Dodaj do ulubionych

twardnienie brzucha

10.05.05, 10:16
Mam do Was małe pytanko.
Na ostatniej wizycie ginekolog zapytała się mnie czy twardnieje mi brzuch.
Powiedziałam, że czasami tak, głównie wieczorem. Kazała mi brac na noc nospę.
Tak sobie czytam wątki i nie wiem czy dobrze wywnioskowałam, że może tu
chodzić o skracanie się szyjki. Czy dobrze rozumuję? Jestem w 24 tc. A w domu
mam nospę a lekarka zapisała mi nospę forte. Czy czyms sie to różni?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 7venezia Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 10:19
      hej, nospa forte jest mocniejsza. jesli twardnieje Ci brzuszek tl peije bierz,
      bo faktycznie skurcze powoduja skracanie sie szyjki.
      Pozdrawiam cieplo,
      monika
    • aga.79 Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 10:38
      Przede wszystkim spokojnie,bo nie u każdej i nie każdy skurcz powoduje
      skracanie się szyjki. Ja mam twardnienia od 19tc, teraz jestem w 29 i szyjka mi
      się nie skraca. Napewno niebezpieczne są skurcze przypominające miesiączkowe -
      takie bolesne. Nie twierdzę, że skurcze które masz nie spowodują skrócenia
      szyjki, ale wcale nie muszą.
      A no-spę bierz bo napewno nie zaszkodzi. Ja biorę zwykłą, ale za to 3x2
      (oczywiście jak mam twardy brzuch), a forte chyba bierze się maksymalnie 4x1,
      ale nie jestem pewna.
    • ruda773 Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 11:09
      Mój obecny lekarz (zmienilam w ubiegłym tygodniu) powiedział że twardnienie
      brzucha bezbolesne jest niegroźne i normalne. Gorzej jeśli przy tym boli
      brzuch.
    • mamalgosia Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 11:18
      no-spa forte jest dokładnie dwa razy silniejsza niż zwykła, to sobie przelicz
    • katinka Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 11:33
      No właśnie, żadnych większych bóli nie mam. Tylko wczoraj złapało mnie takie
      straszne kłucie z prawej strony. Czasami czuje też taki ucisk w kroczu. Nie
      wiem co to.
      Czy przy skracaniu się szyjki towarzysza jakieś inne dolegliwości. Do porodu
      mam jeszcze trochę czasu i przejęłam się czy dotrwam.
      • ellap Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 11:51
        Poprzednia ciąża - skracanie szyjki ale bez uczucia twardego brzucha. Raczej
        miałam typowe skurcze, trwające ok 2-3 minut, ból podobny do miesiączkowego lub
        cześciej bezbolesne. Było to uczucie zaciskanie czegoś twardego wokól brzucha,
        zaczynało sie od kregosłupa, potem brzuch. Po skurczu brzuch nie był napiety.
        Skracaniu szyjki nie towarzyszyły inne objawy.
        Teraz często mam wieczorami napiety brzuch, czasem wiele godzin ale z szyjką
        nic sie nie dziejesmile
        Jesli coś Cie niepokoi to może zrób USG szyjki.
        Pozdrawiam
        Ela
        • mama20t Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 12:07
          Często twardnieje mi brzuch - właściwie od 20 tygodnia - jestem teraz w 34 tyg.
          trwa to czasem nawet parę godzin, szczególnie jak się najem albo po pracy jak
          jestem zmęczona, ale nic poza tym "ciężkim" brzuchem mi się nie dzieje lekarz
          powiedział że to normalne chyba że byłaby jakaś akcja tzn. twardy-mięki-twardy
          to znaczy że cos się dzieje i nie przepisał mi żadnych leków. Jeśli masz
          zaufanie do swojego learza to siezastosuj do zaleceń a jeśli nie może skonsultuj
          problem u innego albo na formu są położne które mogą pomóc.
          Pozdrawiam
          Dorota&Junior
        • mamaoliwerka Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 16:45
          ja jestem w 31 tc i od soboty brzuch mi twardnieje wczoraj wieczorem nawet przy
          twardnieniu towarzyszyly mi zawroty glowy bralam no-spe lekarz powiedzial mi ze
          nic sie nie dzieje u mnie z szyjka. powiedzial ze jezeli jest wiecej niz 12
          twardnien na dzien to juz jest źle.
          no-spa forte jest tylko na recepte

pozdrawiwm Ewa Oliwerek i niespodzianka
      • aga.79 Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 14:10
        katinko takie kłucia to najprawdopodobniej rozciąganie wiązadeł macicy.Raz na
        jakiś czas też je mam i zresztą chyba każda z nas.
        Dotrwasz, nie zaprzataj sobie głowy. Tak to jest, że jak się za dużo poczyta,
        to człowiek zaraz widzi czarny scenariusz. Wiem,bo taka sama jestem, ale mimo
        tych bzdur, które sobie wymyślam wszystko jest ok.
        • katinka Re: twardnienie brzucha 10.05.05, 15:41
          Wielkie, wielkie dzięki za wyjaśnienia.
          Właśnie dopadło mnie to okropne kłucie! Mam nadzieję, że zaraz minie bo muszę
          jechać samochodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka