Dodaj do ulubionych

USG - puste jajo?

11.05.05, 17:40
Właśnie wróciłam z USG. OM miałam 17 marca(zawsze mam regularnie co 25dni). W
poniedziałek byłam u gina, w karcie ciążowej napisane 7tc. Ponieważ wczoraj
bardzo bolał mnie brzuch dzisiaj poszłam na USG.
Wynik:widoczny pojedynczy pęcherzyk ciążowy, bez echa zarodka, czynności
serca nie uwidoczniono, wyniki pomiaró GS 9mm-% tyg. Obraz odpowiada pustemu
jajowi płodowemu.
Zadzwoniłam do mojego gina, a on powiedział żeby się nie martwić bo może
ciąża jest młodsza i mam zrobić badanie USG za 8-10 dni.
Czy mogę mieć nadzieję, że jeszcze coś zobaczę.
Czy któraś z was tak miała.
Dodam,że 13 kwietnia robiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie.
Obserwuj wątek
    • marianka_pod_choinke Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 18:15
      Przypadek nie ten sam, ale ze względu na zbliżone parametry podaję swój
      przykład:
      też dzisiaj robiłam USG (11 maja o 8 rano) OM 16 marca, test ciążowy 14
      kwietnia. Fasolka ma 11mm, co odpowiada 6 tyg. a nie ósmemu. FHR 176/min.
      Również martwię że coś jest nie tak, dlaczego jest mniesza niż powinna?
    • sonatka1 Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 19:37
      wiem to strasznie smutne, bo przżyłam to w sierpnie. niestety też miałam puste
      jajo płodowe i musiałam mieć zabieg-łyżeczkowanie macicy. bo maluszek nie rósł,
      poprostu go tam już nie było. zaczeły lecieć mi takie brunatne upławy.
      strasznie to przeżyłam. przez kolejne trzy miesiące miałam depresję. ale teraz
      jestem w 26 tygodniu ciązy i wszystko jest ok! nie chcę Cię straszyć, to nie o
      to mi chodzi, ale chce żebys była przygotowana w razie czego na najgorsze.
      trzymaj sie i się nie załamuj jeśli ta diagnoza się potwierdzi! jak widzisz
      może być później ok!!!pozdrawiam asia i jej mała Otylka w brzuszku!!!
    • alex_cz Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 20:00
      Ja miałam odentyczny przypadek. To samo usłyszałam od lekarza i jego słowa
      potwierdziły się. Jestem obecnie w 33 tc smile
    • edyta_bo Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 20:25
      Odezwij się do mnie koniecznie na gg 5374727. Mam wrażenie że ten sam lekarz
      robił Ci badanie - diagnoza słowo w słowo taka sama - a powinnaś usłyszeć moją
      historię.
    • zuzanna32 Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 21:48
      Ja też miałam taką diagnozę i nieprzespaną noc, którą całą przeryczałam. Teraz
      jestem w 17 tc i dzidzia ma się dobrze, a lekarz chciał się już ze mną za
      tydzień od usg umawiać na zabieg. Mój pęcherzyk ciążowy miał 20 mm (6tc) więc
      na 100% powinno być już widać zarodek, a nie było. Trzeba poczekać te 8-10 dni,
      a najlepiej zrobić za 3
      ,4 dni usg u innego lekarza. Ja tak zrobiłam i nie żałuję smile)))). Będzie
      dobrze. Pewnie ciąża jest młodsza, przecież nasz organizm to nie matematyka. A
      z wielkości Twojego pęcherzyka naprawdę wygląda na to, że ciąża jest młodsza.
      Myślę, że wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki smile. Pozdrawiam smile.
    • packa761 Re: USG - puste jajo? 11.05.05, 22:16
      Ja miałam taką sytuację. Lekarz stwierdził że prawdopodobnie jest puste jajo
      płodowe bo nie było widac zarodka (tylko pecherz płodowy i ciałko żółte), a
      powinno było (to był 7 tydzien od OM. Czekałam tydzien i nic, potem kolejny.
      Dzisiaj jestem mamą Igorka,który śpi w pokoju obok.Czytałam że takie przypadki
      często sie zdarzają, lekarze nie widzą zarodka bo albo jest to wcześniejsza
      ciąża albo kiepski sprzęt.
    • elmika Re: USG - puste jajo? 12.05.05, 09:32
      Witaj Magi,
      W ubiegłym roku miałam dwukrotnie podejrzenie pustego jaja płodowego. Za
      pierwszym razem niestety był to już 12 tydz i trzeba było łyżeczkowaćsad((((((
      2 mies po łyżeczkowaniu "wpadliśmy" z mężem i około 4-5 tyg ciąży zaczęłam
      plamić. Na badaniu w szpitalu znowu diagnoza "puste jajo płodowe", lekarka dała
      mi leki (Duphaston, No-spa) i zwolnienie z pracy oraz skierowanie na powtórne
      usg w 7 tyg. Tu pokazał sie Maluch i bijące serduszko. Teraz jesteśmy w 30tyg!!!
      Tak więc we wczesnej ciązy może tak się zdarzyć, że prawidłowa ciąża wygląda
      jak puste jajo!!! Możesz pójść zrobić usg na lepszym sprzęcie lub poczekać
      około tygodnia. Acha: nie pisałaś, czy miałaś usg dopochwowe - takie jest
      dokładniejsze, ale nie wszędzie je robią. Proponuję, żeby powtórzyć właśnie
      takie.
      Trzymam kciuki i pozdrawiam, Elmika (Mateusz 6.5lat, Aniołek VIII/2004,
      Niespodzianka 30tydz)
    • madziula111 Re: USG - puste jajo? 12.05.05, 09:37
      Ja tez miałam podobną sytuację.Byłam u lekarza w siódmym tygodniu ciąży a po
      usg okazało się, że nie widać było zarodka i ciąża w rzeczywistości wygladała
      na młodszą.Po tygodniu zrobiłam kolejne usg-i okazało się, że wszystko jest w
      porzadku...i teraz mój Maciuś ma juz 17 miesiecy...Trzymaj się.Pozdrawiam.
    • budzik11 Re: USG - puste jajo? 12.05.05, 09:46
      Przeczytaj tu, Rzasia też miała podejrzenie pustego jaja.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27628&w=22495624
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka