Dodaj do ulubionych

skrócona szyjka macicy

06.12.04, 07:42
hej, mam pytanko, na ostatniej wizycie kontrolnej lekarz stwierdził u mnie
krótka szyjkę macicy - 30 mm (podobno jest źle jak jest 25 mm, niby nan razie
wszystko jest ok, ale troche się martwię. powiedźcie czy są jakieś odczuwalne
objawy skracania się szyjki macicy?czy coś wtedy boli, kłuje itp.bardzo
prosze jak cos was takiego spotkało jak się czułyście.pozdrawiam, aska 25 tc.
Obserwuj wątek
    • anidare Re: skrócona szyjka macicy 06.12.04, 09:49
      Ja też miałam skróconą szyjkę w 30 tygodniu,pierw było 31 mm, po tygodniu 24 mm
      i lekarz zlecił mi no-spa i fenoterol.Łykałam do 37 tyg. i wszystko jest
      ok.Jutro jadę rodzić...a szyjkę mam już całkiem skróconą, ale w końcu już
      upragniony 40 tydzień.Także nie martw się wszystko będzie ok.A jeśli chodzi o
      dolegliwości jakie miałam to często bolał mnie brzuch jak przed okresem i co
      jakiś czas pojawiałay się skórcze, ale skoro wytrzymałam do końca ciąży to ty
      pewnie też!Bardzo często poruszany jest wątek skróconej szyjki i naprawdę nie
      ma co się martwić.Jeśli będziesz dużo odpoczywać dbać o siebie to dotrwasz do
      końca!,pozdrawiam i trzymaj jutro za mnie kciuki!!!!
      • joaska.m Re: skrócona szyjka macicy 06.12.04, 10:33
        dzięki za odp.jutro zycze ci powodzenia, tylko pozazdrościc, też juz bym
        chciałam mieć swoją malutką przy sobie,pozdrawiam
    • dorota29 Re: skrócona szyjka macicy 06.12.04, 11:54
      witam - poczytaj sobie tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=585&w=18187631 - znajdziesz więcej wypowiedzi - między innymi mojąsmile)) - i
      nie martw się głowa do gory!!!

pozdrawiam Dorota z 6 letnim Adrianem i Maleńką marcową
    • mumi1 Re: skrócona szyjka macicy 07.12.04, 09:42
      w moim przypadku lekarz stwierdził krótka szyjkę macicy w 14 tg. a ma ona
      długość 37 mm, zalecił dbanie o siebie, nie noszenie ciężarów odposzywanie i
      wstrzemięźliwośc w uprawianiu sexu, ale z tym nie ma problemu bo mam mądrego
      męża
      dużo odpoczywaj a bedzie wszysko dobrze, nie martw sie ja tez jak sie o tym
      dowiedziałam to sie strasznie zmartwiłam, ale teraz jest juz ok

pozdrawiam
      • okulewiczu Re: skrócona szyjka macicy 07.12.04, 11:05
        Witaj! U mnie szyjka zaczęła się skracac od ok 32 tc. Lekarz mnie nastraszył,
        że za miesiac mogę urodzić, no i poszłam na zwolnienie lekarskie. Teraz jestem
        w 36 tc, a szyjka przestała się skracać, choć jest bardzo krótka, ma ok 1 cm.
        Lekarz stwierdził, że to dobrze, mniej problemów przy porodzie, a dzidzia waży
        już prawie 3 kg, tak więc wcześniejszy poród na pewno mu nie zaszkodzi.
        Najważniejsze to się oszczedzać i unikać biegania po schodach, najlepiej leżeć,
        ogladać filmy i czytać książki (choć na początku miałam z tym problemy, byłam
        zbyt aktywna).
        pozdrawiam i trzymam kciuki
        Ula i Pawełek 36 tc
    • agnieszka.k.k Re: skrócona szyjka macicy 07.12.04, 11:59
      Witam Wam mamuśki.
      Ja obecnie jestem w 25tc i moja szyjka ma teraz 33 mm i jest bardzo miękka a
      jeszcze tydzień temu miała 42 mm. Byłam wczoraj u lekarza, dostałam leki i mam
      się oszczędzać.Nie powiem, że jeszcze wczoraj byłam bardzo tym faktem
      zmartwiona, bo wiadomo, mozna wczesniej urodzić ale już dziś.............
      jestem bardzo pozytywnie nastawiona i wiem, że napewno nic złego nie powinno
      się stać jeśli tylko będę teraz bardziej o naszą dwójkę dbała. Na kontrolę idę
      za 2 tygodnie, bo lekarz chce stwierdzić czy szyjka nadal sie skraca.
      Dolegliwości jakie odczuwam, to bardzo częste bóle podbrzusza z lekkimi
      skurczami.

Trzymam za Was mocno kciuki aby wszystko było dobrze!!!!!!!!!!!
      pozdrawiam
      Aga i Groszek
      • maagdaa2 Re: skrócona szyjka macicy 07.12.04, 12:23
        Witam Ciężaróweczki,
        Ja mam podobny problem, w 29 t.c. dostałam dużych bóli jak przy miesiączce,
        lekarz zapisał fenoterol i również stwierdził skróconą szyjke. Ostatnie 12 dni
        spędziłam w szpitalu, bo bóle nie przechodziły. Wczoraj wyszłam, mój stan jest
        podobno dobry, myśle optymistycznie, że musze dotrwać do końca, staram sie dużo
        leżeć i nic nie robić, chociaż ciężko nie robić nic w domu smile tymbardziej, że
        jestem osobą raczej aktywną.
        Trzymajcie się, już bliżej niż dalej, pozdrawiam serdecznie
    • iwka901 Re: skrócona szyjka macicy 07.12.04, 13:44
      Hej,
      Jest nas trochę... moja szyjka też się skraca i tez mam dużo wypoczywać. Staram
      się bardzo, ale w praktyce różnie to bywa, zawsze w domu jest coś do zrobienia.
      Mam nadzieję , że zmiany nie postepują , dowiem się za tydzień u lekarza. Póki
      co nie odczuwam żadnych dolegliwości, ale grzecznie biorę fenoterol i isoptin i
      poleguję jak najczęściej. Niestety cały czas czuję lęk przed przedwczesnym
      porodem. Trzymam kciuki za Was i za siebie, żebyśmy dotrwały do właściwego,
      szczęśliwego momentu.
      pozdrawiam
    • j_aga Re: skrócona szyjka macicy 08.12.04, 10:21
      Ja miałam ten problem w poprzedniej ciąży, miałam się nie męczyć i brać nospe,
      chociaz lekarka brała pod uwagę wcześniejszy poród. Synek zrobił psikusa i
      urodził się 13 dni po terminie (za to przy porodzie szyjka nie musiała się
      skracać smile. Teraz na ostatniej wizycie 24 tyg. lekarka znowu stwierdziła że
      syjka się skraca, ale jest zwarta więc narazie mam nie panikowac. I nie
      panikuję, bo pewnie taka moja uroda, Jutro kolejna wizyta więc zobaczę co dalej.
      Myślę, że trzeba na siebie uważać i być w kontakcie zlekarzem, dla własnego
      spokoju i dobra maleństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka