Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński przed porodem

07.04.05, 22:39
Czy to prawda, ze jeśli lekarz gin wystawi zwolnienie lekarskie do dnia
planowanego porodu, to dwa tygodnie przed terminem porodu zwolnienie
przekształca się automatycznie w urlop macierzynski? Słyszałam, że w takim
przypadku lepiej na ten ostatni miesiac wziąć zwolnienie od lekarza I
kontaktu, które nie przekształca się automatycznie w urlop macierzynski.
Inaczej po urodzeniu dziecka ma sie co najmniej 2 tygodnie mniej czasu dla
dziecka...
Obserwuj wątek
    • isia_50 Re: urlop macierzyński przed porodem 08.04.05, 18:32
      Pytałam już o to mojego lekarza, ale dowiedziałam się, że wszystko zależy od
      jednostki chorobowej jaką wypisze.
    • mmala6 Re: urlop macierzyński przed porodem 08.04.05, 18:52
      nic podobnego. Macierzynski przed porodem MOZESZ wykorzystac ale nie masz
      takiego obowiazku.Wiec jak masz zwolnienie do porodu, to do tej daty ono
      obowiazuje. Ja mialam zwolnienie dokladnie do dnia porodu, urodzilam tydzien
      wczesniej i tylko powiedzialam o tym przy wypisie ze szpitala. Lekarz mi
      powiedzial ze jakbym nie urodzila do wyznaczonego terminu to zebym przyszla po
      dalsze zwolnienie ew. po skierowanie do szpitala na wywolanie.Nie przypominam
      sobie zeby pisali jednostki chorobowe na naszych zwolnieniach...pisza kod
      choroby B czyli ciaza, i "1" lub "2"czy moze chodzic czy ma lezec.
      • isia_50 do mmala6 09.04.05, 08:52
        zwolnienie lekarskie jest zawsze z powodu jakiejś choroby (przeziębienie,
        grypa, zagrażające poronienie), ciąża nie jest chorobą i nie dostaje się
        zwolnienia na "ciążę". Ciążowe zwolnienie różni się tym, że na każdym jest
        literka B (czy na przeziębienie czy z powodu krwawień) i jest płatne 100%. Sama
        spotkałam się z tym, u mojej przyjaciółki, że lekarz wypisał jej zwolnienie z
        powodu puchnięcia nóg i kłopotów z chodzeniem, a ZUS 2 tygodnie przed porodem
        potraktował sam od siebie jako macierzyński mimo, że lekarz dał zwolnienie.
        Dlatego wolałam się uspokoić jak to będzie.
        • j04nn4 Re: do mmala6 09.04.05, 12:39
          a nam ostatnio polozna na szkole rodzenia powiedziala to zalezy od lekarza
          jeden wypisze zwolnienie drugi wysyla na wczesniejsze macierzynskie i
          powiedziala nie dac dziewczyny sie tak zrobic jak lekrz nie bedzie chcial
          wystawic zwolnienia to isc do lekarzsa pierwszeego kontaktu po zwolnienie i nie
          bedzie problemu jakim prawem mam marnowac moj urlop ktory bede chciala spedzic
          w 100% z moja dzidzia ozdrawiam asia i prawie 28 tyg brzusio
        • mmala6 Re: do mmala6 09.04.05, 18:24
          Pamietam ze jak bylam w ciazy (jakies 2,5m-ca temusmile) to tez ten temat byl
          walkowany na forum.Generalnie co ZUS i co miejscowosc,to jest inaczej. Wg
          Kodeksu Pracy mozesz wykorzystac te 2 tyg macierz. przed porodem - art.180 par.3
          KP.
          Oczywiscie ze nie dostawalam zwolnienia na ciazesmile)pisalam tylko ze na
          zwolnieniach lekarskich nie jest napisane na co konkretnie masz zwolnienie
          (przeziebienie, krwawienia, zagrazajaca itp), to jest albo w ks. ciazowej a juz
          na pewno w karcie choroby u lekarza. Jezeli ZUS ma jakies watpliowosci to
          sprawdza i jedno i drugie.
          ZUS nie moze sam sobie skorocic Ci macierzynskiego. Z tego co pamietam z tych
          wypowiedzi na forum w tym temacie, to mozna pisac jakies odwolanie do ZUS i oni
          "oddaja" ten maciezysnki. U nas (Wroclaw) nie maja na szczescie takich
          pomyslowsmile)Propnuje zadzwonic do swojego ZUS-u i zapytac jakie sa praktyki.
          Moze byc tez tak, ze ZUS wzywa na komisje i uznaje ze powod zwolnienia (np.
          opuchniete nogi) nie jest wystarczajaca przyczyna do nie pracowaniawinkNo bo skads
          ZUS musial wiedziec ze chodzi o te opuchniete nogi, a nie wyczytal tego ze
          zwolnienia....
    • mamawoj Re: urlop macierzyński przed porodem 08.04.05, 21:00
      A mi moj lekarz powiedzial to samo, co napisala octavija.
      Czy oni sami nie wiedza jak jest?
      • agga72 Re: urlop macierzyński przed porodem 08.04.05, 22:14
        z tego co wiem, to jezeli macierzyński nalicza zakład pracy, to jest ok., tzn.
        liczy go od dnia porodu. jezeli natomiast nalicza go zus, to różnie to może
        być... zależy od ZUS-u oczywiście.
        U mnie w zakładzie pracy naliczany jest od dnia porodu i nie było z tym nigdy
        kłopotu.
        Najlepiej więc dowiedzcie się jak jest w waszych zakładach pracy.
        Pozdrawiam
        Aga 35 tc
    • aga_abc Re: urlop macierzyński przed porodem 09.04.05, 09:37
      Ja może troszkę z innej beczki, mam pytanie ile tygodni macieżyńskiego
      przysługuje nam w tej chwili. Coś ostatnio zmieniało się w Prawie Pracy.
      Dzięki za odpowiedź
      • katka71 Re: urlop macierzyński przed porodem 09.04.05, 11:48
        16 tyg. przy pierwsym dziecku, 18 tyg. przy kolejnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka