Dodaj do ulubionych

Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ...

02.06.05, 09:36
Witam, za kilka dni mam termin porodu i proszę mamy które niedawno rodziły o
radę jaką maść kupić do pielęgnacji pupy noworodka (i czy mają takie maści w
szpitalach bo kiedyś mieli)

oraz czy kupiłyście jakieś maści do pielegnacji krocza po NP (wczesniej
miałam cc)

i w jakich proporcjach rocieńcza się spirytus do kikuta (wstyd powiedzieć ale
zapomniałam!)

Z GÓRY DZIĘKUJĘsmile))
Obserwuj wątek
    • ewasuwek Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 09:48
      moim zdaniem b. dobrą maścią jest sudokrem (uwaga nie zapchać dziewczynkom
      krocza, trudno się zmywa)
      do pielęgnacji krocza używałam wywaru z kory dębu (do kupienia w aptekach),
      pępuszek pielęgnuje się już gotowymi roztworami fioletu z alkoholem

Pozdrawiam, Ewa
      • galela Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 09:58
        spirytus rozcieńcza się tak: 3 części spirytusu na 1 część wody - do pupy
        sudokrem ale na odparzenia jeśli nie ma nic zaczerwienionego to linomag albo
        nivea na odparzenia. Na krocze tantum rosa.
        • sylwia.ax Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 10:50
          Spirytus w proporcjach: 2 do 1, czyli 2 łyzki spirytusu i łyzka wody. Do pupy
          polecam bepanten maść albo Alantan plus krem, a na krocze tantum rosa.
      • katka74 Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 10:01
        Do pępka polecam gotowe gaziki nasączone spirytusem 'Leko', po co sie bawić w
        rocieńczanie. A do pupy od urodzenia używam maści Linomag i bardzo sobie chwalę.
        W szpitalu trzeba było mieć wszystko swoje, dowiedz się wcześniej jak jest u
        Ciebie. Do kąpieli na początek polecam emulsję Balneum albo Oilatum, świetnie
        nawilżaja sucha skóre noworodka.
        Pozdrawiam i szczęśliwego rozwiązania życze smile
        Kasia
    • gosialeszcz Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 09:57
      Moim zdaniem dobrą maścią jest Linomag,używałam go na poczatku teraz używam
      kremu pielęgnacyjnego Nivea baby. Do pielęgnacji krocz polecam Tantum Rosa nie
      radzeę sobie robić nasiadówek z rumianku bo ponim dostałam takiego uczulenia
      że... A jejeśli chodzi o spirytisik to polecam za miast niego gotowe gaziki
      firmy LEKO. Pozdrawiam i życzę powodzenia !!!
    • miracll Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 10:01
      Również polecam sudocrem, może być także linomag, alantan lub bepanten. Mojemu
      dziecku nic się nie działo z pupą po żadnym z tych specyfików. W szpitalu
      używali alantanu, ale z doświadczenia wiem, ze co kraj to obyczaj. Spirytus
      rozcieńcza się w proporcjach dwa do jednego, tylko nie rozpuść całej butelki
      tak jak to zrobił mój mąż. Wystarczą dwie łyżki spirytusu i łyżka wody
      przegotowanej. Można również używać gotowych tamponików Leko, ale to drozej
      wychodzi. Ja miałam cesarkę , więc o pielęgnacji krocza wiem nie wiele. Przy
      lekkiej infekcji oprócz niemowlęcego mydła zastosowałam saszetkę tantum rosa (
      bardzo drogie). Powodzenia. Pozdrawiam.
    • pia_ Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 12:20
      Do pielęgnacji krocza goraco polecam Tantum Rosa - moja rana strasznie się
      paprała i to dawało mi sporą ulgę. Do pępka gaziki LEKO, a do pupy Sudocrem,
      Bephanten (przyda się do smarowania poranionych brodawek).
    • ewa237 Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 12:31
      Ja tylko dodam ,że u mnie do pielęgnacji krocza dobrze sprawdził się Lactacyd
      (nie emulsja tylko ta druga postać) do higieny intymnej, rodziłam na Żelaznej i
      położne stamtąd dawały go mamusiom które prosiły o pomoc.
      • kamymama Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 13:10
        Jesli chodzi o krocze to ja dawałam Riwanol (w szpitalu tez mi go dawali).
        Bierzesz i lejesz riwanol na gaziki, wsadzasz do lodówki, jak mocno sie
        schlodzi kładziesz go na wiekszy kawałek ligniny i przykladasz do rany na 15
        min. (nie wolno dłużej, bo mogą szwy sie rozpuścić). Możesz to powtórzyć tylko
        3 razy w ciągu dnia:o) Mi przynosił ulgę i to ogromną:o)
    • thrier Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 13:21
      Do krocza polecam Tantum Rosa oraz płyn do higieny intymnej z korą dębu. Do
      pupy u nas najlepiej się sprawdził Penaten, szczególnie jeśli pojawiło się
      zaczerwienienie.
    • e_r_i_n Re: Ciężarna pyta mamy niemowlaków o ... 02.06.05, 13:27
      Ja rodzilam juz jakis czas temu, ale przez cały pieluchowy czas uzywalismy
      kremu Nivea przeciw odparzeniom.
      A po porodzie krocze przemywalam zwyklym rumiankiem.
      • zarazmamusia I jeszcze jedno 02.06.05, 13:51
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi, widzę, że przez te ponad 7 lat dużo się zmieniło
        i tylko jedna nazwa Linomag brzmi znajomo smile)) Nie miałam pojęcia, że są już
        gaziki nasączone spirytusem. Jutro dowiem się w aptece ile kosztują.

Drogie Mamy mam jeszcze pytanie dotyczące nacinania krocza (bo jak pisałam
        wcześniej miałam cc) - czy szwy miałyście założone rozpuszczalne czy takie
        które trzeba zdejmować ( a jeśli tak to po ilu dniach)? Po cc ściągano mi szwy
        po chyba 7 dniach i pamiętam, że nie było to przyjemne. Jednak teraz dużo się
        zmieniło i łudzę się, że szwy są tzw rozpuszczalne zakładane na krocze. Czy tak?

Jeśli to niezbyt krępujące proszę o radę odnośnie pierwszego siusiu i tego
        drugiego - czy stosowałyście jakieś tabletki na wypróżnienie czy samo
        jakoś "poszło".

Z góry dzięki i przepraszam, że pytam o takie intymne rzeczy.

Pozdrawiam
        • malgosiek2 Re: I jeszcze jedno 02.06.05, 14:10
          Witaj.
          Moje dziecko tez ma 7 lat i staramy się o drugie.
          Ale wracam do tematu.
          Z gazików typu"Leko" raczej za bardzo nie skorzystasz,gdyż są dość twarde i za
          wiele spirytusu w sobie nie mają.Lepiej spirytus 70% i maczać w nim patyczki
          takie jak do uszu i dokładnie na około i w środku przemywać pępek.
          Na krocze stosuje się szwy rozpuszczalne w większości szpitali,więc się nie
          martw o to.
          Z siusianiem jest normalnie jak po c.c czyli tak samo.
          Ze stolcem nie miałam problemu.Można pić parafinę,albo syrop Lactulosum,brać
          czopki glicerynowe,szklanka wody na czczo,pogryzać pestki z dyni,suszone
          owoce,dieta z błonnikiem(otręby,musli)
          Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy.
          Pozdrawiam Gosia
          • bszela Re: I jeszcze jedno 02.06.05, 16:26
            witaj
            tez sie balam pierwszego siusiu a nie odczulam wielkiego bolu wrecz nic!!smile a co
            do drugiego pytania to ja w szpitalu nie moglam ale bylam tylko od soboty
            poludnia do poniedzialku i w domku od razu poszlo po sokach jablkowych i
            marchwiowych(rozcienczane pol na pol z woda!) ale jakby trzeba bylo byc dluzej w
            szpitalu to dziewczyna na mojej sali prosila przy obchodzie o czopki ale potym
            ganiala jak szalonasmiletzn po zaaplikowaniu musisz byc pewna ze zaraz bedziesz
            mogla poleciec do lazienki!!!

pozdrawiam
            a co do odpowiedzi przed moja - u mnie w szpitalu polozne zabronila jesc
            suszonych sliwek moreli pestek itp!!!! karmie piersia idlatego nie wskazane!!
            ale moze co szpital to obyczaj i jogurty owocowe nie mile widziane
            ja to wogole trzymam jakas drastyczna diete od kolezanki dostalam polozna
            pochwalila i tak mam byc dzielan 3 miesiace jeszcze misiac i z glowy ale malutka
            2 miesiace skonczone a ja nie wiem co to kolka!! spi ladnie najada sie slicznie
            przybiera na wadze same +
            szczesliwego rozwiazania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka