olik128 04.05.05, 10:06 Wczoraj dowiedziałam się od teściowej,że będę miała drugą dziewczynkę, bo brzuch mam jak piłka tylko nisko. Czy któraś z Was miała "piłeczkę" i rzeczywiście urodziła się dziewczynka? Czy to kolejny przesąd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapoosta Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 10:08 Wierzysz w takie bzdury ? Ja jestem po terminie, brzuch wysoko i też ma być dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
scott123 Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 10:10 Hej!Ja w pierwszej ciąży miałam właśnie taki brzuszek jak dość olbrzymia piłka i rzeczywiście urodziłam córeczkę!teraz historia się powtarza i mam dokładnie taki sam brzuszek i wszyscy mówią mi ,że znowu będzie dziewczynka!I ja również mam takie przeczucie więc jednak chyba jest coś w tym!!!!Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 10:17 Moim zdaniem to kolejny przesąd. W obu ciążach miałam brzuch dokładnie taki sam - nisko i niezbyt wystający. Za pierwszym razem urodziłam chłopczyka, teraz w środku na 99% siedzi dziewczynka (potwierdzone na pięciu usg, w tym dwa robione przez super-specjalistów). No, chyba że jednak czeka nas niespodzianka na porodówce, ale to naprawdę mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 11:36 Kształt brzucha zalezy od naszych mięsni.Kiedyś czytałam cos na ten temat.Mój brzuch wygląda jak piłka do kosza Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 11:53 To przesąd jakich wiele. Oczywiście może się zdarzyć i często się zdarza, że się potwierdza, ale to zbieg okoliczności. Podobnie jest z tym, że na dziewczynkę się niby brzydnie - dużo dziewczyn to potwierdzi, równie wiele zaprzeczy tej tezie. Odpowiedz Link Zgłoś
ellap Re: brzuch a płeć dziecka? 04.05.05, 12:10 aga.79 napisała: > To przesąd jakich wiele. Oczywiście może się zdarzyć i często się zdarza, że > się potwierdza, ale to zbieg okoliczności. > Podobnie jest z tym, że na dziewczynkę się niby brzydnie - dużo dziewczyn to > potwierdzi, równie wiele zaprzeczy tej tezie. Jest dokładnie jak pisze Aga. Prawdopodobieństwo wynosi 1/2, czyli sprawdza sie w połowie przypadków)) U mnie kształt brzucha na dziewczynke sprawdził sie w przypadku córki (1 ciaża), syna nie (2 ciaża))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlekliczka piłeczka na chłopca, brak talii na dziewczynkę 04.05.05, 12:42 witajcie, ostatnio pytałam się sporej ilości znajomych mamuś o kształt brzuszka. Sama urodziłam 2 chłopaków, a brzuch miałam wysoko, jakbym połknęła piłkę do koszykówki. Teraz, przy trzeciej ciąży mój brzuch wygląda dokładnie tak samo, ale płci maleństwa jeszcze nie znamy. Większość pytanych przeze mnie mam przyznaje rację teorii, że piłeczka do koszykówki zwiastuje chłopca, a zaokrąglone bioderka, brak talii i nisko osadzony brzuch przesądza o dziewczynce. Choć 2 mamy (w tym moja własna nosiły "piłeczki", a urodziły córki) Na pewno to zależy od budowy ciała kobiety, ale na kształt brzucha też na pewno mają wpływ hormowny, a inne są przy ciąży z chłopcem i inne przy ciąży z dziewczynką. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: piłeczka na chłopca, brak talii na dziewczynk 05.05.05, 19:04 wlekliczka napisała: , ale na kształt brzucha też na pewno > > mają wpływ hormowny, a inne są przy ciąży z chłopcem i inne przy ciąży z > dziewczynką. Czy mozesz sprecyzowac co mialas na mysli? A moze jakis link do artykulu ktory o tym mowi? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wlekliczka hormony 05.05.05, 19:16 zachęcam do samodzielnego poszukania informacji w sieci. Oczywiście istnieje na ten temat wiele artykułów. A na zdrowy rozsądek, bez podpierania się wiedzą z medycznych artykułów - przy rozwoju jąderek u chopca czy jajników u dziewczynek w łonie matki bierze udział inny zestaw hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
gukinga Re: brzuch a płeć dziecka? 05.05.05, 13:58 Przesądy, przesądy, wyglad mamuski o niczym nie świadczy. Wszyscy mi wmawiali ze bedzie syn na 100%, a ty niespodzianka bedzie córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: brzuch a płeć dziecka? 05.05.05, 20:39 ja mam piłeczke nisko i dziś sie dowiedziałam że będe miała piekną córunie pozdrawiam asia i 32 tyg córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
wlekliczka Re: brzuch a płeć dziecka? 06.05.05, 10:26 wszystkiego najlepszego j04nn4 )))) ja dowiem się może wreszcie za 3dni! Odpowiedz Link Zgłoś
olik128 Re: brzuch a płeć dziecka? 06.05.05, 10:43 a ja może dowiem się jutro, bo idę na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatysi Re: brzuch a płeć dziecka? 06.05.05, 10:50 u nas bylo zupelnie inaczej ja mialam rozlazly,rozlany po bokach brzuszek i byla dziewczynka,moja bratowa 2-a razy niewielkie pileczki i 2 synowie. wiec nie ma to nic wspolnego z plcia. pozdrawiam i zycze zdrowej slodkiej dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś