lena_28 02.12.04, 11:31 JA MAM PRAWIE 29 LAT I STARAM SIĘ O PIERWSZEGO DZIDZIUSIA. jKA MYŚLICIE, CZY TO BARDZO PÓŹNO? POZDRAWIAM WSZYSTKIE STARSZE I MŁODSZE PRZYSZŁE MAMUSIE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonookaa Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 11:35 Ja mam 28 lat, w lutym konczę 29 i najprawdopodobniej krótko po moich urodzinach spodziewm sie mojego pierwszego malucha Dla mnie to wcale nie jest późno Oczywiscie wszystkiego sa plusy i minusy, ale uwazam, ze najwazniejsze jest to kiedy psychicznie jest sie przygotowanym na bycie mama Niektóre dziewczyny są na to przygotowane wczesniej inne później Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ewcik29 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 21:17 Ja za 8 dni mam 30 urodziny)) To moja pierwsza ciąża. Termin porodu mam na 8 maja 2005. Pozdrawiam wszystkie Mamusie Ewcik Odpowiedz Link Zgłoś
roxanne1 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 03.12.04, 13:12 hej! ja tez mam 28.w lutym bedzie 29 a na poczatki lipca pierwszy dzidzus chcialam miec dzidziusia wczesniej ale jakos nie wychodzilo.a teraz jestem bardzo szczesliwa aga Odpowiedz Link Zgłoś
yo_oo Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 11:44 ja juz mam 29latek, jak urodze bede miec juz 30 t moja druga ciaza i troszk ciezej ja przechodze ale nie narzekam. Zobaczymy co bedzie dalej. Teraz to sam poczatek 9tyd Odpowiedz Link Zgłoś
edytagolabek Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:02 a ja w poniedziałek skończyłam 33 lata i jestem po raz drugi w ciąży. edyta Odpowiedz Link Zgłoś
frawik Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:04 Swojego pierwszego synka urodziłam jak miałam 30 lat i uważam że było to w samą porę. Teraz mam 32 lata i 3 miesiące temu przyszedł na świat mój drugi syneczek. Nie uważam aby to było za późno, dla mnie jest w sam raz. Pozdrawiam serdecznie Daga Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:12 Ja mam 29 lat i tuż przed moimi 30 tymi urodzinami urodzę moje pierwsze dziecko - synka. I wcale staro się nie czuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hancur Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:19 Pierwsze dziecko urodzilam w dniu, w ktorym skonczylam 31 i pol roku, a drugie urodze kwartal po 33 urodzinach. Pozdrawiam wszystkie MAMUSIE i BABELKI! Hania Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:29 Hej, Też mam 29 lat i urodzę miesiąc przed 30- tką ! Odpowiedz Link Zgłoś
zojka Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:25 32 lata skończone,w brzuchu córa - pierwsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
isabela_1974 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:26 Pierwszego synka rodziłam mając lat 22, teraz lada chwila skończę 31 i miesiąc później urodzi się mój drugi synek Nie uważam, aby to było zbyt późno, ale jakbym miała ponowanie wybór nie patrzyłabym na nic i urodziłabym jednak parę lat wcześniej Teraz znosze tę ciążę pod kątem dolegliwości zdrowotnych dużo gorzej, niż pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:32 Czekam na urodzinki,ktore bede miala 9.12 To beda moje 29 . Jestem mama Maciusia 1999, Dominisi 2003 i Fasolki (?26.03.2005) POZDRAWIAM SERDUSZKOWO Odpowiedz Link Zgłoś
aga_36 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:38 Ma teraz 36 lat, a urodzę w kwietniu 2005 mając już 37, to moja druga ciąża w tym roku i życiu (na wiosnę poroniłam w 3 miesiącu, ale nie miało to związku z wiekiem). Po prostu późno dojrzałam do macierzyństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
sylkon Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:00 Ja mam wprawdzie 24 lata, a bede mieć 25 gdy urodze mojego malucha, jednak chciałabym napisać o mojej mamie. Urodziła mnie gdy miała 41 lat, tata prawie 50. Moja siostra jest o 19 lat ode mnie starsza i ma córkę w tym samym wieku co ja. Czasami było mi przykro i głupio, jak różni ludzie na ulicy czy w innych miejscach, mówili, "jaka ładna wnuczka" itp. Czasami też czułam, że moja mama ma mniej cierpliwości do mnie, niż do starszego rodzeństwa, z drugiej strony wobec mnie była bardziej liberalna, niż młodzi rodzice moich znajomych, np. nie miała nic przeciwko, że zamieszkaliśmy przed ślubem razem z moich chłopakiem itp. Tych plusów i minusów późnego macierzyństwa czy rodzicielstwa jest o wiele więcej. Warto jednak pomyśleć o jednym. Mój tata niestety już nie żyje, a mama nie jest już tak sprawna, jak była, gdy urodził jej się pierwszy wnuczek. Nie mogę liczyć na ich pomoc tak jak moje starsze rodzeństwo, gdy zaczynali swe pierwsze dorosłe kroki (pomoc przy budowie domu, opieka nad wnukami, czy po prostu oparcie w trudnych sytuacjach). Różnie to w życiu się układa i czasami traci się młodych rodziców, jednak przy rodzicach starszych jest większe prawdopodobieństwo, że krócej będą z nami i może się okazać, że nasze dzieci nie poznają swoich dziadków, tak jak w przypadku mojego maleństwa. Pozdrawiam.S Odpowiedz Link Zgłoś
aga_36 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:10 A ja chciałabym npiasac o mojej babci - w wieku 38 lat urodziała pierwsze dziecko - moją mamę, później urodziła jeszcze 2 chłopców. Ani mama, ani wujkowie nigdy nie przedstawili mi takiego obrazu swojego dzieciństwa jak Ty. Babcia zmarła w wieku 86 lat w wyniku wypadku samochodowego, gdyby nie ten wypadek żyłaby do dziś w pełni sprawna, na dodatek do końca jej życia jako wnuczka mogłam liczyć na jej pomoc, tak samo jej dzieci. To sprawa bardzo indywidualna. Poza tym jest coś z prawdy w tym, że wiele dziedziczy się po dziadkach... Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 12:53 o ile mi wiadomo w wiekszosci krajow Europy 30ka to standardowy wiek na pierwsza ciaze, wiec o jakiej starosci tu mowa?? Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:13 taaa,był jakiś czas temu wątek podobny, gdzie ktoś napisał, że panicznie boi się urodzenia dziecka po 30-ce, bo to już wiek emerytalny, czy coś równie bzdurnego. Ja jestem miesiąc po 31 urodzinach, a za 2 m-ce urodzę swojego pierwszego dzidziusia, będzie chłopak. Ciążę znosze bardzo dobrze, nie mam żadnych dolegliwości typu puchnięcie, mdłości, hemoroidy itp. Z brzuszkiem wyglądam super i czuję się rewelacyjnie. Jestem wprawdzie na zwolnieniu z powodu skurczy, ale to jedyna dolegliwość, raczej nie spowodowana wiekiem (bardzo podeszłym na forum, jak widzę)) Pozdrawiam wszystkie Mamy Po 30-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
iamkate Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:20 Mam 30 lat. Jestem w 28 tygodniu i jest to moja pierwsza ciąża. Maleństwo urodzi się w lutym, a ja w czerwcu będę mieć 31-e urodziny. Nie miałam i nie mam żadnych dolegliwości (mdłości, żylaki, zachcianki, skurcze itp.). Przytyłam około 5,5 kg. I myślę, że jest to najlepszy moment na dziecko. Wcześniej po prostu nie byliśmy gotowi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krysiax1 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:33 Mam 34 lata i w tym miesiacu urodze swoje pierwsze dziecko- synka. W ciaze zaszlam bez trudnosci (wlasciwie to wpadka- najpiekniejsza w zyciu) Nie mialam mdlosci ani innych wiekszych dolegliwosci i czulam sie do tej pory dosyc dobrze. Od polowy czwartego miesiaca jestem na zwolnieniu (lekarz uwaza ze dzidzius jest najwazniejszy a w "moim wieku" trzeba duzo odpoczywac i chcial mnie wyslac na zwolnienie od pierwszych dni ale uleglam dopiero po ktorejs wizycie u niego). Dopiero od miesiaca czuje sie juz naprawde ociezale i mecze sie szybko, brzuszek duzy (przytylam ok 12 kg). mam od jakiegos czasu skurcze i biore fenoterol.. oby do szczesliwego konca . Pozdrawiam wszystkie mamusie po 30 Zycze duuuuzo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
arcoiris Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:35 Hej! Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 29 lat. Teraz jestem w ósmym miesiącu z drugim Dzidziolkiem. A mam 35 lat...czuję się strasznie staro...pewnie jestem tu najstarsza?? Pozdrawiam Agata (31 t.c.) Odpowiedz Link Zgłoś
megan05 Re: do arcoiris 04.12.04, 15:17 Pozdrawiam bo ja tez tak samo w wieku 29 lat urodzilam synka a teraz mam 35 i 8tydz ciazy. Uwazam ze wiek nie ma znaczenia jak zaszlam w ciaze bez problemu jestem zdrowa i czuje sie super to co mam z siebie emerytke robic. W Polsce moze sie tak na to patrzy jak rodzilam syna to uslyszalam od pielegniarki uwage tymu ze to juz najwyzszy czas hahaha. Teraz jestem w Stanach, 35 lat to przecietny wiek na pierwsze dziecko i nikt nic nie mowi i nie komentuje.Pozdrawiam i uwazam ze stan zdrowia jest najwazniejszy a nie metryka. Odpowiedz Link Zgłoś
antylopa77 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:41 Uważam że każdy wiek (20-30-40)jest dobry na macierzyństwo. A przykładem jest również moja rodzina. Mianowicie moja babcia urodziła najmłodszego syna majac juz 2 wnuczków (w chwili obecnej najstraszy wnuk babci ma ok 40, najmłodszy 6 lat), moja mama jest "środkowym" dzieckiem, urodziła moją siostrę w wieku 42 lat (ja miałam wtedy 21, brat 17 - ktos pomyśli niezła wpadka - ale jacy rodzice są teraz szczęśliwi!). Moja córka jest 2 lata młodsza od swojej cioci...... Jest super! Najśmieszniejsze jest to, że teraz to juz się gubimy kto dla kogo jest ciocią, wujkiem, itd, bo rodzina duża i wiekowo bardzo zróżnicowana. A największą radość ma babcia, jak się do niej zjedziemy np. na święta! Podejrzewam, że jeśli późne macierzyństwo w mojej rodzinie to tradycja, to ja też powinnam urodzić ok 40 ))))). Odpowiedz Link Zgłoś
agga72 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:45 A ja mam teraz 32 lata - to moja pierwsza ciąża - jak urodzę będę mieć już skończone 33. Czuję się bardzo dobrze, żadnych dolegliwości ciążowych nie miałam i na razie nie mam, wyniki badań idealne. Wyglądam (i czuję się młodo) młodo, nie mam poważniejszych kłopotów zdrowotnych. A co ciekawe: już 2 lekarzy u których byłam po zajściu w ciążę (internista i ginekolog) zadali mi to samo pytanie: "Długo się państwo starali o dziecko?" A ja na to: "wcale się nie starali". I to prawda - jestem od półtorej roku w drugim związku (z pierwszym mężczyzną z którym byłam 11 lat(!!!) nie doczekaliśmy się potomstwa, chociaż ja bardzo chciałam i starałam się żeby się udało..... Ale niestety, rozstaliśmy sie (ale nie z powodu braku dziecka). Po 3 latach poznałam mojego obecnego partnera, okazało sie że on bardzo chce mieć dziecko, nie uważaliśmy więc specjalnie, nie zabezpieczaliśmy się wcale. Dodam tylko że nie mieszkaliśmy razem, a dzieliło na 30 km, ja pracowałam na zmainy więc różnie to było z naszymi spotkaniami... Aż tu nagle (ku mojemu zaskoczeniu i jego radości) stało sie!! Po roku naszej znajomości dzidziuś w drodze!!!!!! Bardzo się cieszę że stało się to własnie teraz i wiek nie ma nic do tego. Przepraszam za tak długą opowieść, ale to dowód na to że czasem życie nie toczy się zgodnie z naszymi planami...))) już kończę - nie zanudzam dłużej - POZDROWIENIA DLA "STARSZYCH" MAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koza1968 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 13:57 Jak do tej pory to ja jestem najstarsza ( urodzę, mam nadzieję, już po nowym roku, więc rocznikowo - 37 lat )! Proponuję więc nagrodę dla zwyciężczyni. kózka Odpowiedz Link Zgłoś
muress Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 14:28 drugie dziecko, 34 lata , jak się mały urodzi będę prawdopodobnie świeżo po 35 urodzinach (ma być nieco opóźnionym prezentem) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamr Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 15:02 Witam serdecznie wszystkie Młode Mamy, Mam 35 lat, a swoje drugie dziecko urodzę kilka miesięcy przed 36 urodzinami. Pierwsze dziecko urodziłam mając niespełna 31 lat. Było planowane i oczekiwane, wcześniej miałam jedno poronienie. W związku z tym w drugiej ciąży nie pracowałam w ogóle. Ponieważ jednak czułam się dobrze i nic mi nie dolegało (poza czynną toksoplazmozą), a byłam całe dorosłe życie czynną zawodową i niezależną kobietą, to postanowiłam pójść na kurs prawa jazdy i na trzy tygodnie przed porodem zdałam egzamin. Teraz, w obecnej ciąży cały czas pracuję. Wykonuję wolny zawód i w 80% pracuję w domu, więc nie jest to specjalnie uciążliwe. Czuję się dobrze i staram się żyć normalnie. Pierwsze ruchy Maleństwa poczułam siedząc w kabinie na tłumaczeniu symultanicznym (jestem tłumaczką). Tej ciązy nie planowaliśmy, ale sprawiła nam bardzo miłą i radosną niespodziankę. Trochę panikuję w związku z wiekiem, robię wszystkie możliwe nieinwazyjne badania, wyniki są dobre, więc jestem dobrej myśli. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka, mama Marianny (4,5) i Tadzia (22 tc.) Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 14:53 Też należę do starszych mamuś. I dobrze mi z tym. Natalię urodziłam parę dni po 30-tych urodzinach. 7 grudnia skończę 34 lata, a w marcu będzie druga dzidzia. Jedna z dziewczyn napisała, że będzie mieć ileś lat rocznikowo. No to rocznikowo będzie 35, ale aż tak się nie zamierzam postarzać. )) Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 15:27 skonczylam 29lat i jestem w pierwszej ciazy w 30tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 15:32 34 lata, pierwsza ciąża ))) Odpowiedz Link Zgłoś
loguj1 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 15:42 Leno, ale masz problem. Jestes jeszcze dzieciakiem. Ja mam 38 lat, jestem w 12 tyg. ciąży i mam nadzieję, ze poraz drugi zostane szczesliwa mama. Mam juz 15- letniego przystojniaka. Na prawde nie czuję się na swój wiek zwlaszcza, że dla syna jestem bardzij kumplem niz matką. Moja teściowa urodzila pierwsze dziecko w wiku 41 lat, a mojego męż w wiku 45. Obaj są cakiem calkiem i niczego im nie brakuje. Pozdrawiam, Goska Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 15:44 Ja mam 31 lat i jestem w drugiej ciąży, pierwsze dziecko - córeczka ma 10- miesięcy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qndels Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 17:24 Coraz wiecej jest Mam po trzydziestce. Ja sama do nich naleze, mam 31 lat i jestem w 5 mc. Synka urodze majac 32 lata. To bedzie pierwsze dziecko, ale mam nadzieje, ze nie ostatnie. Czuje sie swietnie, fizycznie i psychicznie. Mam stabilna sytuacje rodzinna i zawodowa. I tak jak napisala poprzedniczka: w krajach wysoko rozwinietych macierzynstwo po 30-tce to standart. Jeszcze duzo dzieci przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 18:17 Jeszcze 28 , w lutym 29 lat , a dzidzius w czerwcu , czyli 29 lat - pierwsze dziecko, za pierwszym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
mex6 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 19:08 Przeczytałam wszystkie odpowiedzi do końca, a teraz moja kolej: mam 34 lata, 12-letniego syna , w brzuszku rośnie prawdopodobnie drugi chłopczyk (20tc). Czekałam z niecierpliwością na ten temat. Wcale, ale to wcale nie czuję się wiekowo i podobno nie wyglądam! Teraz dopiero dojrzałam do macierzyństwa w pełni tego słowa znaczeniu. Wyłuskałam "najstarszą" mamuśkę: loguj1 ( szkoda, że imienia nie podała?)- pozdrawiam serdecznie i jak na razie to jej się należy ewentualna nagroda- tylko trzeba ogłosić,że szukamy sponsora!!!!!! Poza tym gorąco pozdrawiam : Aga-36, krysiax 1,arcoiris, koza1968, muress, agnieszkamr, aronka 1, magdek 2! Dla pozostałych mamusiek całuski , trzymajcie się cieplutko. Pa Basia. PS: Może by tak założyć oddzielne forum mamusiek po 30-tce?! Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
koza1968 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 19:22 Bierz się, mex6, z tym forum do roboty! W "gazecie" założysz je w 5 min! Daj znać kiedy, chcę być pierwszą podstarzałą ciężarówką na nowym forum koza Odpowiedz Link Zgłoś
kasia64 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 18:56 No to ja bije Was wszystkie o głowę!!!! mam 40lat( skończone) i 6 tyg.Julkę. jest to moje 3-cie dziecko,starsze 21 16 lat.Ciąza bez problemów-jedyny objaw to rosnący brzuszek.Jeszcze w 6/7 mcu chodziłam po Skalnym Mieście w Czechach. Poród 3,5 ghodz.siłami natury.w tej chwili ważę 52kg i mieszczę sie w rozmiar 38.Polecam każdemu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mex6 Re: kasia 64- NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 19:12 Gratulacje- przebiłaś nas wszystkie!!- tak trzymaj. Pozostałe 30-stki:bierzcie przykład! I koniecznie szukajcie tego sponsora- na gwałt! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia64 Re: kasia 64- NAJSTARSZA MAMA ;-) 02.12.04, 19:45 mex6 napisała: > Gratulacje- przebiłaś nas wszystkie!!- tak trzymaj. Pozostałe 30- stki:bierzcie > przykład! I koniecznie szukajcie tego sponsora- na gwałt! jak na gwałt to ja poproszę tak do 25 lat,szczupły,z lekka kulturysta powyżej 175cm,brunet,jednodniowy zarost i chojnie wyposażony przez naturę)))))) Jak znajdziecie podam dokładny adres!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: A TERAZ DLA ODMIANY - NAJSTARSZA MAMA ;-) 03.12.04, 16:23 A wlasnie, ze ja jestem najstarsza!! Mam skonczone w czerwcu 40-tke i jestem w 24 tygodniu ciazy, a urodze w wieku prawie 41 lat.Mam juz 18-letnia córke. Jak na razie wszystko przebiega ksiazkowo i oby tak dalej. Czy ktos tu mówil o jakiejs nagrodzie dla najstarszej mamy?!! Pozdrawiam goraco.Najstarsza mama + malenka. Odpowiedz Link Zgłoś