aziolkowska 20.04.05, 13:45 CZEŚĆ WAM, WŁAŚNIE SIĘ DOWIEDZIALAM, ŻE MAM TOKSOPLAZMOZE. BŁAGAM POMÓŻCIE - JAKIE STANOWI TO ZAGROŻENIE DLA MOJEGO MALEŃSTWA.ANIA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_currant Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 13:49 (((( Tu jest bardzo dobry artykuł na ten temat: www.luxmed.pl/nowa/wiedza/artykuly.php?id=19 Trzymam kciuki za Twojego maluszka. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 13:51 "Omawiając skutki zarażenia toksoplazmozą kobiety w ciąży, chce na wstępie podkreślić, że tak jest w naturze, iż ciąża kończy się pomyślnie dla matki i dziecka w większości przypadków. (...)" - to ważny cytat z tego artykułu. Ale na pewno bardzo ważne jest to, żeby jak najszybciej zacząć leczenie u lekarza specjalisty. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
aziolkowska Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:01 serdecznie dziękuję, już zapisałam się do lekarza specjalisty. Jesem dobrej myśli. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:20 Miałam ten sam problem w pierwszej ciąży. Byłam pod stałą kontrolą specjalisty parazytologa. Miałam co 2 tygodnie(później jak przeciwciała spadły co miesiąc) badania krwi IgG i IgM(+test na awidność), badanie węzłów chłonnych oraz USG Dopplera pod kątem toksoplazmozy(3 razy). Oprócz tego przyjmowałam antybiotyk Rovamycynę w trzech seriach. Mój syn urodził się zdrowy. Tosoplazmoza jest bardzo poważnym zagrożeniem dla dziecka, ale wcześnie rozpoznana i leczona raczej nie powoduje żadnych szkód.Życzę powodzenia i bądź dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:23 Jeżeli jesteś z okolic Gdańska to specjalistów w tej dziedzinie znajdziesz w Instytucie Medycyny Tropikalnej w Gdyni(konkretnie dr Kotłowski jest najlepszy i ma największe doświadczenie w leczeniu toksoplazmozy u ciężarnych). Odpowiedz Link Zgłoś
aziolkowska Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 14:39 bardzo dziękuję, podniosło mnie to trochę na duchu.Jestem dobrej myśli aczkolwiek strasznie się boję. Jestem z Warszawy i jutro idę do specjalisty, który leczy toksoplazmozę- mam nadzieję że jest równie dobry jak dr.Kotłowski. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 15:16 a w którym miesiącu jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
grybea30 Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 20.04.05, 15:37 Nie martw się. Ale koniecznie idź do specjalisty, najgorsze sa przypadki nie leczonej toksoplazmozy. Lekarz zapewne zleci Ci jeszcze ddatkowe badania. Tutaj juz sporo dziewczat pisało o tym, że borykały sie z ta chorobą a urodziły zdrowe dzieci. Jeśli masz ochotę polecam artykuł, który dosyc obszernie opisuje te chorobę: tszelag.republika.pl/tokso.htm lub www.potomek.pl/toxoplazmoza_free.html Pozdrawiam i trzymam kciuki, napewno wszystko bedzie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
asior100 Re: TOKSOPLAZMOZA, PROSZĘ O POMOC 25.04.05, 14:09 witam,mam podobny problem. planując ciązę zrobiłam m.in. test na toxo i wyszedł pozytywny. lekarz odradziła mi teraz ciążę bo zakażenie jest świeże. pierwszy test zrobiłam na początku lutego igg wyszło dodatnie i igm także oraz niska awidność. tydzień temu odebrałam wyniki i igg było natym samym poziomie a igm wzrosło co mnie b. zmartwiło, awidność też wzrosła. lekarz mówi że mam czekać i kolejne badania zrobić dopiro w czerwcu. nie wiem co mam myśleć, ile czekać. proszę o komentarze Odpowiedz Link Zgłoś