Dodaj do ulubionych

test Pappa

16.12.15, 20:04
Hej,
jestem w 13 tygodniu ciąży - byłam dziś na usg, wszystko wyszło dobrze, przezierność karkowa w porządku i inne parametry też. Teraz poczytałam trochę o teście Pappa i zastanawiam się, dlaczego mój ginekolog go nie zlecił. Czy warto robić takie badanie? Zadzwonić do lekarza i dopytać? Proszę podpowiedzcie bo jeśli warto to chyba muszę się spieszyć z tym badaniem.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: test Pappa 16.12.15, 20:43
      Ja pappy nie robiłam. USG wyszło idealnie, więc pappa dla mnie była zbędna. Gdyby któryś parametr na USG odbiegał od normy pewnie robiłabym pappę.
      A tak to pozostałam tylko przy badaniach USG.
      • buglady Re: test Pappa 16.12.15, 20:45
        Dzięki. Mi też wyszło idealnie ale i tak się waham, z drugiej strony nie chcę popaść w paranojęsad.
    • fly77 Re: test Pappa 16.12.15, 21:17
      Buglady przeczytaj wątek poniżej badania prenetalne - czy warto robić? Chodzi głównie o test pappa. Autorka nie miała wskazań i zrobiła. Sama oceń czy warto.
    • kamagama Re: test Pappa 16.12.15, 22:16
      Nie robiłam testu Pappa ani za pierwszym ani za drugim razem. Za pierwszym razem okolo 5 lat temu nikt mnie nie namawial,a ja sama myślałam ze Pappa robi sie tylko jak na usg cos lekarza niepokoi lub ma się 35+ ( w pierwszej ciąży miałam 26). Za drugim razem juz wiedziałam,ze test Pappa to rozszerzona diagnostyka i nie trzeba miec wskazań,ale ustaliśmy z mężem ze jak USG wyjdzie ok to nie robimy Pappa. Tak tez zrobiliśmy,usg wyszło super,lekarz namawial na Pappa bo zwiększa czulosc badania,ale odmówiliśmy. Jedyne co,to wszystkie ważne usg w obu ciążach robiliśmy u bardzo dobrych specjalistów tj.Roszkowski i inni.
    • szotowka Re: test Pappa 19.12.15, 22:19
      Hej,
      ja opiszę po krótce jak było u mnie, choć ogólnie - na początek powiem, że drugi raz na test bym się nie zdecydowała. Teraz jestem w 23 tc. W 12 zrobiłam usg prywatnie - wszystko było ok, żadnych wątpliwości. Pani doktor powiedziała, że test pappa można o tak zrobić (nie wiem, czy tak się osłaniają, czy co; dodam, że mam 28 lat),więc po zastanowieniu się stwierdziłam, że jak nie zrobię, to będzie mnie to niepokoić. Zrobiłam test, koszt w Gdańsku 200zł. Po kilku dniach po telefonie pani z rejestracji odebrałam wynik - i zamarlam. Podwyższone ryzyko trisomii 21 wynik 1:90. Szybko wizyta u pani dr (innej niż "zaleciła" test) i dostałam skierowanie do poradni genetycznej. Pani dr wytłumaczyła mi na podstawie wyniku, ze ryzyko w moim przypadku wynika z 8krotnie przekroczonej wartości hormonu beta HCG jak na ten wiek ciąży. W poradni genetycznej dostałam skierowanie na amniopunkcję, a co za tym idzie ... Czekanie do 15 tygodnia. Po amniopunkcji kolejne 3 tygodnie stresu i czekania na wynik. Na szczęście córeczka zdrowa. Mąż i siostra w moim imieniu poczytali o tych testach i wniosek mam jeden - naciąganie na kasę. Test nie jest idealny, oparty na statystykach, a na zachodzie go robią niechętnie z racji małej wiarygodności. Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Ja, jak sie okazało, idąc na test " zapłaciłam" za ponad 4 tygodnie stresu , smutku i braku radości z ciazy...
      Daj znać czy się zdecydowałaś. Na pewno intuicja podpowie Ci co zrobić smile
      • buglady Re: test Pappa 20.12.15, 00:22
        Hej,
        dzięki za odpowiedzi. W końcu się zdecydowałam, wyników jeszcze nie mam ale wiem, że gdybym tego nie zrobiła to by mnie to męczyło, poza tym mój mąż nalegał. Ja mam 31 lat. Zapłaciłam w Wawie 600złsad. Póki co jestem zadowolona bo lekarz robiący usg jest bardzo dobry, bardzo dokładnie obejrzał i pomierzył dzidziusia. Mam nadzieję, że wyniki będą dobre, chociaż ze względu na mój wiek mogą nie być idealne.
        • melancho_lia Re: test Pappa 20.12.15, 13:15
          Życzę dobrych wyników.
        • szotowka Re: test Pappa 20.12.15, 13:54
          Jakby nie patrzeć - USG jest najważniejsze. Tego ja się trzymałam czekając na wyniki i Ty tez tego się trzymaj smile trzymam kciuki! Ma pewno wszystko będzie dobrze smile
        • tttruskawka Re: test Pappa 06.01.16, 11:31
          @buglady A gdzie robiłaś test? Ja jestem dopiero w 7 tygodniu ale lekarz powiedział ze powinnam go zrobić wiec mam jeszcze chwile do namysłu. Sama nie wiem. Masz już może wyniki?
          • buglady Re: test Pappa 06.01.16, 15:44
            Ja robiłam w Warszawie w Unicare na Wilanowie u dr Ciebiery. Wynik wyszedł mi średni, ani dobry ani zły - ryzyko zespołu Downa 1:824. Szczerze mówiąc to nie wiem czy dobrze zrobiłam idąc na ten test Pappa bo teraz skoro wynik nie jest super to mogę robić kolejne badanie - test Nifty, który kosztuje 2600zł. Myślę, że wszystko z dzidziusiem jest ok. ale nie odważę się zaryzykowac i chyba zrobię Nifty. Ogolnie mam dość tych testów ale nie wyobrażam sobie stresować się do czerwcasad.
            • tttruskawka Re: test Pappa 07.01.16, 07:23
              Dziękuje za odpowiedz. Szkoda ze te te testy sa tak niedopracowane. Albo papa którego wynik jest często mylny, albo amnio z ryzykiem albo nifty którego cena powala. Ale pewnie papa tez zrobię żeby potem nie mieć do siebie pretensji. Co dalej zobaczymy. Ciekawe czy gdzieś można go zrobić taniej bo u mnie w przychodni tez 600.
            • kaha_org Re: test Pappa 08.01.16, 12:36
              Dr Ciebiera uwielbia upselling'ować. Jak spanikowana trafiłam do szpitala Medicover w nocy w 7.tygodniu plamiąc i okazało się na usg, że wszystko ok serduszko bije itp, dr Ciebiera zaczął namawiać mnie na Nifty u siebie. Mam wrażenie, że on celuje w te bardziej spanikowane...
              • buglady Re: test Pappa 08.01.16, 12:55
                Mnie się wydaje, że on jest zafascynowany tymi testami, to młody lekarz, rozwija się i interesuje się nowościami. Ja nie czułam się namawiana - po prostu przedstawił nam różne opcje a decyzje pozostawił nam. Powiedział, że wg niego dzidziuś wygląda dobrze. Z drugiej strony pomyślcie, że później dziecko rodzi się chore a rodzice mają pretensje, że lekarz im nie zaproponował Nifty.
                Mój lekarz prowadzący po usg w ogole mi nawet nie powiedział o teście Pappa bo jak go później zapytałam on nie jest zwolennikiem Pappa jeśli wszystko jest ok na usg. I to też mi się nie podobało bo wolałabym być poinformowana. Także to są ciężkie decyzje i każdy musi sam je podjąć.
                • kamagama Re: test Pappa 08.01.16, 13:12
                  Moj lekarz tez jest zafascynowany diagnostyka prenatalną i generalnie statystyką(może tak maja wszyscy lekarze z Unicare bo tez tam chodzę) i tak jak piszesz,najważniejsze to byc poinformowanym o tym jakie są opcje,a nie samemu doczytywac. Ja w drugiej ciąży miałam juz lepiej wyrobione zdanie na temat badan prenatalnych,bo duzo moich koleżanek miało i Pappa i nifty i amniopunkcje,wszystkie maja zdrowe dzieci,a niektóre najadly sie tylko strachu. Dlatego my juz na poczatku drugiej ciąży ustaliliśmy,ze jesli USG u dobrego specjalisty bedzie ok,to na tym kończymy diagnostykę na ten moment. Moj lekarz to uszanowal,nie namawial. Wiedzial ze znamy wszystkie opcje.Lekarz,który robił mi USG genetyczne byl niezadowolony,ze nie robię Pappa. Namawial (jeszcze przed USG),wpisal mi do wyniku,ze odmowilam pobrania krwi na Pappa,mimo ze ryzyko bardzo się obniżylo po samym USG. Tylko nam namieszal i caly wieczór myśleliśmy,czy jednak nie zrobić. Znowu czytaliśmy,ale daliśmy sobie spokój. Po glowie chodzi nam trzecie dziecko za jakies 3 lata.wtedy będę miała 34 lata,wiec nie wiem czy zamiast Pappa nie zrobię od razu Nifty. Szczególnie ze w obu ciazach mialam nadciśnienie, a często Pappa wychodzi gorzej wlasnie przez to schorzenie czy przyjmowanie progesteronu na poczatku ciąży. Buglady trzymam kciuki za wynik Nifty,ale jestem więcej niz pewna ze będzie ok.
      • ally Re: test Pappa 04.01.16, 20:52
        >. Mąż i siostra w moim imieniu poczytali o tych testach i wniosek mam jeden -
        > naciąganie na kasę. Test nie jest idealny, oparty na statystykach, a na zachodz
        > ie go robią niechętnie z racji małej wiarygodności.

Nieprawda, w wielu krajach na Zachodzie to jest standardowe badanie, darmowe dla pacjentek niezależnie od ich wielu. Nie mam wątpliwości, że warto je zrobić. Znam dziewczynę działającą w stowarzyszeniu rodziców dzieci z ZD - większość z nich o ZD u dziecka dowiedziała się dopiero w szpitalu położniczym.
        • szotowka Re: test Pappa 04.01.16, 21:58
          Nie będę się sprzeczać, bo wiem, że są różne kraje i różne praktyki... Wiele robi tak, a wiele inaczej.
          Tak, jak napisała Pani niżej - może i lepiej postresować się w trakcie ciąży, niż dowiedzieć się po porodzie, ale niestety, to nie test pappa daje pewność.
          I tak decyzję każdy musi podjąć sam ...
          Pozdrawiam!
          • ally Re: test Pappa 06.01.16, 23:29
            To prawda, nie daje pewność, nie stawia diagnozy. Lekarze powinni to każdej pacjentce szczegółowo wytłumaczyć, ale różnie z tym bywa. Również pozdrawiam.
    • hermenegilda_zenia Re: test Pappa 20.12.15, 23:14
      Darmowy test Pappa jest tylko dla kobiet w ciąży po 35 r. życia i w przypadku podejrzeń o wystąpienie wady genetycznej, cała może robić test na życzenie, ale odpłatnie.
    • kotkowa Re: test Pappa 22.12.15, 18:26
      Wg mnie nie ma sensu tego robic, czesto jest to mnostwo niepotrzebnego stresu. Refundowane jest to badanie tylko po 35 roku zycia albo jesli sa przeslanki np z powodu nieprawidlowosci na usg.
      • ally Re: test Pappa 04.01.16, 20:52
        Lepiej trochę się postresować w ciąży niż przeżyć szok po urodzeniu dziecka.
        • aga.g11 Re: test Pappa 08.01.16, 09:50
          w Poznaniu w Diagnostyce test kosztuje 180zl. Mój lekarz ma z nimi umowę i miałam zniżke,płaciłam 90 zł za Bete i Pappa. Beta wyszla mi dosyc wysoka 164,4 Pappa 1,6. Od wczoraj siedzę i płaczę, dopiero za tydzien mam przyjsc z wynikami do lekarza i bedzie programem wyliczal ryzyko. Jeszcze nie miałam robionej przeziernosci(jestem teraz e 12tyg.) Znajomym niedawno urodziła sie dziewczynka z ZD...przeraża mnie to...
          • buglady Re: test Pappa 08.01.16, 11:53
            Aga nie martw się na zapas i nie płacz bo to na pewno nie pomaga maleństwu i Tobie. Te testy naprawdę nie są wyrocznią. Poszukaj na necie, że wiele dziewczyn miało bardzo złe wyniki Pappy a dzieciaczki urodziły się zdrowe. Oczywiście nie zawsze tak jest ale nie ma co panikować. Spokojnie czekaj do wizyty u lekarza i myśl, ze wszystko będzie dobrze. Jeśli wyniki będą złe to jeśli masz możliwości finansowe możesz zrobić te testy Nifty czy Harmony (wykrywają wady na ponad 99%) a w przeciwieństwie do amniopunkcji nie są inwazyjne. Ja właśnie czekam na wyniki Nifty.
          • kamagama Re: test Pappa 08.01.16, 12:57
            Ale to miałaś badania krwi bez usg? Z tego co mi lekarz mowil to USG i badanie krwi na Pappa muszą byc pobrane mniej więcej w tym samym czasie. Jak robiłam USG w 12tc i nie chciałam pobrać krwi na Pappa,to lekarz powiedzial żebym wróciła do domu i sie zastanowiła bo moge pobrać krew w ciagu 24h od USG,wtedy bedzie można razem rozważać oba wyniki.jak później to trzeba bedzie powtórzyć USG.ja się w końcu nie zdecydowałam ,ale koleżanki które miały to zawsze usg i pobranie krwi odbywalo sie tego samego dnia.
            • buglady Re: test Pappa 08.01.16, 13:19
              Rzeczywiście, USG i pobranie trzeba robić tego samego dnia albo ewentualnie na drugi dzień.
              • aga.g11 Re: test Pappa 09.01.16, 15:17
                bylam na wizycie 28 grudnia, 10 tydzień, lekarz powiedzial ze najlepiej jesli zrobie testy jak najszybciej i wizyte wyznaczyl mi na 15 stycznia, zeby sprawdzic wyniki. wtedy tez pewnie zrobi pozostale badania- przeziernosc, sprawdzanie kosci nosa itd. musze zapytac czemu jest taki odstep. Nie da sie nie denerwowc choc wiem, ze nic dobrego to nie przynosi. czasami jest ok a czasami dopada mnie totalna rozpacz. jesli usg wyjdzie dobrze to ze wzgledu na wysoka bete pewnie i tak bede robic dalej badania i znowu stres...
                • paniwaz Re: test Pappa 10.01.16, 19:03
                  Jeden z najlepszych specjalistów od USG ciąży w Warszawie na pytanie: "Czy własna córka mogłaby Panu zaufać na USG w 1 tc i zaniechać dodatkowej diagnostyki prenatalnej w kierunku trisomii?" odpowiedział z rozbrajającą szczerością cyt: "A w życiu!. Wie Pani ile Daun'ów przegapiłem, bo obrazy z USG były idealne!".
                  To mówi samo za siebie, choć Pappa faktycznie nie daje pełnego obrazu.
                  Pani Wąż
    • anik_anik1 Re: test Pappa 13.01.16, 14:43
      Podepnę się pod wątek. Miałam wykonywany test Papp-a (wiek powyżej 35). Według usg wszystkie parametry prawidłowe. Wynik testu Papp-a prawidłowy, ryzyko wystąpienia wad niskie (znacznie niższe od ryzyka wyjściowego). Niepokoi mnie jednak wynik bhcg - 3,1 MoM. Teoretycznie brak wskazań do amnio, ale jednak bhcg nie powinno przekraczać 2,52 MoM. Co o tym sądzicie?
    • anik_anik1 Re: test Pappa 13.01.16, 20:50
      Dzięki, ale nie chcę robić kolejnego testu szacującego ryzyko, zwłaszcza, że jest bardzo drogi. Jeśli na coś się zdecyduję, to będzie to amnio. Na razie chciałam się dowiedzieć, czy ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją. Tak jak napisałam, wyniki usg i pappa dobre - skorygowane ryzyko sporo niższe od wyjściowego. Usg robiłam u dwóch specjalistów.
      • josephine31 Re: test Pappa 13.01.16, 20:58
        Ja mam dla odmiany PAPPA niższe niż 0,5 mom, wolna bhcg 0,651 mom, czyli podobna sytuacja. Kiedyś założyłam wątek, czy ktoś tak miał. Odpowiedziała mi kobieta, która miała PAPPA prawidłowe, ale beta hcg na poziomie 4,5 mom. Dziecko zdrowe. Test ocenił, że ryzyko trisomii jest niskie, czyli ujemny. Jej dziecko urodziło się zdrowe.
        • josephine31 Re: test Pappa 13.01.16, 21:07
          wątek: "Chyba ktoś musi mną potrząsnąć..." z 04.12.2015r. Pisała agnes-9999
      • ally Re: test Pappa 15.01.16, 01:36
        Ponoć samych wyników bhcg nie ma sensu analizować. Ja się tego trzymałam i nawet nie wiem, co mi wyszło, interesowało mnie USG oraz wyliczone ryzyko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka