weda3 09.03.05, 08:20 Kochane moje e mamy! Mam problem. lasnie niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Czy w 1 trymestrze mozna isc do dentysty i leczyc zeby ze znieczyleniem. Blagam, nie wiem co mam robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marianka.m Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 08:41 Masz iść do dentysty i to co prędzej. ) Jestem w drugim trymestrze i właśnie leczę zęby ze znieczuleniem. Dostaje się "słabsze" znieczulenie, nie boli, a jesdnocześnie jest bezpiecznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 09:48 Oczywiście ,że w ciązy trzeba leczyć zęby, a dentysta powiadomiony o ciązy sam dobierze odpowiednie znieczulenie. Dzięki dobrze wyleczonym zębom w ciąży, będziesz mieć potem mniej kłopotów po porodzie. Zazwyczaj przez pierwsze miesiące możesz nie mieć czasu latać do dentysty. Ja po leczeniu w ciązy miałam przerwę na ok rok i jak poszłam po tym okresie do dentysty, to byłam mile zaskoczona,ze nie mam żadnych ubytków. A kolezanki straszyły mnie,że karmienie piersią osłabia zęby i robi się mnóswto dziur. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mala00 Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 09:52 Ja jestem w pierwszym trymestrze i robię sobie wlaśnie generalny remont zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
agam28 Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 11:54 hej, ja jestem w 19 tygodniu i jestem w trakcie leczenia zębów. Mnie zarówno lekarz jak i dentystka powiedzieli, żeby zęby koniecznie wyleczyć, ale jeżeli to możliwe to z leczeniem poczekać do II trymestru. Lekarz powiedział, że po 16 tyg można już bezpiecznie znieczulać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasie Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 13:19 Spokojnie mozna isc do dentysty!! Bez obaw znieczulenie tez mozna miec,generalnie jedyne co to wiadomo unika sie zdjec Rentegownskich no i stresu....wiec akurat np. wyrywanie zebow jesli mozna odlozyc ..to lepiej poczekac do 2 trym. jestem dentystka...i tez przyszla mamusia, zczesto zdarza mi sie leczyc kobietki w ciazy i temat znieczulen przebadalam dosc doglebnie. Wazne zeby dentysta wiedzial ze kobieta jest w ciazy i mogl tak zaplanowac leczenie aby na poszczegolnych wizytach nie podawac znieczulenia za duzo. Ja zazwyczaj prace ktora normalnie moglabym wykonac na jednej wizycie,wykonujac kilka znieczulen...rozkladam na kilka krotszych wizyt aby podawac nieco mniejsze ilosci znieczulen! A co do psucia zebow w ciazy...albo po ciazy, oj to nasluchalam sie tego sporo..od moich pacjentek,ale mysle ze powod psucia zebow to nie ciaza, tylko czeste podjadanie w ciazy( no bo wiadomo sie chce!). Wazne jest zeby pamietac o wapniu w ciazy!! Bo dziecko dosc sporo tego potrzebuje...a jesli nie zjadamy odp. duzo...to dziecko wyciagnie go z nas...z naszych kosci i zebow wiec musimy o tym pamietac mamuski Pozdrowionka i wszystkiego najlepszego...dla wszystkich przyszlych mamusiek! Odpowiedz Link Zgłoś
marta781 Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 14:19 Jestem w 20 tygodniu ciąży - miałam 5 dziur - wszystkie wyleczyłam bez znieczulenia. I jedno jest pewne - samopoczucie po wizycie u dentysty - bez znieczulenia jest 100 razy lepsze niż ze znieczuleniem. Naparawdę szkoda męczyć dzidzisusia znieczuleniem - a bez znieczulenia też mozna przeżyć> Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: dentysta w 1trymestrze? 09.03.05, 14:29 marta781 napisała: > Jestem w 20 tygodniu ciąży - miałam 5 dziur - wszystkie wyleczyłam bez > znieczulenia. I jedno jest pewne - samopoczucie po wizycie u dentysty - bez > znieczulenia jest 100 razy lepsze niż ze znieczuleniem. > > Naparawdę szkoda męczyć dzidzisusia znieczuleniem - a bez znieczulenia też > mozna przeżyć> > Eeeeeee, to znieczulenie daja dziecku czy Tobie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_labedz Marsz do dentysty! :) 09.03.05, 16:56 Koniecznie idź do dentysty! Musisz po prostu powiedziec, że jesteś w ciąży, a lekarz sam dobierze znieczulenie, które nie zaszkodzi dzidziusiowi Jedyne czego nie wolno robic u dentysty w ciąży to rentgen. Pozdrawiam cieplutko, Odpowiedz Link Zgłoś