dudekmich Re: Jak ma być beta? 17.05.05, 08:15 Jaka ma być beta aby można było na 100 % stwierdzić ciążę. Robiłam test w piątek i był pozytywny. Dziś robiłam betę i czekam na wynik... Odpowiedzcie proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Jak ma być beta? 17.05.05, 08:22 w moim lab ciaza zaczyna sie od 4 mIU. zatem nawet 5 bedzie oznaczalo ciaze, rozumiem, ze pytasz o to czy twoje wartosci bede prawidlowe dla wieku ciazy? radzilabym z tymi normami ostroznie, bo kazdy organizm jest inny i moze wydzielac hcg w innym tempie niz normy przewiduja. sporo takich "ciezarowek" w pierwszym trymestrze widzialam.... wyniki ponizej normy a dzieci juz na swiecie. jesli test jest pozytywny to jestes w ciazy. odbierz ta beete i wiecej na nia nie lataj ( chyba ze kazal lekarz). czas wszystko pokaze, po ok 3 tygodniach od zatrzymania @ mozna isc do lekarza. wczesniej nie bardzo jest sens.... no chyba ze cos sie dzieje niepokojacego ( ale odpukac). mam nadzieje, ze ciaza bedzie spokojna! Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Jak ma być beta? 17.05.05, 08:30 w moim lab ciaza zaczyna sie od 4 mIU. > zatem nawet 5 bedzie oznaczalo ciaze, rozumiem, ze pytasz o to czy twoje > wartosci bede prawidlowe dla wieku ciazy? ja robiłam w dwóch laboratoriach i normy były inne, w internecie znalazłam jeszcze inne, tak więc nic na temat norm autorytarnego nie da się powiedzieć. Zresztą laboratorium zapewne poda swoje > radzilabym z tymi normami ostroznie, bo kazdy organizm jest inny i moze > wydzielac hcg w innym tempie niz normy przewiduja. sporo takich "ciezarowek" w > pierwszym trymestrze widzialam.... wyniki ponizej normy a dzieci juz na swiecie > . Lekarka powiedziała mi, że nikt po wielkości bety nie określa wieku ciąży i tak naprawdę nikt nie przywiązuje się do wartości nominalnych. Najważniejsze jest to czy beta przyrasta prawidłowo. Dlatego zazwuyczaj zleca się dwukrotne pobranie, po 48 lub 72 godzinach. W tym czasie beta powinna się podwoić lub przyrosnąć o ok. 60 proc. ( tu też nie ma zgodności jak dokładnie powinno być). Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że zrobić raz i nie zawracać sobie tym głowy. Akurat w moim przypadku było tak: pierwsze pobranie 135 (i według norm prawidłowe dla wieku ciąży), drugie 73 a trzecie dla pewności już 17. I niestety ciąża szybko się skończyła. Ale chcę zaznaczyć, że wcale nie uważam iż każda z nas powinna badać sobie trzy razy betę. Łatwo zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Jak ma być beta? 17.05.05, 08:33 nie wyrazilam sie porzadnie juz poprawiam blad. te chodzace juz po swiecie dzieci byly powodem placzu mamus, bo beta za zadne skarby swiata nie chciala przekroczyc w przyroscie owu 66% na 48 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
dudekmich Mam wynik bety... 17.05.05, 09:00 2304,95jednostek nie wiem jakie te jednostki, bo otrzymałam wynik telefonicznie Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 09:33 No to gratulacje, to już porządny wynik Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 09:57 Piękna beta, serdecznie gratuluję) ===== córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 10:24 Noooo!!! Pieknie! Pozdrawiam Ola i Krzysio Mieszkaniec Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 10:34 Ja miałam robionę betę wg norm europejskich, ale nikt mi nie powiedział o tym ,więc gdy otrzymałam wynik 0,4 byłam bliska załamania. W pracowni powiedzieli, że jest ciąża, ale bardzo wczesna.Po trzech dniach zrobiłam kolejną betę i wynosiła juz 1,0 ( jednostek nie pamiętam), byłam bardzo szczęśliwa, bo wzrost był aż o 150%. Znajome z forum prorokowały bliźniaki, ale mam jedną małą dziewczyneczkę w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 12:35 ciaza i tyle jednostki to zapewne mIU Odpowiedz Link Zgłoś
dudekmich Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 13:27 Ja pamiętam Ciebie z forum NIEPŁODNOŚĆ. Cieszę się, że ci się udało i mnie też oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Mam wynik bety... 17.05.05, 13:28 dudekmich napisała: > Ja pamiętam Ciebie z forum NIEPŁODNOŚĆ. > > Cieszę się, że ci się udało i mnie też oczywiście... ja Ciebie tez pamietam dlatego bardzo sie ciesze twoim sukcesem. taka jedna ciaza cieszy bardziej niz 100 zwyklych Odpowiedz Link Zgłoś