Dodaj do ulubionych

tran z witaminą a

25.07.16, 12:04
Witam
Od pół roku przyjmuję codziennie tran, dzisiaj zrobiłam test i okazało się, że jestem w ciąży (rozpoczyna się 5 tydzień, 4 tygodnie od dnia ostatniej miesiączki).
Sprawdziłam ulotkę swojego tranu i okazało się, że ma on dawkę witaminy A 800 ?g 100% ZDS*. Przestraszyłam się, ponieważ czytałam o szkodliwości nadmiaru witaminy A w ciąży, zwłaszcza, że łykam go już 6 mcy. Czy na tak wczesnym etapie ciąży jest to duże zagrożenie? Boję się, że witamina A zakumulowała mi się w organizmie w zbyt dużej dawce.. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ekspert_ginekolog Re: tran z witaminą a 25.07.16, 21:38
      Witaj apoloni,
      wiadomo , że nadmierna podaż witaminy A może mieć negatywny wpływ na rozwój zarodka-mówi się tu jednak o wyższych dawkach - przekraczających 25000IU.
      Generalnie jednak w międzynarodowych rekomendacjach (m.in. WHO dostępne tutaj: www.who.int/elena/titles/vitamina_pregnancy/en/ lub brytyjskie dostępne tu: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-A.aspx) nie zaleca się rutynowej suplementacji witaminy A u ciężarnych, więc pewnie rozsądnie byłoby nie kontynuować suplementacji preparatem który dotychczas stosowałaś.
      Według danych dostępnych na stronie amerykańskiej Mayo Clinic (www.mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-a/dosing/hrb-20060201) dawki zalecane w ciąży to 770 mikrogramów retinolu (lub tzw RAE -retinol activity equivalents) (2,600 IU) dziennie -takie dawki są najczęściej dostarczane w diecie.
      Przedyskutuj szczegóły dotyczące suplementacji ze swoim lekarzem prowadzącym, tak aby dostarczać sobie i maleństwu odpowiednie mikroelementy w stosownych dawkach.
      Najbliższe tygodnie będziesz się pewnie niepokoić, bo to sam początek ciąży, ale bądź dobrej myśli-mam nadzieję, ze kolejne badania usg potwierdzą prawidłowy rozwój ciąży!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka