ewuszysko2008
09.12.14, 08:10
witam serdecznie mam pytanie zwiazane z choroba bostonska. Jestem w 35 tygodniu ciazy a w sobote 13 grudnia oczekuje wizyty rodziny. W niedziele 7. 12 . tj .przedwczoraj cala moja rodzina miala kontakt z chorym na te chorobe dzieckiem ( 16 miesiecy)
Choroba zostala dopiero zdiagnozowna a w poniedzialek tak wiec moja cala rodziny ( tylko dorosli ) nie zachowala srodkow ostroznosci aby sie sie nie zarazic.
Pytanie 1 : czy niebezpieczne jest dla mnie zarazenie ta choroba w tym stadium ciazy ?
Pytanie 2: czy dorosli moga byc zainfekowani i w sobote bezobjawowowo i zarazac dalej ?
Pytanie 3 ; czy lepiej odwolac wizyte calej rodziny czy tez tylko dziecka?
mam pewne obawy a zrodla w internecie podaja rozne wiadomosci. Ze jednak dorosli moga zarazic sie ta choroba i ze okres wylegania trwa nawet tydzien i z e dla kobiet w ciazy zaawansowanej moze takie zarazenie byc grozne -przeniesione na dziecko po porodzie.ale jak mowie kazda strona podaje inne wiadomosci.
Bylabym wdzieczna za odpowiedz. Mysle ze bedzie ona takze przydatna dla innych kobiet w ciazy ktore maja juz dzieci i sa przez to jeszcze bardziej narazone na zagrozenie zarazenienem tej choroby .
pozdrawiam