giza 18.11.04, 12:51 właśnie odebrałam wyniki z laboratorium i nie wiem jak je ugryźć HGB 8,5 mmo&/L RBC 4,61 x10 /L (to dziesięc jest jakby do potęgi 12, tylko nie wiem jak zapisać) Czy to są wartości w normie, czy już zaniżone? Jestem w połowie 3 miesiąca. Dzięki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x109887 Re: hemoglobina. 18.11.04, 13:02 Witam wg mnie masz za niską hemoglobinę. Poniżej link do strony z normami. www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_podstawowe/morfologia/morfologia_z_rozmazem.htm Iza Odpowiedz Link Zgłoś
giza Re: hemoglobina. 18.11.04, 15:11 No właśnie nie wiem czy za niska bo jednostki są zupełnie inne, w podanych przez Ciebie normach jest g/dl, u mnie mmo/L I właśnie większość norm ma inne jednostki niż u mnie na wyniku. Chyba najlepiej będzie jak zdobędę normy z naszego laboratorium? W każdym razie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
bet2 Re: hemoglobina. 18.11.04, 13:32 Moim zdaniem też hemoglobina za niska. Trzeba będzie łykać żelazo albo zmienić dietkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pelea Re: hemoglobina. 18.11.04, 14:07 hemoglobina za niska. ale nie martw sie, mam ten sam problem i po prostu musze brac zelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
kmyczek Re: hemoglobina. 18.11.04, 15:02 z tego co wiem to hemoglobina nie powinna przekroczyc 11 mmo&/L, ale dostaniesz zelazo i wszystko bedzie dobrze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koralik27 Re: hemoglobina. 18.11.04, 23:01 giza, hemoglobine masz rewelacyjna! cale to zamieszanie spowodowane jest innymi jednostkami, w ktorych Twoje labo podalo Ci wyniki, a tymi, o ktorych pisza dziewczyny Ty masz podane w takich "starych" jednostkach, ktore latwo przeliczyc na % (na pewno slyszalas, ze ktos ma np. 85% hemoglobiny) i te normy przelicza sie tak: 6,8 - 9,3 mmol/l co odpowiada 11 - 15 g/dl(albo g%) wiec skoro Ty masz 8,5mmol/l to nalezy Ci tylko pogratulowac i zazdroscic, a nie pocieszac, ze "dostaniesz zelazo i po klopocie" www.przychodnia.pl/cyberpacjent/index28.php3?t=28 tu sa ladnie opisane normy z tego postu wynika, ze nie wystarczy patrzec na cyferki, ale rowniez na jednostki pzdr serdecznie, Koralik Odpowiedz Link Zgłoś
koralik27 Re: hemoglobina. 18.11.04, 23:30 dzieki sama mam koszmarna anemie, wiec normy na hemoglobine wyrecytuje nawet przez sen pzdr, Koralik Odpowiedz Link Zgłoś
giza Re: hemoglobina. 19.11.04, 08:26 Dzięki wielkie Koraliku!!! )) Pozdrawiam serdecznie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xmagda Re: hemoglobina. 19.11.04, 08:53 Moja hemoglobina co badanie spada ( w tej chwili to 11,7 g/dl ( 26 tc) normy min. jeszcze nie przekroczyłam , zobaczymy czy lekazr zapisze mi żelazo a to ciekawy link do wynikow labolatoryjnych med.wroc.pl/laboratoria/normy.htm#2 pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś