Dodaj do ulubionych

USG genetyczne

28.09.04, 13:44
Bardzo proszę jak macie jakąśkolwiek wiedzę na ten temat. Co to jest? Czym
różni się od dokładnego USG? Czy w całej ciąży można go zrobić? Chodzi mi o
wykrycie wad. Czy znacie jakieś namiary w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 16:07
      Nikt nie słyszał????!!!!!

Miałam umówioną wizytę u dr Roszkowskiego dokładnie w 12 tyg, ale niestety
      zaczełam krwawić i wylądowałam w szpitalu na 3 tyg. Tam robiono mi przezierność
      wyszła książkowo. W 16 robiłam jescze test na alfoproteinę, która wyszła 80
      norma 40. W 22 tyg zrobiła USG u dr Roszkowskiego bez wad. Ale teraz mnie
      nachodzą takie głupie myśli, a jeśli jednak...
      • grochalcia Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:15
        Ja troszke z innej beczki. bo 17 listopada tez mam umowiona wizyte u
        Roszkowskiego, bo mnie od poczatku nachodza glupie mysli. Jade do warszawy na
        to usg 3D. moj lekarz tutaj poradzil mi je, bo mu ciagle jeczalam, ze dziecko
        moze byc chore i stwierdzil, ze nie ma zadnrj potrzeby aby robic jakies inne
        badania. wiec skoro bylas u Roszkowskiego na tym badaniu, to dlaczego nadal sie
        tak dreczysz??? a moglabys opisac mi jak jest u tego Roszkowskiego i czy warto
        jest wydac 250 zl na to usg???Pozdrawiam martwiaca sie niepotrzebnie mamusie.
        kasia
        • _diabolique_ Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:22
          Warto, warto i jeszcze raz warto. Zreszta popatrzcie obie w archiwum, bylo
          bardzo duzo postow, zarowno o Roszkowskim, jak i o usg "genetycznym" czyli
          takim niezwykle dokladnym, na ktorym sprawdza sie jak rozwijaja sie wszystkie
          organy maluszka. Wedlug mnie cos takiego jest konieczne w polowie ciazy.

A 3D to w sumie glownie bajer i Roszkowski uzywa go gdy ma jakies watpliwosci
          lub jesli dziecko sie ulozy tak ze cos widac ciekawego.
        • rybka002 Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:28
          Grochalcia Roszkowski jest niekwestionowanym autorytetm jeśli chodzi o badanie
          wad. Niestety powiedział mi, że sama przeziernośc w 12 tyg daje
          prawdopodobieństwo 60% pewności że nie ma zespołu Downa. Budowa anatomiczna
          jest jak najbardziej prawidłowa, badanie było bardzo dokładne, ma badzo dobry
          sprzęt, nawet echo serca sprawdził. Ja jestem wariatka wiem że niepotrzebnie
          się dręczę, ale widziałam dzisiaj dorosłą dziewczynę z mamą z zespołem Downa i
          powiem szczerze , że strasznie się tego boję
          • neti87 Re: do rybki prosba 28.09.04, 16:33
            A czy to nie jest to samo co USG połowkowe? Chodzi o to, by zrobił jej dobry
            fachowiec na dobrym sprzęcie ok. 21 tc.
            Muszę przyznać, że jestem pod bardzo dobrą opieką lekarską i moj lekarz
            skierował mnie na usg przezierności karkowej, robiłam test Pappa, a następne
            zalecenie jest takie, by zrobić usg w 21 tc. Lekarz nie nazywał tego usg
            genetycznym. Mam wrażenie, że o to samo chodzi.
            • grochalcia Re: a licho wie 28.09.04, 16:39
              wiesz, czasem sama nie moge polapac sie w tych wszystkich badaniach i usg.
              martwie sie, bo ostatnie usg mialam w 9 tygodniu, nie mialam zadnej
              przeziernosci i przyznam sie, ze dopiero tu dowiedzialam sie o czyms takim. Na
              usg jade w 22 tygodniu ciazy do Roszkowskiego i sama nie wiem jaka jest roznica
              miedzy usg genetycznym a 3D. a moze to jedno i to samo??
          • grochalcia Re: dziekuje 28.09.04, 16:36
            Dziekuje dziewczyny. A Ty Rybko masz sie nie denerwowac, bo dzidzia bedzie tez
            odczuwac twoje nastawienie. grunt to wierzyc, ze wszystko bedzie dobrze i
            usmiechac sie od ucha do ucha. Pozdrawiam. kasia
            • rybka002 Re: dziekuje 28.09.04, 20:32
              Kasiu dziękuję Ci bardzo za słowa otuchy. Beata
    • winniczka1 Re: USG genetyczne 28.09.04, 22:52
      DZIEWCZYNY MAM BARDZO WAŻNE PYTANIE, MOJA SIOSTRA ROBIŁA DZISIAJ USG I OBRZĘK
      SZYIb czyli przyzierność karkowa WYSZEDŁ 2,6mm ( jaka jest norma) TO JEST
      PODEJRZENIE ZESPOŁU DOWNA LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE TO ZA DUŻO, POWIEDZIAŁ ŻE MOŻE
      SIĘ JESZCZE WCHŁONĄĆ ALE POLECIŁ MIMO WSZYSTKO AMINOPUNKCE?? CO ROBIĆ PROSZĘ O
      POMOC
      • rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 22:56
        Z tego co mówiła moja gin norma jest do 3 mm. A co do amoniopunkcji ja nie
        robiłam. Zróbcie jeszcze jedno badanie u sprawdzonego lekarza. Dobry
        specjalista oprócz przezierności bada jeszcze inne szczegół anatomiczne
      • e5121 Re: USG genetyczne-do winniczki 28.09.04, 23:36
        Mnie lekarz zrobił w 14 tyg. badanie i wyszło NT 2,8mm (3mm). Powiedział ,że
        wynik mieści się w normie. Ja jednak się przejęłam, bo dużo sie naczytałam
        właśnie na forum edziecko i udałam sie do dra Osóbki Morawskiego(podobno dobry
        specjalista- tak jak dr Roszkowski).Już przy zapisie pielęgniarka powiedziała
        mi,że to dobry wynik i dużo kobiet taki ma. Sam doktor powiedział,ze wszystko
        jest OK i co dziwne NT wyszło ponizej 2,5mm ( w 22tyg.). Odradził mi
        jakiekolwiek dalsze badania. Uwierzyłam mu. I choc czasem nachodzą mnie jeszcze
        wątpliwości... Rozwiązanie mam w listopadzie.
        • e5121 Re: USG genetyczne-do winniczki 29.09.04, 09:32
          I jeszcze jedno, dr Osóbka -Morawski powiedział,ze usg prenatalne (genetyczne,
          połówkowe jak kto woli) wykrywa wady rozwoje w 80%. To chyba niemało?
    • mamazuzy1 Re: USG genetyczne 29.09.04, 10:40
      Robiłam takie badanie w 13 tyg. u dr Makowskiego .Oprócz przezierności karku
      którego norma jest do 2.5 mm (lekarz pokazywał ma na wykresie), miałam
      zmierzony nosek , ogladaliśmy profil buziaka po których można zorientować się w
      około 70 % czy dziecko nie jest chore.
    • aaala1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 10:47
      Powiedz mi coś więwj o tym Makowski, mam za tydzien robic USG połowkowe i sama
      nie wiem gdzie się wybrac, polecasz tego dr? Ile on kosztuje?
      • mamazuzy1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 10:56
        dr Makowski pracuje w szpitalu św Zofii , jest specjalistą od diagnostyki USG.
        Ja robiłam badanie na łuckiej 654-24-64( 130 zł)w tym nagranie badania na
        płytę) , ale wiem że przyjmuje taże w Pruszkowie w Contenta nie pamietam nr
        telefonu.Polecam pana doktora, świetny facet i specjalista.
        • aaala1 Re: do mamazuzy1 29.09.04, 11:01
          Wielkie dzięki za namiary,chyba zadzwonię i się umówię
          Pozdrawiam
          Ala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka