Dodaj do ulubionych

marcowe mamy odezwijcie sie!!!!!

16.10.04, 19:26
hej mamy , ktore planuja urodzic maluszka w marcu lub pozniej, jak sie
czujecie, czy juz wiadomomo kto rosnie w waszych brzuszkach, jak tam z
wyprawka czy juz kompletujecie a poza tym czy widac wam brzuszki ja przytylam
5kg, ale mam juz calkiem spory brzuszek nie da sie go niezauwazyc\\

pozdrawiam
frati i 18 tygodniowa kruszynka
Obserwuj wątek
    • mimi261 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 16.10.04, 19:43
      witam!! ja chyba mam juz 3,5 kg plus, zadnych wiekszych bóli po bokach, czasem
      sie zastanawiam czy to nasze dziecko tam sie normalnie rozwija...
      25 listopada jade do dr Włoch na takie szczegolowe badanie usg narzadow wewn, a
      zwyklych to juz mialam z 6!!
      brzuszek juz widac, idzie mi do przodu a nie rozlal sie na boki..
      pozdrawiam!!
      • grochalcia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 18.10.04, 20:00
        hej, ja koncze 17 tydzien...brzuszka za bardzo nie widac, ale jakos taka stalam
        sie szeroka i spodnie mnie cisna. ogolnie czuje sie super, tylko chcialabym juz
        poczuc, jak dzidzia sie rusza, a jej wcale do tego nie spieszno. termin mam na
        28 marca..kawal czasu. trzymajcie sie. kasia
    • 020305r Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 16.10.04, 21:25
      witajcie.
      Termin teoretycznie 2marca ,ale zobaczymy.Aktualnie 21tc i liczymy sobie juz 15
      i pół cm oraz ok350 g wagi -to w środku,natomiast ekstra przybyło mi juz 6kg i
      zaczyna być widać.Synus się już bardzo wyrażnie rusza ,widać to już na brzuchu
      gołym okiem.Rewelacja!Pozdrawiam serdecznie
      • patyczako Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 17.10.04, 17:36
        no ja tez dokladnie termin 2 marca - plci nie znam ale ide w tym tygodniu do
        lekarza to moze zdradzi mi te slodka tajemnice - ogolnie u mnie w domu
        zamowienie na dziewuszke (juz jedna mam tez marcowa) ale jak bedzie chlopczyk
        tez bedziemy sie cieszyc...brzuchol widac ale idzie go poki co ukryc pod
        luznymi ciuchami... tez przybylo mi 6 kg a male rusza sie juz dosc
        smialo...teraz juz zadnych dolegliowsci nie mam poza okresowymi bolami
        kregoslupa...zeby nie te ruchy w brzuszku to bym nie wiedziala ze w ciazy
        jestem...
      • gaja9 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 23.10.04, 15:25
        Witam,
        ja tez jestem w 21tc, termin na 3 marca; niestety nie znam jeszcze plci, ale ma
        20 cm dlugosci a przybylo mi 3kg
    • mikanm Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 16.10.04, 22:11
      ja własnie zaczęłam 18 t.c. termin mam na 24 marca. brzuszka spod ubrań jeszcze
      nie widać, ale już jest deczko zaokrąglony. ruchy dzieciaczka już czuję,
      gilgocze mnie od środka, czasem leciutko podkopuje. wazyłam się miesiąc temu i
      miałam 2,5 kg na plus. w pasie z 65 cm skoczyłam na 73, ale samego brzuszka nie
      mierzyłam. wyprawki jeszcze nie kompletuje, natomiast oszalałam na temat
      wózków,wybrać odpowiedni to dla mnie gorzej niż kupić samochód smileA czuję się
      ogólnie bardzo dobrze. płci jeszcze nie znam, dopiero za 10 dni do gina -
      podejrzewam że jeszcze będzie za wcześnie żeby coś zobaczyć. pozdrowienia dla
      wszystkich mam marcowych.
    • aga_a Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 17.10.04, 14:21
      Witajcie mamy.Ja jestem w 19 t.c. Jeszcze nie czuję żadnych ruchów,ale mam
      nadzieję , że wszystko jest ok. Przytyłam od początku ciąży 6kg.Termin mam na 1
      marca. 27 pażdziernika może będę wiedzieć kim moja kruszyna jest. Najważniejsze
      aby było zdrowe. Pozdrawiam. Życzę wszystkim abyśmy wytrwały w zdrówku!!!!
    • karolcia_81 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 17.10.04, 16:16
      Cześć kobitki.Ja mam termin na 22marca i moje 18tyg. maleństwo powoli daje o
      sobie znać co bardzo mnie cieszy i czekam na każdy większy ruch.
      Trzy tygodnie temu będąc u lekarza podał mi że schudłam pół kilo.Trochę się
      zmartwiłam bo przecież ma apetyt, ale mój mężulek stwierdził,że napewno to
      nadrobię.Teraz idę zatydzień do gin.i mam nadzieję że poznam już płeć mojej
      kruszynki, bo ostatnio wypięło się do nas pupcią.
      Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i ich brzuszki.
      Trzymajcie się
      Karolcia
      • anfi74 Re: Zapraszam... 17.10.04, 18:58
        ... na forum "w oczekiwaniu"; tam jest wątek "MARZEC 2005", na którym odzywa
        sie duuuużo marcowych mam i często smile.

Do statystyki: termin 12 marzec; płci nie znamy (buuu), 6 kg więcej wagi,
        brzuch 93 cm, kopie od trzech tygodni.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam wszystkie marcowe mamusie, Ania 20 tc
        • beatam Re: Zapraszam... 18.10.04, 08:33
          My własnie zaczęliśmy 18 wsolny tydzień zycia. Wazyłam się dwa dni temu i było
          +5,5 kg. Nie czuje niestety żadnych ruchówsad A może tylko nie potrafie ich
          rozpoznać? Moim zdaniem brzuszek widać juz całkiem, calkiem, zdaniem innych -
          nie bradzo. Aha, termin mamy na 19 marca.
          Czujemy się świetnie - to chyba najlepszy dla mnie miesiąc w ciąży - zero
          zmęczenia itp., tylko kręgosłup troche boli. Dwa dni temu pani doktor dała mi
          posłuchać jak bije serduszko maleństwa-niepodzianki smile
          Pozdrawiam,
          Beata
    • muuunia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 18.10.04, 20:05
      ja przytylam 7 kg sad i wiem, ze brzuszku mam Krzysia
      • magdip27 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 18.10.04, 20:42
        a ja jestem w 20 t.c., +5 kg, tylko raz czułam ruchy dzidziusia, a co do płci,
        to może w środę dzidziulek pokaże czy jest synkiem czy córeczką.
        Do tej pory czuję się w miarę dobrze, tylko męczę się szybciej niestety ;-(
        Do tego dzisiaj szef się zdziwił, że nie chcę do samego porodu pracować, ech...

Magdi z Wrocławia
        • muuunia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 19.10.04, 11:23
          mnie zakazali rodzić na biurku wink) i kazali się zastanowić do kiedy chcę
          przychodzić do pracy. boje się, że oczekując samotnie w czterech ścianach
          (tatuś przecież w pracy) zwriuję w ciągu tygodnia, więć wciąż jeszcze o tym nie
          myślę.
          • natkare Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 19.10.04, 12:54
            Witam smile
            Mam termin na 26.03.2005, jednak podejrzewam ze bedzie to troszke wczesniej.
            Jestem mama Maciusia 1999, Dominisi 2003 i Fasolki(?chyba tez corcia).
            Poprzednie ciaze zakonczyly sie cc, tak wiec i tym razem tez mnie czeka.
            Pozdrawiam Renata.
    • sylraf Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 12:06
      Witam,
      mamy termin na 14 marca, na razie nie wiemy, kto rośnie w brzuszku. Czy będzie
      to Fasolek, czy Fasolka, będzie jednakowo kochane... Brzuszek widac mi bardzo -
      taka piłeczkawink Niestety, nic jeszcze nie przytyłam, w dodatku ciągle nie
      wróciłam do wagi przed ciąży, a to z powodu uciążliwych wymiotów, które
      strasznie mnie polubiły. Może coś się teraz zmieni, bo od trzech dni nie miałam
      żadnych sensacji żołądkowych. I to juz jest sukceswink
      Pozdrawiamy, Sylwia, Rafał i Fasolka 20 tc
    • agnieszek2 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 13:44
      Czesc. Jesteśmy w 20 tygodniu. Przytylam 5 kilo, w pasie juz mam 75cm! Zgroza,
      a bylo 62. Termin mam na 16.03. Za tydzien idziemy do lekarza a potem pewnie na
      USG. Mam nadzieje, ze dowiem sie wreszcie kim "ono" jest. Ciekawa jestem ile
      wazy i jak jest duze. Jestem wysoka mój mąż też nie jest malutki boje się, że
      urodzę koszykarza albo siatkarkę. Pozdrawiamy.
    • magdek2 Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 13:52
      u mnie zaczął się 19 tydzień, wyczekuję jakiegos ruchu ze strony maleństwa,
      sampoczucie w miarę dobre aczkolwiek bardzo róznorodne na przestrzeni całego
      dnia, walczę z przeziębieniem, na razie remis smile
    • hannamay Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 17:03
      ja mam termin an 16 marca smile juz od tygodnia wiem, ze nosze dziewczynke pod
      serduszkiem. Jest troszke wieksza jak na swoj czas, zdrowiutka i badzo daje znac
      o sobie szczegolnie wieczorami i rankiem smile

cieszymy sie bardzo, bardzo z malenkiej naszej coreczki i nie moge si edoczekac
      kiedy ja zobacze wink))))

pozdrawiam wszystkie mamy
      _hannamay_
      • grochalcia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 17:44
        a moja dzidzia wcale nie chce sie ruszac, ale za to miewam ogromniaste bole
        brzucha, klucia, szczypania i zaraz bede dzwonic do lekarza, bo bardzo mnie to
        martwi. Znajac jego znow powie, ze to normalne w ciazy, a to mnie wcale nie
        uspokoi, bo bol to jest bol i to jest dla mnie podejrzane. Pozdrawiam. Kasia i
        18-tyg. niespodzianeczka
        • hannamay Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 18:07
          hey kasia:

ja mialam podobne bole okolo 17 tyg, az sie ruszac nie moglam. Klucia w pochwie
          i jak gdyby nadwyrezone miesnie brzucha .. lekarz potwierdzil, ze to normalne
          ciazowe bole i niektore kobiety odczuwaja przez cala ciaze a niektore po prostu
          przez pewien czas lub wcale. Mnie przeszlo po 2-3 dniach i juz nie ma ich .. za
          to sa kopniaczki od malenkiej mojej coreczki smile pojawily sie juz w koncu 18
          tygodnia i wydaje mi sie ze staja sie coraz bardziej intensyne i bardziej
          czeste. nawet moj maz juz moze poczuc ruchy dziecka, kiedy dlonmi okrywa moj
          brzuszeksmile

Udajs ei do lekarza aby potwierdzic, ze wszystko w porzadku i czekaj cierpliwie
          na znaki od swojego malenstwa smile))

pozdrawiam cie i malenstwo bardzo serdeczniesmile

_hannamay_
          • grochalcia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 18:13
            no, ale bulgotania mam juz od 2 dni..tak jakby mi jelita bulgotaly i graly
            jakas muzyke. Podobno to dzidzia???
            • hannamay Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 25.10.04, 18:18

dzidzius daje pewnie o sobie znac smile) Z pewnoscia w niedlugim czasie malenstwo
              zacznie wysylac dodatkowe sygnaly dla mamusi smile Badz cierpliwa az malenstwo
              nabierze sily, aby porzadnie dac o sobie znac wink
      • magdek2 do Grochalci 25.10.04, 20:04
        Grochalcia, własnie wróciłam z USG, małe rusza sie we wszystkie strony, macha
        rączętami i nóżkami a ja też nic nie czuję, mój doktorek powiedział, że to jak
        najbardziej normalne bo to zbyt wcześnie. Poza tym za każdym razem układa się
        tyłem lub bokiem do nas i nie za wiele widać, ma charakterek nie ma co...
        • grochalcia Re: do magdek 25.10.04, 22:50
          no tak, niby sie ruszaja a my nic nie czujemy!!!mi tylko tak smiesznie w
          brzuchu bulgocze...i kupilam dzis magnez, bo mnie brzuch pobolewa. Moj lekarz
          sugerowal szpital i kroplowke, ale sprobuje na razie magnezem i pobytem w
          domku...musze jutro pobiec po zwolnienie na kilka dni. A jeszcze jak sie czyta
          na forum, ze jedna czy druga poronila...to az sama zaczynam sie bac.
          Pozdrawiam. ja mam usg dopiero za 2 tygodnie, jak moj lekarz wroci w koncu ze
          stazu w krakowie. Pa, Kasia
          • mgg1 Re:grochalciu 26.10.04, 00:28
            ja tez szpikuje sie magnezem i leze od 10 dni, brzuch boli, szczegolnie na
            dole, ruchow nie bylo jeszcze...a ja chce oszalec...w piatek Usg....nie moge
            sie doczekac...glowa peka...kregoslup nie pozwala lezec, siedziec...
            przez 4 miesiace nie wiedzialam, ze jestem w ciazy, a teraz...
            zycze zdrowka i uwazaj na siebie...
            jak cie boli krzyz i dol brzucha i czujesz twardnienie nie zwlekaj idz do
            lekarza!
            • grochalcia Re:grochalciu 26.10.04, 12:13
              Po kilku tabletkach magnezu przestal kluc i piec, tylko jeszcze troszke ciagnie
              w dole brzucha. Krzyz dzieki Bogu nie boli. Wzielam sobie zwolnienie do piatku,
              poleze troszke w domku. troszke sie martwie, bo na wszystkich swiatych mielismy
              jechac do moich rodzicow 500 km stad, ale jak bede sie zle czula, to nigdzie
              nie pojade. Dzwonilam do mamy, obie w koncu zaczelysmy ryczec. Mi juz cala noc
              snil sie szpital...koszmar. A wczesniej myslalam, ze tylko slabe kobitki musza
              lezec w ciazy!!!!Pozdrawiam
              • magdek2 Re:grochalciu 26.10.04, 12:18
                też biore aspargin, bo w nocy calkiem ręce mi dretwiały tak że nic nie czułam,
                a ostatnio miałam takie bóle mięśniowe, że myslałam że oszaleję, a po tym
                magnezie juz lepiej
                • grochalcia Re: do magdek 26.10.04, 12:20
                  cos musi byc z tym niedoborem magnezu!!!Bo mi ostatnio oprocz brzuszka,
                  dretwiala prawa noga...takie niby nic..magnez, a Tyle szkody robi. no bo zeby z
                  powodu jego niedoboru kierowac do szpitala???/ mam nadzieje, ze tableteczki
                  pomoga i widmo szpitala oddali sie!!!Kasia
                  • magdek2 Re: do Grochalci 26.10.04, 12:27
                    Na pewno pomoga, nie martw się.
                • mgg1 nie strasze was dziewczyny 26.10.04, 14:43
                  • mgg1 Re: nie strasze was dziewczyny 26.10.04, 14:47
                    ale musze wam doniesc, ze nogi, szczegolnie prawa dretwieje mi juz 2 tygodnie,
                    zanim pojawily sie bole i skurcze, niektore z was znaja mnie z innych postow o
                    marcowkach
                    ja pomimo konskiej - tak sadze dawki magnezu od wielu dni nadal mam skurcze,
                    a "nogi"znow wczoraj - po 10 dniach sie odezwaly...magnez sie skonczyl 150mg, a
                    mam w domu 47mg+B6(ale to znaczy, ze na 1 raz 3 tabl, a dziennie mam wziac 450
                    mg, powiedzcie jak to bedzie wtedy z B6 - przedawkuje? jakie moze miec to
                    konsekwencje?
                    pilnujcie sie dziewczyny...
                    ja wracam zaraz znow do lozka...
                    • grochalcia Re: nie strasze was dziewczyny 26.10.04, 15:25
                      oj, moj lekarz jest w krakowie, wiec jutro rano wybieram sie do innego, aby
                      zbadal moja szyjke, czy sie cos zlego nia nie dzieje przez te skurcze
                      brzucha...Denerwuje sie.
                      • mgg1 Re: nie strasze was dziewczyny 26.10.04, 15:53
                        slusznie daj znac
                        lepiej byc ostroznym
                        • grochalcia Re: nie strasze was dziewczyny 26.10.04, 22:01
                          no to bylam u lekarza...wszystko jest ok!!! trzeba lykac magnez i nospe oraz
                          odpoczywac i zadnego stresu. dretwiejace nogi czy rece to podobno przypadlosc
                          ciazy, trzeba z tym zyc!!!Takze jutro leze i sie bycze. ten lekarz tez
                          zaproponowal kroplowke w szpitalu, ale oszalalabym tydzien w szpitalu. Skoro
                          nic sie nie dzieje, to po co isc do szpitala???Pozdrawiam. Niestety nie bylo
                          jeszcze widac jaka to plec...no, ale to dopiero skonczone 18 tygodni....Kasia
                          • mgg1 bede miala synka 29.10.04, 16:04
                            moj wysniony, wymarzony Tuptus mieszka w moim brzuszku...
                            Kasiu uwazaj na siebie!
                            ja jeste "znowu" na nogacvh wszystko ok, po 2 tyg. lezenia no-spie i konskiej
                            dawce magnezu
                            dzis bylam u gina i wszystko ok
                            martwie sie tylko, ze dzidziu moze za maly? 12,5 cm ? sprawdzila w ksiazce,
                            troche za maly, a ginka powiedziala, ze dlugosc jest w porzadku?!
                            jest tu ktos kto zna wymiary 19 tyg. dzidziusia od OM?
                            • mgg1 Re: bede miala synka 29.10.04, 16:06
                              pomylilam sie ... to ja sprawdzilam , gin powiedzial, ze jest wszystko w
                              porzadku
                            • hannamay Re: bede miala synka 29.10.04, 19:05

jak cudnie, ze wiesz kogo nosisz pod serduszkiem smile Gratuluje!!!

nie przejmuj sie wymiarami. dziecko moze rosnac powolutku z poczatku a pozniej
                              rozpedzic sie. Lekarz poinformowalby cie jezeli byloby cos nieprawidlowego. Byc
                              moze poczecie nastapilo pozniej niz w polowie cyklu i malenstwo jest o tydzien
                              mniejsze. Tygodniowa roznica jest naprawde spora dla dziecka.

Normy wykazuja ze w 19 tyg ( 17 tydz od poczecia)"Dziecko ma już 16 cm długości
                              i waży 200 gramów" ( babyboom.pl).

ja tez mialam robione usg w 19tc/1d. na 97% jest dziewczynka i jest zdecydowanie
                              wieksza od podanych norm (20tc/3d).

Mala wazny juz 373 gr i ma 17.74 cm. obwod brzuszka - 15.26cm. Otrzymalam wykres
                              ktory prognozuje ile dziecko moze wazyc przy porodzie i byc moze mala osiagnie
                              wage 4.20, chociaz moze byc zdecydowanie mniejsza jesli przyrost jest tymczasowy.

naprawde nie sugeruj sie normami, jezeli lekarz nie widzi powodu do zmartwien.

powodzenia!
    • muuunia Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 29.10.04, 14:39
      w moim brzuchu już zaczynają się nocne imprezki. Najlepiej tak potańcować
      między 4 a 6 rano. Matka wtedy wstaje do pracy pół-przytomna i wraca wieczorem
      na czworaka ze zmęczenia. Za to jest szczęśliwa jak nigdy dotąd
      Monia & Krzyś 19tc
    • aga_a Re: marcowe mamy odezwijcie sie!!!!! 29.10.04, 16:29
      Witaj. Ja będę miała córeczkę, tak wykazało na USG. Jesteśmy z mężęm
      szczęśliwi ,że wszystko z dzieckiem w porządku. Ja mam termin między 1 a 8
      marca. Brzuszek już jak mała piłeczka.Przytyłam od początku ciąży ponad 6 kg,a
      moja dzidzia waży 391g. Imienia jeszcze nie wybraliśmy.
      Pozdrawiam aga i 21 t. maleństwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka