierwszej ciazy). Powodzenia Ja i 18 tyg maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
hania11 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:26 Aha, wedlug moich obliczen termin wypadnie Ci na 31 marzec ) Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 20:35 dzieki, jestem kompletnie zielona jeszcze...i caly czas mysle tylko o tym, czy wszystko ok . Z tym, czy widac cokolwiek mialam na mysli USG - oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 21:14 ja bylam u lekarza 2 tyg po spodziewanym terminie miesiaczki, tydzien po pozytywnym tescie. to byl 6 tydzien i widac bylo baaaardzo wyraznie tak wiec jesli jestes bardzo niecierpliwa spokojnie mozesz jutro isc - napewno bedzie widac. aha, a z terminem zdaje sie hania sie walnela wypadaloby na 29 marzec ) pozdrawiam gaga i Kacper (13 mies skonczy jutro): forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
tiga76 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:19 mgg ja ostatnią miesiączkę miałam 21 czerwca- czyli tylko 1 dzień przed Tobą. Do lekarza idę jutro- choć powiedział, że nie będzie jeszcze USG. Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:46 dzieki za porady, jutro postaram sie o termin, ale musze znalezc dobrego lekarza. Nie bedzie to takie proste, jestem po przeprowadzce, a do "starego" za daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 09:16 tiga76 napisała: > Do lekarza idę jutro- choć powiedział, że nie będzie jeszcze USG. a to dziwne, bo dopochwowe usg powinien wykonac, chociazby, zeby wykluczyc ciaze pozamaciczna i sprawdzic stan przydatkow. zapytaj dlaczego nie zrobi usg albo zmien lekarza. forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 12:00 Po co męczyć maluszka tak wcześnie? W tych tygodniach wystarczy badanie ginekologiczne. A pierwsze usg 12 tydz. Lekarz chyba potrafić poznać czy wszystko jest na swoim miejscu i bez korzystania z aparatury Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyczna7 Re: czy widac cos juz? 02.08.04, 22:56 U mnie ostatnia miesiączka 24 czerwca Testu jeszcze zadnego nie robilam. Bylam na wakacjach, dzis wrocilam i zaczely sie konkretne obliczenia i przypuszczenia Dam sobie moze tak 2-3 dni na ewnetualna @ a moze nie wytrzymam i jutro polece do apteki po test ) Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 09:21 W sumie od razu nie musisz, ale pamietaj by (jak juz nie zaczelas) kupic i przyjmowac kwas foliowy. Sugar Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 11:51 cześć ja ostatnią miesiączkę miałam 18 czerwca, ale jak tylko zobaczyłam pozytywny test wybrałam się do gin. ponieważ trochę zle się czułam. Myślałam, że mnie odeśle bo za wcześnie, ale ona od razu przepisała mi duphaston, który biorę 2 razy dziennie. Dzisiaj byłam drugi raz, dostałam skierowanie na badania i mam się zgłosić za tydzień. Usg jeszcze mi nie robiła, ale to pewnie po badaniach, chociaż myślałam, że już dzisiaj coś zobaczę. Uważacie że trochę późno ?? a czy wy w 6/7 tyg. miałyście już karty ciążowe ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 gaguniu 03.08.04, 12:42 powiedz co widzialas ????? umieram z ciekawosci, podaje jeszcze raz(chyba setny) date ostatniej mies 22 czerwca. Ide do lekarza w czwartek..blagam policz i powiedz co widzialas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: gaguniu 03.08.04, 12:46 wciaz nie moge uwierzyc, ze nosze w sobie malenstwo, a moze ja nie jestem w ciazy?, bo oprocz bolu brzucha, tak jak przed okresem nie mam zadnych dolegliwosci, niech juz przyjda te mdlosci, przynajmniej bylabym pewna i cierpialabym z radoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia do mgg1 - co widzialam :) 03.08.04, 13:57 widzialam i widze, bo mam wlasnie przed soba wydruk z usg. mialam miesiaczke 22 wrzesnia wiec analogicznie do ciebie! na usg bylam 4 listopada czyli tez w takim czasie od ost miesiaczki jak ty bedziesz - lekarz stwierdzil 6 tydzien, a na wydruku mam 2 zdjecia - pecherzyk plodowy 19mm i moj Mlody wielkosci 8,8 mm na drugiej fotce ) taki balonik, no ale juz dzidzius i koniec termin mialam na 29 czerwiec 2003 urodzilam 3 lipca. pozdrawiam i czekam na wynik Twojego badania gaga forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
edytafg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 13:19 hej, ja jestem w 7 tyg. 2 tyg temu bylam u gina i mialam USG- ktore jest wazne w tak wczesnej ciazy bo wykrywa ew. ciaze pozamaciczna!!! dzis ide na nast wizyte- juz z wynikami badan -dzis ma byc widac serduszko iwec bedzie nast usg. Nie rozumiem dlaczego dopiero w 12 tc macie robione 1sze usg...Nie rozumiem tez jakie to meczenie maluszka?-ktos tak napisal- usg dopochwowe jest calkiem bezpieczne a jak napisalam tylko tak wykryje sie ciaze pozamaciczna! Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 13:47 12 t-ń podobno jest nalepszy, i dla rodziców i dla lekarza. Większość rzeczy można już zmierzyć. A rodzice widzą ślicznego maluszka, który już bardziej przypomina płód niż fasolkę a jeszcze mieści się cały na ekranie. Widok faktycznie boski. Co do częstości robionego usg są różne wersje. Jedni lekarze mówią, że to nie zaszkodzi, inni wręcz przeciwnie, że lepiej nie szaleć. Zdaje się, że niedawno czytałam o tym, iż poronienia częściej zdarzają się u kobiet, które często robiły usg. Co do prawdziwiści tej teorii, nie mam pojęcia, lekarzem nie jestem. Czy jesteś pewna, że ciążę pozamaciczną można wykryć jedynie w czasie usg? Nie byłabym taka pewna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:03 mkonkol napisała: > Czy jesteś pewna, że ciążę pozamaciczną można wykryć > jedynie w czasie usg? Nie byłabym taka pewna. ciaza pozamaciczna daje pewne objawy (niepokojace bole brzucha, plamienia, krwawienia, zle samopoczucie itp), jednak usg pozwala szybko i ze 100% pewnoscia potwierdzic ja w ciagu kilku minut. dlatego tak wazne jest usg dopochwowe w pierwszych tygodniach, szczegolnie jesli pacjentka w/w objawy zaobserwuje. forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:18 powiedz, czy wiesz co w tym czasie jest juz wyksztalcone???? Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:25 z moich madrych ksiag wynika, ze w 6 tyg jest glowka i ogonek zaczyna sie okres zarodkowy, a w 7 tyg. dziecko rosnie milimtetr dziennie i ma juz serduszko, nerki, trzustke i nawet male powieczki ) gdzie mieszkasz? forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: gagunia dzieki... 03.08.04, 14:27 w Niemczech, pewnie zauwazylas brak ogonkow.... Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia mgg1 03.08.04, 14:38 plakac to ci sie dopiero zachce jak zobaczysz malucha na usg albo jak pierwszy raz uslyszysz bicie serduszka ja sie tak zaciagnelam, ze lekarz czekal do samiutkiego konca wizyty z zbadaniem mi cisnienia ) forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535 Odpowiedz Link Zgłoś
gaga12 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:45 ja tez mialam robione usg, narazie widac tylko pecherzyk, ktory ma okolo 8mm, juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze bijace serduszko! a zwielkosci pecherzyka i innych rzeczy lekarz stwierdzil, ze to jest okolo 4-5 tydz. Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 14:52 Pewnie ze szczęścia Ja też zalałam się łzami jak zobaczyłam malusieńkie serduszko tak szybko bijące Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 15:24 ogarnia mnie jakas wielka tkliwosc, jak pomysle o tym, ze to nie embrion, tylko juz dziecko...czueje sie taka odpowiedzialna za moje malenstwo..na slubie tez plakalam Odpowiedz Link Zgłoś
agu76 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 15:57 Witam Ja miałam robione pierwsze USG w 6 tygodniu ciąży i było widać dokładnie "fasolkę", za to 2tyg. później fasolce biło już serduszko i wtedy chyba do mnie dotarło że to nowe życie. W 10tyg. dzidziuś machał do nas rączkami i nóżkami. Pobiegłam do lekarza w 6tyg. bo zaczełam krwawić, plamienia prawdopodobnie powodował krwiak na macicy. Brałam do 12tyg. duphoston i prawie nie wstawałam z łóżka. Myśle że najgorsze już za mną-od tygodnia mogę chodzić. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, albo coś cię niepokoi to biegnij do lekarza. Co do szkodliwości USG mam duże wątpliwości, w moim wypadku szkodliwym byłoby jego brak, a tak to za kazdym razem czułam się spokojniejsza wiedząc że mimo problemów maleństwo rośnie i się prawidłowo rozwija. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 16:04 agu76 napisała: > Witam > Ja miałam robione pierwsze USG w 6 tygodniu ciąży i było widać dokładnie "fasol > kę", za to 2tyg. później fasolce biło już serduszko i wtedy chyba do mnie dotar > ło że to nowe życie. W 10tyg. dzidziuś machał do nas rączkami i nóżkami. Pobieg > łam do lekarza w 6tyg. bo zaczełam krwawić, plamienia prawdopodobnie powodował > krwiak na macicy. Brałam do 12tyg. duphoston i prawie nie wstawałam z łóżka. My > śle że najgorsze już za mną-od tygodnia mogę chodzić. > Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, albo coś cię niepokoi to biegnij do lekarz > a. > Co do szkodliwości USG mam duże wątpliwości, w moim wypadku szkodliwym byłoby j > ego brak, a tak to za kazdym razem czułam się spokojniejsza wiedząc że mimo pro > blemów maleństwo rośnie i się prawidłowo rozwija. > Agnieszka wyglada na to, ze to tez 6 tc, a do lekarza ide w czwartek 1-wszy raz. Boli mnie caly czas brzuch i czuje, ze jest wzdety, troche sie niepokoje, ale podobno to normalne, raz na jakis czas bol pojawia sie w kroczu ( na kilka sekund) i ten ostatni napawa mnie strachem..wiem, ze w zaawansowanej ciazy to sie zdarza, ale ze tak wczesnie? zegnam sie z Wami do wieczora, musze uwazac na fasolke...usciski Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 16:24 Ja jak wyszłam z pierwszego usg byłam w takim szoku, że nawet zaczepiłam jakiegoś faceta, który siedział przy gabinecie i czekał na swoją dziewczynę. A zaczepiłąm go po to aby pokazać mu śliczne zdjęcia maluszka ))) Mój mąż ryknął śmiechem W każdym razie wesoło Ach... długo by opowiadać! Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 17:18 łykaj kwas foliowy i zapisz się do lekarza. Najlepiej takiego o specjalności ginekolog-położnik. On zleci pierwsze podstawowe badania i dalej to już po prostu powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: czy widac cos juz? 03.08.04, 18:53 Ja miałam w obu ciążach zrobione usg w 6tc, ale dlatego że plamiłam i trzeba było sprawdzic co się dzieje. Jednak wydaje mi się, że nie ma sensu robienie zbyt wczesnie usg, lepiej zaczekac do 7-8 ukonczonego tc, wtedy lekarz więcej zobaczy i takie badanie będzie miało naprawdę sens od stronu medycznej, no i widok nieziemnski jak maluszek macha rączkami (to chyba jeszcze troszkę później). A jak sie pójdzie za wczesnie, to może jeszcze nie będzie nic widac, jeśli owulacja była później niż sądzicie i to tylko zaowocuje zbędnym stresem. Mozna też sprawdzac prawidłowy rozwój ciąży poprzez kontrolę poziomu hcg z krwi, jesli wzrasta systematycznie podwajając się co 24-48 godzin, to super znak. A argument wykluczenia ciązy pozamacicznej... Zdarza sie ona naszczęście bardzo rzadko i trudno przeoczyc jej objawy. Pozdr i życzę niezapomnianych wrażeń podczas pierwszych usg, które są moim zdaniem najfajniejsze dla oka, bo później dziecko jest juz takie duże, że widzi sie już tylko np kawałek kości udowej czy coś. Paula i Sebastian 30tc+4dni Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 bylam przed chwila u gina - widzialam 05.08.04, 11:50 moje malenstwo i jego serduszko........jeszcze sie trzese, ale ze szczescia Odpowiedz Link Zgłoś
gaga12 Re: bylam przed chwila u gina - widzialam 05.08.04, 12:18 ale super! gartulacje!!!!! ja tez juz bym chcialam zobaczyc moja fasolke!!!! ide do gina w poniedzialek! pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: czy widac cos juz? 05.08.04, 12:18 Cześć. Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, żeby potwierdzić i sprawdzić czy wszystko jest ok.Ja po zrobieniu I testu (ktory wyszedł mi pozytywnie), zaraz na drugi dzień poszłam u lekarza. Chciałam,żeby mi potwierdził, chciałam mieć 100% pewność. Zrobil mi usg byl to 5 tydzień. Zobaczyłam na monitorze malutki 3mm pęcherzyk. Cudowne uczucie, az się wzruszyłam. Powiedział gratuluję jest pani na 100% w ciąży. Założył mi kartę ciąży, dał skierowanie na badania i przepisał kwas foliowy. Ponieważ byłam wtedy u lekarza z innej miejscowości niż mieszkam, po powrocie wybrałam ginekologa położnika ze szpitala, w którym będę rodzić. Poszłam do niego z badaniami, zrobił mi usg i wtedy był juz to płód wielkości 2,35 cm. Słyszam jak bije mu serduszko. Piękne uczucie. lekarz upewnil się, że wszystko jest w porządku i zaczęliśmy sie umawiać na kolejne wizyty. obecnie jestem w 26 tyg i wiem,że bedę miała synka. Razem z mężem bardzo czekamy na niego. I pomyśleć jak czas szybko leci. Jeszcze trzy miesiące i będzie z nami. Podrawiam Gabrysia z maleństwem Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: czy widac cos juz? 05.08.04, 12:20 Cześć. Ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza, żeby potwierdzić i sprawdzić czy wszystko jest ok.Ja po zrobieniu I testu (ktory wyszedł mi pozytywnie), zaraz na drugi dzień poszłam u lekarza. Chciałam,żeby mi potwierdził, chciałam mieć 100% pewność. Zrobil mi usg byl to 5 tydzień. Zobaczyłam na monitorze malutki 3mm pęcherzyk. Cudowne uczucie, az się wzruszyłam. Powiedział gratuluję jest pani na 100% w ciąży. Założył mi kartę ciąży, dał skierowanie na badania i przepisał kwas foliowy. Ponieważ byłam wtedy u lekarza z innej miejscowości niż mieszkam, po powrocie wybrałam ginekologa położnika ze szpitala, w którym będę rodzić. Poszłam do niego z badaniami, zrobił mi usg i wtedy był juz to płód wielkości 2,35 cm. Słyszam jak bije mu serduszko. Piękne uczucie. lekarz upewnil się, że wszystko jest w porządku i zaczęliśmy sie umawiać na kolejne wizyty. obecnie jestem w 26 tyg i wiem,że bedę miała synka. Razem z mężem bardzo czekamy na niego. I pomyśleć jak czas szybko leci. Jeszcze trzy miesiące i będzie z nami. Podrawiam, gratuluję i zyczę Tobie i malutkiej fasolce wszystkiego dobrego Gabrysia z maleństwem Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 dziekuje Wam, ze jestescie 05.08.04, 12:46 zycze Wam wszystkim rowniez niezapomnianych przezyc!!!!! i tak bede tu zagladac, nie zegnam sie Odpowiedz Link Zgłoś