Dodaj do ulubionych

Amniopunkcja vs. biopsja kosmówki

01.08.13, 19:53
Cześć dziewczyny,

Chciałam się z Wami podzielić moimi doświadczeniami związanymi z biopsją kosmowki o której jest generalnie mało informacji na internecie. Ta metoda badan prenatalnych inwazyjnych nie jest niestety u nas tak popularna jak amniopunkcja, nie wiedziec dlaczego. Wszedzie piszą o tym, ze stwarza większe ryzyko poronienia niż amnio, a to nieprawda!Ryzyko tak samo przy amnio jak i biopsji wynosi 1:150, biopsja ma te przewagę że nie wkłuwają sie igłą do worka owodniowego i nie ingerują w mikroświat w którym żyje maleństwo, a jedynie pobierają materiał z kosmówki, która znajduje się na zewnątrz. Dodatkowym atutem jest to, że mozna ja wykonać wcześniej, bo już w 11 tyg ciązy i wcześniej można dowiedzieć sie o ewentualnych wadach płodu. Szybki wynik jest już po tygodniu. Niestety, czasem zdarza sie tak jak w moim przypadku, że kosmków jest za mało i można założyć jedynie długą hodowlę i na wyniki czeka sie ok 3 tyg. Ale biorąc pod uwagę, ze amino można wykonać dopiero po 15tc i na wyniki czeka sie 4 tyg to i tak duzy plus. Jedyną wadą, o jakiej poinformowała mnie lekarka wykonująca biopsję jest to, że jest ona bardziej skomplikowana (trudniejsza) do wykonania dla lekarza. Moze to jest przyczyna, dla ktorje tak niechetnie do niej podchodzą. Nie ma tez byc moze zbyt duzej liczby lekarzy z doświadczeniem którzy chcą się jej podjąć.

Oczywiście oby dwa badania niosą za sobą pewne ryzyko, które trzeba podjąć, jeśli mamy wskazania np poprzez zwiekszoną przezierność karku, bądz nieprawdłowy wynik ppap. Decyzja należy do nas.
Dla mnie oosbiście bylo bardzo ciężko i najbardziej bałam się ewentualnych powikłań, niż złego wyniku badań.
Jestem obecnie 3 dni po i czekam na wyniki. Jeśli macie jakieś pytania - sluże pomocą.
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Amniopunkcja vs. biopsja kosmówki 02.08.13, 06:51
      Mieszkam w Kanadzie i tutaj biopsja kosmowki (cvs) jest popularna, jednak jest uwazana za przestarzala metode.
    • kasiamamajasia Re: Amniopunkcja vs. biopsja kosmówki 04.08.13, 19:28
      A gdzie w Warszawie można wykonać biopsję kosmówki?
    • mama_amelii Re: Amniopunkcja vs. biopsja kosmówki 05.08.13, 08:53
      Nie napisalaś tylko,że w razie płci żeńskiej może sie okazać,że został pobrany twój materiał genetyczny.Jak wyjdzie kariotyp żeński to czesto zaleca się zrobienie amniopunkcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka