Dodaj do ulubionych

szyjka macicy

19.12.14, 18:51
Hej dziewczyny. Pewnie jest juz gdzies taki watek ale nie znalazłam a mam nurtujaca sprawesmile
Jestem w 22 tyg ciąży i gin powiedziała po usg dopochwowym ze mam troche krotka szyjkę macicy. Z tego co pamiętam to 19mm i lekkie rozwarcie od zewnętrznej strony. W sumie to kazał brać sporo magnezu bo mam bole podbrzusza i twardnienia brzucha i nie dzwigac. Byl tez problem z ciśnieniem ale biorę leki na zbicie i jest ok.
Jak czytałam w necie to te 19mm w 22tyg to bardzo malo...
Powinnam sie stresować? To druga ciaza, moze dlatego szybciej sie skraca...
Obserwuj wątek
    • kosa.bar Re: szyjka macicy 19.12.14, 21:37
      Na pewno jest to sygnał żeby zwolnic, nie dźwigać,więcej odpoczywać. Moja 25 mm szyjka skróciła sie w 26 t.c. do 5 mm i musiałam leżeć plackiem do końca ciąży. Porozmawiaj z lekarzem o pessarze, może jest wskazanie do założenia.
    • mitag-inka Re: szyjka macicy 20.12.14, 16:04
      ja jestem teraz w 20tc i mam szyjkę 27mm. Lekarz kazał mi leżec. Do tego stopnia, że mąż z córką pojechali do teścia na urodziny, a ja zostałam. Wstaję tylko do wc i na jedzenie. Kolejna wizyta 30.12 i zapadnie decyzja o pessarze. Oczywiście biorę luteinę duphaston, no spę i magnez. Zagladaj tu smile będziemy się wspierać smile razem raźniej smile
      • jotka_k Re: szyjka macicy 20.12.14, 20:32
        tak naprawdę wszystko zależy czy się faktycznie skróciła czy po prostu jest krótka
        w pierwszej ciąży na USG połówkowym okazało się, że mam 22mm szyjkę, po kilkukrotnej kontroli pozostawała bez zmian, żyłam normalnie, ciążę donosiłam bez problemów
        druga ciąża tak samo- szyjka 20-22 mm
        po prostu mam fizjologicznie krótką szyjkę
        • mitag-inka Re: szyjka macicy 20.12.14, 20:43
          U mnie raczej się skraca. W pierwszej ciąży miałam zresztą to samo. Od 24 tygodnia pessar i leżenie plackiem. A zaczynałam od 32mm. Teraz juz mam mniej.
        • j1408 Re: szyjka macicy 20.12.14, 21:27
          Hmmm... W sumie to nie wiem jaka byla wcześniej. Gin mowila ze skrotla ale kazala sie bardzo nie martwic tylko dużo leżeć (co przy trzylatce w domu zbyt możliwe nie jest). Staram sie oszczędzać, porządków przedswiatecznych w tym roku braksmile
          Ale tak mysle ze jesli nie ma krwawień, plamien itp to wielkich powodów do obaw nie ma...smile
          • mitag-inka Re: szyjka macicy 20.12.14, 21:32
            Ja mam prawie czterolatke w domu smile pisałaś ze masz twardnienia, u mnie w pierwszej ciąży to właśnie powodowało skracanie się szyjki uncertain
          • ange1aa Re: szyjka macicy 20.12.14, 22:04
            Skracanie szyjki jest podstępne! Nie daje ŻADNYCH objawów. Możesz pójść do lekarza na zwykła wizytę i usłyszeć, ze szyjka zgładzona i za pozno na pessar czy szew. Dlatego naprawdę trzeba lezec i to na boku. Bo nawet siedząc, czy leżąc na wpółsiedzaco, maluch bedzie napierac na szyjke i powodować jej skracanie. Dodatkowo nie trwa to miesiac. Szyjka w ciagu kilku dni moze drastycznie sie skrócićcrying moja znajoma była na wizycie cos przed 20tc i miała skrócona szyjke i lekarz kazał lezec. Ta chodziła, jedynie dopuściła sprzątanie. Na wizycie po 2tyg. okazało sie ze maluch juz wkładał rączki w kanał a pęcherz płodowy wystawał z szyjki ktorej juz praktycznie nie było... Za pozno na szew. Leżała plackiem w szpitalu 5dni i niestety straciła ciąże... Także z szyjka nie ma żartów ...
    • ejdza Re: szyjka macicy 20.12.14, 22:42
      Ja z szyjką 18 mm trafiłam do szpitala w 24 tyg. Leżałam prawie 2 tyg,dostałam sterydy na rozwój płuc dziecka, magnez w kroplówce, luteinę i duphaston, po badaniach założyli mi pessar. Teraz zaczynam 32 tydzień i szyjka się nie skraca, pessar trzyma tak jak powinien. Dużo leżę, nie wychodzę praktycznie z domu. Też mam 3,5 latka i niestety nasze zabawy przeniosły się głównie do łóżka, na szczęście mały rozumie, że mama musi dużo leżeć.
      Nie chcę cię straszyć, ale skrócona szyjka to poważna sprawasad jeszcze jak pojawiło się rozwarcie i bóle brzucha to tym bardziej. Nie chcesz tego skonsultować z innym lekarzem?
    • melancho_lia Re: szyjka macicy 21.12.14, 06:33
      Pytanie jaka byla wczesniej. Moja szyjka ma fizjologicznie 2cm, donosilam dwie ciaze bez problemu. Skoro lekarz kazał sie oszczędzać to słuchaj lekarza ale nie panikuj.
    • julie-june Re: szyjka macicy 21.12.14, 23:56
      Wg mojej lekarki 25 mm i więcej to bezpieczna długość. U mnie na skracają się szyjkę (15 mm w 26 tc) pomogło leżenie plackiem i leki rozkurczowe. Lekarz nie proponował Ci pessara? Ja miałam w 26 tc zakładany. Zakłada się do 34 tc. Moja rada, leż jak najwięcej, wtedy nie obciążasz szyjki. I dopytaj lekarza o ten pessar. I trzymaj się, ja jestem niezbitym dowodem na to, że nawet z b. krótką szyjka można donosic ciążę, ale wymaga to dyscypliny i ścisłej kontroli lekarskiej,
      • malwina260888 Re: szyjka macicy 25.12.14, 06:34
        Jak czytam forum, to sklonilo mnie do zalogowania i opowiedzeniavswojegio przypadku...
        Dwie sytuacje... moja i kolezanki z pracy. obie bylysmy w ciazy. W czerwcu, ja w 21 tyg., ona 20 tyg. Moja szyjka dl. 21 cm, rozwarcie zew., kolezanki 22 cm, tez rozwarcie. Ja dostalam PILNE skierowanie do szpitala, w 22 tyg. Zalozyli mi szew, ciaza donoszona, porod w 38 tyg. ( nie przez szyjke, bo by spokjnie do 40 tyg wytrzymala, ale cisnienie mi skakalo), a u mojej kolezanki lekarz kazal jej lezec i brac leki, niestety szyjka nie wytrzymala.. porod w 26 tyg... nie bede pisac co i jak.
        Takze z szyjka nie ma zartow. Radze zmienic lekarza.
        • malwina260888 Re: szyjka macicy 25.12.14, 06:36
          Oczywiscie szyjka mierzona w mm nie w cm... moj blad.
    • kubona Re: szyjka macicy 25.12.14, 10:32
      Moja szyjka w 20 tygodniu miala 20mm dwoch lekarzy kazalo jedynie sie oszczedzac i polegiwac bo byly plamienia. Dzis mam 31 szyjka wciaz taka sama. Niektorzy fizjologicznie maja krotka szyjke i nic na to nie poradzisz
      • mitag-inka Re: szyjka macicy 25.12.14, 17:36
        Jasne, może być fizjologicznie krótka szyjka, ale jak do tetego dochodzą bóle, skurcze, twardnienia to może powodować skracanie...
        • iziula1 Re: szyjka macicy 25.12.14, 19:20
          mitag-inka napisał(a):

> Jasne, może być fizjologicznie krótka szyjka, ale jak do tetego dochodzą bóle,
          > skurcze, twardnienia to może powodować skracanie...

Może ale nie musi.
          Nie każde napinanie brzucha i ból to skurcze powodujące skracanie szyjki.
          Im mniej leków przyjmiemy w ciązy tym lepiej, we wszystkim zalecany jest umiar.
          Nawet w nic nie robioeniu wink

• j1408 Re: szyjka macicy 27.12.14, 17:26
            Poradźcie proszę... Nie lezalam za wiele przez święta. Wiecie jak to jest, przed świętami cos ogarnac, w swieta do rodziny jednej, drugiej. Dzis jest masakra. Potworny pól w krzyżu, bol brzucha po prawej stronie aż do pachwiny, częste twardnienie. Az mi się płakać chce. Szyjka miała 19mm, mam nadzieje ze się nie skrocila. Nastepna wizyta 9.01 dopiero. Nie wiem czy nie jechac wczesniej... Czy w weekend w szpitalu tez mnie przyjmą i zbadają bez żadnego ale gdybym sie zle czuła?
            • gajmal Re: szyjka macicy 27.12.14, 18:27
              Jechać na IP. Pilnie
            • mitag-inka Re: szyjka macicy 27.12.14, 20:23
              Oczywiście, że Cię zbadają na IP. Ja w pierwszy dzień świąt zaliczyłam izbę, bo tak mnie tam piekło i bolało, że szok. Okazało się, że grzybica. A po lekach i wypoczynku Ci nie przechodzi?
            • malwina260888 Re: szyjka macicy 27.12.14, 20:24
              Szybko do szpitala, kobiety w ciazy na ip przyjmuja. Powodzenia, daj znac co i jak! Bedzie dobrze!
              • j1408 Re: szyjka macicy 28.12.14, 17:49
                Pojechalam rano do szpitala bo wczoraj wieczorem doszlo wysokie ciśnienie... Z maluszkiem wszystko ok, w zasadzie ze mną tez. Dostałam leki rozkurczowe, magnez, luteine i dodatkowo zrobili od razu badanie moczu i dostałam leki przeciwbakteryjne.
                Rano miałam ciśnienie 150/110 i puls 153(!!!!) pomimo ze przyjmuje codziennie dopegyt. Ciśnienie troche spadlo ale puls nie bardzo. Dowiedziałam sie ze jesli mam częste skurcze brzucha, i brzuch bardzo twardnieje to uciska na zyle glowna i stad mogą byc problemy z sercem. Musze się troche pooszczedzac i przypilnować sie z lekamismile
              • malwina260888 Re: szyjka macicy 28.12.14, 19:33
                Super, ze wszystko sie dobrze skonczylo!smile powodzenia i szczesliwego rozwiazania!smile
                • j1408 Re: szyjka macicy 28.12.14, 21:54
                  Skąd się biorą te cholerne skurcze? To nie są te przygotowujące do porodu, potrafię je chyba odróżnić... To jest normalnie bol i paraliż calej miednicy na jakas chwile... Moze po tych rozkurczowych przejdzie...
                  • ejdza Re: szyjka macicy 28.12.14, 22:04
                    A jak szyjka? Nie skraca już się?
                    • j1408 Re: szyjka macicy 28.12.14, 22:35
                      A to jest ciekawa sprawasmile bo lekarz na SOR stwierdził ze szyjka ma 3cm. Jak mu powiedziałam ze lekarka mi podala przed świętami 19mm to powiedzial ze pewnie podala mi długość tylko zewnetrzna. Tak to jest jak sie człowiek nie zna... Ale i tak dal mi luteine bo mówił ze moglaby być dluzsza i kazał sie oszczedzacsmile
                      • mitag-inka Re: szyjka macicy 29.12.14, 12:32
                        Ja wizytę mam jutro. Ciekawe jak tam moja szyjka się miewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka