Dodaj do ulubionych

pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw

30.05.05, 11:59
Cześć Mamy smile
Mam pytanie - jakie pieluchy plnujecie używać. Ja mam teraz mętlik w głowie -
z jednej strony kuszą jednorazówki - bo wygoda. Ale ostatnio słyszałam, że
pieluchy jednorazowe powodują, że trudno będzie malucha "przesadzić" z pieluch
na nocnik. Ma to wynikać z tego, że dziecko nie odczuwa dyskomfortu ze
zmoczenia pieluszki i nie rozwija sobie odruchu trzymania moczu. No i teraz
sama nie wiem. Mąż twierdzi, że skoro będę z małym w domu to mogę używać
pieluch tetrowych, żeby malychowi nie rozwijać nieprawidłowych odruchów, ale
muszę przyznać, że pranie i zakładanie tych peluch tetrowych mnie nie pociąga.
A wy co o tym wszystkim myślicie? Na jakie pieluchy się decydujecie? Czy to
prawda z tym nietrzymaniem moczu?
Dzieki za radę
Baaaa
Obserwuj wątek
    • andaba Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 12:03
      Troje dzieci wychowałam w tetrowych, czwarte w pampersach. Ma 2 lata i trzy
      miesiące, sika na nocnik. Tak że bujda z nietrzymaniem. Jednorazówki są jednak
      wygodniejsze i teraz nie tak drogie jak dawniej. Jestem za, jednak pranie
      składanie, wieszanie są pracochłonne, a proszek, płyn, prąd i amortyzacja pralki
      też kosztują.
      • zzz12 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 13:34
        jesli twoj maz uwaza, ze masz w domu zakladac dziecku tetre, to zostaw mu
        pranie i cala obrobke pieluch.Mimo, ze przeciez jak sie siedzi z dzieckiem w
        domu, to sie nic nie robi..
        Nie mam nic przeciwko tetrze, ale lubie sobie upraszczac zycie..a "obsluga"
        pieluch tetrowych jest bardziej meczaca i pracochlonna, niz nauka nocnikowania.
        Jesli dziecko jest dojrzale do nocnika to w jeden dzien mozna go nauczyc.
      • asia9946 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 21:02
        ja uzywam i takich i takich
    • ellap Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 12:07
      Jeśli Twój mąż myśli że siedzac w domu z dzieckiem ma sie masę czasu, to sie
      BARDZO pomylił. Używałam i bede używac jednorazowych. Córka bez problemu
      nauczyła sie korzystać z nocnika, nauka trwała 3 dni. Zaczekałam aż będzie
      gotowa i obyło sie bez stresów. Miała wtedy 20 miesiecy. Może to i prawda ze
      dziecki w jednorazówkach nie mają motywacji do wcześniejszej nauki sikania w
      nocnik, ale dla mnie nie ma to znaczenia. Ale nie rozumiem co to ma wspólnego z
      nietrzymaniem moczu?
      Pozdrawiam
      Ela
    • elza78 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 12:10
      wlasciwie nikt ci nie powie ze jedne sa lepsze drugie gorsze, jednorazowki sa
      wygodne, tetra ekologiczna, obydwie metody porownywalnie drogie (wliczajac
      koszta pradu i tak dalej jak to jzu andaba pisala) wiec wybor nalezy do ciebie,
      jednak warto umiec wiazac tetre ze wzgledu na rozne sytuacje ktore moga nas w
      zyciu spotkac smile
    • baaaa Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 12:54
      Hej
      Dzięki za odpowiedzi. Pewnie spróbuję stosować tetrowe przynajmniej częściowo -
      jak stwierdzę, że to nie dla mnie to może przejdę na jednorazowe. Zobaczę jak to
      wyjdzie "w praniu".
      Baaaa
      • mgb1976 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 13:28
        ja pierwsze 3 miesiące używałam wyłącznie tetrowych (wyłączając chyba tylko
        wizyty u lekarza), potem pampersy do 15 m-cy, a potem wróciłam na 3 dni do
        tetrowych przy nauce załatwiania się do nocniczka. a wogóle to odpowiadają mi
        bardziej pieluchy tetrowe, ale z wygody używałam pampersów. teraz też tak
        zamierzam
    • magdulka26 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 13:37
      Ja na dzień będę uzywać tetry.Na noc ,spacerki itp pampersy.
    • leysa Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 14:33
      Ja mam zamiar używać jednorazowych. Nawet nie brałam pod uwagę tetrowych, bo
      jak sobie pomyślę, o praniu, suszeniu, prasowaniu brrr... i tak w kółko.
      Zdecydowanie wolę jednorazówki.
      • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 14:51
        ja tam jestem fanką tetry, ale nie o tym miałam zacząć...
        przede wszystkim to motywacja i powody decyzji wydają mi się ... no nie takie
        jak należy. to czy się siedzi w domu czy nie nie ma nic do rzeczy, i tak jest co
        robić.
        po drugie, prawdą jest, że dzieci w tetrze na ogół wcześniej opanowują
        korzystanie z nocnika, ale... to chyba wynika z większej determinacji rodziców i
        szybszego wysadzania na nocnik, pranie pieluch może nie jest bardzo uciążliwe,
        ale jednak wymaga więcej wysiłku niż wyrzucenie pieluchy do kosza.
        z jakiegoś powodu większość dzieci 20 lat temu opanowywało sztukę korzystania z
        nocnika wcześniej niż obecnie. nie zmienia to faktu, że dzieci w jednorazówkach
        uczą się jednak sikać do nockina /czy sedesu/ i sztukę tę opanowują w okresie
        krótszym niż młodsze.
        używanie pieluch jednorazowych jest droższe niż tetrowych, jakby nie liczyć, ale
        też używanie jednorazówek jest relatywnie coraz tańsze.
        dla mnie ważne były względy medyczne, a nie ekologiczne.
        jedne i drugie pieluchy mają swoje wady i zalety, po prostu najlepiej rozważyć
        wszystkie argumenty.
        może metoda mieszana, którą osobiście stosuję /w nocy i poza domem jednorazówki,
        w domu w dzień tetra/.
        w każdym razie zachęcam do spróbowania, nie taki diabeł straszny jak go malują.
        linusia
    • agula82 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 14:59
      Ja mialam zamiar uzywac na codzien tetry,a pampersy na spacer,do lekarza itp.
      Kupilam chyba ze 40 sztuk.Moj Wiktor ma prawie 6 tygodni i do tej pory tetrowe
      pieluszki sluza do wycierania buzki, cialka,przykrywania ...i do zmywania okienwink
      Nobla bym dala dla tego kto wymyslil pampesy!!!!
      pozdrawiam/aga
      • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 15:13
        e, no bez przesady, to tylko kwestia wyboru między dwiema opcjami a nie wyczyn
        bohaterski.
        mnie do tetry przy pierwszym dziecku namówiła mama /klasyka, znaczy się/, a
        znajomy pediatra poparł wybór.
        po wyjściu ze szpitala wyjechałam na miesiąc do rodziców, gdzie mama zajęła się
        pieluchami /znaczy praniem, zmieniałam sama ;p/. zobaczyłam , że nie taki diabeł
        straszny jak go malują. ale też wprowadziłam modyfikacje, doszłam na przykład do
        wniosku, że w nocy to ja wolę spać niż ciągle pieluchy zmieniać, samo karmienie
        mi wystarczało, a poza domem przewinąć często tak łatwo się nie da. stąd opcja
        mieszana.
        szczerze mówiąc to dla mnie przy tetrze bardziej uciążliwa jest konieczność
        częstej zmiany pieluchy niż te 15 minut poświęcone ich wypraniu i rozwieszeniu
        wieczorem.
        mała sikała na nocnik ok. roku, w nocy zakładałam jej jednorazówkę do ok. 3 r.ż.
        okres przejściowy między pieluchą w dzień a nocnikiem trwał jakieś 4 miesiące.
        nigdy nie miała odparzeń ani żadnego zakażenia dróg moczowych, czego bałam się
        bardzo i był to dla mnie główny agrument za tetrą.
        jej młodszy brat już 3 miesiąc tą sama metodą - ja mam się dobrze, umęczona
        praniem pieluch nie jestem.
        pozdrawiam
        linusia
    • szaramysz2 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 15:01
      tez slyszalam, ze ciezej potem przestawic dziecko na nocnik.
      Mimo to znam siebie i rozmiar swojego lenistwa i wiem, ze nie ma takiej sily,
      ktora zmusilaby mnie do wytrzepywania zawartosci z pieluchy tetrowej a potem
      jej prania, prasowania, skladania w kosteczke..... Najzwyczajniej w swiecie nie
      chce mi sie.
      Ale jak jestes ambitna to kup paczke pieluch tetrowych (i tak sie pozniej
      przydadza do miliona innych rzeczy, ostatecznie mozna nimi swietnie myc okna i
      wycierac kurze) i sprawdz w praktyce jak to wyglada. Zawsze mozesz sie
      przestawic na jednorazowki.
    • marianka.m Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 15:03
      Ja mam zamiar używać pieluch wyłącznie jednorazowych. Jeśli chodzi o tę naukę
      siusiania do nocnika i łatwiejsze przestawianie się z tetry, kiedyś czytałam,
      że to bzdura. Do pewnego wieku (1,5 roku?) dziecko i tak nie rozumie -
      obojętnie, czy ma tetrę, czy jednorazówkę, sika w majty. Nauka siusiania do
      nocnika (świadoma) zaczyna się nieco później i rodzaj używanego "wkładu
      domajtkowego" nie ma tu znaczenia.
    • sylwiawm Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 15:05
      Uzywam jednorazówek. Są tansze niż tetra. Koszt pampersa to koło 50 gr, a tetrę
      trzeba uprać (proszki dla niemowląt nie należą do najtańszych), woda, prąd itp.
      Dodatkowo ciężko odeprać kupkę z tetry. Pampers nie wchłania moczu do tego
      stopnia że pieluszka jest sucha. Moje malenstwo w większosci przypadków płacze
      jak zrobi siku. Stosując tetre musiałabyś mieć stertę pieluch. Potem je
      prasowac. I tak jeszcze napierzesz się i naprasujesz korzystając z pampersów. A
      twój mąż to chyba nie zdaje sobie sprawy ile czasu spędza się przy maluszku.
      Czasami brakuje czasu. Nie wpędzaj się w tetrę, bo będziesz chodziła padnięta,
      a przecież nie jestes robotem.
      • linusia_75 małe dementi 30.05.05, 15:20
        tetrowych pieluch nie prasuję.
        w pralce piorę raz w tyg, natomiast codziennie je piorę w ręku a potem
        wygotowuję w przeznaczonym wyłacznie do tego garnku, w ten sposób świetnie się
        dopierają i prasować ich nie trzeba. pieluch jest jakieś 10-15, pranie i
        rozwieszenie zajmuje 10 minut plus 30 na gotowanie, ale nad garnkiem nie stoję.
        kupę bardzo łatwo odeprać jeśli robi się to szybko i w gorącej wodzie.
        nie używam do prania proszku, tylko starej dobrej pasty komfotr /na mydle/.
        doskonale pierze, nie uczula, pudełko kosztuje 2 zł /starcza na tydzień/. tę
        pastę specjalnie kupują mi rodzice, w w-wie nigdzie jej nie widziałam.
        linusia
    • gosia262 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 15:28
      nie daj sie wrobic w tetrę, bo się wykończysz praniem i prasowaniem. noworodki
      często siusiają co kilkanascie minut, a kupke robią kilka razy dziennie.
      zdecydowanie jestem za jednorazowymi!! nie wyobrażam sobie nocy w tetrze!!
      kiedy moj synek budził sie i płakał, to go po prostu bralam do łóżka,
      przystawiałam do piersi i spałam dalej!! nie musiłam ani sama się rozbudzac,
      ani jego meczyc nocnym przewijaniem. ale faktycznie mały ma już trzy lata i na
      noc dalej zakładam mu pieluchę, bo zdarza mu się jeszcze posiusiac się przez
      sen. ale w dzień nie ma już żadnego problemu, sam chodzi do łazienki, nawet nie
      mówi mi , że chce siusiu. żadnych problemów z nietrzymaniem moczu.
    • aniarad1 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 16:21
      mam trzyletnie dziecko - i zdecydowanie jestem za jednorazowymi.
      Jeśli chodzi o nocnik - nie ma problemu, przesiadla się z pieluch i jest z
      siebie dumna, kiesy woła "mama siusiu", itp.
      Oszczędzam swój czas i energię- mam ich więcej dla dziecka smile
      Pozdrawiam,
      Ania
    • yagienka Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 17:18
      tylko jednorazowki.
      dziecko sika co chwila i albo co chwila trzeba je przewinac plus zmiana zasikanego ubranka lub zagotowac mu tyłek pod ceratka.
      pranie stosu pieluch to koszt wody, pradu, proszku, zuzycia pralki plus czas na powieszenie, prasowanie - cenowo tak samo jak jednorazowe.
      nie mowiac o tym ze bardzo przyjemne jest spieranie kupy smile bo to trzeba recznie, pralka nie spiera.
      maz niech posiedzi choc jeden dzien z malym w domu bez ednorazowek, niech sie choc jeden dzien pobawi tetra
      i jej praniem, prasowaniem, nie bedzie wiecej głupot gadał.
      a skoro bedziesz z malym w domu, to moze sprzedajcie pralke - przeciez bedziesz miala kupe smile czasu na reczne pranie.
      • 3porzeczki Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 19:36
        Ja polecam (jak mniejszość na tym forum) pieluchy tetrowe na dzień, a
        jednorazówki na noc i na spacery.

Względy finansowe:
        Jak by nie liczyć tetra zawsze wyjdzie taniej, koszt pampersów na miesiąc to od
        100 zł (wersja b. oszczędna) do 200-250zł -głosy mam stosujących jednorazówki
        przeczytane na forum)
        oczywiście tetra jest pracochłonna (a tej pracy nie sposób wycenić, każdy
        inaczej planuje dzień, innne "techniki" prania stosuje)

Względy zdrowotne:
        1. Zgłębiam ostatnio gorący temat wpływu pieluszek jednorazowych na
        przegrzewanie jąder u chłopców (co może skutkować bezpłodnością). Czytałam
        pracę (z 2000 roku), gdzie dowodzi się, że w pieluszkach jednorazowych
        temperatura skóry jąder jest ok. 1 st. wyższa, niż w tradycyjnych, tetrowych.
        Do pracy jest kilka zarzutów, m in, fakt, że nie ma badań odnośnie temperatury
        woreczka m, u niemowląt i małych dzieci. Niewątpliwie sprawa jest dyskusyjna i
        brak jeszcze dostatecznych danych aby definitywnie stwierdzić, czy pieluchy
        jednorazowe są winne bezpłodności lub obniżonej płodności mężczyzn (oczywiście
        jako jeden z czynników). Ja w każdym razie nie zamierzam ryzykować, to w końcu
        ok 1,5 roku mojej, na pewno cięższej pracy, ale spokojne sumienie (czekam na
        synka)
        Stosowanie wariantu "mix" w dzień tetra, spacery i nocki jednorazówki, jak
        wynika z artykułu jest bezpieczne, ponieważ najgorsze jest ciągłe, permanentne
        przegrzewanie, np. dorośli mężczyźni po pobycie w saunie mają również osłabione
        plemniki, ale to sprawa przejściowa
        2. W pampersach jest szereg związków, nie tylko wyjątkowo szkodliwych dla
        środowiska (utylizacja) ale również, w wypadku kontaktu ze skórą również dla
        dziecka. Oczywiście to zależy od rodzaju pieluch (firmy) itp. trzeba sprawdzać
        co jest napisane na opakowaniu

dla zainteresowanych mam mogę podać linki do odpowiednich artykułów (po
        angielsku)

3.Względy ekologiczne:
        W Polsce nie ma specjalistycznych firm zajmujących się utylizacją zużytych
        pieluch jednorazowych, a mały, ok. 2 letni człowiek produkuje podobno 1,5 tony
        pieluch!

Każda z mam ma prawo wyboru, ja wybieram tetrę + jednorazówki. Tak samo jak
        przy córce, która teraz ma 4 latka. Praniem i prasowaniem nie byłam
        przemęczona, chociaż to niewątpliwie, tak jak pisałam wymaga większego
        samozaparcia
        Pozdrówka
        • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 19:50
          poza przegrzaniem jąder częściej dochodzi do zakażenia dróg moczowych - kontakt
          z bakteriami jest znacznie dłuższy niż przy tetrze.
          w mojej rodzinie choroba ta często się powtarza, dlatego też wolałam zmniejszyć
          ryzyko.
          pozdrawiam
          linusia
          • millka6 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 21:43
            My jeszcze czekamy na Dzieciątko, ale już od dawna planowaliśmy,że na codzień
            będziemy używać pieluszek tetrowych.Jednorazowe będą na specjalne okazje-wizyty
            u lekarza, odwiedziny czy długie spacery.Dzięki pieluszkom tetrowym dziecko jest
            częściej dotykane, przemywane, "wietrzone". Nie przeraża mnie wizja prania i
            prasowania.
    • esterka8 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 21:51
      z tym przegrzaniem jąder, czy zakażeniem dróg moczowych to chyba wtedy, jeśli
      ktoś ma zamiar cały dzień trzymać dziecko w jednej jednorazówce? przecież
      jednorazówki należy zmieniać bardzo czesto- zdaje się że tak jak karmienie co 3
      godziny. to chyba tak do końca nie jest, a co ile zmieniacie pieluchy tetrowe?
      czy można powiedzieć mniej więcej, np. co 1 czy 2 godziny? pytam całkiem z
      ciekawości, bo sama jeszcze muszę sie zdecydować na rodzaj pieluch.
      pozdrawiam serdeczniewink)
      • 3porzeczki Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 22:03
        esterka8 napisała:

> z tym przegrzaniem jąder, czy zakażeniem dróg moczowych to chyba wtedy, jeśli
        > ktoś ma zamiar cały dzień trzymać dziecko w jednej jednorazówce?
        W tym artykule, który czytałam pieluchy tetrowe i jednorazowe (grupy
        porównawcze) zmieniane były równie często, aby wyeliminować wpływ obiniżenia
        temperatury w przypadku pieluch tetrowych (to by fałszowało wyniki).

Pieluchy tetrowe należy zmieniać zaraz po przesikaniu, najczęściej po karmieniu
        jest siku albo kupka, a potem ja sprawdzałam co jakiś czas czy pieluszka jest
        sucha, nie da się powiedzieć z zegakiem w ręku co ile godzin, minut... Pampers
        nie jest taki "rygorystyczny"
        • sylwiawm Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 30.05.05, 23:28
          Ja zmieniam częściej pampersy niż co 3 godziny.
          • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 06:47
            zaraz po nasikaniu, co mój syn sygnalizuje płaczem.
            nawet często zmieniane jednorazówki to jednak 2-3 godz. w zasikanej pieluszce.
            w tetrze zasikanej leży minutę.
            pozdr
            linusia
            • pimpek_sadelko Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 07:51
              tylko jednorazowe.
              nie jestem cierpietnica, nie spedze polowy dnia przy pra;ce, przy desce do
              prasowania, przy rozwieszaniu pieluch ( i gdzie je powiesiec? w domu wystawe
              pieluchowa mam miec przez 1.5 roku?). do tego problem co robioc z zasikanymi i
              zabrudzonymi kupka pieluchami tetrowymi? gdzie je skladowac? przeciez
              pojedynczo prac nie bede. nienawidze smrodu moczu, kupy.... chce te "walory"
              zapachowe w swoim domu ograniczyc do koniecznego minimum.
              co do "przegrzania" jader, to pytalam pediatry : nie ma takiej opcji, jak ktos
              prawidlowo uzytkuje pieluchy.trzeba byc wyjatkowo leniwa mamusia zeby umiec do
              takiego stanu doprowadzic.
    • emilka82 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 08:51
      Ja chcę przynajmniej na początku używać tetry, uważam, że mogę chociaż
      spróbować, w końcu tyle mam to przeżyło.
      Mam takie pytanie do doświadczonych mam używających tetry. Na alegro są takie
      majtki "sucha pupa", podobno zamiast ceratki. Używała któraś? Czy do tego
      wkłada się pieluchę tetrową w tradycyjnym kształcie, czy może jakąś specjalną?
      • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:11
        dostałam w prezencie ale nie używam.
        to ściśle przylegające do ciała majtki. co prawda w dotyku są ok, ale ta warstwa
        nieprzepuszczająca gdzieś być musi - a że w okół nożek są gumki, to dostęp
        powietrza żaden.
        jeśli stosować to okazjonalnie i na pewno nie latem.
        linusia
      • zzz12 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:18
        Sprawdza sie tak sobie... mozna kupic w kazdym sklepie z artykulami
        niemowlecymi, mozesz sama wziac do reki i obejrzec. Wsuwa sie do takiej
        specjalnej kieszeni zwykle pieluchy tetrowe, ale nie da sie praktycznie zmienic
        samych pieluch z pozostawieniem majteczek na kolejna zmiane, wiec de facto
        trzeba by miec tych majteczek co najmniej 6-10 sztuk i prac bez przerwy
        (chociazby recznie), zwlaszcza po zabrudzeniu kupa. Ja zakladalam dziecku
        pieluchy tetrowe nie do tej kieszeni, ale normalnie, bezposrednio przy skorze,
        wiec wowczas takie majteczki sa w stanie wytrzymac 2-3 zmiany pieluch. Nie
        zniechcecam do tetry, pierwsze dziecko z niej korzystalo, a ja nawet gotowalam
        je w garze na piecu codziennie (bylo to wbrew pozorom latwiejsze i wygodniejsze
        niz zalaczanie pralki), ale bardzo szybko- zwlaszcza przy kolejnych dzieciach-
        dochodzi sie do wniosku, ze na noc lepiej pampers (bo mokra czy brudna pielucha
        jednak dziecku przeszkadza a w nocy wole spac, niz co chwile przewijac
        dziecko), ze coraz wiecej i na coraz dluzej wychodzimy z dzieckiem w domu, wiec
        tez jednorazowki, ze w pampersie dziecko spokojniejsze, bo nie lubi, gdy mokro,
        i ani sie obejrzalam, a tetra poszla w calkowita odstawke.
        • kapcius Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:32
          Ja jeszcze nie zdecydowałam co bedziemy używać...tylko zastanawiam mnie jeden fakt bo kolezanka używała terty przez pół roku i wiecznie u niej brzydko jechało sikami...pewnie to dla tego ze przy tetrze dziecko za kazdym razem przesikuje i ubranka i łózeczko...ona juz cierpliwości do prania poscieli nie miała i tylko często ją wietrzyła... a jak jest u was mamusie? i czy tak faktycznie jest ze przy tetrze dziecko wszystko przesikuje..?
          • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:43
            no bez przesady, choć to może też od techniki zależy.
            wypadków jest napewno więcej niż przy jednorazówkach, choć i jednorazówki bywają
            różne.
            na zasikane łóżko jest banalna metoda - jakieś dodaktowe prześcieradło,
            flanetowa pielucha czy cokolwiek na prześcieradło pod pupę - wymienia się wtedy
            tylko ten podkład nie całą pościel, materac jest zawsze czysty.
            zasikane ubranko się zmienia - to oczywiste.
            ja mam więcej przebierania z powodu ulewania się małemu niż przemoknięcia pieluchy.
            linusia
    • szyman33 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:40
      Ja bede uzywac na codzien tetrowych (juz nawet kupilam na allegro za 1,45 za
      szt). Nie stac mnie na pampersy czy inne dlatego beda w uzytku tylko na wyjscia
      z domu - do lekarza na dluzszy spacer itd. Nie jestem do konca przekonana do
      jednorazowych , ale tetra tez nie zawsze jest chwalona. Ja napewno zostane przy
      tradycyjnym sposobie.
      • ellap Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:46
        10. Zawartość wody kapsułkach metodą K. Fischera
        Metoda miareczkowa

Wiecie co , czytam tak sobie "będe używać tetry" i śmiać mi sie chce. Znałam
        kilka par tak mówiacych, nikt z nich nie wytrzymał dłużej niz kilka tygodnismile)
        Pomijam oczywiście wzgledy finansowe - jak kogos nie stać to nie i już - używa
        tetry. Inne względy, nazwijmy to ideologiczne b. rzadko wytrzymują starcie z
        rzeczywistością.
        Pozdrawiam
        Ela

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;0;0/st/20050705/dt/6/k/c4db/preg.png
        • ellap Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:50
          O kurcze, punkt 10 wkleił mi sie "sam". Siedze w robociesmile Sorki.

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;0;0/st/20050705/dt/6/k/c4db/preg.png
          • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 09:54
            no też znam parę osób, które mimo planów pozostały przy jednorazówkach.
            ale znam też sporo takich co używają/używały tetry - sama jestem tego przykładem
            i zapewniam, że stać nas na jednorazówki. czasem inne niż finansowe względy
            /ideologiczne, zdrowotne, jakiekolwiek/ są ważniejsze od tych praktycznych.
            linusia
            • 3porzeczki Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 10:20
              Punkt 10 był supersmile)), już zaczęłam się zastanawiać jak go odnieść do
              pieluch...
              Ad. smrodu w domu: moja córka urodziła się w lutym, więc wietrzenie było
              któtkie, a żadnego smrodu sików nie było. Materac z łóżeczka też był
              nienaruszony, zresztą pożyczyliśmy go synkowi koleżanki. Na wszelki wypadek pod
              prześcieradłem a na materacu dawałam podkład, taki bawełniany od strony
              dziecka, a podgumowany od strony materaca. Przesikane pieluszki moczyłam w
              kubełku z zimną wodą z dodatkiem octu, kupkę wyrzucałam do wc, a ślady
              spłukiwałam pod bierzącą wodą i też do kubełka. Kubeł miał przykrywkę, ale nie
              przetrzymywałam w nim pieluch dłużej niż 1,5 dnia.
              Na pieluszki tetrowe (2 ze względu na bioderka) zakładałam albo ceratkę, albo
              jakieś "suche" majtki, więc śpioszki były sporadycznie mokre, zresztą i tak
              codzienne pierze się ubranka dziecka, więc to nie jest obciążenie.
              Pracy na pewno przy tetrze więcej, ale co do smrodu to się absolutnie nie
              zgodzę, zresztą mam przeczulicę zapachową i nie zniosłabym tego
    • esterka8 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 13:46
      a tak się jeszcze zastanawiam, bo jedna tylko napisała, ze pytała sie pediatry
      co z tym przegrzewaniem jader i innymi chorobami, ale tylko jedna, a na czym te
      opinie opiera reszta mam? pytam te mamy, które uzywają tetry- bo mama, która
      pisała o pediatrze napisała, że lekarz stwierdził, że tak nie jest.
      pozdrawiam serdeczniewink)
      Aga+38tyg. Igorek
      • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 13:56
        nie jedna, nie jedna.
        też pytałam, nie o przegrzanie jąder /o tym tylko słyszałam/, ale o zakażenie
        ukadu moczowego. lekarz potwierdził, że prawdopodobieństwo zachorowania przy
        pieluchach jednorazowych jest większe /ciągły kontakt z bakteriami/.
        i jeszcze jedno - lekarza nie pytałam, ale powszechna jest opinia, że tetrowe
        pieluchy są lepsze dla stawów biodrowych, szczególnie, że teraz niektórzy
        producenci wprowadzają pieluchy zwężane w kroku. można to oczywiście załatwić
        zakładając pieluchę tetrową na jednorazową, ale szczerze mówiąc to nie widzialam
        mamy, która profilaktycznie by tak postępowała.
        linusia
        • ellap Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 14:03
          Ale z drugiej strony odparzenia pupy w tetrze jest częstsze. Chyba ze nie używa
          sie ceratkowych gaci - wtedy prania jest wiecej. A badanie stawów biodrowych
          robi sie b. wcześnie - w wieku kilku tygodni, wiec jesli dziecko dostanie Ia to
          po co je katować szerokim pieluchowaniem?
          • esterka8 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 14:12
            jakos powszechna opinia mnie nie przekonuje, moze dlatego, że moja siostrzenica
            chowała sie w tetrze i miała problemy z bioderkami- musiała byc w takiej
            specjalnej "szpagatowej" poduszce trzymana, więc chyba to jednak zależy, myslę,
            że wszystko zależy od czestotliwosci zmian pieluch jednorazowych, bo tak mnie
            to zastanawia, część z mam mówi, że uzywa na noc i na wyjścia jednorazówek a w
            domu tetry, więc całą noc jest w zasikanej jednorazówce i tak samo na spacerze-
            w lecie pewnie nie są one krótkie- i wtedy nic się nie dzieje a reszta w domu
            to juz tetra, to chyba też metoda nie bardzo? bo w końcu większość doby jest w
            jednorazówce? no nie wiem jakoś tego nie mogę pojąć- moze jakaś durnowata jestem
            pozdrawiam serdecznie wink)
            • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 16:30
              oczywiście, że stosowanie tetry nie daje gwarancji, że dziecko nie będzie mieć
              zakażenia dróg moczowych czy prawidłowe stawy biodrowe, podobnie jak stosowanie
              pieluch jednorazowych nie musi skończyć się takowymi - to tylko profilaktyka.
              napisałam o powszechnym przekonaniu w kwestii stawów, bo po prostu lekarza o to
              nie pytałam. ale brzmi to logicznie. mi przy córce /ponoć dziewczynki są
              bardziej podatne na wady - to już opinia oropedy/ ortopeda kazła podwójnie
              pieluchować chociaż żadnych wad usg nie wykazało i stawy były prawidłowo
              wykształcone.
              jednorazówek w nocy używam dla ich niewątpilwej zalety - wygody - swojej i
              dziecka, bo żadne z nas nie musi się ciągle wybudzać do przewijania. przecież
              nikt nie mówi, że jednorazówki są w ogóle złe a tetra ma same plusy. wszystko
              jest kwestią oceny i wyboru - w nocy ważniejszy jest dla nas dobry sen, na
              spacerze kiedy chłodno suche ubranie i dłuższy spacer /latem na spacerach też
              używam tetry/. natomiast w domu, kiedy jest to możliwe wolę pozbawić dziecko
              konkaktu z bakteriami, które gromadzą się pieluszce na jednak nieco więcej niż
              pół doby.
              i zapewniam ponownie z całym przekonaniem, że stosowanie tetry jest dużo tańsze
              - myślę, że stanowi jakąś 1/4 ceny używania samych jednorazówek. liczyłam z
              ołówkiem w ręku.
              pozdrawiam
              linusia
        • mifka Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 14:23
          ja tak robilam ale pewnie nie mialas okazji mnie widziec.
    • mifka Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 14:10
      uzywalam najpierw tetrowych wierzac, ze chronie srodowisko i wlasna kieszen. po
      jakims czasie przerzucilam sie na jednorazowki bo:
      -pielucha tetrowa kosztuje dokladnie tyle samo (proszek,woda,prad)+duzo wiecej
      pracy
      -dziecko mi sie mniej odparzalo w jednorazowych
      -to mit ze dziecko pozniej uczy sie sikac do toalety (ola miala 1,5 roku jak
      skonczylysmy z pieluchami, nawet w nocy)
      -znalazlam pieluchy jednorazowe ekologiczne, ktorych impakt na srodowisko jest
      zblizony do pieluch tetrowych.
      przy drugim dziecku nie skusze sie jednak na chusteczki jednorazowe, bo sa
      bardzo nieekologiczne i pelne chemii a pupe rownie dobrze moge wyczyscic
      wilgotnymi, bawelnianymi myjkami.
    • kasiali2 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 14:20
      Cześć,
      myślę, że nie warto komplikowac sobie życia. Kiedyś nie było jednorazowych
      pieluch i matki jakoś sobie radziły. Ale skoro teraz sa to nie widzę powpdu dla
      jakiego nie miałabyś ich stosować. Jeśli Twój mąż mówi o tetrach to niech sam je
      "obrabia". Jednorazowe pieluszki nie są tak drogie, jak policzysz ile czasu i
      innych czynnosći (pranie, prasowanie - a to kosztowne jest) potrzeba przy
      tetrowych pieluszkach. A co do nietrzymania moczu i jakis złych
      przyzwyczajeniach to nie martw się. U mnie w rodzinie każde dziecko stosowało
      jednorazowe pieluszki i jakoś przychodził czas i siadały na nocniczek. Nie było
      żadnych problemów.
      Ja pieluszki tetrowe używam do wycierania młodej po posiłkach. Czasami bawi się
      taką pieluszką i rozwija się super.
      Powodzenia
      • kapcius Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 16:48
        Mam pytanko a ile trzeba kupic pieluszek tetrowych jak sie chce ich używać
        tylko na dzień a na noc jednorazówek...? i jak często w nocy zmienia sie te
        jednorazówki..? czy dziecko przesypia całą noc w takiej nieczystej pieluszce..?
        • linusia_75 Re: pieluchy tetrowe a jednorazowe - za i przeciw 31.05.05, 17:34
          moim zdaniem wystarczy 20 - no max 25.
          jednorazówki w nocy zmieniam raz u 3-miesięcznego dziecka, pod warunkiem
          oczywiście, że w międzyczasie nie machnie kupy. po prostu najczęściej częściej
          się nie budzi, chyba że nad ranem, ale wtedy zakładam już tetrę.
          u noworodka zmieniałam co karmienie - jakieś 3-4 pieluchy w nocy.
          pozdrawiam
          linusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka