rybka002 28.09.04, 13:44 Bardzo proszę jak macie jakąśkolwiek wiedzę na ten temat. Co to jest? Czym różni się od dokładnego USG? Czy w całej ciąży można go zrobić? Chodzi mi o wykrycie wad. Czy znacie jakieś namiary w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 16:07 Nikt nie słyszał????!!!!! Miałam umówioną wizytę u dr Roszkowskiego dokładnie w 12 tyg, ale niestety zaczełam krwawić i wylądowałam w szpitalu na 3 tyg. Tam robiono mi przezierność wyszła książkowo. W 16 robiłam jescze test na alfoproteinę, która wyszła 80 norma 40. W 22 tyg zrobiła USG u dr Roszkowskiego bez wad. Ale teraz mnie nachodzą takie głupie myśli, a jeśli jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:15 Ja troszke z innej beczki. bo 17 listopada tez mam umowiona wizyte u Roszkowskiego, bo mnie od poczatku nachodza glupie mysli. Jade do warszawy na to usg 3D. moj lekarz tutaj poradzil mi je, bo mu ciagle jeczalam, ze dziecko moze byc chore i stwierdzil, ze nie ma zadnrj potrzeby aby robic jakies inne badania. wiec skoro bylas u Roszkowskiego na tym badaniu, to dlaczego nadal sie tak dreczysz??? a moglabys opisac mi jak jest u tego Roszkowskiego i czy warto jest wydac 250 zl na to usg???Pozdrawiam martwiaca sie niepotrzebnie mamusie. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:22 Warto, warto i jeszcze raz warto. Zreszta popatrzcie obie w archiwum, bylo bardzo duzo postow, zarowno o Roszkowskim, jak i o usg "genetycznym" czyli takim niezwykle dokladnym, na ktorym sprawdza sie jak rozwijaja sie wszystkie organy maluszka. Wedlug mnie cos takiego jest konieczne w polowie ciazy. A 3D to w sumie glownie bajer i Roszkowski uzywa go gdy ma jakies watpliwosci lub jesli dziecko sie ulozy tak ze cos widac ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:28 Grochalcia Roszkowski jest niekwestionowanym autorytetm jeśli chodzi o badanie wad. Niestety powiedział mi, że sama przeziernośc w 12 tyg daje prawdopodobieństwo 60% pewności że nie ma zespołu Downa. Budowa anatomiczna jest jak najbardziej prawidłowa, badanie było bardzo dokładne, ma badzo dobry sprzęt, nawet echo serca sprawdził. Ja jestem wariatka wiem że niepotrzebnie się dręczę, ale widziałam dzisiaj dorosłą dziewczynę z mamą z zespołem Downa i powiem szczerze , że strasznie się tego boję Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:33 A czy to nie jest to samo co USG połowkowe? Chodzi o to, by zrobił jej dobry fachowiec na dobrym sprzęcie ok. 21 tc. Muszę przyznać, że jestem pod bardzo dobrą opieką lekarską i moj lekarz skierował mnie na usg przezierności karkowej, robiłam test Pappa, a następne zalecenie jest takie, by zrobić usg w 21 tc. Lekarz nie nazywał tego usg genetycznym. Mam wrażenie, że o to samo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: a licho wie 28.09.04, 16:39 wiesz, czasem sama nie moge polapac sie w tych wszystkich badaniach i usg. martwie sie, bo ostatnie usg mialam w 9 tygodniu, nie mialam zadnej przeziernosci i przyznam sie, ze dopiero tu dowiedzialam sie o czyms takim. Na usg jade w 22 tygodniu ciazy do Roszkowskiego i sama nie wiem jaka jest roznica miedzy usg genetycznym a 3D. a moze to jedno i to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: dziekuje 28.09.04, 16:36 Dziekuje dziewczyny. A Ty Rybko masz sie nie denerwowac, bo dzidzia bedzie tez odczuwac twoje nastawienie. grunt to wierzyc, ze wszystko bedzie dobrze i usmiechac sie od ucha do ucha. Pozdrawiam. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: dziekuje 28.09.04, 20:32 Kasiu dziękuję Ci bardzo za słowa otuchy. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
winniczka1 Re: USG genetyczne 28.09.04, 22:52 DZIEWCZYNY MAM BARDZO WAŻNE PYTANIE, MOJA SIOSTRA ROBIŁA DZISIAJ USG I OBRZĘK SZYIb czyli przyzierność karkowa WYSZEDŁ 2,6mm ( jaka jest norma) TO JEST PODEJRZENIE ZESPOŁU DOWNA LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE TO ZA DUŻO, POWIEDZIAŁ ŻE MOŻE SIĘ JESZCZE WCHŁONĄĆ ALE POLECIŁ MIMO WSZYSTKO AMINOPUNKCE?? CO ROBIĆ PROSZĘ O POMOC Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 22:56 Z tego co mówiła moja gin norma jest do 3 mm. A co do amoniopunkcji ja nie robiłam. Zróbcie jeszcze jedno badanie u sprawdzonego lekarza. Dobry specjalista oprócz przezierności bada jeszcze inne szczegół anatomiczne Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: USG genetyczne-do winniczki 28.09.04, 23:36 Mnie lekarz zrobił w 14 tyg. badanie i wyszło NT 2,8mm (3mm). Powiedział ,że wynik mieści się w normie. Ja jednak się przejęłam, bo dużo sie naczytałam właśnie na forum edziecko i udałam sie do dra Osóbki Morawskiego(podobno dobry specjalista- tak jak dr Roszkowski).Już przy zapisie pielęgniarka powiedziała mi,że to dobry wynik i dużo kobiet taki ma. Sam doktor powiedział,ze wszystko jest OK i co dziwne NT wyszło ponizej 2,5mm ( w 22tyg.). Odradził mi jakiekolwiek dalsze badania. Uwierzyłam mu. I choc czasem nachodzą mnie jeszcze wątpliwości... Rozwiązanie mam w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: USG genetyczne-do winniczki 29.09.04, 09:32 I jeszcze jedno, dr Osóbka -Morawski powiedział,ze usg prenatalne (genetyczne, połówkowe jak kto woli) wykrywa wady rozwoje w 80%. To chyba niemało? Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzy1 Re: USG genetyczne 29.09.04, 10:40 Robiłam takie badanie w 13 tyg. u dr Makowskiego .Oprócz przezierności karku którego norma jest do 2.5 mm (lekarz pokazywał ma na wykresie), miałam zmierzony nosek , ogladaliśmy profil buziaka po których można zorientować się w około 70 % czy dziecko nie jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 10:47 Powiedz mi coś więwj o tym Makowski, mam za tydzien robic USG połowkowe i sama nie wiem gdzie się wybrac, polecasz tego dr? Ile on kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzy1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 10:56 dr Makowski pracuje w szpitalu św Zofii , jest specjalistą od diagnostyki USG. Ja robiłam badanie na łuckiej 654-24-64( 130 zł)w tym nagranie badania na płytę) , ale wiem że przyjmuje taże w Pruszkowie w Contenta nie pamietam nr telefonu.Polecam pana doktora, świetny facet i specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 11:01 Wielkie dzięki za namiary,chyba zadzwonię i się umówię Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś