agnesja1 23.02.05, 11:41 czy leczenie zębów jest bezpieczne w pierwszym trymetrze ciaży? czy borowanie i utwardzanie plomb i skaling nie szkodzi maleństwu? jak myślicie czy lepiej się wstrzymać do pełnego 3 miesiaca ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalya20 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 11:47 nie slyszalam o jakis przeciwskazaniach Odpowiedz Link Zgłoś
luna200 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 20:45 A zatrucie zęba - czy to przypadkiem nie jest szkodliwe. Może któraś z Pań wie????? Odpowiedz Link Zgłoś
kajanna Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 22:56 Nie,zatrucie zeba nie jest szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
emma4 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 11:57 Witam, jestem w 6 tc i własnie jutro idę na usunięcie zęba.Pytałam o to mojego gina i odpowiedział, że mają mi tego zęba usunąć normalnie ze znieczuleniem, bo strach, nerwy czy ból mógły wyrządzić dziecku jeszcze więcej szkody. Dodam jeszcze, ze niewyleczone zęby mogą być przyczyną stanów zapalnych w organiźmie a w konsekwencji poronienia czy przedwczesnego porodu(autopsja niestety..) Dwa tygodnie temu robiłam również zdjęcie RTG zęba, wtedy jeszcze nie wiedziałam , że jestem w ciąży więc nie poprosiłam nawet o fartuch ochronny, ale gin powiedział, że dawki, które mogą uszkodzić płód wynoszą 50-250 radów, a przy zdjęciu zęba dawka promieniowania wynosi 5-10,więc nie ma obaw.Tak więc lecz zęby dziewczyno i niczego się nie bój. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaskarba Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 12:02 Mój ginekolog powiedział, że bardziej zaszkodzi zepsuty ząb i jego infekcja, niż leczenie, nawet ze znieczuleniem. Wylecz ząbka jak najszybciej, bo potem dopiero mogą być problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 12:04 byłam niedawno u dentysty i nic mi się nie stało Odpowiedz Link Zgłoś
steffan Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 12:59 kobieto! nie wydziwiaj! jak przetrzymasz infekcje zeba, to dopiero mozesz sobie narobic klopotow! do dentysty koniecznie trzeba isc i wszystko wyleczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
mm79 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 13:32 Od początku ciąży intensywnie leczę ząbki...Na specjalnym znieczuleniu dla kobiet w ciąży. Teraz już 27 tydzień i wszystko ok. Tak jak dziewczyny pisały wcześniej nie leczone zęby powodują większe szkody. Pozdrawiam Mariola i Misio Odpowiedz Link Zgłoś
aww2 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 13:41 A wybierając się do dentysty zabierz ze sobą zaświadczenie o ciąży - niektóre zabiegi są dla ciężarnych bezpłatne, np. kanałowe leczenie zęba albo usuwanie kamienia Odpowiedz Link Zgłoś
dagu75 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 15:06 a to ciekawe.ale jak sie idzie do lekarza prywatnie, to też te zabiegi sa za darmo? dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
kajanna Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 16:43 Leczyc zeby jak najbardziej,ale scalingu(ultradzwiekami)lepiej nie robic! Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.19 Re: DENTYSTA a ciąża 23.02.05, 20:53 Juz na poczatku ciazy najlepiej jest wyleczyc ubytki,ale do ukonczenia trzeciego miesiaca nie mozna brac znieczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś