Dodaj do ulubionych

tarczyca w II trymestrze

07.11.16, 13:04
Drogie mamy, czy mogę Was podpytać jakie miałyście wyniki ft3 i ft4 w II trymestrze.

Ja mam obecnie ft3 4.58 pmol/L i ft4 1.02 ng/dL - czuję się na tym dobrze (nie mam objawów niedoczynności i samopoczucie ok), lekarz sugeruje, żeby podnieść dawkę leku, ale nie wiem czy nie jest już nadgorliwość.
Celowo nie piszę o TSH, bo nie jest to dla mnie wymierny wskaźnik w moim leczeniu. w poprzedniej ciąży byłam leczona wyłącznie na podstawie tsh (żeby było ok 2) a wyniki miałam rzędu ft4 1 do 1.1 a ft3 do 3-3.5 pmol/L - czułam się wówczas fatalnie i włosy leciały garściami, ale lekarz nie zwiększał dawki i teraz rozbijam się między tymi specjalistami co patrzą na tsh a tymi nadgorliwymi co chcieliby by mnie ustawić na górne granice wyników a ja czuję że prawda jest gdzieś po środku.
Jak wy miałyście?
Obserwuj wątek
    • mamapierwszaka3 Re: tarczyca w II trymestrze 07.11.16, 13:48
      Interpretowanie wyników bez podania norm z laboratorium w którym robisz badania nie ma najmniejszego sensu.
      • flanelka.5 Re: tarczyca w II trymestrze 07.11.16, 16:44
        ale moje laboratorium (jak i większość innych gdzie pytałam ) nie dysponuje normami dla poszczególnych etapów ciąży, z wyjątkiem ft4 gdzie mam 44% normy dla II trymestru. Poza moja prośba dotyczyła waszych doświadczeń /wyników a nie interpretacji moich cyferek w oparciu o normy mojego labo.
        • mamapierwszaka3 Re: tarczyca w II trymestrze 07.11.16, 18:04
          Ależ nie chodzi o normy ciążowe tylko wynikające z metody badawczej. Ja robię badania w dwóch laboratoriach i w jednym dla FT4 norma to 0,89 -1,76ng/dL a w drugim 12.00-22,00 pmol/l.
          >Poza moja prośba dotyczyła waszych doświadczeń /wyników a nie int
          > erpretacji moich cyferek w oparciu o normy mojego labo.
          Skoro cyferki nie są ważne to po co je podałaś?
          • flanelka.5 Re: tarczyca w II trymestrze 08.11.16, 11:07
            podają Ci inne bo masz w każdym labo inne jednostki. Natomiast norma to norma zawsze jest od 0 do 100%. Inna jednostka nie oznacza, że wg jednego labo masz mieć tyle hormonów a wg innego tyle, zawsze odnosimy to do procentów. Ja swoje cyferki podałam właśnie żeby pokazać jaką jednostką się posługuję, ale nie mam problemu z przeliczeniem jednych na drugie , ale niestety nie miałam możliwość przedstawić ich w procentach bo moje labo nie podało mi norm ft3 do II trymestru. moje labo podaje tylko dla II trym. normę ft4 0.8-1.3 czyli ok 10 - 16.7 pmol/L. Nie wiem tylko czemu tak odchodzimy od tematu.
            • apoloni Re: tarczyca w II trymestrze 08.11.16, 13:47
              norma dla II trymestru:
              ft4 10,64-18,12 ng/l czyli 1,064-1,812 ng/dl
              u Ciebie jest 1.02 ng/dL więc już tak poniżej
              tu masz jeszcze kalkulator www.chorobytarczycy.eu/kalkulator i już -5,88% wychodzi
              ja bym podniosła trochę, zdrowie dziecka jest ważniejsze
              nie jestem lekarzem, takie parametry znalazłam tylko w jakimś naukowym opracowaniu kiedy sama szukałam takich danych dla siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka