Dodaj do ulubionych

wyprawka dzidzi

23.09.04, 17:54
Dziewczyny,
Zaczynam kompletować ciuszki dla maleństwa i trochę gubię się w
rozmiarach. Rozmiar 50 według tabel w sklepach jest odpowiedni dla noworodka
do 1 miesiąca (0-1M), ale doświadczone koleżanki poradziły mi od razu kupować
56 (i to tylko kilka sztuk) i 62, bo maluszek bardzo szybko rośnie.

Czy Wy też kupując wyprawkę pomijacie rozm. 50 i od razu przechodzicie do
56? Ja podobno jak się urodziłam miałam 52cm., więc chyba rzeczywiście jest
duże prawdopodobieńdtwo, że dzidzia może się nie zmieścić w 50tkę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ampat Re: wyprawka dzidzi 23.09.04, 18:31
      Dzidzia może da sie wepchnąć w rozmiar 50, ale pod warunkiem że przy urodzeniu
      będzie mieć mniej niż 50 cm.
      Wg naszego ortopedy nie wolno ubierać dzieci w za ciasne ubranka - musi mieć
      swobodę ruchu. Ubranka krępujace ruchy są groźne dla stawów maluszka
      Biorąc pod uwagę, ze przecięne dzieci mają 52-56 cm przy urodzeniu, rozmiar 56
      to minimum.
      Mój miał 54cm i rozmiar 56 był dobry tylko przez kilka tygodni (oczywiście
      rozmiarówki są różne, to zależy od producenta). Teraz ma 4 miesiące i 63 cm,
      ale "chodzi" w rozmiarze 68 lub 72 właśnie dlatego, zeby mógł swobodnie machać
      kończynami.
      Ja doradzam unikanie rozmiaru 50cm (to dobre dla wcześniaczków), moim zdaniem
      koleżanki dorze mówią.
      Pozdrawiam
    • iwona281 Re: wyprawka dzidzi 23.09.04, 18:47
      Ja też kupowałam rozmiar 56, tylko oczywiście trzeba brać pod uwagę że rozmiar
      rozmiarowi nie równy; to zależy od firmy. Dochodzi do tego czy z USG widać czy
      dziecko będzie małe, średnie czy wyjatkowo duże. Moja kuzynka urodziła córke
      która miała przy urodzeniu 62 cm i wszystkie ciuszki były za małe. Ale przecież
      to wyjątek. A w zbyt duzych śpioszkach dziecku też nie będzie wygodnie. I
      rzeczywiście nie warto kupować za dużo. Tych najmiejszych w zupełności
      wystarczy 6 kompletów, bo za miesiąc będą za małe. A większych z doświadczenia
      radzę w ogóle nie kupować, bo znajomi mnóstwo prezentów przyniosą a Ty będziesz
      potem wiedziała w co Ci najwygodniej maleństwo uierać, np.: koszulki czy body,
      śpioszki czy pajacyki.
      Pozdrawiam - matka trzylatka i 29tc.
    • monia767 Re: wyprawka dzidzi 24.09.04, 09:46
      SPodziewamy sie raczej wiekszej coreczki, wiec kompletujac wyprawke pominelam
      rozmiar 52 i 56 i przygotowalam wszystko w rozmiarze 62. Mam co prawda pare
      posiostrzenicowych ciuszkow w rozm. 56, praktycznie nowych, bo coreczka mojej
      siostry nie miala praktycznie mozliwosci ponosic tych ciuszkow smile
      Pozdrawiam,
      Monika & Agata (40tc.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka