Dodaj do ulubionych

odczucia bólu przy zzo

07.11.04, 21:29
Mam do Was pytanie: jakie były dokładnie Wasze odczucia bólu po zaaplikowaniu
znieczulenia zzo. Ja rodziłam naturalnie 4 mies.temu, miałam znieczulenie zzo
(wzięłam przy 4 cm rozwarcia). Będąc w ciąży myślałam, że jak wezmę
znieczulenie to NIC nie będzie mnie bolało (albo tylko troszkę,) tymczasem
początkowe skurcze faktycznie były do przeżycia, ale skurcze parte (trwały
1.5 h) były koszmarne! Czy na te skurcze znieczulenie nie działa?
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: odczucia bólu przy zzo 07.11.04, 21:36
      Działa, jeśli jest w wystarczająco dużej dawce. U mnie podczas skurczy partych
      lekarz podjął decyzję o cc. Skurcze czułam (co zresztą wydawało mi się oczywiste
      - inaczej skąd bym wiedziała kiedy przeć). Gdy okazało się, że mam mieć cięcie
      anestezjolog podała mi dodatkową dawkę środka znieczulającego i przestałam czuć
      skurcze i w ogóle cokolwiek w dolnych partiach ciała.
      Więc samo zzo na pewno jest w stanie znieść całkowicie ból przy skurczach
      partych. Tylko nie wiem, czy wtedy dało by się urodzić.

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • przepiorka28 Re: odczucia bólu przy zzo 07.11.04, 23:07
      znieczulenie by dzialalo, gdyby dawka byla wystarczajaco duza. Jednak lekarz
      specjalnie zmniejsza dawke, lub wogole zaprzestaje dozowania, zeby kobieta
      czula skurcze parte i wiedziala kiedy przec. Jednak bol jest duzo mniejszy,
      przynajmniej u mnie tak bylo.
      • fala9 Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 09:13
        To błąd lekarza - na parcie dodaje sie odpowiednią dawke zzo, aby nie bolało a
        parcie bylo odczuwalne przez rodzącą. Mysle ze warto uzgodnic dokładnie te
        kwestie z prowadzacym poród lekarem wczesniej - aby nie było rozczarowan.
    • jhbsk Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 07:07
      Ja nie czułam bólu, skurcze czułam. Do zeszycia dostałam dodatkową dawkę.
    • polinetka Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 07:13
      Ja też nie czułam bólu ani przy parciu ani przy zeszyciu (wcale). Myslę że
      zależy to od doświadczenia i dobrej woli lekarza (odnosnie podanych dawek).
    • mamamon Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 09:32
      Znieczulenie ZZO mozna porowna do tabletki przeciwbolowej, ktora dziala na
      okreslony bol przez okreslona ilosc czasu. Ja dodalam sobie kolejna dawke i
      zupelnie nic nie czulam. Patrzylam na wykres i polozna mowila mi, kiedy przec.
    • darekjedrasiak Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 18:57
      Rozumiem, że temat jest bardzo obszerny i mocno indywidualny. NIe chciałbym też
      oceniać, czy w tej konkretnej sytuacji można było znieczulić lepiej. Ja
      osobiście nie widzę żadnego racjonalnego uzasadnienia w ograniczaniu się do
      usuwania bólu tylko przez część porodu. Zdecydowana większość wyolbrzymianych
      obaw personelu położniczego o współpracę w drugim okresie porodu prawdopodobnie
      wynika z obserwacji rzadkich sytuacji, gdy znieczulenie jest zbyt rozległe.
      Wtedy istotnie kobieta nie ma siły, żeby rodzić dzieciaka. Jeśli tylko
      położnicy i położne nie przeszkadzają w rozpoczeciu znieczulenia, to jest dużo
      czasu, aby osiągnąć znieczulenie o właściwym zasięgu, właściwym nasileniu i aby
      przekonać się jak często i jakie dawki należy stosować, aby w drugim okresie
      porodu wszyscy byli zadowoleni. Niewątpliwie należy dążyć do tego, aby bóle
      parte też były wyeliminowane w taki sposób, aby nie została zmniejszona siła
      świadomego parcia. Bo na skurcze parte znieczulenie nie wpłynie. POzdrawiam
      Dariusz Jędrasiak
    • katarzyna.br Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 19:13
      Na mnie znieczulenie w ogóle nie zadziałało. Nic mi nie zdrętwiało nawet palec
      u stopy - jak się później okazało, rodzącej podaje się minimalną dawkę
      znieczulenia. Wszystko czułam ale w sumie się cieszę bo nie bolało tak
      strasznie i szybko urodziłam - w 15 min.

Pozdrawiam
    • larenata Re: odczucia bólu przy zzo 08.11.04, 20:34
      Ja nie czułam bóli partych, bo miałam ciągle dodawane znieczulenie. Niestety
      miałam ogromne bóle krzyżowe, a na te zzo nie zadziałało nawet przy zwiększonej
      dawce.
      Położna kazała mi przeć jak rozwarcie było juz odpowiednie, skurcze częstsze.
      Miałam przeć na szczycie skurczu, czyli wtedy kiedy krzyże bolały najbardziej :-
      )
      I urodziłam śliczną Maję smile
      Mimo, że zawiodłam się trochę na zzo, to nie chciałabym przeżywać tego całkiem
      na żywca... Następnym razem też będę znieczulona smile
    • justyna_28 Re: odczucia bólu przy zzo 09.11.04, 10:10
      Ja po znieczuleniu wogóle nic nie czułam jeszcze do następnego dnia, kiedy
      lekarze na ktg widzieli skurcz to wtedy mówili a ja parłam, to było lepsze niż
      wizyta u dentysty wink
      • katamarynka Re: odczucia bólu przy zzo 11.11.04, 01:08
        Lerenata to moze sprawa indywidulana ale wlasnie zaleta tego znieczulenia jest
        zminimalizowanie bolu kregoslupa. Tak wyczytalam. Jest najbardziej uciazliwy
        dla wielu rodzacych a nie wnosi nic do porodu. Skurcze wiadomo swiadcza o
        postepie porodu natomaist ucisk na kregoslup tylko meczy rodzaca. Ja skurcze
        czulam silnie natomiast wogle nieczulam bolu w kregoslupie. A moze u ciebie
        byla to kwestia wykonania znieczulenia.
        Ja mialam dlugi porod i zastanawiam sie na ile znieczulenie wydluzylo go. Drugi
        raz wolalabym rodzic w znieczuleniu ale mam watpliwosci wlasnie ze wzgledu na
        ten dlugi czas.
        POzdrawiam
        Katarzynka mama Emilki vel Emi, Emka, Emcia ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka