mo2005 05.05.05, 10:29 Czy może któraś z was orientuje się na czym polega badanie NT i ile kosztuje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: Badanie NT 05.05.05, 10:31 to chyba badanie kosci karkowej lub faldu karkowego. to usg dopochwowe, robione najczesciej miedzy 10 a 14 tc. ma za zadanie zbadac ryzyko wystapienia wady genetycznej u dziecka ( zespol downa, edwardsa, turnera). Odpowiedz Link Zgłoś
izabela74 Re: Badanie NT 05.05.05, 11:21 Jest to badanie robione między 12a 14 tyg. Ja miałam go robione głowicą przezbrzuszną nie dopochwową na USG 3D. Badaniem tym określa sie przezierność karkową, norma jest do 2,5. Przy podwyższonym NT zwiększa sie prawdopodobieństwo, że dzidziuś może mieć jakąś wadę genetyczną np zespól Downa. Koszt takiego badania jest różny od 100 zł w górę. POZDRAWIAM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Badanie NT 05.05.05, 11:24 ja dodam, ze nie ma sztywnej normy, wszystko zalezy od wielkosci dziecka. moj lekarz powiedzial tez, ze spradznie przeziernosci karkowej po 12 tc jest juz zbyteczny bo wszelkie anomalie widoczne przy wadach plodu zaczynaja sie wtedy juz zacierac i trudno o dobra diagnoze. ciekaswe jak to naprawde jest. chcesz robic samo NT czy lacznie z pappa? Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Badanie NT 05.05.05, 23:09 Kosztuje tyle co usg. Lekarz z usg dopochwowego lub przez powloki ciala mierzy grubosc faldu karkowego. Zla przeziernosc( wartosc zalezy od terminu w ktorym wykonujesz) zwieksza prawdopodobienstwo wad genetycznych. Zwieksza, co oczywiscie nie oznacza, ze jest objawem chorob genetycznych(dzieciatko moze po prostu miec duzo wody w karczku)-ale jest wskazaniem do poszerzenia diagnostyki. NT wykonuje sie miedzy 10-14tc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś