Dodaj do ulubionych

ciąża w lecie

10.02.05, 13:17
Mam pytanko czy myślicie, że chodzenie w wysokiej ciąży w lecie jest lepsze
niż w zimie? Zastanawiam się i planuję w zw. z tym moje obawy i pytania. W
lecie chyba łatwiej z ciuszkami, świeżą żywnością i pogoda też bardziej
sprzyjająca na spacery? jak myślicie?
pozdrawiam przyszłe Mamki
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: ciąża w lecie 10.02.05, 13:28
      ale jest goraco i duszno, co jest podobno baaaardzo meczace, bo w ostatnich
      miesiacach ciazy wielki brzusio uciska na przepone i ciezko jest oddychac,
      czemu dodatkowo nie sprzyja upal, poza tym moga sie zdarzyc obrzeki i tez
      cieplo nie sprzyja tutaj korzystnemu rozwojowi sytuacji, ale kazda z nas jest
      inna i inaczej znosi ciaze, to co daje sie we znaki jednej wcale nie musi
      drugiej...
      tez mysle ze z ciuchami nie ma takich problemow jak w zimie latwiej znalezc
      obszerna kwiecista spodnice dla siebie np smile
      ja termin mam na czerwiec wiec wedle zapowiedzi pogodowych zalapie sie w 8/9
      miesiacu na majowe upaly i juz sie tym troszke martwie...

pozdrowka
      elka
      • pimpek_sadelko Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:03
        elzo!smile Ty masz luksussmile ja rodze w pierwszej polowie wrzesnia. dopiero
        bedzie jazdasmile
        zamierzam ten czas spedzic nad w domu nad jeziorem, tam chlodniejsmile
        • justakr Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:24
          U mnie też termnin na sam koniec sierpnia, więc całe upały mnie złapią,
          niestety. Za to też myślę, że z ciuchami łatwiej będzie...Ale najbardziej to mi
          żal, że dzidzia pierwsze miesiące będzie miała w jesieni i zimie- ani wyjść na
          dłużej na spacer, ani okna otworzyć wmieszkaniu, dopiero na następne lato się
          załapiesmile
          • pimpek_sadelko Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:26
            wrzesien moze byc cieply. pospaceruje troche w ciepelku, za to latem bedziesz
            mogla jesc truskawki!!!!!!!!!smile)))
    • radowinkaala Re: ciąża w lecie 10.02.05, 13:39
      Ja chodziłam z ogromnym brzuchem w lecie. Zaszłam w styczniu ub. roku. W maju
      juz było po mnie wyraźnie ciążę widać. W sierpniu miałam brzuch taki duży, że
      wszyscy mysleli ze na dniach bede rodzić (termin miałam na 02.10). Jak było za
      ciepło to siedziałam w domu w chłodniejszym pokoju - okna były pootwierane i
      bardzo dużo piłam. Nie potrzebowałam wielu ciuchów - bo całą ciążę
      przesiedziałam w domu z uwagi na jej zagrożenie. W tych ciepłych miesiącach na
      spacery chodziłam rano, a potem się ukrywałam przed gorącem. Bardzo się
      pociłam - zwłaszcza między nogami. Fajnie było jak szłam sobie np. na rynek, a
      ludzie się za mną oglądali - bo brzuch miałam na prawdę pokaźny i wyglądałam
      jakbym miała za chwilę urodzić. Są plusy i minusy dla każdej pory roku. Jednak
      myślę, najfajniej by było urodzić dziecko wiosną.
      • elza78 Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:01
        ale fajna ta twoja malutka, normalnie sama radosc w oczkach smile
        sliczne malenstwo smile
        to tak poza tematem
        wink
        niech sie zdrowo chowa smile
    • hella7 Re: ciąża w lecie 10.02.05, 13:53
      ja rodzilam jedno w lisopadzie a drugie w marcu.Takze przez upaly nie
      przechodzilam z brzuchalkiem.Teraz mnie to czeka bo mam na pazdziernik
      termin.Przerazaja mnie te zapowiadane upaly.POZDRAWIAM
      • anielka25 Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:05
        Nie mam porównania bo w ciąże zaszłam początkiem czerwca i termin mam na
        początek marca. Podczas lata jeszcze nie było widać ciąży i upały wcale mi nie
        dokuczały. A teraz te ostatnie trzy miesiące padły na zime i choć się tego
        obawiałam to nie zamieniłabym sie za nic w świecie. Jeżeli jest mi gorąco
        wystarczy wyjść na spacer, wchodzę w kurtki więc z ubiorem nie mam żadnego
        problemu, spaceruję z pieskiem tak jak dawnie tyle że szybciej się męczę. Teraz
        muszę jedynie uważać aby się nie wywrócić na tym lodzie. Maleństwo akurat
        urodzi się na wiosnę więc jak na razie same plusy. Jak się uda wycelować to
        kiedys z drugim dzieckiem też postaramy się tak wycelować hi hi hi !!!
        Pozdrawiam!
    • e-myszka Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:08
      sama nie wiem co lepsze. Corke urodzilam 8.10, takze w upaly chodzilam z
      brzuchem dzielnie do pracy. Opuchlizne mialam mala i wogole chodzilo mi sie
      lekko. Teraz 20tc, termin 28.06 i jest mi strasznie ciezko. W lato wskakiwalam
      w sukienke, klapeczki i juz, a teraz rajstopki, spodnie, zapinane kozaczki, to
      schylanie jest koszmarne. Latem opuchlizna, zima mozliwosc poslizgniecia sie.
      generalnie wolalam juz te upaly z ogromnym brzuchem.
      • zzz12 Re: ciąża w lecie 10.02.05, 14:14
        IMHO wygodniej jednak chodzic w ciazy (wysokiej) zima, choc np. pakowanie sie w
        kurtce puchowej za kierownice czy sznurowanie butow, to sport ekstremalny wink
        Za to z maluszkiem jest latwiej, gdy na dworze cieplo, a do zimy z noworodka
        zrobi sie calkiem konkretny czlowiek.
    • pulpcik Re: ciąża w lecie 10.02.05, 16:03
      wprawdzie nie mam porównania smile ale wydaje mi się, że plusami letniej ciąży jest
      właśnie bezproblemowe ubieranie się, pogoda zachęcająca do spacerów, a nie do
      siedzenia przy kompie smile i mnóstwo świeżych owoców i warzyw.
      poza tym nie trzeba kupować dla dziecka ciepłych ubranek i od samego początku
      mozna z nim spędzać dużo czasu na powietrzu.
    • mam6lat Re: ciąża w lecie 10.02.05, 18:40
      mam porównanie - letni i zimowy poród:
      ciążą latem jest SUUUPER:
      1.) pięknie wyglądać będziesz w zwiewnych kolorowych sukienkach, pareo,
      koszulkach..
      2.) wszyscy - nawet panowie w autobusach - zauważą Twój stan
      3.)na nogi łatwo założyć np. klapeczki
      4.)dużo świerzych owoców, warzyw
      6.) łatwiej spędzać czas na dworzu - zimą całymi dniami nie chciało mi się
      wyprawiać na spacer
      7.)wygodniej i przyjemniej (bez wielkiego rozbierania się i w przyjemnym
      ciepełku) brać kąpiel;
      8.)po porodzie - łatwiej dbać o gojące się krocze - wietrzenie
      9.)no i spacerki z maluchem można zacząć od pierwszych dni - chwaląc się min
      całemu światu smile)))
      10.)tańsza wyprawka dla malucha - bodziaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka