Dodaj do ulubionych

torbiel na jajniku

29.12.04, 17:42
pomocy dziewczyny!!! na usg 3d wykryto u mnie torbiel 5 centymetrowa na
prawym jajniku...do lekarza ide dopiero za 2 tygodnie a mam same czarne
mysli. czy ona zniknie po ciazy, czy trzeba ja wyciac, czy co???prosze o
pomoc i porade. kasia 28 tc
Obserwuj wątek
    • aaala1 Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 17:55
      Kasiu poczytaj może coś znajdziesz.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=18508351&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=14510415&v=2&s=0
      Całusy
    • karolcia_81 Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 17:58
      Hej Kasiu.Pewnie Cie nie uspokoje,ale ja mialam torbiel dwa ray przed sama
      ciaza usuwany.Ordynator w szpitalu i moj lekarz mowili ze jezeli takie cos
      zdarzy sie w ciazy to niekiedy wchlania sie samo a jezeli nie zagraza ciazy
      usuwane jest niekiedy przy porodzie (podczas cc).Wszystko zalezy od tego jak to
      dalej sie bedzie rozwijac,ale nie martw sie na zapas.Bedzie dobrze.
      Pozdrawiam Karolcia i Corcia (28tc)
      • grochalcia Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 18:34
        Dzioekuje dziewczyny. jednak nie wytrzymalam i zadzwonilam do mojego lekarza.
        Powiedzial mi, ze moja torbiel nie jest duza( 5 cm to nie duza???) i na razie
        bedziemy ja jedynie obserwowac. I ze jak cos sie z nia bedzie dalej dziac, to
        wysla mnie do jakis madrych ludzi do Lodzi(po co az tam???) i w sumie nadal nic
        nie wiem. Czytalam Violka to forum, ktore mi polecilas, tam dziewczyny mialy
        usuwane o wiele mniejsze torbiele, albo w trakcie porodu albo podczas ciazy a
        tu mi lekarz kaze sie nie denerwpwac. ciezko jest sie nie denerwowac....Kasia
    • koma.edziecko Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 20:55
      Kasiu odpowiadam Ci tutaj, mój torbiel ma 5,2 na 7,5 cm i według mojego lekarza
      jest duża i w takim miejscu że poród drogami natury jest niemożliwy,dziecko nie
      bedzie miało miejsca się przecisnąć,zresztą cesarka to dobry pretekst żeby ją
      wyciąć a nie czekać ileś czasu po porodzie i znowu ciąć.
      Wszystko zależy od tego jaka to tobiel moja ma w środku gęstą treść a takie się
      nie wchłaniają i wg lekarzy jest to raczej potworniak czyli wbrew temu jak się
      okropnie nazywa bardzo łagodny guz, zresztą robiłam badania z krwi- markery
      nowotworowe i wyszły dobrze więc nie martwię się na zapas bo i ta wszystko się
      okaże dopiero jak to świństwo mi wytną i zbadają.
      Dlatego Twój lekarz dobrze robi obserwując, najważniejsze żeby w ciąży pod
      wpływem dużej ilości hormonów torbiel się nie powiększała.
      Może się okazać że Twoja się np. wchłonie po pewnym czasie, czego Tobie życzę,
      ciąży raczej ona nie zagraża tak twierdzi mój lekarz zresztą mam ją już od
      dłuższego czasu a zaszłam w ciążę mimo że nie planowałam a dzidzia rozwija się
      prawidłowo.
      Pozdrawiam, jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz na koma.aga@wp.pl lub
      gg 1023010
      • grochalcia Re: dziękuję 29.12.04, 22:35
        No, to na razie nie bede sie tym przejmowac, moze sie wchlonie. wiesz tylko, co
        mnie martwi???Ze tutaj w ostrowcu nie wykryto mi tej torbieli i dopiero w
        lublinie na usg 3D lekarz ja opisal. zreszta sam moj lekarz przyznal, ze gdyby
        nie to usg to nic bysmy nie wiedzieli...wiec co ma obserwowac, skoro nic nie
        zauwazyl??/Ani on, ani dwoch innych lekarzy u ktorych bylam na usg??? Brrr,
        moze sie wchlonie. a jak nie to tez wolalabym, zeby mi to wycieli przy
        porodzie, jak U Ciebie. Pozdrawiam Kasia 28 tc
    • koma.edziecko Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 21:25
    • koma.edziecko Re: torbiel na jajniku 29.12.04, 22:45
      Kasiu ja go mam prawdopodobnie od poprzednie ciąży i nikt go nie widział ani na
      usg ani przy normalnym badaniu,dopiero teraz trafiłam na lekarza który gdy
      tylko mnie zaczął badać to go wyczuł,więc wszystko zależy od specjalisty,na usg
      też mają problem bo podobno bardzo się zlewa obraz z innymi tkankami fakt nie
      robiłam 3d,torbiel mam badaną sondą dopochwową,ale na szczęście mój nie rośnie.
      Poczekaj może Twój jest wypełniony płynem i się wchłonie bo ciąża temu sprzyja.
      Pozdrawiam,Agnieszka
    • mgg1 hallo, ja tez mam podobny problem 29.12.04, 23:03
      wspolczuje ci grochalciu ja tez bylam w szoku...
      u mnie miesiac temu na badaniu 3d znalezli miesniaka 4 cm, moja ginka na
      pytanie, czy bedziemy go wycinac przy porodzie- powiedziala, ze nie!?
      a moja bratowa miala usunietego i mowila, ze to najlepszy moment na to..
      dlaczego moja gin uwaza innaczej - powiedziala, ze zajmiemy sie nim
      pozniej..????
      pozdrawiam mgg i Tuptus
      4 stycznia mam kolejne dokladniejsze badanie , to zobacze czy urosl???
      • grochalcia Re: hallo, ja tez mam podobny problem 29.12.04, 23:10
        no widzisz, co lekarz to opinia....skoro i tak maja ciac, to niech to zrobia
        przy porodzie, no nie??? Aj, jakby czlowiek mial za malo nerwow. Ide spac. Kasia
    • schaapje Re: torbiel na jajniku 30.12.04, 09:17
      czesc,
      ja na poczatku ciazy dowiedzialm sie, ze mam tarbirl n jajniku (tez prawym)
      wielkosci 8cm. zrobilo mi sie slabo, bo jako nastolatka mialam operacyjnie
      usuwane torbiele jajnikow i czesci jajowodow, wiec od razu mi sie wszystko
      przypomnialo i myslalam, ze teraz bedzie tak samo. ale lakarz mnie uspokoila,
      ze to prawdopodobnie jest torbiel o charakterze czynnosciowym zwiazana scisle z
      ciaza i powiedziala, ze bedziemy obserwowac. skierowala mnie tez na usg.
      okazalo sie, ze miala racje - teraz jestem w 18tc i na ostatnim usg (miesiac
      temu) torbiel miala rozmiar 38mm. i mam szczera nadzieje, ze niedlugo nie
      bedzie po niej sladu.

i Tobie tez tego zycze
      pozdrawiam
      • grochalcia Re: torbiel na jajniku 30.12.04, 11:24
        no tak, tylko ja jestem juz w 28 tyg i ona nadal tam jest!!!!
        • atlantis75 Re: torbiel na jajniku 30.12.04, 17:02
          Kasiu, trzymam kciuki i staraj się tym tak nie zamartwiać! Niestety niczego nie
          moge doradzić Ci w tym temacie, bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Skonsultuj
          to moze z dwoma ginekologami oddzielnie.
          Pozdrawiam Ciebie i syneczka smile Jejku, to Ty juz jesteś w 28 tc! Ale ten czas
          leci smile A moj Kuba skończył wczoraj 6 tygodni...
          • grochalcia Re: dziekuje madziu 30.12.04, 17:47
            dziekuje madziu za`slowa otuchy i za pamiec..i nawet jus sie nie gniewam, ze
            nie napisalas maila. rozumiem, ze Kubus jest teraz najwazniejszy. nie bede sie
            teraz`zamartwiac torbiela. moje mysli skupiam wokol synka. A ciebie serdecznie
            sciskam. kasia
            • atlantis75 Re: dziekuje madziu 31.12.04, 16:18
              Naprawdę ciężko mi napisać coś dłuższego... i nie dlatego, że mały jest ważny,
              ale po prostu nie mam czasu. Ale zaglądam tu, śledzę Twoje wątki, bo mam Cię
              zaznaczoną na zielono jako przyjaciela na forum smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka