Dodaj do ulubionych

antybiotyki a ciąża

06.02.05, 18:52
Mój ginekoleg stwierdził, że mam brzydkie wyniki moczu. jestem w 5 tygodniu
i nie jestem przekonana czy moge bra antybityki. Mój mocz często ulegał zmianą. Kiedyś lekarz przepisał mi antybiotyki bo miałam bakterie w moczu i ich nie brałam , po tygodniu zrobiłam badania i powiedział że widzi znaczna poprawę.
Lekarz przepisał mi Duamox i Urosept. Narazie biore tylko Urosept i jutro zrobie badania.Jak uwazacie czy powinnam udac się do innego lekarza czy posłuchac tego.
Obserwuj wątek
    • oliwia.x Re: antybiotyki a ciąża 06.02.05, 19:18
      czesc
      ja bralam antybiotyk w 16 tyg z podobnego powodu bakterie w moczu. wybralam
      caly po czym po 2 tyg mialam znowu zle wyniki. lekarz byl tym zaniepokojony i
      chical mi przepisac znowu ten sam antybiotyk wiec sie wkurzylam i mu
      powiedzialam ze widozcnie malo skuteczny na te bakterie skoro je znowu mam w
      tym moczu i zasugerowalam ze moze mi zle robia te badania bo ja nie mialam
      zadnych dolegliwosci. kazal mi zrobic powtorne badanie i okazalo sie ze
      wszystko w porzadku i prawdopodobnie tamto bylo zle wykonane a antybiotyk
      niepotrzebnie bralam. mam tez ciocie lekarza (ale za pozno spytalam sie jej o
      rade) ona byla zdziwona ze gin od razu nie dal mi skierowania na posiew moczu
      czyli ustalenie dokladne jaki mam bakterie ze wskazaniem antybiotyku. tym,
      bardziej ze ciaza nie jest stanem gdzie mozn sobie tak eksperymentowac.
      wiec radze ci zrobic na wlasna reke to badanie jesli masz bakterie ustala jaka
      i wezmiesz od razu skuteczny lek po ktorym ci przejedzie.
      pozdrowionka oliwia 34 tc
      • nupik Re: antybiotyki a ciąża 06.02.05, 21:02
        oczywiscie ze trzeba posiew najpierw, dopiero jak ogolna wyjdzie do chrzanu. ja
        mam z tymi zapaleniami problemy od 10 lat, wiec mi uwierz. Jednak jesli w
        posiewie wysjda bakterie i lekarz przepisze antybiotyk to go bierz bez gadania,
        w tak wczesnej ciazy zapalenie pecherza moze doprowadzic do powaznych
        problemow. Byla tu na forum dziewczyna ktora w 8 tygodniu dostala abntybiotyk
        na pecherz, nie wziela go i stracila dzidzie i bardzo nas wszytskie
        przestrzegala zeby nie dyskutowac i nie byc madrzejsza opd lekarzy. Zakazenie
        drog moczowych jest bardziej niebezpieczne dla plodu niz wszytskie antybiotyki
        razem wziete i musi byc leczone.
        pozdrawiam, trzymam kciuki
        nupik 31tc
        • danuska791 Re: antybiotyki a ciąża 06.02.05, 22:10
          dziekuje za rady .Pozdrawiam
          • sanchia Re: antybiotyki a ciąża 06.02.05, 22:43
            Witam,
            też bym na Twoim miejscu brała leki zapisane przez doktorka. Ja sama zaczęłam
            ciążę od antybiotyków i nawet wyczytałam gdzieś, że właśnie duomox i augmentin
            to jedne z bezpieczniejszych antybiotyków dla ciężarnych.
            Zatem bierz i zdrowiejsmile
            Pozdrawiam
            • aneczka5001 Re: antybiotyki a ciąża 07.02.05, 09:19
              Cześć
              Ja też brałam Duomox (przyplątała się angina)ale byłam już w 14 tygodniu
              ciąży,ale w 5 tygodniu raczej bym nie odważyła się brać antybiotyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka