mmie 24.05.05, 14:54 Od którego tygodnia ciąży zaczęłyście łykać żelazo, w jakiej formie i dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia06 Re: żelazo 24.05.05, 14:59 Od 32 tc. TardyferonFol 2 razy po jednej tabletce Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: żelazo 24.05.05, 15:00 to nie chodzi o tydzien ciazy, tylko o to czy morfologia ci spada czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: żelazo 24.05.05, 15:07 Zgadza się, przy czym emoglobina najbardziej spada w III trymestrze, kiedy to dzidzia zaczyna sobie gromadzić żelazo w swoich tkankach. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali2 Re: żelazo 24.05.05, 15:12 Ja brałam żelazo dopiero po porodzie, w czasie ciąży brałam tylko witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: żelazo 24.05.05, 15:25 Jestem w 31tc i nie brałam dodatkowego żelaza,bo mam cały czas dobre wyniki. Biorę witaminy, w składzie mają żelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
pacific13 Re: żelazo 24.05.05, 15:36 ja brałam od 22tc bo morfologia mi spadła do granicy anemii i biorę nadal (25tc) po 1 tabl Tardyferonu rano na czczo i muszę powiedzieć, że duzo lepiej się czuję odkąd biorę to żelazo Odpowiedz Link Zgłoś
murken Re: żelazo 24.05.05, 16:06 Ile obecnie masz tej hemoglobiny? Tak jak Ci poprzedniczka odpisała to nie ma znaczenia który tydzień,nie ciekawie jest jak spadnie do 10 - 11.Jeśli obecnie Ci spada,ale nie jest poniżej normy zachęcam do diety żelażnianej:czerwone mięsko,brokuły,czekolada gorzka,buraczki,truskawki,czerwone wino,morele suszone,sałata i pietruszka(natka)+coś z wit. C ,żeby żelazo lepiej się przyswajało.Swoje wyniki HGB podbiłam o prawie 1 jednostkę w ciągu 3 tyg.Na pewno to jest zdrowsze i przede wszystkim nie masz zatwardzenia tak jak po tabletkach! Odpowiedz Link Zgłoś
ruda773 Re: żelazo 24.05.05, 16:15 To zalezy od wyników a nie wielkości ciąży. Nie łykaj jak nie potrzebujesz))) Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: żelazo 24.05.05, 17:04 Mi lekarz zalecił żelazo (Tardyferon Fol) już w ok.14 tyg., gdyż wyniki hemoglobiny nie były najlepsze. W kolejnych tygodniach (mimo stosowania diety "żelazianej") wyniki nie poprawiły się, więc miałam wizytę u hematologa, który dorzucił mi dodatkowo wit.B6, Vegevit (wit.B12+drożdże) i dodatkową ilość kwasu foliowego. Co najdziwniejsze najlepsze wyniki mam teraz, czyli w 31tc. Nawet lekarz się zdziwił, bo jest to okres, kiedy wyniki najbardziej lecą...Obecnie nie biorę niczego poza Elevitem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś