qcharzowa 18.02.05, 10:13 Ile ważą lub ważyły Wasze pociechy w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma.dzia Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 10:16 mysle,ze to bardzo dobra waga. Ksiazkowa waga urodzeniowa dziecka to 3600 a w ostatnich tygodniach dziecko przybiera ok 250g na tydzien, wiec jesli zostaly Ci 4 tygodnie (srednio) to akurat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka31 Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 10:18 To bardzo dobra waga, moje dziecie miało w tym czasie 2750g w momencie urodzenia w 41tc 3950. Odpowiedz Link Zgłoś
tropikalna Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 10:34 Moja kruszynka ważyła w 35 tc 2560 więc chyba wszystko w porządku. Nic się nie martw... Piszę też do Ciebie, bo z postów wyczytałam że będziesz miała cesarkę. Ja liczyłam na poró naturalny, ale ze względu na wadę wzroku i cukrzycę ciążową moja lekarka podjęła decyzję że tak będzie bezpieczniej. Trochę się boję, bo nastawiałam się na poród z mężem. Jak Ty się czujesz przed?? Może mnie trochę uspokoisz? Mam już wyznaczony termin na 4 marca w 38 tc. Napisz proszę POzdrawiam Beata i Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamoron Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 10:54 Mój ważyl w 36 tyg 2700 urodzil sie 3250 Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Tropikalnej 18.02.05, 12:28 Witam Cię Tropikalna. Nic się nie martw. Ja ze swojej strony mogę Cię zapewnić, że nie będzie tak strasznie, jak się wydaje (chociaż ja coraz częściej też myślę o cc i się denerwuję, ale to chyba naturalne, nie wyobrażam sobie tej nocy w szpitalu przed cc... ale jakoś będzie). Stres jest nieunikniony. Ja 2,5 roku temu miałam operację wyłuskiwania mięśniaka z macicy i w sumie wyglądało to podobnie jak cc, tyle że byłam całkowicie uśpiona. Najgorzej jest się podnieść dzień po operacji, ale to kwestia pierwszego wstania i wyprostowania się (weź ze sobą do szpitala jasiek, podobno położne podpowiadają, żeby łatwiej się wyprostować, należy przycisnąć jasiek do brzuszka). Ja skorzystam z tej rady. Jeśli nastawiałaś się na poród z mężem, spytaj w swoim szpitalu czy możliwy jest Jego udział w cc, bo są szpitale, w których to normalne. Ja pytałam w swoim i powiedieli, że to możliwe, ale z kolei jedna z dziewczyn opisywała mi na forum swoją cesarkę w tym samym szpitalu i mąż nie mógł być z nią. Moja lekarz z kolei powiedziała, że można wszystko dogadać... ciekawe czy to oznacza kasę... właśnie staram sie czegoś na ten temat dowiedzieć, będę dzwoniła do szpitala. Powiem Ci, że mamy o tyle fajnie, że będziemy miały ustalony termin zgłoszenia się do szpitala (ja 8 marca przybywam, a 9 marca rano cc), więc nie zaskoczy nas odchodzenie wód plodowych, skurcze porodowe itp. Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja chyba jeśli nawet bym nie miała wskazań medycznych, to i tak bym się zdecydowała na cc. Mamy znajomych, którzy mają niepełnosprawnego synka - roślinkę, leży cały czas, nie ma z nim kontaktu. Przyczyna - przyduszenie w ostatniej fazie porodu. Zbyt późna decyzja lekarza o cc Więc widzisz sama - u nas dzidzia po 15 minutach będzie na świecie, Ty po następnych kilkunastu (w sumie chyba około 40 mnut trwa cc) będziesz już ślicznie zszyta (moja rana po operacji jest w tym samym miejscu, w którym są te po cc, teraz będę miała cięcie po tej samej) jest naprawdę śliczna i niziutko w majtkach. Używałam maści Cepan (polecam goraco, zobaczysz za 2-3 lata śladu nie będzie. Aha, ta maść jest do użytku po wygojeniu rany, tzn, kiedy przestanie już być świeża i różowa). Zdejmowanie szwów nie boli w ogóle. Potem jeszcze tylko przez jakiś czas nie można zbyt intensywnie się zaśmiać, czy zakasłać i kichnąć, ale i dziewczyny po naturalnym porodzie mają różne niedogodności. Ja osobiście wolę mieć ranę na brzuchu niż w kroczu (tym bardziej, że naczytałam się o hemoroidach z wysiłku przy naturalnym, wypadaniu macicy na starość, czy zwiotczeniu mięśni pochwy). A tak brzuszek wygoisz i już. Fajnie, że idziemy prawie "łeb w łeb", a raczej "brzuszek w brzuszek". Ty będziesz spokojniejsza ze swoim Maleństwem kilka dni przede mną. Głowa do góry, zobaczysz, jeszcze się z tego pośmiejemy. ściskam gorąco Aneta i Nicola (na 75%) Odpowiedz Link Zgłoś
aguska25 Re: dziękuję Wam za odpowiedzi 18.02.05, 13:48 Witam , zazdroszcze wam ! Ja jak kazda pierworodka jestem przerazona porodem tymbardziej , ze moj synus w 35 tc wazyl juz 3, 5 kg!!!!!!! Ratunku jak ja go urodze??? Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Aguśki 18.02.05, 13:57 a może waga dzidzi będzie wskazaniem do cc jakkolwiek nie zadecydują lekarze, będzie dobrze, zobaczysz tyle kobiet na świecie rodzi - niektóre naprawdę w fatalnych warunkach wiadomo, że stres się pojawia w takich chwilach, ale to naturalne damy radę ja już za 3 tygodnie cc... Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: do Aguśki 18.02.05, 14:13 moje wazylo wczoraj /35 +5 miedzy 2750 a 2900 i to jest duzo ale dla mie pociecha bo planowane cc 2 tygodnie przed terminem waga sie przyda Tropikalna ja tez mam cc 4 lub 5 marca Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 14:58 Jestem w 35 tc moja dzidzia waży 2600g.Byłam we wtorek na usg to było 35+1. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_a Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 16:02 Moja mała w tym terminie ważyła ok.2400, a mierzyła 44 cm.Lekarz powiedziała, że nie ma czym się martwić,czasami 1 mm decyduje o rozmiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenab1979 Re: 35/36 tc i waga Dzidzi 2592 - dużo czy mało? 18.02.05, 18:28 hej moje maleństwo poniedziałek 35 i 6 ważył 2420 gr. lekarka stwierdziła że to w porządku. mam urodzić koło 6-8 marca. dwa tygodnie wcześniej niż planowałam. ale tak podobno bezpieczniej.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziubaskowa hej 18.02.05, 18:52 moja dzidzia wazy w 34 tygodiu 2.300 ale todziewczynka, fajie ze macie ermin na 4 lub 5 marca ja sie taurodzilamiieudalo namsie z coreczka tak ycyrklowac zeby bylo na urodzinki Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś