21.04.05, 12:51
Cześć Dziewczyny,
Czy robłyście już rozeznanie w sprawie laktatora? Słyszałam wiele opiniina
ten temat.
Jedni mówią żaby kupić dopiero po porodzie, drudzy doradzają przed.
A jak kupić to jaki? Ręczny czy elektryczny. Podobno można również wypożyczyć
laktator za niewielkie pieniądze. Napiszcie proszę sowje opinie, moża któraś
juz kupiła, za ile? jakiej firmy?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • jakw Re: laktator 21.04.05, 12:54
      Przy 1-szym dziecku miałam jakiś ręczny i wcale mi się nie przydał. Zorientuj
      się może w możliwości wypożyczenia (np. poradnia laktacyjna przy szpitalu).
      Chyba że zamierzasz odciągać codziennie przez kilka m-cy...
    • kapoosta Re: laktator 21.04.05, 12:59
      poszukaj w wyszukiwarce, zobacz też na forum zakupy. W wszelakich rankingach
      wygrywa Avent Isis, a to czy go faktycznie potrzebujesz, zależy już od ciebie.
      • j04nn4 tez mam ten dylemn 21.04.05, 13:07
      • j04nn4 tez mam ten dylemat 21.04.05, 13:10
        wiem ze jezeli bede kupowala to napewno avent isis jest bardzo dobry latwy w
        urzyciu i myciu pozatym butelki mam avent i wiem od samych mam juz karmiacych
        ze sa rewelacyje tylko nie wiem wlasnie czy kupic przed porodem czy po do
        szpitala kaza zabrac laktator a jak mi sie nie przyda bo nie bede miala pokarmu
        chociaz mam ogromna nadzieje ze bede karmila jak najdluzej i zastanawiam sie
        czy kupic nowy czy uzywany popatrze na forum zakupy i popatrze na allegro
        zorietuje sie w cenach pozdrawiam asia i 29 tyg brzusio
        • jakw Re: tez mam ten dylemat 21.04.05, 15:01
          Zorientuj się, czy w/przy szpitalu, w którym zamierzasz rodzić, jest
          wypożyczalnia laktatorów. Być może bardziej opłaca wypożyczyć na
          kilka-,kilkanaście 1-szych dni jakis porządny laktator elektryczny. Chyba że
          chcesz bawić się w odciąganie mleka i podawanie z butelki przez cały okres
          karmienia. Wtedy warto zainwestować.
    • iks_75 Re: laktator 21.04.05, 14:11
      tez się nad tym zastanawiałam i raczej stwierdziłam, że kupię, ale raczej nie
      ten co uchodzi za najlepszy (Avent Izis) z uwagi na jego cenę (ok 200 zł).
      Kupię jakiś ręczny i to niezbyt drogi (tak do 50 zł). Rozmawiałam z koleżanka,
      która po porodzie wróciła do pracy i używa właśnie takiego zwykłego taniego
      laktatora i jest z niego zadowolona. Osobiście uważam, że nie ma sensu wydawać
      zbyt wiele kasy na laktator. Myślę, że zwykły, tani, ręczny także się sparwdzi,
      zwłaszcza, że na poczatku chyba każda z nas planuje karmić piersią, a odciagac
      pokarm jedynie w skrajnych rzadkich przypadkach. Oczywiście to jest tylko moje
      subiektywne odczucie i nie każdy musi się z nim zgodzić. jeszcze nie wiem
      dokładnie jaki to bedzie, ale na forum e-zkakupy (bodajże) czytałam, że chyba
      Medela uchodzi za niezły i tani (nie mam pewności co do nazwy).
      • j04nn4 do iks_75 21.04.05, 15:50
        wejdz sobie na stronr www.allegro.pl i tam dla dzieci i pozostale ciaza i
        karmienie tam mozesz kupic uzywany laktator wlasnie avent od 50 zl ja bede
        kupowala na allegro lub od kogos bezposrednio lub w komisie przeciez mozna
        kupic uzywany pozdrawiam asia i 29 tyg brzusio
    • aniaj79 Re: laktator 21.04.05, 19:27
      Witam,
      ja Właśnie dziś nabyłam laktator drogą kupna na allegro (Avent isis, 153,00zł z
      kompletem akcesoriów: 2 butelki, smoczki, zestaw podróżny i części zapasowe).
      Prawdę mówiąc bałam się używanego, choć "kasą" z mężem nie grzeszymy...
      Dostałam prawie całą wyprawkę od koleżanek (wózek - no może żadna rewelka, bo
      trochę przedpotopowy, ale za darmo!, kołyskę, ubranka - po siostrzenicy) więc z
      laktatorem mogliśmy zaszaleć. Mam termin na 5 lipca a już w październiku muszę
      wracać na uczelnie. Nie chcę przestać karmić piersią, więc laktator wydał mi
      się niezbednym akcesorium smile Słyszałam od wszystkich znanych mi świerzych mamuś
      że Avent przebija wszystkie. No to mam!

Pozdrawiam,
      Ania

lilypie.com/days/050705/0/0/1/+1
      • blige Re: laktator 21.04.05, 21:40
        A ja Was zaskocze: przez dwa miesiace od porodu uzywalam recznego laktatora
        Avent Isis. Sciagalam nim okolo 40-50 ml przez godzine!!! Pewniego dnia maly
        starsznie plakal i wil sie przy piersi co zinterpretowalam jako glod i podalam
        mu 150ml odzywki. Zjadl i zasnal. Sprawdzilam laktatorem ile mam pokarmu i
        znowu wyszlo, ze nie wiecej niz 50 ml w jednej piersi (karmie na przemian, co 3
        godziny) ale piers po sciagnieciu nadal byla pelna i nabrzmiala. W ubieglym
        tygodniu zareklamowalam laktator, dostalam zwrot pieniedzy i kupilam
        elektryczny Medela. REWELACJA!!! Goraco polecam. Uzywam go codziennie, bo
        Filipek po jedzeniu o 19 przesypia kolejne jedzenie (po 3 godzinach) i spi do
        do okolo 1.00-1.30 nad ranem. Oprozniam piers w ciagu max 15 minut i jest tego
        okolo 100ml. Wczoraj rekord 110mlsmile) Wiem, ze kosztuje dwa razy tyle co
        Aventu, ale w moim przypadku warto bylo zainwestowac, tym bardziej, ze w
        polowie maja wracam do pracy.
        ALe sie rozpisalam.
        pozdrawiam
        • kocianna Re: laktator 22.04.05, 09:30
          Ja zamiast Aventu polecam Canpol Premium (kosztuje ok. 90 pln) - używam i jest
          OK, wygląda i chyba działa tak samo jak Avent.
          Ale z laktatorami tak jest, że kazdej z nas odpowiada co innego. Koleżanka
          żadnym laktatorem ani ręcznie nie może odciągnąć nawet kropelki, inna odciąga
          tylko własnoręcznie, jeszcze innej odpowiada bardziej Medela.
          Podobno na Żelaznej w Warszawie można laktator wypozyczyć (ok 5 pln za dzień),
          ja bym chyba polecała najpierw sprawdzić, który będzie w naszym przypadku
          najlepszy (pożyczając z Żelaznej czy od znajomych), zobaczyć, jak sobie poradzi
          z nawałem, a potem kupić, bo jednak się przydaje - powrót do pracy, wyjście na
          zakupy czy do fryzjera, jakiekolwiek wymuszone czy dobrowolne rozstanie z
          maluszkiem na dłużej niz 2h - a w ciągu minimum półrocznego karmienia takich
          sytuacji będzie mnóstwo!
    • pampeliszka Re: laktator 22.04.05, 09:40
      Moja corcia ma juz 4 tyg, a ja laktatora nie mam i nie potrzebuje.
      Tylko w szpitalu 4 dnia po porodzie byl problem (mialam cc), bo ztwardnialy mi
      piersi i malutka nie mogla sobie poradzic ze ssaniem i wtedy skorzystalam ze 3
      razy z laktatora szpitalnego. Ale pomogly mi masaze piersi i gorace prysznice.
    • madzikrze Re: laktator 22.04.05, 09:45
      GORĄCO POLECAM LAKTATOR FIRMY MEDELA,KOSZTA NIWEILKI W PORÓWNANIU Z RESZTA OK70-
      80 ZŁ.ZAS AVENT JEST BARDZO DROGI JEST Z PLASTIKU TŁUKĄCEGO SIE ,WIĘC JAK
      SOADNIE TO PO NIM.MEDELA OK.
      • czarrrna Re: laktator 22.04.05, 10:09
        Polecam polecony mi przez doświadczone mamy laktator MEDELA ręczny-jest
        świetny,całą poprzednie karmienie (11mies) korzystałam z niego i byłam bardzo
        zadowolona. Wczoraj kupowałam go do szpitala szwagierce-w SMYKU kosztuje obecnie
        64 PLN (porównujac z AVENT -189 PLN...). Laktator jest niezbędny w szpitalu
        zwłąszcza jeśli pojawia się nawał pokarmu w 2-3 dobie po porodzie-dziecko nie
        jest w stanie aż tyle zjeść,nieodzowny jest przy zapaleniu piersi spowodowanym
        zastojem pokarmu (ja miałam kilkanascie razy przez cały okres karmienia) a także
        wtedy kiedy mama pracuje, a chce nadal karmić i może znacznie wcześniej przed
        powrotem do pracy mrozić w specjalnych, sterylnych woreczkach (też MEDELI)
        odpowiedni zapas mleka.
    • zuz-anka Re: laktator 22.04.05, 10:16
      Jak ktoś ma na oku Aventa, to ja polecam Chicco - wygląda i działa tak samo,
      pasuje do flaszek Aventu. Można ściągać 1 ręka, a przy Medeli - 2 (ale też jest
      super)
    • aniaa12 Re: laktator 22.04.05, 10:23
      Słuchaj-ja urodziłam 3 m-ce temu, na poczatku odciągałam ręcznie, ale najlepszy
      laktator jest firmy AVENT.Polecam, choc teraz odciągam ręcznie-najszybciej!
      Pozdraiwam ciepło!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka