Dodaj do ulubionych

Niskie TSH 3

27.10.04, 15:58
Czy w ciąży wyniki Tsh 3 spadają. Norma jest od 0,4 a ja mam dużo poniżej?
Obserwuj wątek
    • marynia30 Re: Niskie TSH 3 27.10.04, 19:21
      Czyli nadczynność, tak jak ja. Mój endokrynolog pocieszył mnie, że w tym
      przypadku, w czasie ciąży, TSH wraca do normy, a nawet potrafi być wyższe i
      wskazywać niedoczynność. Zobaczymy jak będzie, też się tym martwię...
    • iwka901 Re: Niskie TSH 3 28.10.04, 08:01
      U mnie też tarczyca szaleje. W lipcu 4,5 a teraz 0,09 ! czyli znacznie poniżej
      normy. Lekarz dla pewności wysłał mnie do endokrynologa.
    • justyna_28 Re: Niskie TSH 3 28.10.04, 08:30
      Ja jeszcze na początku ciąży miałam idealne wyniki a teraz w 14 tygodniu tylko
      0,07? We wtorek mam endokrynologa to się wszystkiego dowiem. Mam guzki
      tarczycy, może cos sie z nimi dzieje?
      • marynia30 Re: Niskie TSH 3 28.10.04, 18:12
        No ja też mam guzki, niestety....Napisz proszę, co powiedział Ci endokrynolog.
        Mogę zapytać czy długo czekałaś na ciążę? Mimo, że wydaje mi się że sporo wiem
        nt. tarczycy, to ciągle docierają do mnie jakieś rewelacje, często sprzeczne ze
        sobą...Moje gg 3808987. Jesli masz chwilkę, zaklikaj. Pozdrawiam.
        • justyna_28 Re: Niskie TSH 3 29.10.04, 09:55
          Marynia niestety nie mam możliwości mieć w pracy gg więc piszę tu:
          Na ciąże nie czekałam wcale, kiedy planowałam pierwszą i drugą ciąże nie
          wiedziałam, że mam guzki, wykryłam je akurat wtedy kiedy zaszłam. Pierwszę
          badania hormonów robiłam w drugim miesiącu II ciązy i były ok, a teraz w
          czwartym miesiącu ten jeden hormon tak bardzo spadł. Dziś idę do gina więc mu
          pokażę wyniki, a we wtorek do endokrynologa więc dowiem się coś więcej.
          Biobsja wyszła dobrze, więc na razie tylko obserwujemy poziom hormonów.
          Niestety mam też powiekszone węzły chłonne, więc dostałam skierowanie do
          hematologa. Ale za bardzo się tym wszystkim nie przejmuję. Internistka mnie
          bardzo uspokoiła.
          Pozdrawiam i życzę zdrówka.
    • gagga1 Re: Niskie TSH 3 28.10.04, 08:41
      Niskie TSH oznaczać może nadprodukcję hormonów tarczycy, czyli nadczynność
      (hamowanie TSH przez nadmiar hormonów). Jest to jednak tylko badanie
      przesiewowe. W przypadku nieprawidłowego wyniku (a często zdarza się to w
      ciąży), nalezy zbadać poziom hormonów T3 i T4. Wynik ten może również zostać w
      ciąży zafałszowany, dlatego zaleca się wykonanie FT3 i FT4. Jeśli te okażą się
      za wysokie poleca się oznaczenie poziomu przeciwciał tzw. aTPO.
      Gdy okaże się, że jednak masz nadczynnośc tarczycy, a jesteś w pierwszych
      tygodniach ciąży, można mieć nadzieję na to, że hormony się ustabilizują nawet
      bez leczenia (dość często ma to miejsce). Jeśli leczenie okaże się konieczne
      dostaniesz prawdopodobie Propycil, który jest w ciąży bezpieczny.
      Pozdrawiam,
      gagga
      • porada777 Re: Niskie TSH 3 02.10.15, 16:34
        Witam😊jestem w 11 tyg. Ciąży. Tydzien temu zrobiłam badania i okazało się ze mam nadczynność tarczycy. Endokrynolog przepisała mi metizol. Ale jeszcze nie wzięłam bo się boje! 😓 martwię się o dziecko. Nie wiem co robić?! Czemu mi noe przepisała propycilu skoro jest bezpieczniejszy? Pomóżcie czy któraś z was brała metizol w ciąży???
    • antenka74 Re: Niskie TSH 3 29.10.04, 12:05
      U mnie zaczely sie problemy z tarczyca po tym jak stracilam pierwsza ciaze
      (obumarcie plodu). Niektorzy lekarze twierdza ze moglo byc to przyczyna a
      niektorzy ze wcale niekoniecznie. W kazdym badz razie pojawila sie niewielka
      nadczynnosc najnizszy wynik TSH 0,25, ale towarzyszyly temu niestety bardzo
      przykre dolegliwosci sercowe. Bralam przez jakis czas Metizol a nastepnie
      mialam dwukrotnie alkoholizowany guzek tarczycy (wpuszczali mi w niego etanol)
      I podobno w tej chwili do guzka nie doplywa krew i jest jakby martwy, ale jego
      rozmiary sie nie zmienily. Jestem teraz w 24 tc i na poczatku ciazy TSH spadlo
      mi i to znacznie do 0,020 lekarz zapewnial ze jest duza szansa na to ze po 16
      tc hormony sie ustabilizuja i tak sie na szczescie stalo. Moze nie sa idealne -
      dolna granica normy - ale nie musze brac lekow. Takze jestem bardzo szczesliwa.
      Pozdrowionka
    • pandziksa Re: Niskie TSH 3 29.10.04, 12:44
      Zadaj to pytanie na forum niepłodność - tam odpowiadają dziewczyny ,które się
      świetnie na tym znają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka