Witam,
czy sa tu kobiety, ktore maja za soba porod w wodzie lub moze planuja takowy?
Jakie sa wasze wrazenia? Czy przygotowujecie sie w jakis szczegolny sposob na taki rodzaj porodu?
Jestem w 39 tc i coraz intensywniej mysle o porodzie w wodzie.
Chec na taki porod przyszla, gdy bylismy z partnerem zwiedzac porodowke i zobaczylismy te wanne. Spodobala mi sie ta duza, czerwona wanna

I co najwazniejsze dowiedzielismy sie, ze jest zaopatrzona w filtry (wczesniej obawialam sie o czystosc wody, wanny samej w sobie - taka moja mala 'schiza').
Podczas zwiedzania porodowki, podczas kursu w szkole rodzenia, nie myslalam o porodzie w wodzie wiec wielce sie tym jeszcze nie interesowalam, nie dopytywalam o szczegoly. Zaczelam niedawno czytac, szukac informacji i pewne sprawy pozostaja dla mnie niejasne. Moze ktoras z Was potrafilaby mi pomoc?
* z tego co wyczytalam, w wannie nie podadza mi zzo - czy sa jakies inne srodki przeciwbolowe, ktore moglyby byc w tej sytuacji zastosowane?
* czy w wannie kobieta jest nago, czy lepiej aby miala cos na sobie - spakowalam wygodny stanik do torby - moze byc?
* z poradnikow wyczytalam, iz w wannie moze ze mna znajdowac sie partner - moze siedziec za mna, mnie tulic - wystarczy tylko, aby spodenki kapielowe mial ze soba - czy ktoras z Was tego doswiadczyla? Mojemu partnerowi wanna bardzo sie spodobala, idea porodu w wodzie tez, ale decyzje czy chce tak rodzic, czy inaczej - pozostawia mnie, jesli zdecyduje sie na wode, chetnie wejdzie do wanny ze mna - ale czy ma to w ogole sens? Czy nie lepiej, aby siedzial po prostu obok wanny?
* czy jest jeszcze cos waznego zwiazanego z takim porodem, o czym nie mam pojecia?
(jesli ma to jakiekolwiek znaczenie - mieszkam w Niemczech i tutaj porod bedzie sie odbywal)
Oczywiscie biore pod uwage, iz sala z wanna bedzie akurat zajeta - na innych salach sa wanny, ale tylko takie do kapieli podczas I i II fazy porodu - wanna do porodu do wody jest tylko na jednej sali.
Oczywiscie biore pod uwage tez to, iz w decydujacym momencie, ochoty na wanne i wode miec absolutnie nie bede.
Wiec wielce sie na nic nie nastawiam, nie planuje. Ale biore pod uwage taka mozliwosc.