Dodaj do ulubionych

MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-)

20.11.04, 15:55
Witam,jak samopoczucie?To już tak bliziutko,ja czuje się dobrze,ale jestem
pełna obaw.Od poczatku ciąży mam plamienia,już myślałam że nie wrócą a tu tyg
temu bach-znów-niewiele,ale tego nie można bagatelizować.Pojechałam na izbe
przyjęć no i poleżałam 2 doby w szpitalu.Już myślałam,że zaczęłam rodzić,bo
skurcze choć nieregularne też miałam.Poszłam z plamieniem a powiedzieli mi,że
to gestoza,taka niegrożna,objawia się tylko lekko podpuchniętymi nogami.No
ale mam dietke,nic nie solić i ograniczyć papu,jeść dużo białka.No a już poza
tym to dzidzia zdrowa,silna,serduszko bije mocno i wyrażnie.Często ma czkawke
biedactwo.Lekarz mówi,że jak wytrzymam do 37 tyg to nie masie wogóle czego
obawiać,a u WAS???Napiszcie,pozdrawiam WAS wszystkie gorąco GOSIA I 35 TYG
JULKA
Obserwuj wątek
    • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 20.11.04, 19:30
      podciągam troszeczke smile
      • aajn2 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 20.11.04, 20:14
        O jak Ci dobrze, juz niedlugo bedziesz tulic swoje Malenstwo. u mnie dopiero 19
        tydzien, termin na 15 kwiecien. 27 list mam USG i moze sie dowiem jaka plec?
        Tak stesknilam sie za moim malenstwemsmile) Pozdrawiam.
        Aga
    • sylwialew Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 20.11.04, 20:41
      Witaj ja w czwartek wchodze w 9 miesiac wiec tak jak piszesz to juz
      koncoweczka smile w Tamtym tygodniu bylam u lekarza i powiedzial mi za mam
      skorcze i lozysko II stopnia kazal odpoczywac i tak jak Tobie zabronil
      soli.Moja mala tez bardzo czesto ma czkawke i kreci sie jak szalona kopie ze
      az czasami mam dosyc :-0.A jeszcze zaczely sie juz moje obawy czy wszystko
      bedzie dobrze po nocach mi sie sni ze rodze i rodze i rodze i nie moge
      urodzic.Zycze powodzenia papatki
    • gosiako Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 09:35
      Hej!ja również rozpoczęłam 35 tydz...dzidzia wiercioszka, ja zaczynam się
      bać...brzuio wielgaśny....no i przyglądam się czy aby nie opadł juz...no i nie
      wiem sama....no i też czekam przynajmniej na ten 37 tydz..smilea
      wtedy ....smile)))))))))))
      • okulewiczu Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 09:54
        Witajcie! Ja dzis zaczynam wprawdzie dopiero 34 tydzien, ale obawy mam te same.
        Martwię się czy wszystko będzie o.k.? Poza tym powinnam leżec, bo od dwóch tyg
        szyjka mi się skraca, ale ja po prostu lezeć nie potrafię, po 5 minutach mam
        dość. A jak jest u Was?
        Ula i Pawełek 34 tc
    • anna.p2 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 10:28
      Cześć! U mnie początek 35 tc. Fakt-coraz bliżej na spotkanie z maleństwem, w
      nocy różne sny o porodach, no i strach. Jeśli chodzi o sól, również mam z niej
      zrezygnować (ale ciężko). Nogi i ręce opuchnięte, szczególnie nocą. Coraz
      więcej mam dni z "dołami". Mam jeszcze jeden dylemat, w przyszłym tygodniu mam
      rozdanie dyplomów, ale 180 km od mojego miejsca zamieszkania. Zastanawiam sie
      nad wyjazdem, gdyż po porodzie będzie mi trudniej odebrać dyplom. To tyle u
      mnie.
      Pozdrawiam gorąco i trzymajcie się Ania
    • tranulla Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 18:05
      Cześć wszystkie przyszłe mamusie!!! Jutro zaczynam 36 tydzień i też już nie
      mogę się doczekać kiedy dzidzia (Wiktoria) będzie już na świecie, mam termin na
      wigilię, ale razem z mężem mamy nadzieję, że na Święta będziemy już wszyscy
      razem (cała trójka) w domku. Nasza córeczka regularnie co wieczór ma czkawkę i
      też lubi się rozpychać. Życzę dobrego samopoczucia smile))
    • jennifer1 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 21:38
      Hejka! Jutro kończę 35 tydzień, termin na koniec grudnia, ale ja mam wciąż
      nadzieję, że na początku urodzę. Jest mi coraz trudniej, proste czynności stają
      się niewykonalne... noc jest męcząca, puchną mi ręce i stopy. Maluch w brzuszku
      już spory, tydzień temu ważył ok. 2900. Nie mogę się go doczekać.
      Chyba sama sobie zacznę ograniczać sól, ze względu na tą opuchliznę...
      Mam skurcze, raz częściej raz rzadziej, są dosyć nieprzyjemne. Szyjka póki co
      cała, nieskrócona. Od początku grudnia mam chodzić na KTG.
      Pozdawiam gorąco
      Jennifer
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 21.11.04, 22:39
      Hej! Ja również jak Ty Jennifer kończę dzisiaj 35 tydz. i jak czytam co tam u
      Ciebie, to prawie tak samo jest u mnie! Coraz trudniej się poruszam i moja
      kondycja...już nie taka...przerzucenie się w nocy z boku na bok:to jest
      wysiłek! Rączki i nóżki- ooopuchnięęęte...Po prostu same pozytywy!Z jednej
      strony wydaje mi się, że od wieków jestem w ciąży i wciąż będę, ale z drugiej-
      chciałabym już,żeby to się skończyło!A dzidzia zdrowa, duża i ''dokazuje''!
      Głównie jak siedzę , widzę jak mi brzuch ''faluje''...ale ...to jest w sumie
      fajne..
      • jennifer1 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 09:04
        NO cóż, wygląda na to, że taki już nasz los ciężarówek na końcówce. Chociaż
        wiem, że niektóre osoby znoszą ciążę dużo lepiej. W sumie jak ktos mnie pyta
        jak się czuje to staram się być dzielna i mówię, że może być. Nie chce mi się
        juz każdemu wyżalać jak bardzo jest mi źle. A już mojej teścowej w
        szczególności, zawsze mam wrażenie, że jak jej się na coś poskarżę to ona
        uważa, że symuluję... U mnie brzuszek też jest cały w ruchu, przeważnie rano i
        wieczorem kiedy Junior najbardziej dokazuje. Puchnę coraz bardziej, dziś rano
        jak wstałam to nawet twarz miałam opuchniętą, więc jutro dla świetego spokoju
        zbadam sobie mocz czy nie ma białka.
        Pozdrowionka
        Jennifer
    • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 09:47
      Widze,że to już tak chyba musi być-końcówka bardziej nas zmęczy niż cała ciąża
      hihi!Ja na nieszczęście podłapałam jecszcze przeziębienie i teraz mam dodatkowy
      problem,boli mnie główka,czuje wszystkie kości-koszmar!!!Mąż mnie pociesza,że
      to już tylko troszeczke...I MA RACJE smile
    • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 12:36
      up smile
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 13:10
      Jak puchnie twarz- to niedobrze!!! Słyszałam, że to świadczy najczęściej o
      gestozie! Idż szybko zbadaj mocz!!!!
      A Gosi życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia! Dla dziecka to raczej nie ma
      już teraz zagrożenia/jeżeli nie ma się gorączki/. Jak jest- to można
      bezpiecznie łyknąć paracetamol...Wiem to , bo 2 tyg. temu też byłam chora.Teraz
      staram się za dużo nie wychodzić. Pogoda straszna- łatwo o przeziębienie... Nie
      znaczy to, że siedzę w domu non stop, ale już nie biegam sobie tak beztrosko po
      mieście/ właściwie to teraz się turlam!/... kondycja już nie taka!i sił brak!
      Już tęsknię za swoją dawną wagą!!!i sprawnością!
      • jennifer1 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 17:28
        Jutro z samego rana lecę z moczem do przychodni i od razu będe miała wynik.
        Ciśnienie dziś mierzyłam 120/80 czyli póki co w normie.
        Też staram się nie wychodzić za dużo z domu. Tyle co do sklepu po chleb i z
        pieskiem na spacer. Dziś niestety musiałam pojechać do lekarki od mojej
        cukrzycy ciążowej i chyba nie wyszło mi to na zdrowie, czuję że będę chora,
        boli mnie gardło i cieknie z nosa... tego mi tylko brakowało.
        Pozdrawiam
        Jennifer
    • anna.p2 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 13:21
      Cześć dziewczyny! Właśnie wróciłam od lekarza. Dzidzia główką w dół jest już
      ułożona. Niestety muszę leżeć do 37 tygodnia. A po 37 mogę wrócić
      do "biegania". Dostałam na dodatek jakieś nowe leki dopochwowe bo znów dopadły
      mnie "muchomory" sad Oj ciężko będzie leżeć....
      No nic nie ma co sie użalać nad sobą.
      Pozdrawiam Ania i chyba Magdalenka
      • gosia_815 Re: do anny.p2 22.11.04, 14:20
        nie martw się ja też mam tableteczki dopochwowe-nystatyne,biore je już miesiżc
        i mam brać do samego porodu.No cóż wszystko dla tych kruszynek smile
      • kaja816 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 14:24
        Cześć dziewczyny!!Ja jutro wejdę w 36tydzień!!Czuję się różnie!!ale dwa
        tygodnie temu mówiłam że w ciąży mogłabym chodzić non stop! Teraz to się trochę
        zmieniło bo jest mi strasznie ciężko np. wstać z łóżka, czy założyć skarpetki
        nie mówiąc o obcięciu paznokci u stóp!!Brzusio chyba mi się trochę obniżył tak
        mi się wydaje!!Przytyłam już 20 kg. Mam duży brzuszek!!I bardzo spuchłam na
        twarzy!ale zawsze byłam okrągła ale teraz to masakra...I jeszcze te święta !!!
        nie wiem co mam robić, bo nic nie mogę uplanować!!!Czy u teściów czy w domu?
        Noi coraz częściej myślę o porodzie, jak to będzie?? Czy dam sobie radę???Jak
        ja przy pobieraniu krwi mdleje!!
        Mam nadzieje,że będzie wszystko ok!
        Pozdrawiam was serdecznie!!
      • viola1001 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 16:39
        Hejka!!

U mnie tez 35 tydzień smile
        I też mi juz strasznie ciężko: spać, chodzic i wogle.

Powiedzcie mi dziewczyny co to jest ta GESTOZA czy gestaza.
        Też mi strasznie puchną kostki i i dłonie niestety sad
        Ale trzymajmy sie ! to już niedługo i będziemy z naszymi maleństwami!!

pozdrowionka
        • jennifer1 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 17:33
          Gestoza to inaczej zatrucie ciążowe. Może się pojawić już we wcześniejszej
          ciąży. To coś w rodzaju odrzucenia dziecka przez organizm matki. Objawy to
          najczęściej opuchlizna, podwyższone ciśnienie, biłakomocz no i ból głowy. Ale
          nie zawsze opuchlizna oznacza, że ma się gestozę. Tak jak pisała Miki, jak już
          puchnie twarz to trzeba się martwić (podobno). Więc ja w związku z tym, że u
          mnie rano po przebudzeniu twarz jest opuchnięta wolę sprawdzić to białko w
          moczu, czy wszystko ok.
          Pozdrawiam
          Jennifer
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 22.11.04, 22:53
      Jutro też muszę wyjść z domu i pozałatwiać kilka spraw, głównie chodzi o
      badania krwi i moczu. Pogoda nie jest zachęcająca, a jeszcze jak czytam, że
      prawie każdy jest podziębiony, to już w ogóle odechciewa mi się tej wyprawy do
      przychodni...
    • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 23.11.04, 09:44
      tak,pogoda nie zachęca do spacerków,ale lepiej zrobić to badanie jeśli coś Cię
      nie pokoi,mi puchną tylko nogi i to nie aż tak mocno,pozdrawiam
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 23.11.04, 18:55
      Jak wielka kula potoczyłam się dzisiaj na badania.Wyniki jutro...Pogoda na
      chwilę zrobiła się znośna- postanowiłam rozejrzeć się po sklepach. Niedługo
      Święta i trzeba pomyśleć o prezentach! Nic ciekawego nie upolowałam, a szkoda.
      Mój mąż twierdzi , że w tym roku możemy sobie darować robienie prezentów dla
      rodziny, bo największym prezentem będzie nasza dzidzia...ale ja chcę chociaż
      jakiś drobiazg dla każdego! A Wy robicie już jakieś zapasy pod choinkę dla
      najbliższych?
    • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 25.11.04, 12:12
      Mój mąż mówi tak samo,no i ma racje bo i tak nie ma piękniejszego prezentu niż
      narodziny dzieciątka smile
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 25.11.04, 18:19
      A jak tam Gosiu zdrowie? Trzymasz się diety i odpoczywasz?- widzisz już jakąś
      poprawę?? Mnie od wczoraj zaczął boleć kręgosłup- do tej pory nie dokuczał mi
      tak bardzo...Leżeć non stop w łóżku bym nie mogła- albo biegam po mieszkaniu i
      robię ''ważne rzeczy'', albo odpoczywam w fotelu z nogami na krześle- wtedy
      faluje mi brzuch! Zaczęłam robić listę rzeczy do szpitala!Torbę wypadałoby mieć
      już niedługo spakowaną- bo różnie to może być....
      • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 25.11.04, 19:14
        Tak,dziękuje czuje się już znacznie lepiej.Ja też spakuje już torbe do
        szpitala,mam cały czas skurcze(chyba te przepowiadające)Dziecko ciśnie mi na
        pęcherz bardzo mocno,brzuszek mi się obniżył więc to chyba już naprawde
        niedługo smileDietke trzymam choć to trudne nie jeść słodyczy i wszystko takie
        jakieś bez smaku,ale co tam.Schudłam 3 kg smile
        • magnnes Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 25.11.04, 22:32
          Hej. Właśnie kończę 35 tc. Jeszcze dwa tygodnie muszę brać fenoterol i resztę.
          No i lekarz musi mi ściągnąć szew. Czy jest tu ktoś w takiej sytuacji? Jestem
          ciekawa jak się czujecie. U mnie skurczy mało, brzuch sie nie obniżył,nie
          puchnę, tylko młody strasznie skopał mi wątrobę, ale jakoś to przeżyję i
          oddychać ciężko.
    • miki133 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 26.11.04, 10:22
      Mój brzuch obniżył się już jakiś czas temu, ale nieznacznie.Trochę łatwiej mi
      się oddycha...Ale jak się najem, to jelita podnoszą mi przeponę-mam jakiś czas
      trudności ze swobodnym oddechem- i wtedy obiecuję sobie ,że już więcej nie będę
      tak dużo jeść!A ze słodyczy nie zrezygnowałam! Krzywa cukrowa wyszła
      prawidłowo, więc jak mam ochotę to sięgam po słokości... A te Twoje skurcze-
      skąd wiadomo ,że są przepowiadające? Ja mam twardnienie brzucha gł.jak wstaję,
      albo jak trochę pochodzę.
      • gosia_815 Re: MAMUSIE I MALEŃSTWA 35 TYG :-) 26.11.04, 10:45
        Tak mi powiedziała położna ze szpitala gdzie będe rodziła,podczas badania ktg(z
        wykresu)W prawdzie dostałam jakiś zastrzyk aby te skurcze minęły ale po wyjściu
        ze szpitala znowu są,ale już się tym nie przejmuje,dzisiaj zaczynam 36 tyg więc
        dla maluszka to już nie tragedia,po prostu chce szybciej do mamy i taty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka