Dodaj do ulubionych

CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA

09.09.04, 19:32
Cześć dziewczyny!Jestem mamą 7-mio tygodniowego chłopca, rodziłam przez
cesarskie cięcie.Mój lekarz nastawia mnie że następna ciąża w moim przypadku
w 99% skończy się tak samo jak pierwsza. oczywiście nie planuję w najbliższym
czasie następnej ciąży, ale jakby się przytrafiło...Może wiecie ile czasu
musi minąć od jednej cesarki do drugiej????
Obserwuj wątek
    • kluska39 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 09.09.04, 19:38
      moj przypadek jest podobny. mi lekarz powiedzial, ze wstrzymywac sie z
      zachodzeniem w ciaze do momentu zaprzestania karmienia piersia, bo to moze
      wywolywac skurcze. zadnych innych przeciwskazan podobno brak. pozdrawiam
    • magdalena1811 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 09.09.04, 19:47
      No faktycznie, dzięki!
      • gosiek161 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 09.09.04, 20:05
        mój lekarz radził by następna ciaża była po upływie roku od cesarki ze względu
        na mozliwość pekniecia macicy.
        Małgorzata
    • polibius Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 09.09.04, 20:06
      Mój ginekolog nie uzależniał karmienia od ponownego zajścia w ciążę. POwiedział
      jednak, abym się wstrzymała z zachodzeniem przez co najmniej rok od porodu.
      • wadera77 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 09.09.04, 23:51
        nie wiem ile w tym prawde, ale gdzies czytalam, ze po porodzie naturalnym
        powinno sie odczekac rok, po cesarce 3 lata
    • aitee Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 10.09.04, 00:32
      Zależy jaka cesarka. Czy z cięciem mięśni i otrzewnej czy nowoczesna czyli bez
      cięcia. Wg tej nowszej cięta jest tylko skóra, mięśnie są rozsuwane palcami.
      Potem w macicy robi się niewielkie nacięcie i reszta też palcami. Po takiej
      cesarce szybciej się dochodzi do siebie itd. Po takiej można 6 miesięcy po. Nie
      mam pojęcia czy wszystkie szpitale w Polsce taką cesarkę robią...
    • lidek0 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 10.09.04, 08:57
      Ja mam czekać rok, ale strasznie boje się zrostów po cc i myślę o HSG
      • akrobat Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 10.09.04, 10:16
        A co to jest HSG??
    • koloris5 Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 10.09.04, 16:23
      Po pierwsze, to różne są przyczyny cc. Jeśli przyczyną było ułożenie dziecka
      inne niż prawidłowe to kolejny poród jeśli przebiega dobrze i dziecko jest
      główką w dół jak najbardziej naturalny. Tak ja rodziłam. Jeśli natomiast cc
      było z przyczyn zdrowotnych matki to jak najbardziej kolejna ciąża kończy się
      cc. Kilku lekarzy mówiło mi, że powinny być 2 lata przerwy pomiędzy porodami,
      czyli można zachodzić po jakichś 15 miesiącach, żeby nie było strachu przy
      porodzie, oczywiście chodzi o pęknięcie macicy. Ja miałam 2,5 roku od porodu.
    • yula Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 10.09.04, 16:43
      mi jeden powiedzial ze mozna zachodzić 9 mies po cesarce, a drugi 6mies. Jak
      wszystko ladnie sie goilo, ten pierwszy sam mi robil cesarkesmile Mam cięcie
      poprzeczne i problemow z gojeniem sie nie bylo, zaszlam prawie rok po(bez kilku
      dnismile) Na razie wszystko w porzadku i mam nadzieje ze tak bedzie dalej i ze
      dzidzius bedzie grzeczny i ustawi sie glowka w dolsmile

Julia, Maksiu i 22 tyg brzuszeksmile

• zabeczka73 hej koloris 10.09.04, 18:44
      Powiedz mi ile ważyło Twoje drugie dziecko?
      zabeczka
      • koloris5 Re: hej koloris 11.09.04, 09:55
        Cześć, na szczęście 2820. Nie byłam dzięki temu nacinana smile Podobno można
        rodzić po cc jeśli dziecko nie przekracza 3500. A poród? rewelacja! cieszę się,
        że udało sie urodzić naturalnie, bo już chciałam ze strachu mieć kolejna cc.
        • lch74 Re: hej koloris 11.09.04, 14:21
          A jeśli drugi maluch waży więcej niż 3500g to robią cesarkę? Przy pierwszym porodzie miałam cc a Rysiaczek ważył 3700g, więc podejrzewam że drugi bobas też będzie ważył coś koło tego, czy w takim razie nie będę mogła rodzić naturalnie?
          Pozdrówkismile
    • domil Re: CESARKA A KOLEJNA CIĄŻA 11.09.04, 16:16
      Pół roku temu urodziłam naturalnie, po pierwszej cesarce 4 lata temu. Bez
      żadnych komplikacji, dziecko ważyło 3650.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka