Dodaj do ulubionych

Zaplanowana cesarka!

19.08.04, 09:38
Mam zaplanowaną cesarkę, nie wiem czy to dobrze czy źle? Ale Poród siłami
natury w moim wypadku nie może mieć miejsca. Czy któraś z Was czeka także na
rozwiązanie w taki sposób? Troche jestem tym przerażona. Może jakieś
wskazówki odnośnie kliniki? Zamierzam urodzić na ul. Madalińskiego w W-wie.
Pozdrawiam
Constancja 16tc
Obserwuj wątek
    • carolline1 Re: Zaplanowana cesarka! 19.08.04, 09:49
      hey!! ja tez bede miala planowana cesarke! w przyszlym tygodniu bede znala juz
      dokladny dzien cc, u mnie juz 38 tydz! tez nie wiem czy to dobrze,czy nie...
      moj maly lezy miednicowo i to jest powod cc u mnie! bede rodzic na Woloskiej w
      MSWIA! troche sie boje, bardzo chcialam urodzic naturalnie! ale w tymn wypadku
      cc jest duzo lepsze dla bobasa! pocieszam sie faktem, ze maly sie przynajmniej
      nie nameczy, tak jak by to bylo podczas porodu naturalnego! pozdrawiam
      karo i Franek
    • alan101 Re: Zaplanowana cesarka! 19.08.04, 15:05
      Jestem po dwóch zaplanowanych cesarkach. Na jedno dobrze bo się nie namęczysz
      przy porodzie i dziecko nie jest zmęczone ( co nie znaczy wcale,że cc jest
      bezbolesne, bo ból jest tylko nie w trakcie tylko po porodzie). Na drugie źle,
      bo nic nie boli, nie ma przymusu a do szpitala iść trzeba (co w moim przypadku
      było najgorsze-panicznie boję się szpitala i zastrzyków). Dzieci urodziły się w
      38 tyg. ciąży i były zdrowe(miały po 10 punktów). Dla mnie takie rozwiązanie
      było dobre (też w moim przypadku nie było mowy o porodzie naturalnym). Też się
      bałam ale wszystko będzie ok. Najważniejsze żeby być dobrej myśli. Życzę
      powodzenia i ślicznego maluszka. Ja rodziłam w Krakowie.
      • constancja Re: Zaplanowana cesarka! 19.08.04, 16:02
        Bardzo dziękuję za słowa otuchy jakoś raźniej mi się zrobiłosmile
    • carlascuzo Re: Zaplanowana cesarka! 19.08.04, 21:33
      Mój Kuba urodził się przez cc zaplanowane. To dziwne uczucie, kiedy czeka się
      na przyjście dziecka, tzn. wiesz kiedy i o której godzinie Go zobaczysz.
      CC miałam w Św. Zofii na Żelaznej. Jestem BARDZO zadowolona. Po 5 minutach
      wyciągnęli Kubę, po 20 było już po wszystkim, a po godzinie Mały ssał pierś. A
      tak bałam się, że nie będę miała pokarmu!
      Mogę założyć się, że większość lekarek - ginekologów życzy sobie cc. Dziecko
      jest ładne, nie jest zmęczone, poród bez komplikacji.
      Bądź dobrej myśli
      Pozdrawiam
      • na_tasza Re: Zaplanowana cesarka! 20.08.04, 12:09
        u mnie jeszcze dużo czasu, ale jestem zdecydowana zapłacić za cesarskie. nie
        mam zamiaru się męczyć, mamy XXI wiek. uważam, że wmawia nam się, że tylko
        poród naturalny jest dobry i umożliwia stanie się dobrą matką, a to głupota. po
        to jest medycyna, żeby sobie ułatwioać, a nie utrudniać (ta sama logika
        zabraniałaby nastawiania połamanych kończyn czy lecenia raka!). operacja po
        prostu więcej kosztuje szpital i dlatego niech się kobitki męczą: gdyby to
        faceci rodzili, byłyby tylko cesarskie, bo żaden nie chciałby się męczyć jak
        ranne zwierzę! (uważa tak nawet mój gin) oczywiście każdy ma prawo do własnej
        decyzji, ale uważam, że skandalem jest, że nawet za znieczulenie trzeba
        zapłacić: wyobraźcie sobie operacje np. wspomniane kończyny "na żywca"!
    • ewelsia Re: Zaplanowana cesarka! 20.08.04, 15:12
      witam. dokładnie 3 tyg. temu urodziłam przez cc synka. niestety, w moim
      wypadku nie bylo tak "różowo", tzn. zabieg nie byl planowany, tylko z powodu
      nieprzewidzianych i nagłych komplikacji. w ogole nawe tnie wiedziałam, że poród
      się zbliża. na szczęście rodziłam w b. dobrym szpitalu i moje dziecko w porę
      zostało wyjęte. z perspektywy mogę powiedziec, że cesarka to nie jest nic
      strasznego, chodziłam samodzielnie już 12 godzin po zabiegu, nie byłam
      wymęczona ani ja , ani dziecko. szybko doszlam do siebie. oczywiście rana
      pobolewa do dzisiaj, ale jak pomysle o porodzie naturalnym, to dochodzę do
      wniosku, że może dobrze się stało, że miałam poród operacyjny.
      pozdrawiam oczekujące, będzie dobrze.
      • na_tasza Re: Zaplanowana cesarka! 20.08.04, 18:30
        właśnie też myślę, że głównie nas się strzszy cc i zniechęca. wiadomo - każda
        sytuacja jest inna - ale dlaczego informując o ryzyku związanym z cc nie
        informuje się rzetelnie o następstwach porodu naturalnego (słyszałam o
        problemach z sexem przez pół roku lub nawet o problemach z siedzeniem! -
        dlaczego się nam o tym nie mówi??????????)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka