Dodaj do ulubionych

TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC

20.04.05, 13:45
CZEŚĆ WAM, WŁAŚNIE SIĘ DOWIEDZIALAM, ŻE MAM TOKSOPLAZMOZE. BŁAGAM POMÓŻCIE -
JAKIE STANOWI TO ZAGROŻENIE DLA MOJEGO MALEŃSTWA.ANIA
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 13:49
      sad((((

Tu jest bardzo dobry artykuł na ten temat:

www.luxmed.pl/nowa/wiedza/artykuly.php?id=19

Trzymam kciuki za Twojego maluszka.
      ---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
      • black_currant Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 13:51
        "Omawiając skutki zarażenia toksoplazmozą kobiety w ciąży, chce na wstępie
        podkreślić, że tak jest w naturze, iż ciąża kończy się pomyślnie dla matki i
        dziecka w większości przypadków. (...)" - to ważny cytat z tego artykułu. Ale na
        pewno bardzo ważne jest to, żeby jak najszybciej zacząć leczenie u lekarza
        specjalisty.

---------------------------------------
        Ania - podwójna mama październikowa smile
        Emilka (1.10.2001)
        Grześ (18.10.2004)
        • aziolkowska Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:01
          serdecznie dziękuję, już zapisałam się do lekarza specjalisty. Jesem dobrej
          myśli.
          Pozdrawiam,
          Ania
          • madeyowa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:20
            Miałam ten sam problem w pierwszej ciąży. Byłam pod stałą kontrolą specjalisty
            parazytologa. Miałam co 2 tygodnie(później jak przeciwciała spadły co miesiąc)
            badania krwi IgG i IgM(+test na awidność), badanie węzłów chłonnych oraz USG
            Dopplera pod kątem toksoplazmozy(3 razy). Oprócz tego przyjmowałam antybiotyk
            Rovamycynę w trzech seriach. Mój syn urodził się zdrowy.
            Tosoplazmoza jest bardzo poważnym zagrożeniem dla dziecka, ale wcześnie
            rozpoznana i leczona raczej nie powoduje żadnych szkód.Życzę powodzenia i bądź
            dobrej myśli.
            • madeyowa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:23
              Jeżeli jesteś z okolic Gdańska to specjalistów w tej dziedzinie znajdziesz w
              Instytucie Medycyny Tropikalnej w Gdyni(konkretnie dr Kotłowski jest najlepszy
              i ma największe doświadczenie w leczeniu toksoplazmozy u ciężarnych).
              • aziolkowska Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:39
                bardzo dziękuję, podniosło mnie to trochę na duchu.Jestem dobrej myśli
                aczkolwiek strasznie się boję. Jestem z Warszawy i jutro idę do specjalisty,
                który leczy toksoplazmozę- mam nadzieję że jest równie dobry jak dr.Kotłowski.
                Pozdrawiam, Ania
                • olkaaaa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 15:16
                  a w którym miesiącu jesteś
                  • aziolkowska Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 15:26
                    jestem w 12 tyg
                    • grybea30 Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 15:37
                      Nie martw się. Ale koniecznie idź do specjalisty, najgorsze sa przypadki nie
                      leczonej toksoplazmozy. Lekarz zapewne zleci Ci jeszcze ddatkowe badania.
                      Tutaj juz sporo dziewczat pisało o tym, że borykały sie z ta chorobą a urodziły
                      zdrowe dzieci.
                      Jeśli masz ochotę polecam artykuł, który dosyc obszernie opisuje te chorobę:
                      tszelag.republika.pl/tokso.htm
                      lub www.potomek.pl/toxoplazmoza_free.html
                      Pozdrawiam i trzymam kciuki, napewno wszystko bedzie w porządku.
    • asior100 Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 25.04.05, 14:09
      witam,mam podobny problem. planując ciązę zrobiłam m.in. test na toxo i wyszedł
      pozytywny. lekarz odradziła mi teraz ciążę bo zakażenie jest świeże. pierwszy
      test zrobiłam na początku lutego igg wyszło dodatnie i igm także oraz niska
      awidność. tydzień temu odebrałam wyniki i igg było natym samym poziomie a igm
      wzrosło co mnie b. zmartwiło, awidność też wzrosła. lekarz mówi że mam czekać i
      kolejne badania zrobić dopiro w czerwcu. nie wiem co mam myśleć, ile czekać.
      proszę o komentarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka