koma77 31.03.05, 13:51 chciałabym urodzic przez cc, tylko nie wiem czy mozna tak na zyczenie. Trzeba miec skierowanie od ginekologa czy po prostu jak powiem w szpitalu to mi zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qcharzowa Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 14:04 można sobie zażyczyć, ale w szpitalu prywatnym, no i oczywiście wtedy trzeba zapłacić. Porozmawiaj jednak ze swoim ginekologiem,albo podpytaj tutaj na forum, może ktoś zna gin, który wystawi skierowanie, bo np. słyszałam, że jeśli nie masz wskazań medycznych, to mogą być psychiczne, np. ogromny strach przed porodem naturalnym. POpytaj koniecznie, bo inaczej będziesz musiała zapłacić niemałe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 14:09 matko dziewczyny czasami to mi sie chce plakac nad trescia zadawanych przez Was pytań, no to sie chyba juz od urodzenia wie ze cesarka jest albo ze wzgledow medycznych albo za kase. Ludzie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 14:12 no niestety ja nie wiedziałam , może powinnam cie przeprosic za swoją ignorancję? Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 14:15 A może powinnaś zejść na ziemię? Marta Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 14:36 Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która właśnie robi staż na oddziale położniczym. Uczestniczyła w jakichś cesarkach i wywiązała się dyskusja między lekarzami na temat, w skrócie mówiąc, plusów i minusów cesarskiego cięcia. I przy okazji dowiedziała się, że przy cesarce może nastąpić trwałe uszkodzenie nerwów odpowiadających za unerwienie łechtaczki, co, jak łatwo się domyśleć, zabiera potem dużo przyjemności z seksu. Cóż, wybór należy do Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 15:00 a zebys wiedziala ile sie moze zdarzyc trwalych roznych uszkodzen podczas porodu naturalnego!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 19:00 Wiem, wiem, nie jestem w ciąży od pół godziny, już się naczytałam o różnych horrorach porodowych. Ale ponieważ przy omawianiu plusów i minusów cesarki nie mówi się o tej sprawie, pomyślałam, że warto o tym napisać. Nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
eva-a Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 21:54 No tak... Lepiej jak przy porodzie sn pęknie pochwa i efekt - zero czucia... Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 13:35 ja nikogo nie krytykuje mowie tylko swoje zdanie le nie rozumiem dziewczyn ktore zycza sobie cesarke bo nie chce im sie rodzic naturalnie ja chce rodzic naturlanie wiem ze nie bedzie to nalezalo do przjemnosci i ze bedzie bolako ale tak musi byc i koniec dziecko rodzone przez cesarke rodzi sie nie zdolne do samodzielnego oddychania musza lekarze przeczyszczac drogi oddechowe i nie mowcie ze to nie prawda zapytajcie sie poloznej lub gin pozatym jest masa nastepstw nieprzyjemnych i groznych ktore moga a nie musza przytrafic sie po cieciu mamie dla mnie to po prostu smieszne nie powinno byc takiej mozliwosci cesarki na zadanie to jest zabieg chirurgiczny stosowany w ostatecznosci by ratowac dzidzie a nie dla przyjemnosci milego porodu zreszta zesarka to nie porod i trzeba o tym glosno mowic bo taka matka po cesarce nie moze powiedziec ze rodzila bo ona nie urodzila tylko wyjeto jej dzidzie z macicy poprzez dziure w brzuchu to kazdego osobiste zdanie ale dla mnie cesarka na zadanie jest godna pogardy sa srodki przeciwbolowe i przyspieszajace porod ale nie glupiejmy to zabieg dla naprawde potrzebujacych go kobiet a nie dla kaprysow pozddrawiam asia i 26 tyg dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 14:02 matko...dawno takich bzdur nie czytałam..i jeszcze bez interpunkcji.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 14:08 j04nn4 napisała: > to jest zabieg chirurgiczny stosowany w ostatecznosci by > ratowac dzidzie Często jest to opracja gdy ryzyko przy porodzie sn jest większe niż ryzyko przy cc - nie tylko dla dziecka, ale też ze względu na mamę. Co do ostateczności, to kiedyś położenie miednicowe nie było raczej wskazaniem do cc, bo ryzyko cc dla matki było pewnie większe niż ryzyko przy normalnym porodzie. W tej chwili położenie miednicowe u "pierwiastek" jest właściwie automatycznie rozwiązywane przez cc. > zreszta zesarka to nie porod i trzeba o tym glosno mowic bo taka matka po > cesarce nie moze powiedziec > ze rodzila bo ona nie urodzila Hm, mylisz czasowniki dokonane z niedokonanymi. Jak któraś rodziła przez kilka/kilkanaście godzin to na pewno może powiedzieć, że rodziła. > dla mnie cesarka na zadanie jest godna > pogardy sa srodki przeciwbolowe i przyspieszajace porod ale nie glupiejmy to > zabieg dla naprawde potrzebujacych go kobiet a nie dla kaprysow pozddrawiam U mnie budzi tylko zdziwienie, gdy kobieta, nie mająca żadnych doświadczeń z psn, chce cc , bo to "szybko,elegancko,bezboleśnie i bez problemów". Wtedy chyba najlepiej pogadać ze swoim lekarzem, zapisać się do szkoły rodzenia, umówić się na zzo czy z dobrą położną - być może to pomoże. Jeśli ktoś ma jakieś koszmarne wspomnienia z 1-szego psn, to mnie już to trochę mniej dziwi. Mnie np.gdzieś w połowie ciąży nachodziły koszmary z mojego cc, być może kogo innego nachodzą koszmary z psn. Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 14:21 dla mnie to ty mozesz nawet uspic sie na cale 9 miesiecy potem zrobic sobie cesarke i wynajac caly zlobek by ci wychowal dziecko mi to lata i powiewa ja mam takie zdanie i ze wzgledu na twoja osobe go nie zmienie czy ci sie to podoba czy nie tak samo ja nikomu nie kaze myslec tak jak ja zyjemy w wolnym swiecie i kazdy moze sie wypowiadac a ty jak chcesz to wogole popros kogos by za ciebie brzuch ponosil bedzie ci lzej !! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 15:09 j04nn4 napisała: > dla mnie to ty mozesz nawet uspic sie na cale 9 miesiecy potem zrobic sobie > cesarke i wynajac caly zlobek by ci wychowal dziecko mi to lata i powiewa ja > mam takie zdanie i ze wzgledu na twoja osobe go nie zmienie czy ci sie to > podoba czy nie tak samo ja nikomu nie kaze myslec tak jak ja zyjemy w wolnym > swiecie i kazdy moze sie wypowiadac a ty jak chcesz to wogole popros kogos by > za ciebie brzuch ponosil bedzie ci lzej !! Jeśli to było do mnie, to mnie obrażasz. Ciekawe, co powiesz jak już urodzisz (albo i nie, bo gdybyś musiała mieć cc to w swoim dzisiejszym mniemaniu nie urodzisz). Na razie przeczytałaś 3 książki nt ciąży, porodu i opieki nad maluchami i uważasz pewnie, że zjadłaś wszystkie rozumy. Z życzeniami, żebyś miała książkowy poród i książkowe dziecko (bo inaczej to chyba nie dasz sobie rady) Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 do jo4nn4 01.04.05, 15:46 Powiedz tak szczerze czy naprawdę interesuje Cię to że pani x, czy pani y chce sobie zrobic cesarkę na życzenie? Co cie to w ogóle obchodzi? Chcesz miec poród siłami natury to sobie miej nawet 10 jak dasz radę, ale prosze Cie nie wyjeżdżaj a takimi tekstami że jest to godne pogardy....itp., jak ktos w tym kraju chce zeby mu zrobić to czy tamto, z tych czy innych względów to uwierz mi jest w stanie osiagnać swój cel. A jeżeli chodzi o poród naturalny to np. ja jestem jemu przeciwna(od wielu lat lecze się na nadciśnienie), i nie mam zamiaru ryzykować zdrowiem tylko dlatego że "naturalne" jest lepsze. Pozatym trudno nazwać poród z oksytocyną, wypychaniem dziecka, nacinaniem krocza, i powiedzmy użyciem vacum czyms naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 23:03 Pomyśl o innych zanim coś napiszesz... Ja bym chciała cesarkę (bardzo) ze względu na ogromny lęk przed porodem i okolicznościowymi komplikacjami, samo głupie profilaktyczne badanie przez gina to dla mnie straszna katorga a co dopiero te wszystkie zabiegi i inne atrakcje przy porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 02.04.05, 07:57 > samo głupie profilaktyczne badanie przez gina > to dla mnie straszna katorga a co dopiero te wszystkie zabiegi i inne atrakcje > przy porodzie Zapewniam, że przy cc (przed, w trakcie i po) też jest sporo "atrakcji" i zabiegów . Jedno cc już miałam i jakoś cc bardziej się boję niż psn. W związku z tym cc "na życzenie" nikomu nie polecam, ale przecież są sytuacje, że cc robi się tylko dlatego, że hipotetyczne ryzyko psn jest większe niż ryzyko cc. I do głowy by mi nie przyszło, żeby wypisywać takie rzeczy jak jo4nn4. Na pocieszenie cytat z mojej siostry, która u dentysty do borowania bierze znieczulenie i podczas 2-go porodu wzięła zzo: "Eee, gdybym wiedziała, że to już tylko godzinę potrwa, to bym sobie darowała". Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 15:01 zyczyc sobie mozna. pytanie co lekarze na to zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 15:08 Biorąc pod uwagę poród naturalny i cc chyba zdecyduję się na cc. Pogadam z ginekologiem czy wystawi mi skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 15:10 ja juz mam jedna mala blizne po operacji ( tuz nad spojeniem lonowym). operacje mialam w wieku 4 lat. brzuch ma inny ksztalt, nawet jak nie bylam w ciazy i byl calkiem plaski to w tym miejscu bylo wglebienie. naprawde chcesz takie cos? nie lepiej zaplacic za zzo? ja sie dam posiekac, zeby drugiego szwu nie miec, jestem mloda, moze kiedys bede potrzeboala miec inna operacje i co? bede wygladala jak szynka babuni? pomysl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 15:57 koma77 napisała: > Biorąc pod uwagę poród naturalny i cc chyba zdecyduję się na cc. Pogadam z > ginekologiem czy wystawi mi skierowanie. Pogadaj. Jesteś pewna, że Twoja wiedza o cc nie ogranicza się do przeświadczenia, że jest to "bezproblemowy,elegancki i bezbolesny sposób urodzenia dziecka" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 16:21 Po cc robionym dla ratowania życia w Niemczech moja koleżanka nie czuje parcia na pęcherz. Jest to przykra komplikacja, tym niemniej bardzo rzadka. Gdyby nie miała cc, oboje z dzieckiem by nie żyli. Wszystko obarczone jest ryzykiem. Mnie wspomniany przypadek raczej nie zniechęci do cc. Jeśli dziewczyna ma takie życzenie, jaki sens ma odwodzenie jej od tej decyzji? POzdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 16:36 > Jeśli dziewczyna ma takie > życzenie, jaki sens ma odwodzenie jej od tej decyzji? Nie ma sensu, mnie tylko czasem wkurza podejście do cc typu: bezbolesne i bezproblemowe itp. Ja miałam problemy po cc, które bynajmniej nie było robione w pośpiechu. I długo do siebie wracałam. Znam też trochę osób, które urodziły w sposób mniej bądź bardziej naturalny i miewają się dobrze (dzieci też). I do siebie wracały znacznie szybciej. (Być może mam słabą próbkę statystyczną ). Dlatego niech dziewczyna pogada ze swoim lekarzem. Może potrzebna jej jest szkoła rodzenia/dobra położna/psycholog/zzo/asysta lekarza, który w razie problemów nie będzie zwlekał z cc do ostatniej chwilii? Odpowiedz Link Zgłoś
shanna Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 17:08 Można i po naturalnym długo dochodzic do siebie, można i po cc długo. Nie da się tego przewidzieć. Ja miałan cc i wszystko w porządku ze mną i z dzieckiem, rekonwalescencja błyskawiczna, moja przyjaciółka po naturalnym równiez szybko doszła do siebie. Można nie chcieć rodzić naturalnie i ja to rozumiem. Myślę, że szczera rozmowa z ginekologiem, do którego ma się zaufanie może pomóc w pojęciu decyzji, Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 17:05 nie mozna, ale mozna zaplacic przekupnemu lekarzowi (a oni tacy w wiekszosci sa, nie bede wnikac z jakich powodow). po cesarce mozna miec komplikacje i wracac do siebie dluzej i bolesniej niz po naturalnym, ale... no wlasnie. ja mam bardzo duza dzidzie w brzuchu, prawdopodobnie ponad 4.5 (ja jak sie urodzilam wazylam 4700 wiec nie ma powodu, zeby moja mala byla mniejsza). i niestety jak czytam (zdarza sie nawet , ze na tym opanowanym "natura" forum o porozrywanych pochwach, macicach , rozejsciu spojenia lonowego oraz okaleczonych lub niedotlenionych dzieciaczkach (nie mowiac juz o tym, ze raz przeczytalam o tym, ze lekarze kazali rodzic naturalnie tak dlugo , nie chce przekrecic, ale to bylo ok. 30 h, ze dzidzia urodzila sie martwa)to mam ochote natychmiast zaplacic za cesarke. ale nie umiem tego zalatwic wiec czekam na porod naturalny majac nadzieje, ze cokolwiek bede po nim czula (o nerwach lechtaczki nie wspominajac...) pozdr serdecznie magda, 39 tc Odpowiedz Link Zgłoś
kaska56 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 21:20 można-najlepiej zapytać w prywatnym gabinecie. Ale ja polecam zamist cesarki znieczulenie zewnątrzoponowe. Mnie kosztowało 300 zł i dało komfort. Poród wspominam mile, szybko i bez większego bólu. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 31.03.05, 21:59 watek sie rozbudowal troche nie chodzi tylko o czucie przy porodzie, ale takze po nim... pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
eliza2004 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 14:55 z tego co czytałam waga dziecka powyżej 4 kg też jest wskazaniem do cesarki... Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 09:20 Mnie interesuje mniejsze ryzyko dla dziecka, blizny po cięciu, gojenie, ryzyko uszkodzenia nerwów łechtaczki nie mają dla mnie przy tym znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 09:22 naprawde sadzisz, ze pprod naturalny to az takie zagrozenie dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 09:51 Sam poród naturalny nie, ale fachowość lekarza który będzie przy porodzie. Nie wiadomo na kogo trafię. Mam zamiar rodzić w miejskim, i choć nie słyszałam o tym szpitalu nic bardzo złego (oprócz jednej rzeczy, że dziewczyna nie dostała zzo choć chciała-tam zdaje się jest bezpłatne zzo) to chyba sie zdecyduje na cc. Zresztą mam wadę wzroku więc może na to sobie załatwię cc i wszelkie dylematy mi odpadną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 09:53 cc tym bardziej zalezy od umiejetnosci lekarza. jesli dziecko ulozy sie ok, to porod naturalny odbywa sie "sam" a w cc to wszystko w rekach personelu. jesli masz wade wzroku, to moze ona byc wskazaniem do cc, chociaz nie kazda jest,moja kolezanka miala operacje oczu a porod naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
agness12 Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 13:09 Ja wiem,że sama nie urodzę ,już raz próbowałam i nie wyszło ,dziecku groziła zamarwica,a ja błagałam o cesarkę,tak też się stało i było wszystko w porządku.Teraz wolę wszystko z góry załatwić ,wiem,że nie urodzę własnymi siłami poprostu ból mnie przeraża. Cesarskie cięcie to dobre rozwiązanie dla takich jak ja. Myśle,że nie ma w tym żadnego zagrożenia,co ma być to będzie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zuz-anka Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 01.04.05, 15:20 Jak można napisać, że jak któraś miała cc, to nie rodziła!!!(j04nn4) To jest bezczelnośc. 2 tyg po terminie wywoływano u mnie poród przez ponad 20 h i nie chcę więcej!!! Lekarze zwlekali z podjęciem decyzji, dobrze że dziecko mi się nie udusiło, a ja podczas cesarki zasłabłam, bo tak bardzo miałam wyczerpany organizm. Po tej 20h walce mam problemy z oczami i kręgosłupem, natomiast po samym zabiegu cc wstałam szybciej i sprawniej niż niektóre po naturalnym. Za tydzień mam termin drugiego porodu i wstępnie jestem umówiona na cc. I też się boję; a ryzykozawsze istnieje - i dla matki i dla dziecka(przycc mniejsze dla dziecka). Pozdrawiam i radzę rozmowę z lekarzem - lub nawet dwoma - pracującymi w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbito Śmiechu warte!!!! 01.04.05, 15:33 No cóż jakby bezpieczniejsze było rodzenie dzieci innymi metodami niż naturalna to może natura wyposażyła by nas np. w zameczek błyskawiczny na brzuszku... rozpieło by się i dzidziuś na świecie! Oczywiście uważam że w momencie jakiegokolwiek zagrożenia dla matki lub dziecka nalezy robić cc i już. Nie jestem tez przeciwnikiem znieczulenia przy porodzie. Ale dlaczego walczyć ze swoją fizjologią i domagać się cięcia bez wskazań medycznych... Ale te dyskusje o cesarkach na życznie / operacja na życzenie / wywołują u mnie ironiczny śmiech ... Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Śmiechu warte!!!! 01.04.05, 16:23 Cóż, zacznijmy od tego, że rodzenie dzieci nigdy bezpieczne nie było, więc może jednak natura się pomyliła i powinniśmy znajdować je w kapuście. Zamek błyskawiczny też by się przydał. Gdy porównamy się do innych ssaków, dzieci człowieka rodzą się największe proporcjonalnie do wymiarów naszego ciała i uważam, że jest to bardzo poważny błąd natury, skoro już o tym mówimy. Poza tym dzieci rodzą się coraz większe a kobiety są coraz szczuplejsze, niewykluczone zatem, że natura w zamki błyskawiczne naszych potomków wyposaży. Na szczęście dla tych, które nie mogą albo nie chcą rodzić naturalnie (i z dumą znosić bólu przy porodzie a później upajać się swoim pokiereszowanym kroczem) jest cesarskie cięcie dostępne również na życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Śmiechu warte!!!! 01.04.05, 16:57 black-cat napisała: . Poza tym > > dzieci rodzą się coraz większe a kobiety są coraz szczuplejsze, A podobno jest epidemia otyłości... Odpowiedz Link Zgłoś
hobbito Re: Śmiechu warte!!!! 01.04.05, 17:35 Otyłości a z drugiej strony anoreksji i bulimi Odpowiedz Link Zgłoś
sarenkabambi Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 12.04.05, 17:37 A może ktoś mi powie gdzie znaleść lekarza który wystawi odpowiednie zaświadczenie w Wa-wie? Czekam na info gg : 7484500 Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: można sobie zażyczyć cesarkę? 12.04.05, 18:06 ja także marze o cc. Bardzo boję się naturalnego porodu (( Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam I nareszcie........... 12.04.05, 19:55 I nareszcie przestalyscie sie obrzucac blotem-to mile.Z niektorych wypowiedzi mozna sie naprawde posmiac-a dobry humor w ciazy to podstawa,ale nie robcie tego wiecej,bo robi sie potem na takim linku niezdrowo a po co nam to?????PRAWDA?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: I nareszcie........... 13.04.05, 08:28 Święta prawda , popieram, szanujmy swoje wybory nie obrzucając się jakimiś epitetami, ja zawsze chciałam mieć cc (na życzenie), ale serdecznie pozdrawiam i ściskam wszystkie mamy, które miały/chciały/chcą mieć poród naturalny. Szanuje ich wybór i naprawdę wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś