Dodaj do ulubionych

38 tc i 2130g???

30.09.04, 22:35
przeciez juz moj kot wazy wiecej... lekarz powiedzial, ze w tym tempie to do
2,5 kg malutka powinna dobic, niby niczego zlego sie nie dopatrzyl, ale taka
waga? ciagle slyszy sie o 4kg noworodkach, 3kg wczesniakach...
jadlam caly czas witaminy, nie pale, nie mam anemii, wiec skad taka waga? czy
mozliwe ze z nerwow? bo bardzo sie cala ciaze denerwowalam... czy takie
niskowagowe dzieci sa dobrze rozwiniete? bo boje sie co moze by malutkiej,
skoro tak malo urosla
Obserwuj wątek
    • azia2004 Re: 38 tc i 2130g??? 30.09.04, 22:42
      nejmlez, nie stresuj sie! Po pierwsze szacowanie wagi przy pomocy USG jest
      obarczone dużym bledem. Jestes pewna umiejetnosci tego lekarza? To wielka
      sztuka - poslugiwanie sie USG. A druga kwestia - niektore dzieci rodza sie z
      taka waga, bo taka ich uroda i tyle. Moja kolezanka urodzila synka - mial
      2200kg dostal 9 pkt Apgar, w ciagu tygodnia (!) przybylo mu 800 g!
      Jest zdrowiutenki jak ryba.
      Tak wiec poczekaj jeszcze te 2 tyg! PA
      Asia + 34 tygodniowy Tymek
      • nejmlez Re: 38 tc i 2130g??? 30.09.04, 22:50
        > nejmlez, nie stresuj sie! Po pierwsze szacowanie wagi przy pomocy USG jest
        > obarczone dużym bledem. Jestes pewna umiejetnosci tego lekarza?
        pewna nie jestem, ale kilka razy mi robil USG - 29/30tc:1065g; 31/32tc:1370;
        33/34tc: 1730 - a watpie, zeby za kazdym razem sie mylil, termin tez mam
        obliczony raczej dobrze, bo test robilam 3 dni po spodziewanej @...
        w ktorym tygodniu urodzila ta twoje kolezanka? bo nie slyszlaam do tej pory zeby
        ktos urodzil w teminie tak malutkie dziecko...
        • azia2004 Re: 38 tc i 2130g??? 30.09.04, 23:02

> w ktorym tygodniu urodzila ta twoje kolezanka? bo nie slyszlaam do tej pory
          zeb
          > y
          > ktos urodzil w teminie tak malutkie dziecko...

urodzila w 41 tc !!! smile
          Moja kuzynka podobnie! I sasiadka (choc ona chyba troche wczesniej urodzila) W
          ksiazce w oczekiwaniu na dziecko (ktora zreszta srednio szanuje, ale z pewnych
          powodow niemerytorycznych) jest napisane, ze niska waga urodzeniowa zdarza sie
          i nie wiadomo dlaczego tak sie dzieje. Jezeli lekarz mowi, ze jest ok i znasz
          go, to nie ma powodu, zeby mu nie ufac!
          Spoko wodza, bedzie dobrze!
          • agahercz Re: 38 tc i 2130g??? 01.10.04, 08:44
            Moja siostra urodziła po terminie ( chyba tyzień po). Urodziła córeczkę z wagą
            2300. Lekarze powiedzieli jej, że to hipotrofia ciążowa. Mała słabo przybierała
            na wadze. Dzisiaj Julka ma 3 latka waży, 13 kg ( to nie jest dużo), ale super
            się rozwija. Szybko zaczęła chodzić, mówić. Dziś jest tylko drobną dziewczynką.
            Oczywiście słyszałam też o przypadkach, że lekarze się mylili ( zależy to od
            sprzętu USG). Nie zamartwiaj się wagą - najważniejsze, żeby dzidzia była
            zdrowa. A takiej Ci życzę.
    • piastka Re: 38 tc i 2130g??? 01.10.04, 09:04
      Mam podobne odczucia - od kilku dni wiem, że moje dziecko w 38 tygodniu waży
      ok.2,7-2,8 kg (wg najlepszego USG) i jest stosunkowo małe (wymiary na 34-35
      tydzień). Lekarze pocieszają, że nie mam się czym martwić, ale ja jestem trochę
      w szoku, bo moje poprzednie 2 dzieci były o ok. 1 kg cięższe w tym wieku ciąży.
      Pewnie, że każda ciąża jest inna - ale aż tak? Muszę chyba jednak dokupić
      trochę małych ubranek, na które do tej pory nie zwracałam uwagi.

Bądźmy dobrej myśli...

Ja poza tym pocieszam się, że sama wazyłam ok. 2,5kg kiedy się urodziłam, z tym
      że oprócz mnie urodziła się też moja siostra bliźniaczka. Zawsze byłyśmy dość
      drobne, ale wzrostem pow. średniej.
      • magda.81 Re: 38 tc i 2130g??? 01.10.04, 11:03
        w moim przypadku po badaniu usg, zrobionym przez lekarza prowadzącego w 36 tyg
        wyszło,że dzidzia waży 1900 i ma bardzo rozbieżne wyniki pomiarowe(lekarz
        stwierdził, że jest wszystko dobrze), zaniepokojeni pojechaliśmy do dr.
        Makowskiego - jak wiadomo dobrego fachowca(który już wcześniej robił nam usg
        połówkowe). Na tym kolejnym badaniu wyszło, że wszystkie wymiary zgadzają się
        co do dnia, a mała waży nie 1900 a 2900 (+/- 350). A więc nie masz się co
        przejmować bo czasami przęt zawodzi.
        Pozdrowienia
        Magda i Ninka (40)
    • nejmlez Re: 38 tc i 2130g??? 01.10.04, 23:27
      dzieki smile no tak, zeschizowalam sie troche... wszyscy mi ciagle powtarzali,
      zbeym nie kupowala ubranek 56, bo napewno bedzie wieksze, nakupowalam 62, a tu
      moze i 56 bedzie za duze... w sumie sprzet mogl sie mylic ale az 4 razy?
      najbardziej mnie wnerwiaja znajome ktore mysla ze jak one urodzily 4 kg dziecko
      to kazdy tak musi miec... i "to przeciez niemozliwe" itp. eh denerwuje mnie to
      ciagle porownywanie. no i myslalam ze uwine sie troche rpzed terminem, a tu
      okazuje sie ze im dluzej tym lepiej, bo trzeba dac malej szanse w koncu zeby
      troche podrosla smile tylk oczy w takim wypadku pic dalej maliny czy raczej sie
      wstrzymac, zeby dluzej posiedziala?

chociaz dalej sie zastanawiam czemu jest taka mala. przeciez musi byc jakas
      przyczyna. moze dlatego ze na poczatku ciazy zle sie odzywialam albo zdarzylo mi
      sie napic czegos z %??? ale by wtedy chyba raczej nadrabiala zamiast
      spowalniac... albo przez nerwy lozysko bylo mniej ukrwione? ja juz nie wiem...
      • dziobas79 Re: 38 tc i 2130g??? 02.10.04, 10:58
        Hello,

a ja tez sie zasugerowalam waszymi wypowiedziami ze usg sie myli.
        Kupowalam na 62, kilka ciuszkow na 56. Jednak usg w zadnym wyiarze sie nie
        pomylilo. Mala wazyla 2700 i miala 50 cm. W 36 tygodniu jej wymiary pasowaly do
        31 tygodnia. Byla posadzona o hipotrofie. Ja przez cala ciaze odzywialam sie
        bdb. Wszystkie wyniki mialam lepsze niz przed ciaza. Moja gin kiedy powiedziala
        ze jednak mam donosic dokonca. Mowila tez ze czesto dzieci rodza sie wyniarami
        podobnie do rodzicow. Ja jak sie urodzilam wazylam takze 2700 i mierzylam 47
        cm :o).
        Wika teraz nadrabia zaleglosci w rosnieciu.
    • olagruca Re: 38 tc i 2130g??? 02.10.04, 15:25
      tez sie dolacze, ja w tamtym tyg mialam usg, bo moja ciaza jest b. powiklana,
      mam bialko w moczu, cukrzyce ciezarnych, biore mase lekarstw, w tym
      sterydy...wiec chyba rozumiecie, ze codziennie umieram ze strachu o moje
      malenstwo. poszlam na usg, zeby sie uspokoic, i o zgrozo, okazalo sie ze mala
      przez 3 tyg nic nie urosla, w 33tc waga 1450, czyli tyle samo co w 30tc.
      przerazona, po przeplakanej nocy pobieglam na klinike (Kraków). tam z wielka
      laska zrobili mi usg, okazalo sie, ze jednak urosla, wazy juz 1850, wiec urosla
      400g, i choc to waga nie porazajaca, to sie uspokoilam. tak wiec aparat
      aparatowi nie rowny...
      nadal sie troche martwie co bedzie z moja malutka, bo tylko jak dobrze pojdzie
      ma szanse urodzic sie powyzej 2,5 kilo...dodam, ze zanim trafilam do szpitala i
      nafaszerowano mnie lekami, mala byla z tych duzych dzieciaczkow, wiec tez
      kupowalam ciuszki w rozm 62...
      nikomu nie zycze takiej trudnej ciazy i tego strachu, tej niepewnosci....
      coz, pozostaje tylko nadzieja...pozdrawiam (: Ola
    • olagruca Re: 38 tc i 2130g??? 02.10.04, 15:28
      a, nejmlez, moj kot tez wazy wiecej, cale 4,5 kilo!!!!
      jak wszystko skonczy sie w miare szczesliwie, moja corcia bedzie wazyc pol kota!
      byle by byla zdrowa!!!!!
      tak bardzo chcialabym miec juz to za soba.......
    • atenka11 Re: 38 tc i 2130g??? 02.10.04, 18:01
      Czesc Jestem lekarka w 36/37 tyg.Moja ciaza takze jest zagrozona. W 30 tyg
      dzidzia wazyła 1200g, stwierdzono hipotrofie asymetryczna, bo główka
      odpowiadała wiekowi ciazowemu, reszta spozniona.Miałam silne skurcze, i duze
      krwawienie, przez to czesc łozyska jest niewydolna, wówczas był to 2/3 stopien.
      Od tamtej pory leze na lewym boku(najlepszy przepływ przez łozysko), poczatkowo
      w szpitalu, teraz w domu.Dzidzia troche wyrównała straty. Obecnie wg usg wazy
      2400g, ale łozysko ma juz stopien 3b, czyli do konca nie donosze bo wczesniej
      przestanie działac.Poczatkowo umierałam z niepokoju, ale to prawidłowemu
      wzrostowi dzidzi nie słuzy, bo przenika do niej za duzo hormonow stresu.Jak
      przekroczyła 2kg naprawde mi ulzylo, bo ryzyko powaznych powikłan np krwotokow
      do oun jest teraz znacznie mniejsze. Od 3 tyg zaczeła mi sie rozwierac szyjka,
      ale dzidzia sie trzyma. Ostatnio przybywała po 200g tygodniowo. Co do usg to
      owszem myli sie , srednia błedu +/- 10% masy wyliczonej. Zalezy to tez od
      lekarza wykonujacego usg, jego umiejetnosci oraz przezwyczajen, kazdy mierzy
      troche inaczej.Chodze do 3 lekarzy na usg (bo oni przyjmuja w przychodni
      bezpłatnie) i czasami wychodza rozne dziwnosci wynikajace z błedu pomiaru np.
      głowka nie rosnie lub brzuszek sie zmniejsza, ale zazwyczaj juz w nastepnym usg
      wszystko ok. Trzeba miec na uwadze bład pomiaru i to ze dzidzia raz sie skuli
      wtedy obwód brzuszka wiekszy, raz wyciagnie wtedy mniejszy.
      Rozumiem jednak niepokoj ja tez sie martwie.
      Musimy pamietac ze do roku dzidzi wyrownuja niedobory urodzeniowe. Czasami tez
      data porodu jest zle wyznaczona bo miesiaczka nie jest najdokładniejszym
      wskaznikiem.Dopuki pracuje lozysko i dzidzia jest w brzeszku to rosnie. To taka
      optymistyczna mysl na koniec.
      • nejmlez Re: 38 tc i 2130g??? 03.10.04, 18:06
        kurcze wszystkie piszecie ze ciaze zagrozone itp... a u mnie w sumie od poczatku
        bylo ok... jak dziecko w 30 tyg wazylo 1065 to lekarz powiedzial ze jest w
        normie, nic nie mowil o lezeniu na boku czy cus... dziwne troche
        bez sensu, ja chce juz urodzic i sie przekonacz ile mala faktycznie wazy wink
        • dziobas79 Re: 38 tc i 2130g??? 03.10.04, 18:19
          No nie wszystkie mamy/mialysmy ciaze zagrozone. Moja byla ok. Dopiero od 31 tc.
          mala przestala rosnac. Nie przejmuj sie. Moja kolezanka z pracy urodzila
          dzidzie o wadze 2kg. Jesli lekarz powiedzial ze wszystko jest ok to znaczy ze
          jest ok. Wiem ze sie denerwujesz bo sama to przeszlam, kiedy moja gin zaprosila
          mnie na badania do szpitala z mozliwoscia pozostania w nim na wywolanie porodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka