bobby1 18.11.04, 10:56 mam bardzo krótka szyjke, grozi mi założenie szwu,jak wyglada zabieg zalożenia szwu, czy w szpitalu, jakie znieczulenie, słyszałam, że przez 24 godziny nie wolno wstawać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arcoiris Re: szew na szyjce maciccy 18.11.04, 11:51 Cześć! Spytaj lekarza, czy mogłabyś zamiast szwu zdecydować się na pessar. Takie gumowe kółeczko zbezpieczające szyjkę. Zakłada go lekarz w gabinecie. Trwa trzy minuty i wracasz do domu. Szew zakładają w szpitalu i z tego co słyszałam stosują znieczulenie ogólne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magnnes Re: szew na szyjce maciccy 18.11.04, 12:13 Miałam założony szew w 31 tc, to podobno poźno ale jenak go założono, bo szyjka skróciła mi się do 16 mm. Szew zakłada się w znieczuleniu ogólnym i trwa to bardzo krótko, samo znieczulenie ok 5 min, może krócej. Dłuższe jest przygotowanie do zabiegu, które nie jest najprzyjemniejsze, tym bardziej,że widzisz, jak kręcą się wokół ciebie anestezjolog, lekarze, pielęgniarki i in. Całość z powrotem na salę trwa ok 20- 25 min. A potem musisz leżeć ok 7 godz, chyba że dobrze się czujesz , to siostry na oddziale pozwolą wstać wcześniej. Często po takim znieczuleniu często występują mdłości, albo ogólnie złe samopoczucie i bóle podbrzusza, można wtedy poprosić o środki przeciwbólowe. U mnie nic takiego nie wystąpiło, ale spałam potem cały dzień. Po zabiegu następnego dnia wyszłam ze szpitala, ale i tak muszę prowadzić oszczędny tryb życia tzn. dużo leżeć, leżeć, leżeć. I mimo leżenia nie jestem pewna czy szew się nie zsunął, ponieważ go czasem czuję. Dziś idę na kontrolę. Mam nadzieję,że jest ok, bo to dopiero 34tc. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: szew na szyjce maciccy 18.11.04, 14:50 Ja miałam założony szew w 24 tyg. Znieczulenie ogólne bardzo krótkie, później leżałam pod kroplówką ok. 6 godzin i do domu ! Nie miałam nieprzyjemnuch odczuc i praktycznie wogóle tego szwu do końca ciąży nie czułam. Mogłam prowadzić normalne życie. Pessar jest dużo mniej pewnym zabezpieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś