Dodaj do ulubionych

Pierwsze ruchy

25.04.05, 08:38
smile ja właśnie zaczynam 14 tydzień i też od kilku dni mam takie odczucia,
jakbym czuła kiedy dzidziuś jest spokojny a kiedy się wierci smile nie można
tego nazwać ruchami, bo to jest takie delikatne, łaskoczące, ledwo
wyczuwalne, ale ja czuję, że to właśnie to. smile))
Obserwuj wątek
    • sto_krotka30 Re: Pierwsze ruchy 27.04.05, 16:36
      Oczywiście, że można poczuć obecność dzieciątka w brzuchu nawet wcześniej. Ja
      poczułam mojego synka gdy był w moim brzuszku już 9 tygodni. Było to jak
      trzepotanie skrzydeł motyla w brzuchu. Zapisałam te odczucia w pamiętniku i
      następnego dnia poszłam na usg.
      • maga202 Re: Pierwsze ruchy 20.01.06, 10:00
        Piszecie takie rzeczy a potem dziewczyny które długo ruchów nie czują odchodzą od zmysłów. Jak ja zapytałam mojej lekarki czy mozna czuc ruchy w 12tc to mi powiedziała że to nie jest mozliwe bo płód ma wtedy 4cm i to najwyżej jelita.
        Sory ale z tym 9 tygodniem to chyba przesadziłaś.
      • kapyl Re: Pierwsze ruchy 28.12.10, 10:27
        Jasne. A ja poczułam już w piątym.
    • wazopresyna1 Re: Pierwsze ruchy 05.05.05, 14:24
      ja takze w 15 tyg zaczełam odczuwac ruchy napoczatku nie byłam tego pewna czy
      to napewno to.ruchy były tak silne ze ruszał mi sie cały brzuch.a ktos siedzacy
      obok mogł bez dotykania zobaczyc jak dziecko kopie.
      • swietlik111 Re: Pierwsze ruchy 06.05.05, 09:28
        jestem w 15 tygodniu ciąży smile i coraz wyraźniej czuję te ruchy, takie
        bulgotanie, dlikatne muśnięcia od wewnątrz, zawsze w tym samym miejscu, w dole
        brzucha, kiedy odpoczywam i spokojnie siedze lub leze. smile myslalam, że to
        niemożliwe, ale skoro Wy tez tak czulyscie to na pewno jest to, wiem o tym. smile
        to moja pierwsza ciaza, ale jestem szczupla, wiec czemu nie smile
        • ama79 Re: Pierwsze ruchy 06.05.05, 12:08
          Ojej, ja tez myślałam, że to niemożliwe, bo w sumie to pierwsz ciąża... Wczoraj
          skończyłam 17 tydzień, ale już od dwóch tygodni coraz częściej czuję takie jakby
          bąbelki w podbrzuszu. Tylko jak siedzę. Najpierw raz na kilka dni, a teraz
          codziennie kilka razy. Myślałam, że to może jelita, ale widać, że to chyba już
          możliwe... smile
          • aaanulka Re: Pierwsze ruchy 10.06.05, 12:31
            hihihi jestem w 16 tygodniu ciąży i dość chuda i również czułam wczoraj że coś
            pstryka mi w brzusiu(czyżby?)No mi się wydaje że to dzidzia ale poczekam
            troszkę i będę pewna POZDRAWIAM przyszłe mamusie
          • aguska231 Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 20:13
            hej, ja jestem w 16 tygodniu lekarka mi na ostatniej wizycie powiedziala ze w
            pierwszej ciazy to okolo 18 tygodnia, ale ja od paru dni czuje cos takiego
            dziwnego w dole brzuszka, jak bulgotanie, jakby ktos...cos mnie laskotala super
            uczuciesmile)))moj maz narazie niedowierza ze to juz nasza dzidzia daje o sobie
            znacbig_grinDD
    • dorotas11 Re: Pierwsze ruchy 23.06.05, 22:45
      ja też jestem w 15 tygodniu ciąży i odczuwam ruchy już od tygodnia. to będzie
      moje drugie dzieciątko. pierwsze poczułam w 17 tygodniu.
    • niunia64 Re: Pierwsze ruchy 24.06.05, 21:35
      Jestem teraz w 19-tym tyg. Lekarz powiedział, że nieródkia odczuwają ruchy w 20-
      tym, ale już od 17-tego coś mnie delikatnie kłuje w dole brzucha po lewej
      stronie, a pierwszy raz przed snem poczułam właśnie takie fajne bardzo
      delikatne muśnięcia. Nadal nie jestem pewna, czy to to, ale mam nadzieję, a
      jakiej postaci pierwsze ruchy Wy drogie Brzuchatki odczuwacie, czy możecie
      spróbować je nazwać hjakoś? Pozdrawiam, mama przyszłej dziewczynki.
      • visenna2 Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 19:27
        U mnie to były takie puknięcia, delikatne bardzo. Teraz w 22 tc puknięcia są
        dość silne, czasem mi brzuch drgasmile Poza tym czuję jak dzidzia się
        przemieszcza, mam wtedy wrażenie ucisku, czasem aż zaboli.
        Raz mi się zdarzyło tydzień temu, że młode ułożyło się jakoś tak w poprzek, że
        pół brzucha miałam wklęsłe a pół wypukłe, obśmiałam się z tego.
        Moje dziecko jest chyba dość duże bo w 22 tc lekarz oszacował jego wagę z usg
        na 600g.
    • niunia64 Re: Pierwsze ruchy 26.06.05, 03:09
      A tak swoją drogą to nie wierzę, że można poczuć ruchy w ósmym tygodniu,
      przecież to nawet nie jest jeszcze płód, mam USG z ósmego tyg. A to co być może
      myliło panie, to z pewnością rozrastająca się macica, która powoduje kłucia w
      dole brzucha, a niekiedy dochodzi do kilkudniowego plamieni, ja tak miałam, ale
      na wszelki wypadek lekarz dał mi Duphaston, bo z tymi plamieniami nigdy nie
      wiadomo, ale nie zawsze musi być źle. Pozdrawiam.
    • vikiko Re: Pierwsze ruchy 26.06.05, 11:56
      też nie wierzę,że w ósmym tygodniu można coś czuć jak i nie wierzę,że i w 15-16
      pierworódka ruchów może spodziewać sie ok.20 tc a wielorudka ok.18-19.to jest
      moja druga ciąża 20 tydzień i jeszcze tak do końca nie jestem przekonana czy to
      co już czułam to , to.
      • agatka_m26 Re: Pierwsze ruchy 26.06.05, 13:23
        U mnie to druga ciąża ale ta pierwsza skończyla sie w 12 tygodniu (to było tzw
        puste jajo).
        Takie bąbelki i musnięcia czulam gdzieś od 17 tygodnia. Takie już nie budzące we
        mnie wątpliwosci dość mocne ruchy poczyłam w 19 tygodniu.
        Odczuwane ruchy w 8 tygodniu nawet u wieloródki wydaja mi się niemozliwe ale w
        sumie ...
        Moja siostra juz dwa dni po zaplodnieniu po prostu wiedziala że jest w ciązy (
        no ale to była raczej intuicja lub jakies takie podświadome odczuwanie a nie
        fizyczne) Ruchy poczula tak jak ja okolo 19-20 tygodnia smile
      • pimpusia77 Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 20:39
        No to uwierz! Ja muśnięcia poczułam w 12 tyg. a od 16. czuję codziennie bardzo wyraźne pukanie. I z
        cała pewnością nie są to jelita, czy coś innego, poniważ teraz jestem prawie w 20. i nadal czuję to tak
        samo, tylko mocniej. Nawet mój mąż czuje te pukania smile
        • maga202 Re: Pierwsze ruchy 20.01.06, 10:04
          Niemozliwe, płod ma 4 cm. W jelitach Ci bulgotało a Ty z racji swjego stanu przeżywałś to jak dziecko.
          Nie przesadzajcie. Ja to czułam jak plemnik sie do komnórki jajowej dobijał, słyszałam jak pukał.
          • panna.w.drodze Re: Pierwsze ruchy 27.12.10, 21:36
            jeden Ci pukał wink coś słabo tongue_out
    • niunia64 Re: Pierwsze ruchy 04.07.05, 00:30
      Hej, to znowu ja. Teraz mam straszną nerwówkę, bo od kilku dni prawie nieczuję
      ruchów, coś tam czuję, ale nie tak jak 2 tyg. temu, nie wiem, czy dzidzia się
      tak ułożyła, że nie czuję jej. Wizytę mam za 4 dni, więc jakoś przeżyję, ale
      mam kiepski nastrój i płaczę przez to, chociaż teraz w chwili pisania coś jakby
      się wierciło...ciężki komuś kto nie rodził stwierdzić czy to ruchy, czy
      kiszki...na dalszym etapie ciąży myślę, że jest to dużo prostsze. Pozdrawiam
      (21 tyg.)
      • mokopi Re: Pierwsze ruchy 06.07.05, 16:43
        Podrowienia, ja też jestem w 21 tyg. To moja druga ciąża. Nie martw się. Przez kilka dni możesz nie czuć ruchów, albo będą bardzo słabe. Maleństwo później to sobie nadrobi. Zauważyłam, że częstotliwość ruchów mojego maleństwa zależą: od pogody, mojego samopoczucia, itp. Tak będzie do samego końca. Nie martw się, Twoja dzidzia też potrzebuje kilku dni odpoczynku.
        • niunia64 Re: Pierwsze ruchy 06.07.05, 19:23
          Dzięki za slowa otuchy. Jutro mam wizytę, jestem dobrej myśli. Pa,pa.
          • mokopi Re: Pierwsze ruchy 08.07.05, 15:54
            Zastanawiam się co u Ciebie słychać? Jak tam po wizycie? Mam nadzieję że wszystko w porządku.
    • niuta3 Re: Pierwsze ruchy 08.07.05, 18:16
      Witam , pierwsze ruchy poczułam też w 14 tc , były podobne do bulgotania czy burczenia w brzuchu , teraz są coraz bardziej silniejsze i charakterystycne.Zastanawiałam sie czy to napewno jest możliwe ,że tak szybko czuje bobaska , ale widze,że nie jestem jedyna.

P<center><p style="background:white;"><font face="verdana,arial,sans-serif" size="1" color="black">baby Grabarow</font><br /> src="lilypie.com/days/051215/3/7/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a></p></center>ozdrawiam
      • niunia64 Re: Pierwsze ruchy 10.07.05, 00:59
        Witam. U mnie na szczęście wszystko ok, potwierdziło się, że dziewczynka,
        zdrowe serducho, puls 140, waga 360 gram przy 21 tyg. także uspokoiłam sie.
        Zresztą lekarz powiedział, że to normalne, że raz czuć, raz nie. No to fajnie.
        Dzięki. Pa.
    • ninka778 Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 19:19
      jestem teraz w połowie 20 tygodnia i czasami czuje te fantastyczne muśnięcia
      mojego maleństwa. mam jednak pytanie jak wy kochane przyszłe mamuśki czujecie te
      ruchy?
      • anulaaa Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 19:23
        ja od 19tc(teraz 24tc) czuję takie kopniaki że czasami łzy stają w oczachbig_grin ale
        i tak to lubię;P

muśnięci to ja czułam w 16tc a potem się zaczęłobig_grin
        • kwiatek-21 Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 21:06
          ja jestem w 16 tyg i nie wiem czy to ruchy czasami coś cuje jak leże ale to
          chyba nie możliwe mi sie wydaje że to jednak jelita
          • anulaaa Re: Pierwsze ruchy 25.08.05, 21:09
            jak to beda ruchy to bedziesz pewnabig_grin
            ja sie tak niemogłam doczekać a teraz...boli...bardzo bolą ttekopniakismile)

hyba sportowiec mały będzie bo silyn jak...;D
    • niuniaspadi Re: Pierwsze ruchy 26.08.05, 13:27
      Witam, jestem w 17 tyg., to moja pierwsza ciąża. Wczoraj pczułam w brzuszku jakby odbijającą się delikatnie piłeczkę.Wierzę, że to moja dzidzia.
      • etxxx Re: Pierwsze ruchy 26.08.05, 13:49
        Ja bardzo się wczuwałam w swój organizm i mało kto mi wierzy ,ze czułam od 10-
        tyg.ruchy dziecka.Zastanawiałam sie długo nad tymi bulgotami ,ale dziewczyny
        kazda z nas najlepiej zna swój ogranizm i ja naprawdę odczuwałam dzidzię,a nie
        jelita .Z resztą jestem teraz w 23-tyg. i naprawdę te ruchy sie nie zmieniły
        tylko troche mocniej je czuć!! Słuchajcie swojego organizmu i zacznijcie
        wierzyć!!!
        Pozdrawiam Ewelina i mały Jasiu!!!
        • maga202 Re: Pierwsze ruchy 20.01.06, 10:06
          T na pewno nie było dziecko, cudów nie ma.
    • anianska Re: Pierwsze ruchy 26.08.05, 13:53
      Ja poczułam pierwsze ruchy dopiero około 20 tygodnia ciąży. Uwielbiam, gdy się
      wierci, zawsze wzbudza to moją czułość...
    • aczka2 Re: Pierwsze ruchy 19.01.06, 14:49
      Ja poczułam ruchy na początku 16 tygodnia, a nie rodziłam wcześniej. Bez wahania
      odróżniałam je od innych ruchów, np. układu pokarmowego. Ale moja koleżanka w 21
      t.c. czuła ledwo bulgotanie, więc to naprawdę zależy od kobiety.
    • skubaniutka Re: Pierwsze ruchy 19.01.06, 14:55
      ja czuję od dwóch dni
      ale dziecioł jest tak ułożony, że wprost idealnie do "czucia"
      nawet było to widać hehehe
      no i brzuch miałam zawsze baaardzo szczupły, więc to dodatkowy plus smile
      (15tc)
      • karina66 Re: Pierwsze ruchy 19.01.06, 20:50
        Pierwszy ruch poczułam w 14t i5d.Był to w zsadzie kopniak bo aż mi widelec
        wypadł z ręki(pewnie maluch trafił w jakiś nerw).Od tamtego dnia(teraz 17t i3d)
        czuję synka codziennie.Czasem mocno kopie a czasem coś tam sobie tylko gmera.
        Tatuś poczuł już tydzień temu.

Karina i Dzidziulek
        • edytka33 Re: Pierwsze ruchy 19.01.06, 21:39
          no witam ja jestem w 17-tym tygodnu i czyje delikatne ruchy jakby malenstwo sie
          rozciagało. Ale bardzo sie boje,!!!chciałabym wiedziec w kazdej chwili czy
          wszystko jest ok!?czy jest na to jakis sposob??kiedy moge sie obawiac??pomózcie
          • kasienka1978 Re: Pierwsze ruchy 20.01.06, 11:03
            Ja pierwsze muśnięcia dzidzi poczułam w w 12t1d (wg OM) w wg USG to jest 14tc. I rzeczywiście to jest uczucie jakby coś mi jeżdziło w jelitach ale to nie to samo, potrafię już rozpoznać różnice
            • doro73 Re: Pierwsze ruchy 25.03.06, 22:07
              Witam. Ja jestem w 15 tyg. ciąży i też czuję pierwsze ruchy. Myslałam, że to
              tylko złudzenie ale mój mąż to potwierdził dziś rano. Pozdrawiam.
    • kaska175 Re: Pierwsze ruchy 24.01.06, 13:17
      Jestem w 16 tygodniu , ciąża trzecia . Ruchów to właściwie jeszcze nie
      odczuwam, ale zdaża sie od paru dni ,że robi się wybrzuszenie i można dokładnie
      dzidziusia pogłaskać .Lekarz twierdzi ,że to są skurcze, ale mnie to w ogóle
      nie boli. Po prostu brzuszek sie stawia. Czasami wybrzuszenie jest po lewej a
      czasem po prawej. Staram sie w tym momencie nie wstawać i leżę.Przy każdej
      ciąży tak miałam i donosiłam,tylko musiałam łykać nospę i fenoterol.Dziewczyny
      napiszcie jeśli macie podobne objawy.Dzidzi jest wielkości mojej dłoni i
      właściwie to jest fajne uczucie jak jest to wybrzuszenie , bo wiesz że dzidzi
      tam juz jest.
    • mycha79 Norma 21-24 tc 24.01.06, 15:06
      Wg. ksiązki "W oczekiwaniu na dziecko" i dwóch ginekologów u których byłam
      norma odczuwania ruchów to przełom 5 i 6 miesiąca ciąży. Wypada to na 21-24 tc.
      Jesli któraś odczuwa ruchy wczesniej to ma po prostu szczescie. Z reguły
      łożysko znajduje się między ścianką brzucha a macicą i wygląda jak placuszek.
      Ono i wody płodowe powoduje,ze nie czujemy wcześniej ruchow. Jednakże nie
      wszystkie jesteśmy zbuydowane tak samo. Dlatego niektore z nas mogą poczuc
      maluszka juz ok 14 tc, ale wyczucie go przed 12 tc, szczególnie u pierworódek
      jest z medycznego punktu widzenia niemożliwe. Odczuwalność ruchow zależy
      właściwie tylko od budowy naszego organizmu. Wielkość dziecka i jego
      temperament ma znaczenie dopiero w trzecim trymestrze. Ja jestem w 22 tc, moja
      córcia waży ponad 500 g i jest bardzo skoczna i żywotna (na usg), a cokolwiek
      odczuwam dopiero od kilku dni. Czuje jakbym miala w brzuchu piłeczkę, która się
      czasem przemieszcza. No i kilka razem czulam delikatne pukanie. Pozdrawiam.
    • valkiria_1980 Re: Pierwsze ruchy 24.01.06, 15:39
      ja tez wczesniej mialam "tylko wrazenie"... ale pewnwgo razu w wannie lezalam
      sobie (17tc) a tu bum....kopniak ze hoho!!!i tak sie zaczelo...pozniej nie
      moglam oczu oderwac..chcialam zeby dzidzius kopal i kopal!!! teraz jestem w
      16tc- i mowie wam...czasami to tak kopnie ze az czuje bulki powietrza w
      gardle...itp... albo czasami jest mniej przyjemne jak dostaje w pecherz... ale
      i tak pomimo tego nie potrafie sie nacieszyc ciążą.... pozdrawiam
      • mmalicka21 i jaka tu sprawiedliwosć????? 26.03.06, 13:17
        ja zaczynam 23 tc
        i codziennie proszę bobasa żeby kopną
        on kopie ja to wiem bo lekarz na usg powiedział
        "ależ pani dziecko się wierzga"
        a ja nic.........23 tydzień brzuch jak balon a ja nic

a ten 9 tydzień też mi się wydaje przesadą......: )
    • scoiattolo84 Re: Pierwsze ruchy 20.07.06, 15:48
      Jestem w 18 tygodniu (pierwsza ciąża) i wydaje mi się, że czuję już ruchy mojego maleństwa..to uczucie nie do opisania smile
    • monisia831 Pierwsze ruchy 25.02.07, 12:55
      Ja zaczełam czuc ruchy w 19 tyg ( teraz jestem w 21 ) tyle, ze nie wiedzialam
      na poczatku ze to jest wlasnie to. Teraz codziennie czekam na te "trzepotanie"
      mojego synka smiletylko szkoda ze moj maz jeszcze nie moze wyczuc tych kopniakow
      bo codziennie jest przyklejony do brzucha i rozmawia z synkiem zeby wkoncu sie
      poruszył.a to jest takie slodkie.
    • paulina19876 Pierwsze ruchy 30.04.07, 15:21
      jestem w 20 tygodniu ciazy i dopiero teraz poczulam prawdziwe ruchy dziecka-mysle ze 14 tydzien to za szybko na ruchy,bycmoze to byly ruchy jelit a Pania sie wydaje ze to dzidzius-on jest jeszcze za maly na taki ruchy,uwierzy mi Pani jak bedzie Pani w 20 tygodniu-to dopiero ruchysmilepozdrawiamsmile
    • gosiagala Pierwsze ruchy 17.01.08, 07:47
      Ja jestem w 17 tygodniu ciąży, to moja pierwsza ciąża... od kilku
      dni jakbym "coś" czuła...Jakieś łaskotanie z bulgotaniem. Nie byłam
      pewna ale jak się położę na plecach i lekko nacisnę na brzuszek to
      czuję jakby lekkie kopniaczki.
      • ta_kiku Re: Pierwsze ruchy 17.01.08, 10:11
        "łaskotanie z bulgotaniem" i "kopniaczki po naciśnięciu brzucha" to chyba jelita jednak.
        ja jestem co prawda w pierwszej ciąży ale od 16 t.c. czuję raczej delikatne muśnięcia, otarcia .. i to właściwie z jednej strony tylko. a im dalej w las, tym bardziej się przekonuję, że to ruchy właśnie. oczywiście nie jestem pewna, ale jestem bardzo szczupła więc teoretycznie mogę mieć racjęsmile
        • ta_kiku Re: Pierwsze ruchy 17.01.08, 10:15
          sorki ale nie mogę sie powstrzymać. buahahahaha
          tak napisałam głupowato, jakbym chciała powiedzieć - "jestem szczupła więc mam
          rację" , a chodziło mi tylko o to, że szczupłym podobno łatwiej poczuć..
          • kwiatuszek1981 Re: Pierwsze ruchy 18.01.08, 10:33
            Ruchy dziecka zaczełam czuć już w 14 tygodniu i nie było to żadne
            bulgotanie, czy motylki w brzuchu tylko dosłownie delikatne
            kopnięcia. Ja również jestem osobą szczupłą i słyszałam, że właśnie
            takie osoby mogą wcześniej wyczuć ruchy.
    • anna2009.04 Pierwsze ruchy 10.12.08, 15:46
      jestem poraz pierwszy w ciazy i pierwsze ruchy poczulam w 16 tygodniu ciazy smile
      lekarz mowil ze to nie mozliwe i ze sie myle...
      a jednak to byla prawda bo teraz jestem w 21 tyg i nadal codziennie je czuje
      smile tyle ze teraz mocniejsze smile
      pozdrawiam przyszle mamy smile
    • pestka_ks Przy kolejnej ciąży o wiele wcześniej 10.12.08, 17:26
      Jestem w drugiej ciąży i od ok. 3-4 tygodni wyraźnie odczuwam ruchy maluszka, a
      teraz jestem w 20 tygodniu.
      W pierwszej ciąży ruchy poczułam ok 21 tygodnia.
      Takie ruchy na początku ja nazywam "skrzydełka motyla"- delikatne, ledwie muskaniesmile
    • kasia.zem Pierwsze ruchy 15.12.08, 13:54
      jestem w pierwszej ciąży i ewidentne pierwsze ruchy maleństwa
      poczułam dokładnie pierwszego dnia 17 tygodnia, a juz w 15 tyg.
      czułam bardzo delikatne muśnięcia. Śmieszą mnie
      opinie "doswiadczonych" wieloródek,które twierdzą że to niemożliwe.
      Widocznie znają się bardziej na rodzeniu niż na własnym ciele. Mogę
      sobie wyobrazic że ktoś się może nie zorientować,nie kazdy musi być
      tak wsłuchany we własne ciało,ale nie uprawnia to komentowania tego
      co czuja inni.
    • brzem.ienna Pierwsze ruchy 15.12.08, 20:08
      Ja również czułam ruchy od 15 -tego miesiąca ciąży a raczej były to
      muśnięcia. Zależy również od wielkości dzidziusia kiedy kobieta
      zaczyna odczuwać obecność dzidzi te szczuplejsze napewno będą
      szybciej czuły ruchy dziecka niż te bardziej zaokrąglone.
      • bbuziaczekk Re: Pierwsze ruchy 15.12.08, 20:34
        Od 5-go miesiaca ? to ty jak slon chyba w ciazy chodzisz 24 m-ce smilesmile

Ja nie czulam zadnych motylkow, laskotania itp, ja poczula od razu
        wiercenie sie, zurowanie itp od konca 18 tygodnia
        • bbuziaczekk Re: Pierwsze ruchy 15.12.08, 20:34
          Sorki mialo byc od 15-go miesiaca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka