Dodaj do ulubionych

zarodek na USG

27.07.17, 10:17
Wczoraj zgłosiłam się do lekarza z wynikami beta hcg powyżej 7000.
Lekarz wyliczył na podstawie ostatniej miesiączki wiek ciąży na 5t4d. Na badaniu USG zobaczył pęcherzyk ciążowy i jak stwierdził "duży, rzeczywiście powyżej 5 tygodnia, ale pusty".

Stwierdził, iż jest pusty a "powinno już być widać zarodek", kazał czekać tydzień na kolejne badania.

No ok, grzecznie czekam, ale mam się czym martwić? Rzeczywiście powinno już być widać coś więcej? trochę mnie lekarz nastraszył możliwym szpitalem itp. jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • teligo Re: zarodek na USG 27.07.17, 14:14
      W usg w 4t3d ciąży miałam tylko pęcherzyk o wielkości 4,8 mm (beta z dnia poprzedzającego badanie 2100).
      W usg w 6t1d ciąży uwidocznił się zarodek o wielkości 6,6 mm (beta z dnia poprzedzającego badanie 22000). Tego dnia była widoczna już akcja serca.
      Po tym pierwszym badaniu chciałam jak najszybciej powtarzać usg, ale lekarz powiedział, że nie ma sensu, bo jak nic nie będzie widać, to się będę martwić.
      Większość moich koleżanek chodziło na usg po 6t0d ciąży, żeby nie było wątpliwości. Może miały rację wink
      Moim zdaniem u Ciebie są bardzo duże szansze, że wszystko jest dobrze. Podobno pęcherzyk zaczyna być widoczny przy becie ok 2000. 7000 to znów nie tak wiele więcej, być może gdybyś poszła dzień później już by było widać? Spokojnie zaczekaj i się nie zamartwiaj, lekarze mówią różne rzeczy, nie zawsze zdając sobie z konsekwencji.
      Powodzenia!
      • consponsa Re: zarodek na USG 27.07.17, 14:19
        "Podobno pęcherzyk zaczyna być widoczny przy becie ok 2000".

W sensie że pęcherzyk ciążowy widać czy pęcherzyk żółtkowy w środku?
        A od jakiej bety niby widać zarodek?
        • teligo Re: zarodek na USG 27.07.17, 19:57
          Pęcherzyk ciążowy. Nie żółtkowy. Tak zawsze powtarzał mój ginekolog i tak się potwierdziło u mnie, przy becie 2100 lekarz musiał się trochę pęcherzyka naszukać, bo był mały i oczywiście nic w środku jeszcze nie było widać.
          Nie wiem od jakiej bety widać zarodek, może wypowiedzą się inne dziewczyny, jak to było u nich.
    • melancho_lia Re: zarodek na USG 30.07.17, 16:40
      Poczekaj spokojnie.
      • iziula1 Re: zarodek na USG 30.07.17, 20:47
        melancho_lia napisała:

> Poczekaj spokojnie.

Zgadzam się. Zaczekaj spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka