Dodaj do ulubionych

do kocio-kocio

08.02.05, 10:26
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: do kocio-kocio 08.02.05, 10:32
      sorry

już piszę o co chodzi:

odpisywałaś kiedyś jednej mamie na temat skróconego czasu pracy, o jaki moze
      wystąpić kobieta, której przysługuje urlop wychowawczy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=20309994&v=2&s=0
      Powoływałaś się na ten przepis:
      Art. 186 z literką 7 Kodeksu pracy: Pracownik uprawniony do urlopu
      wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu
      pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie,
      w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany
      uwzględnić wniosek pracownika.

Chciałabym się upewnić co do jego interpretacji.
      Mam w pracy nieciekawą sytuację, mój dział został zlikwidowany i tego czym sie
      zajmowałam w praktyce juz nie ma. Jestem na wychowawczym, zostało mi jeszcze
      1,5 roku, ale chciałabym wrócić do pracy ze względów finansowych.
      Jeśli wrócę normalnie na cały etat, pewno z miejsca dostanę wypowiedznie. Czy
      jednak korzystając z powyższego przepisu, mogę wrócić na 1/2 etatu i będę
      chroniona przez te kolejne 1,5 roku, podczas którego mogłabym byc na
      wychowawczym? Czy wracając na pól etatu stanę się normalnym pracownikiem i mogą
      mnie zwolnić juz pierwszego dnia?
      Bardzo proszę o odpowiedź
      pozdr
      • kocio-kocio Re: do kocio-kocio 08.02.05, 11:11
        Niestety jesteś wtedy normalnym pracownikiem i ochrona Cię nie obowiązuje.
        Dotyczy ona tylko okresu korzystania z urlopu, a nie czasu, kiedy masz prawo z
        niego skorzystać.

Pozdrawiam
        Dorota
        • chelis Re: do kocio-kocio 08.02.05, 11:26
          Doroto, jesteś wspaniała, że rozwiewasz wszelkie wątpliwości przyszłych mam. To
          mnie wczoraj odpowiadałaś na to pytanie o pracy na pół etatu, kiedy przysługuje
          macierzyński. Akurat wczoraj (poniedziałek, 07 lutego) w kiosku widziałam
          Gazetę Prawną z pyt. i odp. na temat uprawnień rodzicielskich. Co za zbieg
          okoliczności. smile
          I też było pytanie podobne do mojego - a odpowiedź oczywiście taka sama, jak
          napisałaś. Dodatkowa kwestia o którą pyta dziś klubiale1 była podsumowana
          tak: "i tu ustawodawca nie określa jak traktować takiego pracownika" czy
          podobne słowa. Czyli czy podlega specjalnej ochronie czy jest normalnym
          pracownikiem. Czytajmy: pracodawca rządzi...
          Więc można też powiedzieć, że w tym przepisie jest jakaś sprzeczność: bo z
          jednej strony pracodawca ma obowiązek taką prośbę pracownika uwzględnić, a z
          drugiej strony nawet w tym samym dniu może wręczyć wypowiedzenie. To smutne.
          Ale te prawo jest skomplikowane... Miejmy nadzieję, że jednak będzie dobrzesmile
          Tak... ogólnie. Pozdrawiam słoneczniesmilesmile
          • kocio-kocio Re: do kocio-kocio 08.02.05, 11:34
            Musi być dobrze!
            Wiesz, ja bym polemizowała z tym "prawodawca nie określa"...
            W tym przepisie jest jasno napisane, że chodzi o okres, w którym
            pracownik "mógłby" przebywać na wychowawczym.
            "Mógłby", ale nie przebywa, więc go nic nie chroni.
            Obawiam się, że jeśli ktoś będzie chciał taką osobę zwolnić, dokładnie tak to
            zinterpretuje...
            No ale dlaczego od razu zakładać, że zwolnią?
            Może docenią to, że zamiast idź na urlop wychowawczy dziewczyna wraca do pracy?

Dorota
            • klubiale1 Re: do kocio-kocio 08.02.05, 14:01
              Niestety mój pracodawca woli mnie na wychowawczym i mój powrót do pracy mu nie
              pasuje. Tak więc chyba przyjdzie mi szukać nowej pracy, a szkoda bo nie dość że
              streseujące jest rozstanie z dzieckiem i posłanie malucha do złobka, to jeszcze
              dodatkowy stres szukania pracy, rozmów kwalifikacyjnych, a potem pewno
              nadgodziny, aby się wykazać u nowego pracodawcy.
              pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka