Dodaj do ulubionych

Pytanie odnośnie USG 3d

05.04.05, 19:17
dziewczyny mam mieć robione takie usg za dwa tyg.tzn 4d nie wiem czym one się
różni więcej od 3d chyba tylko tym,że można je nagrać ale niewążne moje
pytanie do Was czy słyszałyście o tym,że mozna już w tak wczesnej ciąży czyli
będe mieć wtedy 13tc rozpoznac płeć na takim specjalistycznym sprzęcie?Bo
wiem ,że dopiero od około 20 tc ale ktoś napisał kiedyś ,że na 3d można o
wiele wcześniej
dzięki za odp.
pozdrawiam wszystkie mamusiesmile
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 19:24
      no raczej od usg 3D czy 4D jaderka szybciej nie splyna ani pochwa szybciej sie
      nie wyksztalcismile
      ja z tym usg poczeklabym minimum do 18 tc.
      • jolanta8 Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 19:29
        ale ja musze iśc bo chcę zbadać fald karkowy a to wtedy można wykonac około
        12/13 tc i akurat wtedy mój gin będzie mieć w swoim gabinecie usg 4d tylko na
        okres dwóch tygodni i tylko za 100zł więc chciałam skorzystać przy okazji
        • pimpek_sadelko Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 19:29
          to badaj przeziernosc, na plec bym nie liczyla.
        • koleandra Re: Pytanie odnośnie USG 3d 06.04.05, 10:58
          Mój ginekolog powiedział, że wszystkie ważne badania i pomiary wykonywane są
          tylko na zwykłym USG! USG trójwymiarowe wykonywane jest tylko dla przyjemności
          matki.
    • ejaell Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 20:02
      smile))) podpisuję się pod pimpkiem .Płeć można wykryć przy b.szczegółowym badaniu
      ultrasonograficznym najwcześniej w 16tyg. My o synku dowiedzieliśmy się w 22tyg.
      Jednym z "obowiązkowych", może raczej polecanych jest USG w 12 tyg, więc
      pewnie,że warto iść. A, o ile trafisz na prawdziwe usg3d ( porównywałyśmy z 5
      koleżankami zdjęcia teoretycznie 3d - tylko 2 z nich były nimi na prawdę!!) po
      prostu zobaczysz caluśką dzidzię (nie kupę punkcików, które nic ci nie mówią) i
      będziesz miała genialną pamiątkę. Różnica w widoczności dziecka między badaniem
      USG zwykłym i 3d jest ogromna.
      Podstawą badania USG jest jednak diagnostyka - i tu ważniejszy od sprzętu jest
      lekarz, jego wiedza, uwaga, dociekliwość. Tak przy okazji - 3d to rodzaj ekstra
      oprogramowania, które obraz 2d interpretuje, przelicza, na obraz trójwymiarowy.
      acha. 4d Masz rację- to czwarty wymiar, CZAS. Taki zabieg marketingowy
      przyciągający uwagę - sprowadza się do otrzymania obok zdjęć również nagrania
      video lub dvd z tego badania.
      • jolanta8 Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 20:07
        dziękuję za informacje maiłam tylko cichą nadzieję na ta płeć ale się jezszce
        napatrzę całe życiesmilepozdr
        • ejaell Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 20:27
          Wiesz co, budzą moją wątpliwość te 2tyg - oznacza to, że twój gin może nie mieć
          doświadczenia w robieniu zdjęć 3d! To wymaga nieprawdopodobnej cierpliwości,
          wyczucia! po prostu dobrej ręki. Minimalny nacisk powoduje,że (jak to opisać..)
          obraz zamiast zatrzymać się na "powierzchni skóry" idzie głębiej do szkielecika.
          Moje badania trwały po 40-45min - i dzięki totalnej staranności Makowskiego -
          mam zdjęcia piękne! Ale on jest wyjątowy i naprawdę "poluje" na dobre ujęcia smile
          ( co jest tylko bonusem przy jego uważności w diagnozie smile

Tak czy inaczej- przezierność- to ważne badanie.Oby tu Twój gin miał
          doświadczenie.
          Trzymamy kciuk smile
          ejaella&bajbus (maj)
    • variacja Re: Pytanie odnośnie USG 3d 05.04.05, 21:02
      Zobacz sobie tutaj:

www.cm-lim.com.pl/new/cm-lim/index.php?p=260&sid=2b373471c76177b923aa571e3cca5cb9
    • sylka75 Re: Pytanie odnośnie USG 3d 06.04.05, 10:24
      Eeee, no w 13 tc - nie ma szanssmile Wtedy chlopczyk i dziewczynka wygladaja
      jeszcze identycznie. Przykry argument, ale moj gin opowiadal, ze jak zdarzaja
      sie poronienia okolo 16 tc, to nawet wowczas lekarze nie zawsze sa pewni jaka
      to plec - a widza przeciez dzidziusia na wlasne oczy, a nie przez usg... Mi
      pierwszy raz powiedziano o plci w 17 tc, ale zaznaczajac, ze "jeszcze wlasciwie
      za wczesnie, ale raczej bedzie chlopak" - a na ostatniej wizycie, w 22 tc - na
      99,9% dziewczynkasmile) Wiem, ze niektorzy umieraja z ciekawosci (ja tez zreszta),
      ale czasem tez dzidziulki sa pzrekorne i odwracaja sie pleckami - figa z
      makiem, nic nie mozna zobaczycsmile
    • lilith76 Re: Pytanie odnośnie USG 3d 06.04.05, 10:59
      moim znajomym niemal do końca ciąży usg pokazywało dziewczynkę, która dopiero
      na sali porodowej okazała się być chłopcem.
      • 27kasiek Re: Pytanie odnośnie USG 3d 07.04.05, 17:33
        hej
        cytat:
        11 tydzień;Szybko rozwijają się narządy płciowe twojego dziecka. Najpierw
        delikatna tkanka tworzy narządy płciowe zewnętrzne, nawet jeśli jeszcze nie da
        się stwierdzić czy to będzie chłopiec czy dziewczynka. Następnie tkanki formują
        penisa lub łechtaczkę i wargi sromowe większe. Przed końcem tego tygodnia
        narządy płciowe twojego dziecka zostaną w pełni wykształcone
        Wiec jesli lekarz jest dobry i ma dobry sprzet po tym tygodniu moze stwierdzic
        plec dziecka. Kolezanka byla na takim usg w Rudzie Slaskiej i juz okolo 12 tyg.
        wiedziala ze bedzie miala chlopca. Jej sie sprawdzilo.
        Pozdrawiam ciekawskie płci mamuski i te co wolą niespodzianki smile)
        Kasia i Zosia
        tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20050727/dt/6/k/59aa/preg.png
        • pimpek_sadelko Re: Pytanie odnośnie USG 3d 07.04.05, 17:39
          27kasiek napisała:

> hej
          > cytat:
          > 11 tydzień;Szybko rozwijają się narządy płciowe twojego dziecka. Najpierw
          > delikatna tkanka tworzy narządy płciowe zewnętrzne, nawet jeśli jeszcze nie
          da
          > się stwierdzić czy to będzie chłopiec czy dziewczynka. Następnie tkanki
          formują
          >
          > penisa lub łechtaczkę i wargi sromowe większe. Przed końcem tego tygodnia
          > narządy płciowe twojego dziecka zostaną w pełni wykształcone
          > Wiec jesli lekarz jest dobry i ma dobry sprzet po tym tygodniu moze
          stwierdzic
          > plec dziecka. Kolezanka byla na takim usg w Rudzie Slaskiej i juz okolo 12
          tyg.
          >
          > wiedziala ze bedzie miala chlopca. Jej sie sprawdzilo.
          > Pozdrawiam ciekawskie płci mamuski i te co wolą niespodzianki smile)
          > Kasia i Zosia
          > <a to ja zamieszcze opis 17 tcsmile
          Tydzień siedemnasty

Linie życia, serca i głowy pojawiają się na wewnętrznej stronie dłoni. Na
          palcach powstają poduszeczki dotykowe, a na nich linie papilarne - niezbity
          dowód własnej tożsamości.

Serce przepompowuje dziennie około 30 litrów krwi. Bije dwukrotnie szybciej niż
          serce matki i można je już usłyszeć przez słuchawkę. Szpik kostny rozpoczyna
          produkcję krwinek.

U dziewczynek pod wpływem hormonów tworzą się jajowody, macica, pochwa i wargi
          sromowe.

Dziecko waży już 100 g, czyli niemal tyle, ile twoja dłoń.
      • pimpek_sadelko Re: Pytanie odnośnie USG 3d 07.04.05, 17:37
        lilith76 napisała:

> moim znajomym niemal do końca ciąży usg pokazywało dziewczynkę, która dopiero
        > na sali porodowej okazała się być chłopcem.
        >
        u mojej kolezanki bylo odwrotnie. pokazywalo chlopaca a na sali porodowej byla
        dziewczynkawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka