Dodaj do ulubionych

17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przodujace

08.04.16, 00:55
Witam bardzo serdecznie,
mam 28 lat,mieszkam w UK i jestem w 17 tyg ciazy.Jest to moja druga ciaza -pierwsza zakonczyla sie poronieniem w czerwcu 2015 w 12 tygodniu.Niedawno mialam robione badania i pkazalo sie ze mam ABRh- grupe krwi podczas gdy moj maz ma 0rh+.Wiem,ze po poronieniu nie otrzymalam zadnej szczepionki.Teraz podczas Usg wykryto,ze mam lozysko przodujace zakrywajace szyjke macicy.Mam pytanie czy te dwie rzeczy nie maja ze soba duzo wspolnego podczas ewentualnego krwawienia, na ktore podobno jestem narazona?Jestem troche przerazona,poniewaz mieszkam w Uk i mam wrazenie,ze opieka na ciezarna jest zupelnie inna niz w Pl a jedna ciaze juz stracilam.Dodam, ze czuje sie bardzo dobrze i pracuje normalnie w 3 zmianowym trybie(dniowki, popludnia, nocki) oczywiscie nie przemeczam sie i nie nosze ciezkich rzeczy .Bardzo prosze o odpowiedz.Polozne tutaj uspokaja mnje,ze mam funkcjonowac normalnie i ze nic mi nie grozi.Bede miec tylko dodatkowe usg w 36tyg i w 28 tyg dostane szczepienie ze wzgledu na ta niezgodnosc grup krwi.Bardzo prosze o opinie.Czy mam jakos specjanie ze soba postepowac?Czy powinnam wrocic do Pl i tam dalej prowadzic ciaze?
Pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • wieczna_zuza Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 08.04.16, 17:09
      Wykonywałaś badania na obecność przeciwciał antyD?
    • za0201 Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 08.04.16, 18:13
      Tak ,na razie nie ma .maja zostac powtorzone w 28tyg.najbardziej martwi mnie to czy nie powinnam wczesniej dostac tej zalecanej szczepionki.tak jak mowialam poronilam niecaly rok temu w 12 tyg i na pew o nie otrzymalam zadnej szczepionki.podobno ryzyko zwieksza sie w kolejnej ciazy a ja mam to lozysko jeszcze tak nisko ulozone zwiekszajace ryzyko krwaiwiemln.
    • malgosiek2 Wklejone przez moderatora 08.04.16, 19:32
      Re: rh- i lozysko przodujace Odpowiedz
      Gość: Kasik 07.04.16, 22:28
      Czemu miala bys wracac i w PL ciaze prowadzic? Juz masz zapewnione wjecej usg niz stadard wiec maja Cie na oku.Jesli cos sie bedzie dzialo nie zostawia Cie samej sobie, bez obaw.O reszte popytaj na forum ciaza i porod.

Gość: Kasik 07.04.16, 22:30
      Wiecej nie wjecej oczywiscie

za0201 07.04.16, 23:34
      Dziekuje bardzo za odpowiedz.

za0201 08.04.16, 00:24
      Po prostu zastanawiam sie czy w zwiazku z potencjalnie duzym ryzykiem wystapienia krwawienia nie powinnam wczesnij dostac szczepionki .Nie chce panikowac ale martwie sie aby nie powtorzylo sie wczesnijsze doswiadczenie.Polozne wspominajac o lozysku nie mowily nic w odniesienu do mojej grupy krwi.W zwiazku z tym nie wiem czy ma to ze soba jakis zwiazek,bo logicznie myslac ma i to dosc znaczacy.Wiem ze w Pl inaczej podchodzi sie w takiej sytaucji,ciezarne muzza lezec i unikac jakiegokolwiek wysilku ale bardzo mozliwe ze jestto profilaktyczne podejscie.Nie chce rezygnowac z pracy, tak jak wspominalam ogolnie bardzo dobrze sie czuje ale zdrowie dziecka jest dla mnie wazniejsze i nie wybaczylabym sobie gdybym.cos zaniedbala.Slyszalam poza tym ,nie wiem czy sluszne opinie, ze ciaza ponizej 25 tyg nie jest w uk ratowana.

Gość: Kasik 08.04.16, 01:59
      Wiesz co zanim zaczniesz wierzyc w te zaslyszane pogloski porozmawiaj poprostu z polozna i lekarzem nt. swoich obaw.Prowadzilam ciaze w UK.Pod koniec wyladowalam w szpitalu i lezala obok dziewczyna z krwawieniami.Nie bylo po niej nawet ciazy widac wiec nie byla to podejzewam "wysoka" ciaza.A jednak sie nia zajeli.Szczerze mowiac o tej teorii ze do 25 tyg nie ratuja to pierwsze slysze.W PL natomiast robia kupe innych wg mnie niepotrzebnych rzeczy kobietom w ciazy.No ale to moja opinia

Gość: Kasik 08.04.16, 02:11
      I poczytaj troche o konflikcie serologicznym.W PL tez immunoglobuline dostala bys w 28 tyg.Glowa do gory
    • whitney85 Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 11.04.16, 16:22
      Trochę zlewaja sprawę w tym UK. Ja miałam krwotoki przy lozysku przodujacym i bardzo dobrą opiekę w szpitalu w PL od 5 m-ca ciąży. O żadnej pracy nie było mowy.
      • bisiek10 Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 11.04.16, 17:03
        Ale ona nie ma krwotokow.Pisze gdzies o tym??
    • tulsa00 Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 21.04.16, 16:06
      Tez mam niezgodnosc, mialam jedna szczepionke w 8 tyg tylko temu ze krwawilam (bardzo malo). Jezeli ze krwawisz to nie musisz miec do 28 tyg. Teraz mialam 2 I 3 po porodzie jezeli dziecko bedzie miec +. Wydaje mi sie ze powinnas miec szczepionke po 1 poronieniu, najlepiej zapytaj o to lekarza.
      • tulsa00 Re: 17 tydz niezgodnosc grup krwi lozysko przoduj 21.04.16, 16:07
        Aha I mi lekarze tlumaczyli, ze te szczepionki co teraz dostaje nie sa po to by ratowac to dziecko tylko po to bym mogla nastepne donosic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka